I DAGI MORGEN

I Don Quijotes landskap i hjertet av Castilla-La Manchas sletter kneiser middelalderbyen Cuenca på en enslig topp. Med sin dramatiske beliggenhet og sine berømte hengende hus er Cuenca ett av Castilla-La Manchas høydepunkter. Byen er full av severdigheter, og den pittoreske gamlebyen formelig lokker deg innover for å la deg utforske sine trange gater, mange kirker og bygninger. Og når sult og tørste melder seg har byens Plaza Mayor nettopp det du trenger.

Fre, 2011-01-28 06:28

Av:

Redaksjonen

I Don Quijotes landskap i hjertet av Castilla-La Manchas sletter kneiser middelalderbyen Cuenca på en enslig topp. Med sin dramatiske beliggenhet og sine berømte hengende hus er Cuenca ett av Castilla-La Manchas høydepunkter. Byen er full av severdigheter, og den pittoreske gamlebyen formelig lokker deg innover for å la deg utforske sine trange gater, mange kirker og bygninger. Og når sult og tørste melder seg har byens Plaza Mayor nettopp det du trenger.

Gamlebyen i Cuenca ligger spektakulært til mellom elvene Huécar og Júcar. Som en festning troner gamlebyen over den nyere delen av byen og det omkringliggende landskapet. La deg lede inn i byens mylder av små og trange gater. Her er masse å se! Små butikker med alt fra turistenes krims krams til brukskunst av høyeste kvalitet. Små og større kirker i alle forskjellige stiler og fasonger konkurrerer om skuerens oppmerksomhet. Og her og der får man gjennom en trang vei eller smug et glimt av horisonten med blå himmel over høysletten som omkranser byen.

Som vanlig i spanske byer har Cuenca en Plaza Mayor. Her er det kafeer og restauranter der man kan sitte og overvære den tilsynelatende kaotiske spanske travelheten mens man nyter en kopp kaffe eller et glass hvitvin. På plazaen ligger rådhuset og katedralen. Katedralen er bygget i tidlig spanskgotisk stil over en tidligere moske. Byggingen av katedralen startet på 1200 tallet mens fasaden er fra forrige århundre. Den ofte utskjelte fasaden stikker seg ut fra resten av bygningen. Katedralens Palacio Episcopal har en interessant kunstsamling som inkluderer verker av El Greco. Ta deg en tur inn i kirken og nyt lysspillet i de fargerike glassene.

Hengende hus
Cuenca er kanskje mest kjent for sine hengende hus, de såkalte "Casas Colgadas". Tett i tett ligger de, noen delvis bygd utover klippeveggen og elven under. Disse husene ble bygd på 13 og 14-hundre tallet, og har blitt brukt av prominente gjester fra Madrid som ønsket en kjøligere sommer enn det hovedstaden kunne by på. I dag huser disse spesielle husene kunstmuseer, små butikker og restauranter. Det mest kjente museet er Museo de Arte Abstracto Español. Verdenskjente spanske kunstnere som Antoni Tapíes og Eduardo Chillida er utstilt her. Og etter en lang dags vandring kan den glimrende restauranten Mesón Casas Colgadas friste med den lokale spesialiteten helstekt spedgris.

Fra de hengende husene kan man spasere på en spinkel bro over Rio Huécar til det gamle Monasterio de los Paúles. Dette klosteret huser nå Cuencas Parador, som betraktes som en av Spanias beste. Fra Paradoren er det fantastisk utsikt tilbake igjen mot byens hengende hus.

Brakt til forfall
Cuenca ble befestet av maurerne på begynnelsen av 1 000 tallet og ble et naturlig senter for handel, spesielt basert på en stor ull og tekstilindustri. Selv om byplanen bærer et visst maurisk preg er det lite igjen av maurisk arkitektur. Bare deler av bymuren og det stolte "Torre de Mangana" vitner om de tidligere herskere. Byen ble gjenerobret av de kristne under kong Alfonso VIII av Castilla i 1177, og utviklet seg til å bli et betydelig kultursentrum. I de følgende århundrer etter gjenerobringen økte Cuenca i innflytelse og rikdom, men mot slutten av 1500 tallet brakte Spanias mange kriger byen til forfall. Først i det nittende århundre har Cuenca begynt å blomstre igjen.

Siste nyheter »

2017-05-26 11:09
Foto: Praksisen med å frata "uønskede" mødre barna ved fødselen går tilbake til slutten av 1930-årene og ble introdusert under fascist-regimet til diktator Francisco Franco. Bildet viser Franco og hans kone Carme Polo etter en gudstjeneste i San Sebastián i 1941.

Den katolske kirke og det spanske helsedepartementet åpner for innsyn i arkivene om Spanias såkalte frastjålne barn.

2017-05-25 07:40
Foto: (Illustrasjon) Samtidig med prisstigningen i første kvartal øker også det totale salget av boliger med 14,4 prosent fra samme tid i fjor.

Boligprisene fortsetter å stige i Spania.

2017-05-24 20:08

Saltbyen skal for første gang i år markere «gay-pride» dagen.

2017-05-24 10:10
Foto: Kommunen mener Torrevieja vil få det høyeste vernet av byens strandområder som er mulig å oppnå i den nye regionale verneplanen. Bildet er fra pressekonferansen mandag 22. mai der byråd for urbanisme Fanny Serrano og kommunearkitekt Alicia Martín presenterer de nye endringene.

Torrevieja kommune vil trolig oppnå et bedre vern av byens kystområder enn tidligere planlagt i den nye vernplanen fra regionale myndigheter i Vale

Mer om Utflukter reisetips & fiestas »

2016-12-16 06:02

Spania er et katolsk land.

2016-12-06 08:23

Du har sikkert lagt merke til den.

2016-12-05 07:22

Den sjette desember er Spanias Grunnlovsdag.

2016-11-20 09:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2016-09-15 10:14

ALTEA: I slutten av september feirer man i Altea byens viktigste festival.

2016-08-30 12:10
La Tomatina

Det er igjen klar for den store tomatkrigen, som alltid arrangeres siste onsdagen i agust.

2016-07-27 17:12

En av Spanias mange litt snodige men morsomme festivaler er «Batalla de los Flores», blomsterslag

2016-06-30 12:52

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen) ligger i tidligere Karmelitto

2016-06-29 14:34

Helgen 2. og 3.

2016-06-25 15:12

I slutten av juli går den spektakulære feiringen av "Moros y Cristianos" av stabelen i  Villajoyo

2016-06-02 07:26

Hoguera betyr enkelt og greit bål på spansk og i slutten av juni feires denne festen over hele Spania. Kjent over hele Spania er Hogueras i Alicante hvor dette er byens viktigste og største festival. Enorme figurer i tre og pappmasje pryder byens torg og gater og i Alicantes ”Plaza de Toros” arrangeres det fortsatt tyrefekting i tilknytning til feiringen som også markerer både midtsommer, helgenene Johannes døperen og katolikkenes kamp mot undertrykkelse i England på 1600-tallet.


2015-10-27 06:24

Allehelgensdag var noe som ble innsatt av pave Urbano IV.

2015-10-09 07:55

Den 28. utgaven av oktoberfest i Calpe er i gang.

2015-10-09 06:05

9. oktober er Valencia-regionens "nasjonaldag.

2015-07-06 10:06
Sommerferie i Spania

Til Spania i sommer?

2015-06-25 18:21

Fellesferien står for døren og mange nordmenn skal tilbringe ferien i Spania.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 27.05.2017

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 28.05.2017

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA