I DAGI MORGEN

To spanske historikere mener å ha funnet bevis for at Den hellige gral befinner seg i León i Nord-Spania. Den sagnomsuste relikvien etter Jesus Kristus skal i følge teorien være identisk med et kongelig drikkebeger som inntil nylig har stått på utstilling i byens basilika San Isidoro. Etter at teorien ble kjent har kirken sett seg nødt til å fjerne det gylne begeret på grunn av stor pågang av besøkende. Det skal nå lages et nytt utstillingssted for den antatt hellige gjenstanden.

Ons, 2014-04-02 10:09

Av:

ole

To spanske historikere mener å ha funnet bevis for at Den hellige gral befinner seg i León i Nord-Spania. Den sagnomsuste relikvien etter Jesus Kristus skal i følge teorien være identisk med et kongelig drikkebeger som inntil nylig har stått på utstilling i byens basilika San Isidoro. Etter at teorien ble kjent har kirken sett seg nødt til å fjerne det gylne begeret på grunn av stor pågang av besøkende. Det skal nå lages et nytt utstillingssted for den antatt hellige gjenstanden.

Den nye teorien er presentert i boken «Los reyes del Grial» (Kongene av Gralen), skrevet av to historikere tilknyttet Universitetet i Leon. I boken som ble lansert i slutten av mars argumenterer Margarita Torres og José Miguel Ortega del Río for at begeret som Jesus i følge legenden drakk av ved Det siste måltid i årevis har stått på utstilling i kirken San Isidoro i León. Undersøkelsene som har ledet frem til denne teorien har tatt tre år og skal ha begynt med funnet av pergamenter fra det 14. århundre i Egypt. De gamle skriftstykkene beviser angivelig at begeret ble gitt i gave til kongeparet Doña Sancha og Ferdinand I av León på 1000-tallet. Gralen har frem til nå båret navnet til kongeparets barnebarn Infanta Urraca.

Begeret til prinsesse Urraca består av to deler, lagd av forskjellige typer halvedelstener (onyx). Det opprinnelige begeret etter Jesus består i følge historikerne bare av den øvre delen. Prinsessen skal etter å ha overtatt begeret gitt den en stett og rammet det inn med gullinnfatning med forskjellige smykkestener.

Teorien som nå er lansert skal være svært godt dokumentert. Det er imidlertid ikke første gang noen hevder å ha funnet det ettertraktede begeret. Et annet sted i Spania der man tidligere har ment å finne bevis for at Den hellige gral befinner seg er i katedralen i Valencia (Catedral de Santa María de Valencia). Begeret som står utstilt der skal først ha reist fra Jerusalem til Roma, hvor det i en periode ble brukt av pavene i Vatikanet, for deretter å havne i Spania. Både pave Johannes Paul II og Benedikt XVI skal ha brukt begeret til masse-nattverdene de holdt under sine besøk i Valencia. Dette er blitt tatt til inntekt for at begeret virkelig er den ekte gralen som Jesus brukte. Det skal imidlertid aldri ha kommet noen offisiell anerkjennelse av dette fra Vatikanets.

Den hellige gral har stor symbolverdi i kristen sammenheng og regnes som begeret Jesus drakk av under sitt siste måltid med disiplene før han ble korsfestet. Legenden sier at Josef av Arimatea som trodde på Jesus´ historie skal ha brukt begeret til å fange opp noe av Jesu blod da han hang på korset. Senere skal han ha reist til De britiske øyer der det ble formet en orden til beskyttelse av gralen og som smeltes sammen med den kjente beretningen om Kong Arthur og ridderne av det runde bords leting etter Den hellige gral. Dette er imidlertid bare en av flere fortellinger.

Den nye teorien fra León baserer seg på det kristne grupper i Jerusalem på 300- og 400-tallet mente var Den hellige gral. Den gangen skal gralen ha blitt oppbevart i Den hellige gravs kirke i Jerusalem, en kirke som etter sigende ble bygget på Golgata der det hevdes at Jesus ble korsfestet og døde og der graven hans skal befinne seg. Historien forteller at gralen rundt år 400 ble bragt til Egypt der den havnet i eie hos Fatima-dynastiet. Deretter, i det 11. århundre, kom begeret til Spania som en gave til emiren av Denia som senere ga det bort til kong Ferdinad I som symbol på respekt og for å opprettholde en fredelig relasjon til kongeriket i León.

Dersom denne fortellingen om Den hellige gral stemmer, betyr det at det autentiske begeret befinner seg i León konkluderer forfatterne av boken. Etter at teorien ble kjent skal San Isidoro kirke ha sett seg nødt til å fjerne klenodiet fra sin vante plass på grunn av stor pågang av besøkende. Kirken vil nå finne et mer egnet sted der begeret kan stilles ut slik at alle kan få se det.

 

Se også Den hellige gral i Valencia

 

Siste nyheter »

2017-04-23 11:03
Foto: Strandpromenaden ved Playa Flamenca mellom Torrevieja og Orihuela, Costa Blanca.

Antall passasjerer ved flyplassen i Alicante har de siste fire årene økt med nær 40 prosent.

2017-04-22 10:02
Foto: Dogo Canario, rasen til hunden som tirsdag 18. april drepte eieren sin i El Molar (Madrid).

Mens debatten om opphevelse av forbudet mot såkalte farlige hunder går i Norge, sjokkeres spanjolene av nok et hundedrap. Tirsdag 18.

2017-04-21 12:57
Foto: Et nettverk av aktører i spansk politikk og næringsliv er i ferd med å avtegne seg, en omfattende korrupsjon satt i system med forbindelseslinjer mellom en rekke PP-politikere og Spanias økonomiske elite. Bildet viser Partido Populars hovedsete i Madrid.

Over 35 millioner Euro kan være "forduftet". Etterforskningen av korrupsjon hos regjeringspartiet Partido Popular førte torsdag 20.

2017-04-20 10:05
Foto: Playa Flamenca i Orihuela, Costa Blanca.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris på bolig i Spania lå i februar i år på 1.305 euro. Det er 2,5 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

Mer om Spansk samfunn & kultur »

2017-03-06 09:46
Foto: La falla del Mercat Central i 2016.

En av de viktigste utstillingene av figurer under årets Las Fallas-festival i Valencia ville dedi

2017-02-18 09:20
Foto: Illustrasjon.

En mann fra Salamanca i Castilla y Leon er idømt en bot på 180 euro for å ha vist fingeren til en

2017-02-12 11:43
Foto: Tidligere diktator Francisco Franco ligger gravlagt i kirkegulvet i basilikaen som utgjør midtpunktet til nasjonalmonumentet over de falne i Den spanske Borgerkrigen (1936-1939).

Opposisjonspartiet PSOE har fremsatt et krav i parlamentet om at graven til Francisco Franco flyt

2016-12-18 10:54

Regionsregjeringen i Valencia vil inkludere det valensianske språket på listen over nasjonal kult

2016-12-14 10:10
Foto: Legen Eduardo Vela på vei til et rettsavhør i Madrid i 2013.

En ny rettssak er i gang om Spanias frastjålne barn.

2016-12-12 13:59
Foto: Den kjente matadoren Francisco Rivera tyrefekter med sin fem måneder gamle datter på armen, januar 2016.

Tyrefekting møter stadig sterkere motstand i Spania.

2016-11-05 10:45

Foreldre til barn i offentlig skole i Spania har gått ut i en måneds «streik» mot hjemmelekser.

2016-10-12 14:09

I Badalona, som er Katalonias tredje største by, avlyste man 12.

2016-06-30 16:00

På gamle hus, under broer og på mange murer har en

2016-06-01 09:17
Et utvalg spanske fornavn.

Tidligere var det «Maria Jose» man skulle hete.

2016-03-04 09:54

Det politiske partiet Ciudadanos mener Spania er i feil tidssone og bør stille klokken tilbake én

2016-01-05 10:02

Rita Bosaho fra Alicante er historiens første svarte parlamentsmedl

2015-12-15 23:31

Kvinner i Alicante-provinsen venter stadig lengre med å få barn.

2015-12-04 10:39

For første gang på 16 år er det registrert flere dødsfall enn fødsler i Spania.

2015-10-22 08:00

Spania er et av få land i verden som har en nasjonalsang uten tekst.

2015-10-16 14:33

Den nye rødgrønne regionsregjeringen i Valencia blir beskyldt for å påtvinge regionens kommuner v

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 24.04.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 23.04.2017

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA