I DAGI MORGEN

Orihuela

Orihuela kommune er en av kommuner hvor stemmeberettigede utlendinger utgjør flertallet og en av de kommuner på kysten hvor det har blitt bygget mest på kortest tid. Milliarder av Euro har her sirkulert etterhvert som utlendinger har kjøpt flere og flere ferieboliger, spesielt på Orihuela Costa.

Ons, 2011-05-18 05:57

Av:

Redaksjonen

Orihuela kommune er en av kommuner hvor stemmeberettigede utlendinger utgjør flertallet og en av de kommuner på kysten hvor det har blitt bygget mest på kortest tid. Milliarder av Euro har her sirkulert etterhvert som utlendinger har kjøpt flere og flere ferieboliger, spesielt på Orihuela Costa.

Kommunen regnes av ”Transparancy International” for å ha Spanias mest lukkede administrasjon. Og korrupsjonssakene har florert med Partido Popular i sentrum. De to uavhengige partiene CLR og CLARO har alliert seg for å fjerne PP fra makten etter 25 år i Orihuela samtidig som PSOE har i lang tid økt fokuset på Orihuela Costa hvor flesteparten av byens utenlandske befolkning holder til.

Valgspesial 2011:

Åpent valg i Alfaz del Pi

Kuppet i Rojales

PP overtar makten i Altea?

Valgskandalen i Alfaz del Pi til Madrid

Bitter kamp & maktmisbruk i Torrevieja

Korrupsjon i Orihuela

Det var da ganske passende i forkant av lokalvalget i 2007 at brevene som ble sendt til Orihuela Costa, for at beboerne der skulle registrere seg i valgmanntallet ofte aldri  kom frem. Påstander ble i ettertid satt frem for at det var PP i kommunen som stod bak ”sabotasjen” for å på den måte hindre, de primært utenlandske, beboerne i den delen av kommunen å stemme, adressene folk bodde på og adressene rådhuset hadde registrert stemte ofte ikke. PP i Orihuela regnes ikke for å ha mye å vinne på stor deltakelse blant utlendinger.

Korrupsjonsskandaler har ridd det rådhuset i flere bystyreperioder. Partido Populars ordfører frem til 2007, Jose Manuel Medina har blitt legendarisk. Han kjørte rundt i en Rolls Royce og bodde i en stor  villa som egentlig tilhørte utbygger med prosjekter i kommunen. Luksusbilen var også en ”gave” av en utbygger. Når det hele ble litt i overkant mye selv for Orihuela å være leverte ordføreren bilen tilbake til utbyggeren med den forklaring at han hadde fått bruke den ”fordi jeg er i overkant interessert i biler.

190 millioner Euro
I praksis hele ledelsen for Partido Popular i Orihuela er innvolvert i en av Spanias største korrupsjonssaker ”Brugal”. Både sittende ordfører Monica Lorente (PP) og den tidligere ordføreren Jose Manuel Medina har blitt involvert i saken. Lorente var tidligere byråd for turisme og infrastruktur (2003-2007) under Medina.

Seks politikere fra Partido Popular fikk i august 2010 besøk av politiet i saken. Også ansatte i selskaper som har arbeidet med søppeldømming, renhold av gater m.m. i Orihuela og kommunene rundt.  Totalt har det blitt betalt ut rundt 190 millioner Euro til disse selskapene over en årrekke.

En av de involverte i saken er president for Alicante provinsen Jose Joaquin Ripoll som også fikk sin privatbolig og sine kontorer raidet av politiet tidligere i sommer. Ifølge spanske medier skal politiet ha funnet 60.000 Euro i kontanter hjemme hos PP-toppen.

Advart om korrupsjon
I etterforskningen av Brugal saken kom man over et brev som viser at Partido Popular sentralt i Alicante provinsen ble advart mot den gang ordfører i Orihuelas ”korrupte” vaner. I brevet stod det at dersom PP tillot Jose Manuel Medina å stille som ordførerkanidat for partiet flere perioder i Orihuela komme ville avsender gå ut med informasjon om korrupsjonen i partiet.  Ved valget i 2007 var partiets nye kandidat Monica Lorente. Hun er nå blant de anklagede i Brugal-saken.
Opposisjonen i Orihuela har lenge måtte se seg overkjørt av ”maskinen” til Partido Popular som har vært svært godt finansiert med mange gode venner blant utbyggere og forretningsfolk. Den lokale TV-stasjonen eies forretningsmannen Ángel Fenoll, som har en hånd langt inn i Partido Popular. Han er blant de sentrale i Brugal saken og den som skal ha ”kjøpt” en rekke ”tjenester” fra sentrale PP politikere. PSOEs Antonia Moreno måtte vitse litt med kanalens rolle i valget under ett av sien valgmøter i Orihuela.

Men utlendinger og spanjoler har samlet seg i det uavhengige partiet C.L.A.R.O. som ble stiftet i 2006. I tillegg finnes PSOE og det sentrumliberale partiet CLR (Centro Liberal Renovador) som en del av det politiske landskapet i Orihuela. CLR og CLARO annonserte i februar at de går sammen.

CLARO
Partiet understreker sin stilling som et totalt uavhengig parti. Man beskriver seg selv om hverken til høyre, venstre eller sentrum. Partiet er fokusert på de lokale sakene og da høyre/venstre problematikken likegyldig heter det hos CLARO. De allierte seg tidlig i 2011 med CLR. Begge partiene ser på seg selv om uavhengige, pragmatiske og fokusert på lokale saker. Begge er enige om at Orihuela Costa trenger mere ressurser og må utbedres kraftig. En av sakene de to partiene har fremhevet er etableringen av et utlendingskontor i området samt en opprydding i byens manntall som har vært årsaken til at så mange av byens utenlandske befolking ikke har fått stemme i tillegg til at rotet i manntallet skaper problemer for postgangen til innbyggerne.

Claro Orihuela

Koalisjonen CLARO-CLR vil også lage flere overganger på riksvei N-332 som går gjennom Orihuela Costa og i praksis kutter store deler av byen fra havet. Partiene sier også at man ønsker seg mere politi i kommunen, femten nye lokalpoliti vil de ansette om de kommer til makten.

Bergenseren, Per Håkon Breivoll, har i en årrekke engasjert seg i partiet. Han sa til Spaniaposten i 2009 at han stortrives i sine nye hjemtrakter, men syntes kyststrekningen som domineres av utlendinger, blir neglisjert av politikerne på rådhuset i Orihuela. Derfor har han engasjert seg i lokalpartiet CLARO. Orihuela Costa har konstant blitt nedprioritert av rådhuset.

Per Håkon Breivoll kunne fortelle til Spaniaposten hvordan han følte han og andre utlendinger på Orihuela Costa ble motarbeidet av rådhuset når de skulle registrere seg i valgmanntallet.

- Rådhuset lager sine egne regler som skal gjøre det vanskeligere for oss å slippe til, forklarer Per Håkon, som vet hva han snakker om.
CLARO klaget problemene ved forrige valg inn til EU.

Cala Mosca
CLARO har vært aktive som opposisjonsparti. En rekke hendelser siste årene har partiet fått fokus på gjennom arbeide mot media og anmeldelser og underskriftskampanjer. CLARO, har lenge drevet en kampanje for å få annullert planene om å bygge 1.500 boliger ved Cala Mosca, som er den eneste ubebygde kyststrekningen på Orihuela Costa. Det PP dominerte rådhuset i Orihuela har tidligeregitt grønt lys til det omfattende byggeprosjektet som vil ødelegge området.

PSOE
I løpet av den første uken i mai 2010 kunne CLARO presentere et opprop med 7.000 underskrifter for Europaparlamentet i Brussel.  Det var partileder, Bob Houliston, som personlig leverte oppropet. I tillegg til Europaparlamentet, har den regionale regjeringen i Valencia og den sentrale regjeringen i Madrid mottatt oppropet.
PSOEs ordførerkandidat Antonia Moreno har også fått mye ros for arbeidet hun har gjort de siste årene i opposisjon. Hun har blant annet arbeidet hardt for å mobilisere de mange utlendingene som er bosatt i kommunens kystområde, Orihuela Costa. PP i Orihuela er svært godt organisert etter 25 år ved makten og har mektige venner med dype lommer. Blant annet ”edderkoppen” Angel Fenoll som blant annet eier den lokale TV-stasjonen og den antatte hovedmannen bak  korrupssjonsskandalen ”Brugal”. Han skal ha ”kjøpt” deler av bystyret i Orihuela for å sikre et av sine selskaper millionkontrakter med rådhuset.

PSOE opplever å bli sabotert under også dette årets valgkamp. Da partiet skulle holde valgmøte på en idrettsplass i kommunen måtte de holde det hele i stummende mørke. De ansatte på rådhuset som driver idrettsanlegget påstod de ikke hadde fått lov til å skru på lysene på anlegget PSOE hadde søkt om å få bruke.

Dette er ikke unikt, i La Nucia lenger nord på kysten måtte PSOEs folk skrike ganske høyt da de skulle holde valgmøte i en av kommunens saler på kulturhuset. Rådhusets folk mente de hadde fått lov til å bruke salen men ikke høytaleranlegget. Rådhuset i La Nucia har i en årrekke blitt styrt av PP.
 

Les også:

Engasjert i Orihuela Costa

Siste nyheter »

2017-05-29 15:24
Foto: Sjåføren av ulykkesbilen skal ha hatt promille og spor etter narkotiske stoffer i blodet. Minst åtte personer ble skadet.

To britiske statsborgere forsøkte søndag 28. mai å kjøre fra politiet i Puerto Banús i Marbella.

2017-05-29 10:01
Foto: Lavere etterspørsel fra britiske statsborgere regnes som en konsekvens av usikkerheten knyttet til Brexit. Bildet er fra byen Rincón de la Victoria på Solkysten (Málaga, Andalucia).

Salget av boliger til utenlandske kjøpere i Spania har økt med over 6 prosent på et år.

2017-05-28 09:43
Foto: Torrevieja kommune har satt seg som mål å skifte ut samtlige løse planker på promenaden langs badestranden La Mata. Utbedringene kommer etter lengre tid med klager fra innbyggere.

Torrevieja kommune er omsider i gang med å reparere promenaden ved badestranden La Mata.

2017-05-27 12:21

Sommerværet er kommet til Costa Blanca. Det betyr sesongstart for Aqualandia i Benidorm.

Mer om Nyheter fra Torrevieja området »

2017-05-28 09:43
Foto: Torrevieja kommune har satt seg som mål å skifte ut samtlige løse planker på promenaden langs badestranden La Mata. Utbedringene kommer etter lengre tid med klager fra innbyggere.

Torrevieja kommune er omsider i gang med å reparere promenaden ved badestranden La Mata.

2017-05-24 20:08

Saltbyen skal for første gang i år markere «gay-pride» dagen.

2017-05-24 10:10
Foto: Kommunen mener Torrevieja vil få det høyeste vernet av byens strandområder som er mulig å oppnå i den nye regionale verneplanen. Bildet er fra pressekonferansen mandag 22. mai der byråd for urbanisme Fanny Serrano og kommunearkitekt Alicia Martín presenterer de nye endringene.

Torrevieja kommune vil trolig oppnå et bedre vern av byens kystområder enn tidligere planlagt i d

2017-05-23 16:27

To menn på 46 og 13 år var nær ved å drukne da de ikke kom seg i land på grunn av store bølger på

2017-05-18 10:10
Foto: Saltfabrikken ved lagunene i Torrevieja og La Mata har normalt en kapasitet på 600.000 tonn salt i året. På grunn av regnværet som falt i perioden desember til mars har man vært nødt til å stoppe produksjonen ut året.

Torrevieja må importere salt for første gang på 30 år.

2017-05-05 10:27
Foto: Noria de Pando, det ene av de to møllehjulene i Los Desamparados i Orihuela. Hjulene inngår i vanningsanlegget som ble bygget av maurere en gang mellom år 700 og 900. Dagens konstruksjon av hjulene er fra 1700-tallet.

Et sinnrikt system for vanning av jordene i Orihuela og områdene rundt kan havne på Unescos verde

2017-04-30 11:29
Foto: Sierra de Albatera y Cervillente (Alicante).

Regionale myndigheter i Valencia har gitt klarsignal til byggingen av en demning på 680.000 kubik

2017-04-26 13:07
Foto: Torrevieja-ordfører José Manuel Dolón (nummer to fra venstre), politikere og forretningsadvokater åpner urbanisme-konferansen i Vega Baja tirsdag 25. april. Regionale myndigheter i Valencia setter strenge betingelser for at ny landarealer syd på Costa Blanca skal kunne omreguleres for utbygging.

Regionale myndigheter i Valencia vil ikke tillate nye eiendomsprosjekter syd på Costa Blanca, ute

2017-03-30 09:54
Foto: Aksjonsgruppen for bevaring av korset i Callosa de Segura demonstrerer mot riving i 2016.

Partido Populars ønske om å få beholde det omstridte monumentet «De falnes kors» i sentrum av Cal

2017-03-25 09:44
Foto: Orihuela kommune ber alle utenlandske statsborgere som bor der mesteparten av året om å registrere seg. Bildet er fra Playa Flamenca.

Orihuelas kommuneøkonomi kan reddes dersom flere utenlandske innbyggere registrerer seg.

2017-03-21 08:57
Foto: Marihuanaplante (Illustrasjon).

En mann fra Callosa de Segura syd på Costa Blanca ville anmelde tyveri av marihuanaplanter til po

2017-03-10 15:01
Foto: (Illustrasjon) Playa Flamenca, Orihuela.

Mars måned og sommertemperaturer. Det var situasjonen på Costa Blanca torsdag 9. mars.

2017-03-05 08:13

Det siste av uberørt strandlinje i Orihuela Costa kan bli reddet av miljøkrav fra EU.

2017-02-28 15:04
Foto: Representanter for AMPAS Torrevieja.

Foreldre i Torrevieja protesterer mot at valensiansk skal styrkes i skolen og ber i stedet om mer

2017-02-21 15:29

I 2016 ble det registrert 978 innbrudd i Torrevieja kommune.

2017-02-14 09:57
Foto: Husene ved Playa Babilonia i Callosa de Segura er på vei til å rase ut i havet.

Den spanske stat ønsker ikke å redde husene som er i ferd med å rase ut i havet ved Playa Babilon

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Tirsdag 30.05.2017

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Onsdag 31.05.2017

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA