I DAGI MORGEN

Siden tidlig på 1700-tallet har det vært servert mat på El Botin. Ingen andre restauranter rundt om i verden har angivelig eksistert like lenge.  

Restaurant El Botin i calle Cuchilleros 17 like nedenfor Plaza Mayor i Madrid, er registrert i Guinness Rekordbok verdens eldste restaurant. Spisestedet ble etablert av franskmannen Jean Botin og hans kone i 1725.

Man, 2010-01-11 10:36

Av:

Redaksjonen

Siden tidlig på 1700-tallet har det vært servert mat på El Botin. Ingen andre restauranter rundt om i verden har angivelig eksistert like lenge.  

Restaurant El Botin i calle Cuchilleros 17 like nedenfor Plaza Mayor i Madrid, er registrert i Guinness Rekordbok verdens eldste restaurant. Spisestedet ble etablert av franskmannen Jean Botin og hans kone i 1725.

Den mursteinskledde fasaden er i praksis uforandret siden den gang. Den vedfyrte ovnen på det eldgamle kjøkkenet ble tatt i bruk en gang på 1800-tallet. Her er ingen moderne kjøkkenmaskiner eller annet fiksfakseri. Møbler og interiør er også fra fordums tider.

Da Jean Botin og kona døde, ble stedet overlatt til nevøen Candido Remis. Restaurantens egentlige navn i dag er derfor Sobrino de Botin - Botins nevø. Nesten 70 ansatte betjener de fire etasjene som utgjør El Botin. Daglig serveres lunsj og middag til et sted mellom 350 og 400 spisegjester.

Tradisjonelt kjøkken
I verdens eldste restaurant sverger til det tradisjonelle spanske kjøkkenet, slik den alltid har gjort. Selve spesialiteten er helstekt pattegris - cochinillo asado. Ellers er blant annet stekt lam – Cordero Lechal, diverse tradisjonelle supper og typiske gryteretter å finne på menyen.

Til tross for at det gamle spisestedet har oppnådd verdensberømmelse på grunn av rekorden i Guinness, er det generelt høy kvalitet på maten og servicen på El Botin. Prisnivået er middels med rundt 20 euro for en hovedrett. Slenger man på 20 euro til får man tre retters middag.  

Berømte gjester
Historien sier at den verdensberømte maleren Francisco Goya arbeidet som oppvaskhjelp ved El Botin for å tjene til livets opphold mens han ventet på å komme inn på kunstakademiet – Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

Goya er imidlertid ikke den eneste berømtheten som har satt sine ben innefor dørene på verdens eldste restaurant. Den amerikanske forfatteren Ernest Hemingway skal ha vært fast gjest ved El Botin under sine besøk i den spanske hovedstaden, også en av Hemingways hovedpersoner i romanen ”Og solen går sin gang”, forteller at han har spist på El Botin.

Ellers skal både Sylvester Stallone, Danny de Vito, Hillary Clinton og kong Hussein av Jordan ha spist på den snart tre hundre år gamle restauranten like ved Plaza Mayor i Madrid.

Siste nyheter »

2017-05-29 15:24
Foto: Sjåføren av ulykkesbilen skal ha hatt promille og spor etter narkotiske stoffer i blodet. Minst åtte personer ble skadet.

To britiske statsborgere forsøkte søndag 28. mai å kjøre fra politiet i Puerto Banús i Marbella.

2017-05-29 10:01
Foto: Lavere etterspørsel fra britiske statsborgere regnes som en konsekvens av usikkerheten knyttet til Brexit. Bildet er fra byen Rincón de la Victoria på Solkysten (Málaga, Andalucia).

Salget av boliger til utenlandske kjøpere i Spania har økt med over 6 prosent på et år.

2017-05-28 09:43
Foto: Torrevieja kommune har satt seg som mål å skifte ut samtlige løse planker på promenaden langs badestranden La Mata. Utbedringene kommer etter lengre tid med klager fra innbyggere.

Torrevieja kommune er omsider i gang med å reparere promenaden ved badestranden La Mata.

2017-05-27 12:21

Sommerværet er kommet til Costa Blanca. Det betyr sesongstart for Aqualandia i Benidorm.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.

Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Onsdag 31.05.2017

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Tirsdag 30.05.2017

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA