I DAGI MORGEN

Alle norske borgere som har vært registert bosatt i Spania uavbrutt  i tre år eller mer har stemmerett ved lokale valg i Spania. Fremgangsmåten er relativt enkel, men å dukke opp på valgdagen med ett papir som beviser tre år i Spania er ikke nok. Man må være registrert i valgmanntallet og det i god tid.

Slik gjør du:

Kommunens manntall

Ons, 2014-12-03 18:39

Av:

Redaksjonen

Alle norske borgere som har vært registert bosatt i Spania uavbrutt  i tre år eller mer har stemmerett ved lokale valg i Spania. Fremgangsmåten er relativt enkel, men å dukke opp på valgdagen med ett papir som beviser tre år i Spania er ikke nok. Man må være registrert i valgmanntallet og det i god tid.

Slik gjør du:

Kommunens manntall

Først av alt må du være registrert i kommunens manntall, det gjør du ved å oppsøke ditt lokale rådhus hvor du dokumenterer tilknytning til kommunen i form av en leiekontakt eller ett skjøte på eid bolig. Fra rådhuset får du ”certificado de empadramiento”, ett dokument som viser at du er registrert som innbygger i kommunen fra en bestemt dato.

NIE nummer

For å gå videre i prosessen trenger du spansk person nummer. NIE nummeret er nødvendig for de fleste transaksjoner i Spania. Det være seg å tegne abonnement på telefoni/internet, eie bolig, kjøpe bil, delta som aksjonær i spansk foretak, arbeide i spanske firma m.m. Hvor du søker om ditt NIE nummer varierer fra kommune til kommune, noen kommuner lar innbyggerne gjøre dette ved ett eget utlendingskontor (Extranjeria). De kommuner som ikke har eget utlendingskontor sender innbyggerne til nærmeste nasjonalpoliti (Policia Nacional). Regn opptil to ukers ventetid før du får ditt NIE nummer.

Innenriksdepartementets utlendingsregister (”Residencia”)

Alle utenlandske statsborgere som oppholder seg i Spania mer enn tre måneder i året er pliktige til å registrere seg i inneriksdepartementet sitt register over utlendinger. En slik registrering går fort så lenge man presenterer de riktige dokumentene (NIE, Certificado de empadramiento og pass). Du vil umiddelbart for utstedt sertifikatet som bekrefter din registrering, av dette fremkommer også NIE nummeret, adresse i Spania og dato for registreringen som innbygger i Spania. Dette er dermed det eneste offentlige spanske dokument nordmenn har bruk for i ID sammenheng så lenge det er supplert med ett pass eller annen lovlig foto-id, f.eks. spansk førerkort. Norske førerkort godtas ikke som foto-id i Spania.

Sertifikatet erstattet den gamle residencia-ordningen. Derfor kaller fortsatt mange dette sertifikatet feilaktig for nettopp "Residencia".

Censo Electoral, valgmanntallet

Valgmantallet er ett seperat register over stemmeberettigede i Spania. Alle rådhus har tilgjengelig skjema for registrering i manntallet de er også pliktige til å bekrefte eller avkrefte om du er korrekt registert i mantallet eller ikke.

1. Desember 2014 begynte utsendelse av registreringskort fra Censo Electoral til nordmenn som oppfyller kravene for å kunne stemme ved det spanske kommunevalget 24. Mai 2015. Fristen for å returnere seddelen er 15. Januar, pass på at du har ditt korrekte NIE nummer på seddelen, ellers kan den bli erklært ugyldig og du vil ikke få stemme valgdagen.

 

Om du ikke mottar kortet må du innom ditt lokale rådhus for å registrere det i valgmanntallet, eventuelt korrigere adresse de har på deg. Rutinene rundt dette varierer fra kommune til kommune, enkelte steder går man fra dør til dør og sjekker om folk bor på den oppgitte adressen før man sender ut disse skjema. Andre steder har hele bydeler (Orihuela Costa) i praksis aldri mottatt disse brevene med den følge at svært mange mistet muligheten til å stemme.

Kontroller at du er i valgmanntallet

Alle bør sjekke at de er korrekt registrert i valgmanntallet! Fristen for å registrere seg der er 15. januar. Fristen for modifikasjoner, klager og rettelser er 31. Januar. Valgmanntallet legges offentlig ut på rådhusene normalt i begynnelsen av april.

Les også:

Utlendingskontoret er åpnet i Altea

Siste nyheter »

2017-02-24 11:28
Foto: Ordfører i Alfaz del Pi, Vicente Arques (PSOE).

PSOE´s ordfører Vicente Arques i Alfaz del Pi skulle torsdag 23.

2017-02-23 21:53
Foto: Rodrigo Rato.

Tidligere finansminister fra Partido Popular og forhenværende leder for Det internasjonale pengefondet Rodrigo Rato er dømt til fire og et halvt år

2017-02-23 11:50
Foto: Den bevæpnede oberstløytnanten Antonio Tejero inntar podiet i den spanske kongressen 23. februar 1981 og beordrer alle i forsamlingen til å legge seg på gulvet.

Den 23. februar 1981 ble Spania rystet av en dramatisk hendelse som skulle prege nasjonen i lang tid fremover.

2017-02-22 01:37

Mannen døde av blodtap etter å ha blitt angrepet av fire hunder, av rasene pitbull og pitbullterrier.

Mer om Flytte til Spania »

2014-12-03 18:39

Alle norske borgere som har vært registert bosatt i Spania uavbrutt  i tre år eller mer har stemm

2011-05-08 06:07
Helserefusjon i utlandet

Fra og med 1. januar 2011 ble det endringer innen refusjon av fysioterapibehandling i EØS-området og den tidligere forhåndsgodkjenningen falt bort. Den nye ordningen gjelder et bredt spekter av helsetjenester. Spaniaposten har snakket med direktør for HELFO utland, Bernard Geicke. Han sier at en må regne med noen barnesykdommer i oppstartsfasen.


2011-05-08 06:07

En av konsekvensene av ordningen som ble innført fra 1. januar er friere helsevalg. Nordmenn på besøk i Spania og trenger helstjenester er ikke lenger begrenset til å bruke kun norske leverandører som er knytte til en eventuell refusjonsordning.


2010-02-05 22:21
Scanlaw - Alfaz del Pi - Erik Saunes

Fra sine kontorer i Alfaz del Pi har advokat Erik Saunes hjulpet en rekke nordmenn, blant annet i saker som berører kildeskatten. Spaniaposten har orientert om dette tema tidligere men mange lesere fortsatt usikre. Derfor har vi bedt den erfarne advokaten om å orienterer ytterligere.


Hovedregelen


2009-10-26 11:40


Det norske finansdepartementet opplyser at det skal innføres kildeskatt på 15 % for nordmenn som får utbetalt sine pensjoner i utlandet fra og med ligningsåret 2010. Dermed vil mange norske utenlandspensjonister oppleve en dobling av dagens skattenivå.


2009-03-13 12:56

Mer enn 40.000 nordmenn har valg å flytte utenlands etter sin retrett fra arbeidslivet, omtrent halvparten av disse må nå belage seg på høyere skatt. Det er i første omgang snakk om pensjonister bosatt i andre nordiske land, samt noen andre.


2009-03-10 14:14

Norske elever i det spanske skolesystemet får ikke tilbud om morsmålsundervisning. Dette kan by på hindringer ved valg av norsk skolegang eller yrkesliv i fremtiden. Norske myndigheter gir støtte til kompletterende undervisning i norsk, samfunnsfag, og kristendoms-, religions- og livsynskunnskap for elever i grunnskolen bosatt utenfor Norge.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Lørdag 25.02.2017

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Fredag 24.02.2017

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA