I DAGI MORGEN

Skal du kjøpe bolig i Spania?

Spansk samfunn & kultur

2014-04-13 13:26

I dagene frem mot påske starter salget av de hvite palmegrenene i Spania. Grenene brukes til å flette figurer som bæres til kirken eller brukes som dekorasjon i prosesjonene på Palmesøndag. Figurene har for mange en sterk religiøs betydning som symbol på fortellingen om når Jesus kommer til Jerusalem og lidelsesberetningen.

2014-04-02 10:09

To spanske historikere mener å ha funnet bevis for at Den hellige gral befinner seg i León i Nord-Spania. Den sagnomsuste relikvien etter Jesus Kristus skal i følge teorien være identisk med et kongelig drikkebeger som inntil nylig har stått på utstilling i byens basilika San Isidoro.

2014-03-30 09:23

Å bytte ut original tale med eget språk gjør det enklere å se utenlandske filmer. Man slipper blant annet å lese undertekst og kan konsentrere seg bedre om det som skjer på lerretet. At halvparten av skuespillerprestasjonene forsvinner i prosessen er prisen man må betale i tillegg til sjansen til å høre og lære andre lands språk og kultur.

2013-10-14 12:44

Den katolske kirke gir martyrstatus til 522 kristne som ble drept under den spanske borgerkrigen. To av dem skal ha mistet livet i 1934 før krigsutbruddet. Den spanske kirke stod offisielt på Francos side under krigen. Man regner med at over 6.800 religiøse kvinner og menn ble drept som følge av dette.

2013-10-11 12:10

Forsvar og hyllest av tidligere diktator Francisco Franco skal fremdeles være lov i Spania. Opposisjonspartiene i Kongressen hadde lagt frem et lovforslag som skulle forby alle former for forherligelse og tilbedelse av den gamle diktatoren og hans regime. Forslaget ble imidlertid torsdag 10. oktober avvist av Partido Popular som mener Spania allerede har et lovverk som regulerer dette.

2013-10-09 16:28

Partido Popular vil med sitt flertall i Kongressen påse at tyrefekting og okseløp i fremtiden får status som "nasjonal kulturarv". På denne måten beskytter man dyreplageriet og ikke dyrene. Lovforslaget er allerede vedtatt i ett av to kamre i nasjonalforsamlingen og skal nå behandles i senatet. Flere partier er imot, mens det største opposisjonspartiet PSOE avstår fra å stemme.

2013-10-07 13:31

Spanjoler er blant de dårligste i EU til å snakke andre språk enn morsmålet. Det viser en ny undersøkelse fra Eurostat. To tredjedeler av EUs voksne befolkning kan minst ett annet språk, mens andelen for Spania er på bare 51 prosent. Bare Ungarn og Bulgaria kommer dårligere ut.


 

2013-09-27 20:49

Spania kunne vært et mer effektivt og konkurransedyktig land dersom samfunnet var innrettet på en annen måte. Det er konklusjonen i en ny rapport om livsmønstre, arbeidsliv og familieliv. I følge rapporten er spanjolenes forhold til tid preget av at de befinner seg i feil tidssone og lever i en form for konstant «jet lag», alltid ute av døgnrytme. Hva er så løsningen på problemet?

2013-09-24 16:29

Partido Popular i Valencia ønsker ikke å bidra til fjerningen av gateskilt og emblemer fra diktaturets dager. Historieminneloven av 2007 tilsier at alle Franco-symboler skal fjernes, ikke bare fra offentlige bygg men også fra bygårder i privat eie. Likevel er det fremdeles mange slike skilt å se. Opposisjonspartiet Compromís har derfor bedt om at noe må gjøres, en anmodning PP avviser.

2013-09-20 18:17
Siesta i Spania

Spania er kjent for å følge sine egne timetabeller med lange lunsjer og siesta midt på dagen. Det kan det bli slutt på i fremtiden dersom nye ekspertråd følges. En omfattende utredning fra Kongressen om livsmønstre, arbeidsliv og familieliv vil om kort tid bli overlevert regjeringen. Kortere lunsjpauser med mer jobbing på dagen og mindre på kvelden skal gi bedre utnyttelse av døgnet.

2012-03-31 05:35
Ulvejakt Spania

Forslaget fra miljøminister Miguel Arias Cañete om å tillate mer jakt på ulv har blitt avvist av EU-kommisjonen. Ulvejakt er i dag bare tillatt i Nord-Spania, i et avgrenset området nord for elven Duero. Det avviste forslaget til miljøministeren gikk ut på at dette området skulle utvides.


 


Spania har i underkant av 2000 ulver som vernes, uten mye debatt, sammenliknet med norges 30-35 ulver.


 


2012-03-29 11:52

Mandag 19. mars var det 200 år siden Spania fikk sin første moderne grunnlov. Jubileet ble høytidelig markert i den andalusiske byen Cádiz hvor loven i sin tid ble kunngjort. Selve seremonien fant sted i den samme kirkebygningen, Oratorio de San Felipe Neri, som var stedet for den historiske begivenheten i 1812. Rundt tre hundre gjester skal ha vært invitert, deriblant det spanske kongeparet og lederne for landets største politiske partier.


2012-02-05 06:16

Arbeidsledige spanjoler fortviler og har de siste ukene for alvor kastet sine øyne på Norge, men de aller fleste blir skuffet og havner på gata eller må reise hjem igjen. Nå ber arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) om at alle mislykkes i jobbjakten om å dra tilbake til Spania.


- Hvis det ikke er arbeid, så er det ikke arbeid, sier Hanne Bjurstrøm med klar adresse til alle som nå søker lykken i Norge.


2012-01-25 06:57

Spanias største julelotteri med førstepremien El Gordo gikk av stabelen 22. desember og flere ble lykkelige vinnere av grumme summer.

Nå mottar flere nordmenn lotterisvindel på e-post i forbindelse med julelotteriet El Gordo fra det nasjonale Loterìas y Apuestas del Estado.


The Federal Trade Commission (FTC) oppfordrer folk til å være oppmerksom på ”El Gordo” lotterisvindel.


2011-12-31 06:36

27. Desember var siste frist for å søke om spansk statsborgerskap for barn eller barnebarn av spanjoler som flyktet ut av landet under den spanske borgerkrigen.

Hele 180.000 cubanere kan motta spansk statsborgerskap dersom de har søkt innen fristen. Det er litt over én prosent av Cubas befolkning.


2011-12-09 09:22

En ung mann (28) begikk to bankran i Valencia i mai og november måned ved hjelp av en machete og en øks.


Lørdag 3. desember troppet han opp på politistasjonen i Valencia for å melde seg. Han ville gjerne få sone straffen sin i fengsel i håp om å kunne avslutte studiene sine der.

Politiet ble svært overrasket over både tilståelsen og bakgrunnen for den.


Ransmannen har forklart at han trengte pengene siden han ikke hadde arbeid. Han var svært lei seg for det han hadde gjort og sa at han foretrakk å bli sendt i fengsel på soning hvor han kunne avslutte studiene sine.


RUBRIKKANNONSERSETT INN ANNONSE

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Torsdag 17.04.2014

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Fredag 18.04.2014

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

Spansk samfunn & kultur

2011-12-04 06:01

Eksperter anbefaler at Spanias tidligere diktator Fransisco Francos levninger blir fjernet fra Valle de Los Caìdos. 

De mener at stedet bør være et minnesmerke for alle ofrene etter borgerkrigen, fra begge sider.Ekspertene mener at hans levninger som er begravd i Basilica burde forflyttes til et annet sted etter hans families ønske.Levningene etter Josè Antonio Primo de Rivera, lederen for Falangen som ble henrettet under borgerkrigen, vil få fortsette å være i Valle de los Caìdo.


2011-12-03 05:56

Den nye statsministeren Mariano Rajoys høyre hånd, PPs Soraya Saenz de Santamaria (40) kom tilbake på jobb etter å ha hatt bare ti dagers mammapermisjon.Avgjørelsen er tung å svelge for alle de som i de siste årene har kjempet for kvinners rettigheter i Spania i forbindelse med mammapermisjon.


I dag har kvinnene i Spania krav på 12 ukers mammapermisjon, mot i Norge hvor kvinnene har 42 ukers permisjon med full lønn eller 52 uker med 80 prosent av lønningen.At en toppolitiker tok ut så få dager i mammapermisjon har skapt debatt i Spania.


2011-11-29 05:59

Som Spaniaposten fortalte i forrige utgave, så ønsker Organisasjonen Nei til EU å intensivere kampen mot EØS-avtalen på bakgrunn av at et flertall i en ny undersøkelse ønsker å bytte ut avtalen med en handelsavtale.


Daglig leder i Europabevegelsen frykter for at nordmenns rettigheter i utlandet vil bli sterkt svekket.


- Det å gå ut av EØS-avtalen vil sette alle nordmenns rettigheter i utlandet i spill. Det vil bety at Norge må omforhandle avtaler med hvert enkelt EU-land om rettigheter vi i dag tar for gitt, sier daglig leder i Europabevegelsen, Paal Frisvold til Spaniaposten.


2011-11-06 05:32

En offentlig manifestasjon for å feire ETAs slutt på volden ble i siste minutt avlyst av den baskiske regionalpresidenten Patxi Lòpez grunnet dårlig oppslutning.Lòpez hadde kommet med oppfordring til å samles utenfor alle rådhus og offisielle bygninger i Baskerland for å markere demokratiets seier over terrorismen.Den radikale baskiske koalisjonen Bildu, som blant annet styrer San Sebastiàn og provinsstyret i Guipùzcoa, tok derimot avstand fra initiativet.  


2011-10-08 07:43

SPANIA: Hertuginnen av Alba feiret det storslåtte bryllupet i Sevilla med å danse flamenco.Hertuginnen av Alba, Maria del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart, er en av Spanias rikeste kvinner og har igjen giftet seg I en alder av 85 år. Hennes nye ektemann er 24 år yngre Alfonso Diez (61). 


2011-09-29 07:43

SPANIA: En undersøkelse utført av onlinereisebyrået Reisefeber viser at åtte av ti nordmenn leser minst èn bok mens de ferierer.

Reisefeber har spurt 1.000 nordmenn og svaret er tydelig. Nordmenn liker å lese og gjennomsnittet i løpet av ferien ligger mellom en og tre bøker.Mest populært er spenningsbøker som hele 64 prosent av de spurte tyr til når de nyter ferien. Tre prosent av ferierende nordmenn foretrekker erotiske noveller under ferieoppholdet.


2011-07-12 02:59

85 prosent av innbyggernetror det foregår utstrakt korrupsjon i Spania. Bare 0,2 prosent av de spurte tror det ikke er det minste utbredt.


Det viser en spørreundersøkelse som ble foretatt i juni av Senteret for sosiologiske undersøkelser (CIO) Senteret har stilt innbyggerne 12 spørsmål som handler spesifikt om korrupsjon.


Kvinnene har en sterkere følelse av utbredelsen av korrupsjon enn de mannlige spurte. Og det er velgerne til venstrepartiet Izquierda Unida, som i størst grad oppfatter at korrupsjon er svært utbredt.


2011-06-24 08:05

Statsadvokat, Cándido Conde-Pumpido, bekrefter at alt tyder på at der har vært flere organisasjoner i Spania som i årtier har handlet med nyfødte babyer. Påtalemyndighetene utreder om dagen 849 tilfeller hvor spedbarn mistenkes for å ha blitt tatt fra sine foreldre som har ble opplyst på sykehuset at barna døde kort tid etter fødselen.


Det hele startet under Franco-diktaturet hvor man systematisk tok barna fra folk tilknyttet venstresiden i spansk politikk. Barna ble gitt videre til barnløse familier knyttet til høyresiden. Praksisen fortsatte helt til nittitallet hvor den hadde blitt forvandlet fra politisk til økonomisk motivert.


2011-05-31 03:46

Et splitter nytt historisk oppslagsverk ble nylig presentert i Madrid av kong Juan Carlos og den spanske kulturministeren. I boken fremstår Franco som en modig mann som prøvde å redde Spania fra kaos.


40 år med undertrykkende diktatur blir ikke nevnt. Den 50 bind store historieboken har kostet 6, 4 millioner euro å fullføre og ble i slutten av mai presentert med brask og bram av kongen selv, akkompagnert av kulturminister Ángeles González-Sinde.


Avisen El Público har sett nærmere på verket, som ikke akkurat kan sies å være politisk nøytralt.


2011-05-06 05:24

Restene etter over 30.000 republikanere som døde under borgerkrigen ligger begravd sammen med hovedfienden, diktator Francisco Franco i De falnes dal. 


De etterlatte har bedt om å få identifisert ofrene, men regjeringen har nå kommet frem til at dette ikke er gjennomførbart.


- Det er et umulig prosjekt av vitenskapelige grunner, sa innenriksminister Alfredo Rubalcaba nylig på en pressekonferanse. Regjeringen hadde sendt en ekspertkommisjon til De falnes dal i El Escorial utenfor Madrid, for å undersøke mulighetene til å grave opp restene etter krigsofrene.


2011-05-01 07:28
Prinsesse Kristina Spania

Den norske middelalderprinsessen Kristina har nå blitt materiale for flere historiske romaner på spansk. En rekke forfattere har latt seg inspirere og fascinere av historien om den nordiske prinsessen som dro den lange veien til Spania for å inngå ekteskap og bli prinsesse av Castilla.


2011-04-21 04:26

Aldri før har gjennomsnittsalderen for å få barn første gang vært høyere i Spania.


Nå er den førstegangsfødende spanske kvinne i snitt 31 år gammel. Det viser en rapport utarbeidet av det spanske statistikkbyrået Instituto nacional de estadísticas (INE).


De eneste provinsene der gjennomsnittsalderen for førstegangsfødende er under 31 år, er i de spanske enklavene i Marokko, Ceuta og Melilla, samt i den andalusiske provinsen Almería.


I Biscaya i Baskerland er snittalderen for førstegangsfødende kvinner hele 32,3 år.


Spansk samfunn & kultur

2011-10-08 07:43

SPANIA: Hertuginnen av Alba feiret det storslåtte bryllupet i Sevilla med å dans

2011-09-29 07:43

SPANIA: En undersøkelse utført av onlinereisebyrået Reisefeber viser at åtte av

2011-07-12 02:59

85 prosent av innbyggernetror det foregår utstrakt korrupsjon i Spania.

2011-06-24 08:05

Statsadvokat, Cándido Conde-Pumpido, bekrefter at alt tyder på at der har vært flere organisasjon

2011-05-31 03:46

Et splitter nytt historisk oppslagsverk ble nylig presentert i Madrid av kong Juan Carlos og den

2011-05-06 05:24

Restene etter over 30.000 republikanere som døde under borgerkrigen ligger begravd sammen med hov

2011-05-01 07:28
Prinsesse Kristina Spania

Den norske middelalderprinsessen Kristina har nå blitt materiale for flere historiske romaner på

2011-04-21 04:26

Aldri før har gjennomsnittsalderen for å få barn første gang vært høyere i Spania.

2011-04-15 07:11

I disse dager er det åttiårsjubileum for den spanske republikken. (1931-1936).

2011-01-13 06:51

Kjært barn har mange navn.

2010-12-22 06:12

Den 22. desember er det klart for trekning i Spanias store julelotteri.

2010-10-14 13:24
Oksen Spania

Du skal ikke ha reise så mye rundt i Spania før du legger merke til den svarte, 14 meter høye og

2010-06-06 06:00

Debatten om tyrefekting har intensivert seg med årenes løp.

2010-06-06 06:00

Juan Carlos I er mer enn bare en konge for mange spanjoler.

2010-05-25 06:00

Det internasjonale samfunnet med FN i spissen har rettet omfattende kritikk mot Spania etter at d