I DAGI MORGEN

Da det dyrekjære ekteparet Rod og Sue Weeding flyttet fra England til Costa Blanca trodde de at de var ferdige med hestehold for en god stund. Etter to måneder hadde de imidlertid tatt til seg to hingster som sto forlatt på en bondegård i nærheten av deres nye hjem. Det ble begynnelsen på Easy Horse Care Rescue Centre – et senter for mishandlede og forlatte hester.

Fre, 2009-12-18 05:00

Da det dyrekjære ekteparet Rod og Sue Weeding flyttet fra England til Costa Blanca trodde de at de var ferdige med hestehold for en god stund. Etter to måneder hadde de imidlertid tatt til seg to hingster som sto forlatt på en bondegård i nærheten av deres nye hjem. Det ble begynnelsen på Easy Horse Care Rescue Centre – et senter for mishandlede og forlatte hester.

Det er ikke bare hester som har husly på eiendommen til ekteparet Weeding. Det første som møter oss innefor porten er det sjarmerende eslet Charity, som ser ut til å være tatt rett ut av animasjonsfilmen Shrek. Ellers finnes også papegøyer, hunder, katter, ender, gjess, høner og en gris.

- Alle dyrene her er reddet fra en uheldig skjebne eller en sikker død, med unntak av grisen Isadora, forteller Sue Weeding til Spaniaposten.

Pengemangel
Easy Horse Care Rescue Centre drives som et rent veldedighetsforetak uten noen form for offentlig støtte. Det betyr konstant pengemangel. Hittil har Rod og Sue brukt sine egne sparepenger. De har også utplassert innsamlingsbøsser i diverse barer og restauranter i området.  

- Mat til en hest koster 25 euro i uken. Akkurat nå har vi rundt 700 euro i uken i forutgifter. I tillegg kommer utgifter til medisiner og veterinær. For kort tid tilbake måtte vi sende en hest til et spesialsykehus for hester i Alicante. Den operasjonen alene kostet 1.500 euro, sier Sue.

Ekteparet Weeding driver en egen hesteutstyrsbutikk for å spe på finansene. I tillegg har de et eget bruktmarked på eiendommen, som driftes av vennen George. Han er en betydelig bidragsyter til økonomien i Easy Horse Care Rescue Centre, som er åpent for publikum fra klokken 13.00 til 16.00 onsdager og søndager.

Da er det muligheter for å ta med familien og tilbringe dagen hos Rod og Sue. For de små betyr det en helt spesiell nærkontakt med dyr, som de kanskje ellers ikke har muligheten til. Senterets egen kafé sørger for at de besøkende har mat og drikke tilgjengelig.

- Det er hyggelig med besøk. Og jeg vil gjerne oppfordre folk til å ta med seg barna hit så de kan se og lære om det vi driver med. For fremtiden planlegger vi å begynne med kurser i hestehold, det er det et åpenbart behov for her i landet, sier Sue.  

Dårlig dyrehold
Sue Weeding mener at Spania til dels er underutviklet når det gjelder dyrehold. Daglig får Easy Horse Care Rescue Centre henvendelser fra bekymrede mennesker som er vitner til det som i mange land kalles for grov dyremishandling. Det er for øvrig ikke alltid like lett å ta affære.

- Vi har et eksempel borte i Daya Nueva akkurat nå. To hester står fastbundet på noe som ligner mest på en byggeplass. De lever bare fordi lokalbefolkningen slenger bort noe mat til dem i ny og ne. Vi har gjort flere forsøk på å redde hestene, inkludert å kontakte ordføreren. Svaret vi fikk var at eieren av hestene var en kjent person her i området og at de nødig ville tråkke han på bena. Da svarte jeg at vi kommer til å henvende oss til myndighetene i Valencia, forteller Sue, som mener mangel på lover og regler er mye av årsaken til den utbredte dyremishandlingen i Spania.

- Det er ikke bare holdningene, men også regelverket som må endres. I dag er det en lang prosess å få tiltalt noen for dyremishandling. Vi vurderer å sette i gang en underskriftskampanje for å få spanske myndigheter til å reagere.

Det er ikke bare pengemangel som truer driften av Easy Horse Care Rescue Centre, mangelen på arbeidskraft er vel så stor. I oktober kom svenske Ida ned til Spania for å hjelpe til.

- Jeg leste om stedet på internett og ringte ned og spurte om jeg kunne komme og arbeide som frivillig. Svaret var et jeg var hjertelig velkommen, sier Ida.

- Idas bidrag har vært uvurderlig for oss. Men frivillig innsats varer ikke for alltid. I januar skal hun reise tilbake til Sverige for å begynne på universitetet. Forhåpentligvis finnes det kanskje andre der ute som har lyst til å hjelpe oss, sier Sue med oppfordring i stemmen.

Norske støttespillere
For en stund tilbake ble det norske firmaet Torrepost i Torrevieja kontaktet for å installere bredbånd for Easy Horse Care Rescue Centre.

- Vi hadde aldri hørt om stedet, men ble svært interesserte da vår tekniker kom tilbake og fortalte om hva han hadde sett. Enden på visa var at bredbåndet ble installert gratis, forteller Gry Anette Koldstad i Torrepost.

Dyrekjære Gry og kollega Kjell Isaksson lot seg imponere over det frivillige arbeidet til det britiske ekteparet ved senteret for mishandlede hester, og følte snart at de hadde lyst til å bidra med mer. En dag tok de turen til Rojales for å se det hele med egne øyne. Lysten til å gjøre en innsats ble ikke mindre etter møte med eselet Charity, den enøyde hingsten Lucero og de andre dyrene ved Easy Horse Care Rescue Centre.

- Vi begynte å sysle med tanken om å etablere en slags adopsjonsløsning. Det vil si at man for eksempel betaler fem eller ti euro i måneden, også får man en hest som er ”sin”. Senteret har en veldig fin hjemmeside hvor alle dyrene er presentert. Der kan man gå inn og se hvilket dyr man eventuelt har lyst til å hjelpe, forteller Gry.

- Vi vil gjerne få oppfordre alle til å hjelpe. Både privatpersoner og næringsdrivende. Kanskje kan man kutte en drink eller to på julebordet og heller gi 100 euro til Easy Horse Care Rescue Centre, foreslår Kjell.  

En av tre i Spania   
Easy Horse Care Rescue Centre er det eneste senteret for mishandlede hester på Costa Blanca, og en av tre i Spania. De to andre ligger i Andalucía.

- Det er et skrikende behov for det vi driver med. I England finnes en rekke frivillige dyrevernsorganisasjoner som står sterkt og som har flust av økonomisk støtte. Slik er det på ingen måte her i Spania. For få tiår tilbake var et esel eller en hest i Spania et nyttig arbeidsverktøy eller transportmiddel. Det syntes som om disse fakta er fullstendig glemt i dag, avslutter Sue Weeding.

Adopter en hest
Det er mange måter å hjelpe Easy Horse Care Rescue Centre på. En mulighet er å donere penger direkte til driften. Det kan gjøres via senterets konto i banken CAM.

Kontonummer: 2090 7400 14 0040334235
Swift: CAAMES2A (fra utlandet)
IBAN: ES43 2090 7400 14 0040334235 (fra utlandet)

Har man lyst til å adoptere en hest kan man kontakte Rod og Sue Weeding direkte.

Telefon: (0034) 965 967 033
Mobil: (0047) 652 021 980

Epost: rescue@easyhorsecare.net

For mer informasjon se hjemmesiden www.easyhorsecare.net

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Intervjuer, Nyheter fra Torrevieja området »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 26.02.2018

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 25.02.2018

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA