Altea: Zaplana ville ha bestikkelse for havneutvidelsen som ble stoppet

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

Eduardo Zaplana har holdt nesten alle toppverv i Partido Popular inklusive minister i regjeringen til Jose Maria Aznar. I dag sitter han fengslet for hvitvasking av penger han angivelig skal ha tilegnet seg som en av mange korrupte PP politikere.

Lydopptak gjort under politiets etterforskning har avslørt at Zaplanas folk forsøkte å få penger ut av en forretningsmann fra Algerie etter den feilslåtte utvidelsen av Campomanes havnen i Altea. Forretningsmannen sto bak prosjektet som først fikk grønt lys av Partido Popular i både Altea og i Valencia regjeringen. Man gikk i gang med byggearbeidene på nordsiden av havnen som man skulle fordoble i størrelse men prosjektet ble så stoppet av miljøverndepartementets avdeling for kystlinjen.

I etterkant av dette saksøkte den algirske forretningsmannen bak prosjektet Robert Bataouche myndighetene i Valencia som feilaktig ga hans selskap grønt lys for å sette i gang. Og mens man forhandlet om den mulige erstatningen ble han kontaktet av Zaplanas menn og man lovte de skulle få sin del av erstatningsbeløpet og som Bataouche sier på lydopptaket «om dommen går i min favør».

eduardo_zaplana_conferencia_politica_sobre_modelo_de_estado_madrid_noviembre_de_2007crop.jpgZaplana begynte som politiske karriere i partiet stiftet av tidligere Franco ministre, Allianza Popular. Senere endret man navn til Partido Popular og Zaplana ble ordfører i Benidorm hvor hans kones far hadde drevet hoteller i en årrekke. Han ble senere president for Valencia regionen frem til 2002. På nasjonalt nivå var han talsmann for Partido Popular i kongressen og senere arbeidsminister under regjeringen til Jose Maria Aznar.

Zaplana er mistenkt for å vært del av svindelen rundt byggingen av fornøyelsesparken Terra Mitica i Benidorm hvor man antar et sted mellom 12 og 18 millioner Euro skal ha blitt lurt unna.

Guardia Civil var våren 2018 å se i havnen i Altea. Da jaktet de på en eller flere luksusbåter man mistenkte PP-politikeren å ha liggende her. De slo senere til mot Zaplanas bolig i Valencia og hans luksusvilla i Benidorm. Aksjonene kom i etterkant av at han skal ha forsøkt å overføre et pengebeløp på rundt ti millioner Euro fra banker i Latin Amerika til banker i Spania.

To luksusboliger som formelt eies av Bataouche ble solgt tolv år tilbake. Hvem de virkelige eierne av de to boligene er vites ikke sikkert. Ingen av de to har blitt skjøtet over.

Denne metoden har tidligere brukt av politikere for å kamuflere eierskapet til eiendommer de enten har fått eller kjøpt til under markedspris som del av avtaler med utbyggere.

Kronologi:

1997 – Selskapet Marina Greenwich SA mottar konsesjonen for å drive havnen Campomanes i Altea.

1999 – Selskapet legger frem søknaden om å utvide havnen.

2004 – Man får grønt lys for utvidelsen av havnen fra regionale myndigheter i Valencia.

2010 – Miljøvernorganisasjonen”Ecologistas en Acción” får medhold for sin klage på prosjektet. Retten annullerer tillatelsen som tidligere ble gitt.

2013 – Høyesterett bekrefter dommen fra 2010 og den gjøres rettskraftig.

Aznar ber retten vise «nåde» for korrupt partikollega

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...