Fiesta i Alfaz del Pi – Norsk penya er klar

Publisert

Las Valquirias er snart klar for Fiesta i Alfaz. Den startet som en ren jente-peña og ble kjent for å vinne øldrikke-konkurransen for fire år siden.

Du får snakke du som er peña-sjef, sier “gutta” Kjell Stangeland og Svenn Halvorsen. Tone Stangeland er rene veteranen. Hun har vært med i peña siden 1993, først en spansk peña og siden Las Valquirias. Vi har hatt en del frafall blant jentene så i år er det faktisk flere menn. Tilsammen er vi 12 stykker, sier hun.

 

Mye jobb

Foreløpig har de tre vasket seg inn og ryddet i kostymer. Nå venter de på forsterkninger før det er klart for resten av forberedelsene. Det er nemlig mye jobb å være med i en pena og det er ingen “kjære mor”. En peña er kort forklart en gruppe venner som enten leier eller eier et lokale. De spytter i en pot med penger. Så handler de inn mat og drikke og andre ting de trenger og åpner dørene, og tappekranene, når fiestaen begynner. De er med på alle arrangementer og alle prosesjoner, ofte i ulike kostymer. Alle penane har sine egne arrangementer og konkurranser. Disse står i programmet og andre peñaer deltar, eller stiller lag, som det heter. Den norske peñaen har skirenn i Alfaz del Pis gater og norske tapas som spesialitet, andre har kassebilløp eller playback-konkurranse eller altså øldrikkekonkurranse. For å få bedre gli på skiløpet sprøyter de såpeskum i gata og starter med en liten akevitt. Norsk tapas består blant annet av lefse med brunost eller laks.

­ Det nytter ikke å være syk en dag. Her må du stille på dugnad og arrangementer selv om du har feber. Men det er kjempegøy og verdt vert minutt. Vi kler oss ut hele tiden og skifter kostymer mange ganger om dagen,smiler Tone.

 

Offentlig godkjent “bar”

Men det er ikke bare å åpne dørene i et hvilket som helst lokale. Alle penaer må registreres og godkjennes hos politiet.

­ De kommer på inspeksjon og sjekker at vi har toalett, sikringsskap, vann og brannslukningsutstyr. Dessuten må vi være medlem av Associacion de Penas de Alfaz. Det koster 15,- euro per person og dekker blant annet forsikring, forteller hun. I Las Valquirias praktiseres 18 års aldersgrense for alkolholservering, men det er slett ikke vanlig i alle spanske fiestaer.

Tone forteller at det er mange slags peñaer, både for familier og rene barnepenaer. Det er rett og slett en sosilat enhet for venner og venners venner og ellers alle som måtte komme forbi.

­ Men få med at det ikke fungerer som en vanlig bar, skyter Kjell inn. Han mener at siden drikke er gratis, kan det være fristende å henge der hele kvelden. Men da blir man sett stygt på, i hvert fall hvis man ikke er nære venner av dem som driver peñaen og i tillegg raus med tipsen.

­ Det er vanlig at de som ikke selv har en peña tipser. De andre gir jo så mye selv, forklarer han.

Tone forteller at det tok lang tid å bli akseptert av de spanke penaene. Men nordmennene har jobbet for saken, stilt opp på alt av arrangementer og parader. I “blomstertoget” der spanjolene går i folkedrakt, tar de norske på seg bunaden.

 

­ I fjor takket de oss fordi vi alltid stiller opp på absolutt alt som skjer. Slikt varmer, avslutter Tone. 

Tekst og foto: Runa Stoltenberg Dahl

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter