Ny flyktningebåt over middelhavet til Altea

Siste nytt

8. juni kan du reise fritt i Andalucia

Mandag 8. juni går Andalucia og med det Costa del Sol inn i fase 3. Det betyr...

Albir-stranden åpner 10. juni

I Alfaz del Pi har man kommet for å klargjøre stranden i Albir for badegjester. Man har...

EU vil la folk reise 15. juni – Spania insisterer på 1. juli

Spania holder igjen mens mesteparten av EU ønsker fri reise innen Schengen-området fra 15. juni. Det var...

Andalucia går til fase 3, Valencia-regionen venter en uke

Rundt halve Spania går inn i den siste fasen for ned-skalering av Corona-tiltakene mandag 7. juni. Blant...

Ny innkjøring til Albir klar innen nyttår

I Albir er det likefør man går i gang med byggearbeidene som skal resultere i en ny...

To flyktninger er tatt hånd om i Altea etter at de kom i land her i en jolle. De to som er henholdsvis 20 og 30 år gamle er i god form etter å ha krysset middelhavet i den lille farkosten.

Guardia Civil ble varslet morgenen 23. november om en båt som lå flytende et par hundre meter utenfor stranden på Cap Negret i Altea. Politiet begynte et søk i området etter mulige immigranter og fant de to mennene nære lokaltogets stoppested i området.

De to ble registrert ved Guardia Civil i Altea og senere overført til et mottakssenter for immigranter. Den tomme jolla har blitt slept inn til havnen i Altea.

Mot slutten av oktober har det blitt registrert flyktningebåter som har nådd frem til Orihuela, Torrevieja, Calpe, Guardamar og Benidorm. De ombord kan være nord-afrikanere eller mennesker fra det sydlige av Afrika som frykter alt fra forfølgelse til fattigdom og krig.

Spanjolene flyktet også over Middelhavet

Spanjolene flyktet selv over middelhavet til Nord-Afrika under den spanske borgerkrigen og senere fra Franco-regimet. Mange spanjoler og franskmenn flyktet fra fattigdom i Syd-Europa og søkte lykken i Nord-Afrika, i hovedsak Algerie. Båndene over Middelhavet er sterke. Dårlige år for jordbruket på Marina Baixa gjorde at mange utvandret fra Alfaz, Polop og dette området. Den siste fyrvokteren som drev fyret i Albir er blant de som søkte lykken på andre siden av Middelhavet i Algerie. Og feilslag dårlige år for jordbruket i Polop førte til at en stor gruppe utvandret herfra til østlige deler av Algerie, nære Oran hvor mange etterkommer av Spanske og Franske innvandrere fortsatt bor.

Under den spanske borgerkrigen tok en britisk kaptein Archibald Dickson, med seg over 2500 republikanske flyktninger som samlet seg i byens havn i det nasjonalistenes styrker rykket inn i byen er godt kjent. SS Stanbrook reddet mer enn 2500 spanjoler som fikk et nytt liv i Algerie.

Nordmenn flyktet over Nordsjøen

I norsk sammenheng kjenner vi fenomenet fra “Englandsfarten” hvor over tre tusen nordmenn tok seg over Nordsjøen til England og Skottland på flykt fra Norge. Løst organiserte «eksportorganisasjoner» organiserte ofte overfarten. Trafikken gikk stort sett med fiskeskøyter, men flere tok seg over Nordsjøen på egen hånd i åpen båt, til og med i robåter.

«Afskeden» av Adolph Tidemand viser en ung nordmann som tar en siste farvel. Bildet ble utgitt i Norske Folkelivsbilleder 1858.
«Afskeden» av Adolph Tidemand viser en ung nordmann som tar en siste farvel. Bildet ble utgitt i Norske Folkelivsbilleder 1858.

Nordmenn rømte også fra fattigdom og forfølgelse over havet. Politisk eller religiøs undertrykkelse som årsak til utvandring var hovedsakelig aktuelt de første tiårene etter at utvandringen startet. I Norge var det på begynnelsen av 1800-tallet ikke religionsfrihet, og ytringsfriheten var begrenset. Konventikkelplakaten (opphevet i 1842) forbød lekfolk å forkynne eller holde religiøse forsamlinger, noe som førte til utvandring blant lekmannsbevegelsen og frikirkelige menigheter. Enkelte emigrerte også på grunn av politisk forfølgelse, som Thranitterbevegelsen i 1850-årene.

Fra 1830-årene ble utvandringen regelmessig, og fra 1860-årene økte den kraftig. Toppåret var 1882 med 28 000 norske utvandrere. Utvandringen foregikk i tre bølger: Fra 1866 til 1873, fra slutten av 1870-årene til begynnelsen av 1890-årene og fra 1903 til rundt 1910.

Færre båtflyktninger, men flere drukner

Setter du pris på det vi skriver?

Setter du pris på det vi skriver?Spanderer du en kaffe på oss?

Grunnet Corona-viruset kan SpaniaPosten ikke distribuere noen papirugaven. Samtidig holder de fleste av våre annonsører stengt.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

Spanderer du en kaffe?

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

8. juni kan du reise fritt i Andalucia

Mandag 8. juni går Andalucia og med det Costa del Sol inn i fase 3. Det betyr at man kan reise fritt...

Albir-stranden åpner 10. juni

I Alfaz del Pi har man kommet for å klargjøre stranden i Albir for badegjester. Man har kjørt ut store mengder sand...

EU vil la folk reise 15. juni – Spania insisterer på 1. juli

Spania holder igjen mens mesteparten av EU ønsker fri reise innen Schengen-området fra 15. juni. Det var innenriks-ministrene som drøftet dette under...

Andalucia går til fase 3, Valencia-regionen venter en uke

Rundt halve Spania går inn i den siste fasen for ned-skalering av Corona-tiltakene mandag 7. juni. Blant regionene som går til fase...

Ny innkjøring til Albir klar innen nyttår

I Albir er det likefør man går i gang med byggearbeidene som skal resultere i en ny adkomstvei til Albir. Dagens innkjøring...

Slutt på «hundestrand» i Torrevieja

Siden 2018 har man kunne tatt med seg hunden på stranden i Cala de Moro og Punta Margalla i Torrevieja. Dagens ordfører...

Bolig-turisme og ferieboliger blir nøkkelen for Valencia-regionen og Costa Blanca

Under halvparten av turistene som reiser til Valencia-regionen bor på hotell. Det er eide eller leide-ferieboliger folk vil ha. Nå skal ferieboliger...

Frem og tilbake om tidligere åpne grenser til Frankrike og Portugal

I et nå ganske kjent “frem og tilbake” ga representanter for den spanske PSOE/Podemos-regjeringen først grønt lys for å åpne grensene til...

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i Storbritannia er vesentlig værre enn...

Opplev Spania!

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...