Ny flyktningebåt over middelhavet til Altea

Publisert

To flyktninger er tatt hånd om i Altea etter at de kom i land her i en jolle. De to som er henholdsvis 20 og 30 år gamle er i god form etter å ha krysset middelhavet i den lille farkosten.

Guardia Civil ble varslet morgenen 23. november om en båt som lå flytende et par hundre meter utenfor stranden på Cap Negret i Altea. Politiet begynte et søk i området etter mulige immigranter og fant de to mennene nære lokaltogets stoppested i området.

De to ble registrert ved Guardia Civil i Altea og senere overført til et mottakssenter for immigranter. Den tomme jolla har blitt slept inn til havnen i Altea.

Mot slutten av oktober har det blitt registrert flyktningebåter som har nådd frem til Orihuela, Torrevieja, Calpe, Guardamar og Benidorm. De ombord kan være nord-afrikanere eller mennesker fra det sydlige av Afrika som frykter alt fra forfølgelse til fattigdom og krig.

Spanjolene flyktet også over Middelhavet

Spanjolene flyktet selv over middelhavet til Nord-Afrika under den spanske borgerkrigen og senere fra Franco-regimet. Mange spanjoler og franskmenn flyktet fra fattigdom i Syd-Europa og søkte lykken i Nord-Afrika, i hovedsak Algerie. Båndene over Middelhavet er sterke. Dårlige år for jordbruket på Marina Baixa gjorde at mange utvandret fra Alfaz, Polop og dette området. Den siste fyrvokteren som drev fyret i Albir er blant de som søkte lykken på andre siden av Middelhavet i Algerie. Og feilslag dårlige år for jordbruket i Polop førte til at en stor gruppe utvandret herfra til østlige deler av Algerie, nære Oran hvor mange etterkommer av Spanske og Franske innvandrere fortsatt bor.

Under den spanske borgerkrigen tok en britisk kaptein Archibald Dickson, med seg over 2500 republikanske flyktninger som samlet seg i byens havn i det nasjonalistenes styrker rykket inn i byen er godt kjent. SS Stanbrook reddet mer enn 2500 spanjoler som fikk et nytt liv i Algerie.

Nordmenn flyktet over Nordsjøen

I norsk sammenheng kjenner vi fenomenet fra “Englandsfarten” hvor over tre tusen nordmenn tok seg over Nordsjøen til England og Skottland på flykt fra Norge. Løst organiserte «eksportorganisasjoner» organiserte ofte overfarten. Trafikken gikk stort sett med fiskeskøyter, men flere tok seg over Nordsjøen på egen hånd i åpen båt, til og med i robåter.

«Afskeden» av Adolph Tidemand viser en ung nordmann som tar en siste farvel. Bildet ble utgitt i Norske Folkelivsbilleder 1858.
«Afskeden» av Adolph Tidemand viser en ung nordmann som tar en siste farvel. Bildet ble utgitt i Norske Folkelivsbilleder 1858.

Nordmenn rømte også fra fattigdom og forfølgelse over havet. Politisk eller religiøs undertrykkelse som årsak til utvandring var hovedsakelig aktuelt de første tiårene etter at utvandringen startet. I Norge var det på begynnelsen av 1800-tallet ikke religionsfrihet, og ytringsfriheten var begrenset. Konventikkelplakaten (opphevet i 1842) forbød lekfolk å forkynne eller holde religiøse forsamlinger, noe som førte til utvandring blant lekmannsbevegelsen og frikirkelige menigheter. Enkelte emigrerte også på grunn av politisk forfølgelse, som Thranitterbevegelsen i 1850-årene.

Fra 1830-årene ble utvandringen regelmessig, og fra 1860-årene økte den kraftig. Toppåret var 1882 med 28 000 norske utvandrere. Utvandringen foregikk i tre bølger: Fra 1866 til 1873, fra slutten av 1870-årene til begynnelsen av 1890-årene og fra 1903 til rundt 1910.

Færre båtflyktninger, men flere drukner

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter