Vikingposten med løgn om nordmenn og valg i Spania

Siste nytt

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea....

11. november publiserte Spaniaposten nyheten om at Eric Svanberg ikke får fortsette på listen for Partido Popular i Alfaz del Pi. Internt i partiet har man lenge snakket om ”hans juridiske problemer”. Nordmannen satt som byråd for sport og ungdom i Alfaz del Pi kommune fra 2003 til 2007 til tross for at spansk lov sier spesifikt om nordmenn at man kun kan delta som velger men ikke bli valgt eller stille på liste.

25. november kom Vikingposten med “nyheten” om at både Svanberg og Marandi som nordmenn lovlig kan stille som kanidater.

I valginfo fra “Diputacion de Alicante” står det:

Por su parte, los nacionales extracomunitarios, incluidos los ciudadanos noruegos, no tienen reconocido el derecho de sufragio pasivo y, en consecuencia, no pueden ser elegidos.

Oversatt til norsk:

“Ikke EU-borgere, deriblant norske borgere, har ikke rett til passiv deltakelse og kan derfor ikke bli valgt.”

Lovteksten finnes i “Boletin Oficial del Estado” som ble publisert 27.06.1991.

25. November publiserer Vikingposten sitt ”svar” på dette i artikkel hvor de skriver ”Eric Svanberg og Elisabeth Marandi er begge norske statsborgere, men oppfyller kravene til å stille som politikere og kandidater til kommunevalg i Spania.”

Videre står det i samme artikkel i Vikingposten. ”Har du meldt flytting til Spania og bodd her i mer enn tre år, kan du stemme ved valget til våren.”

Også dette er helt feil, ingen får stemme ved valg i Spania uten å være oppført i valgmanntallet.

De nordmenn som følger Vikingpostens beskrivelse av hvordan man stemmer ved lokalvalget til våren vil i beste fall bli avvist ved valglokalet.

Les Spaniapostens sak: Slik får du stemmerett i Spania

Artikkelen Vikingposten publiserte ble siden fjernet fra nettsiden etter at Spaniapostens redaktør tok kontakt med dem. Men en kopi av artikkelen fra 25. november finnes uansett lagret her. Det har ikke blitt publisert noen beklagelse, korrigering eller noen forklaring på skandaleoppslaget fra Vikingpostens side.

Elisabeth Pariza MarandiElisabeth Pariza Marandi (PSOE) har over lang tid feilaktig blitt fremstilt i Vikingposten som folkevalgt og ”ordførerens høyre hånd” i Alfaz del Pi. Helt presist er dette ikke, Marandi arbeider i en stilling underlagt byråden Genoveva Tent (PSOE), i Alfaz del Pi kommune og skal først og fremst bistå henne i tillegg til å være er kommunens “norske” kontaktperson.

Marandi har ennå ikke svart på Spaniapostens spørsmål om hennes eventuelle norske statsborgerskap og valgbarhet ved kommunevalg. Det er uansett en teoretisk problemstilling ettersom hun ikke har vært aktuell som kanidat på noen valgliste.

Hennes svært begrensede erfaring fra arbeidslivet består i hovedsak av det hun har gjort med sine foreldre som arbeider med eiendom i Alfaz del Pi kommune. Elisabeth Pariza Marandi har tidligere sagt til Spaniaposten at de “de største” i Alfaz del Pi.

Brukte politisk stilling for å selge eiendom
Eric Svanberg (PP) har brukt sin trolig ulovlige rolle i politikken til å promotere seg selv som eiendomsmegler. 26.11.2011 finner Spaniaposten denne teksten på finn.no i tilknytning til flere eiendomer som er lagt ut for salg på den norske eiendomsportalen.

Eric Svanberg Alfaz del Pi

SUNLIM drives av nordmannen Eric Svanberg som var den første utlending som er valgt inn i et spansk kommunestyre og han sitter fortsatt i kommunestyret i Alfaz kommune. Det sier seg selv at han har en bred kontaktflate og en solid kunnskap om kommunen, og at han har solid forankring både i det spanske og det norske miljøet i området.

Objektene med teksten er fjernet fra finn.no etter Spaniapostens oppslag men en kopi finnes lagret her.

Eric Svanberg var blant annet ansiktet utad for selskapet ”SUNLIM” som forsøkte å realisere prosjektet “Palmelunden seniorboliger” i Alfaz del Pi. Prosjektet ble markedsført over flere helsiders annonser i Vikingposten men det ble aldri realisert.

Det er Vikingpostens Leif Kverneland, som skrev artikkelen som ”hvitvasket” Svanberg. Journalisten kjøpte sin bolig i Alfaz del Pi av nettopp den utbyggeren Eric Svanberg arbeidet for inntil nylig.

Eric Svanberg - Leif Kverneland

Sammen har de to blant annet deltatt som statister under innspillingen av ”Asterix” på Costa Blanca. Her Svanberg avbildet nede til venstre med Leif Kverneland øverst til høyre.

Den aktuelle utbyggeren er naboen til Kverneland

Kverneland har gitt politiker og eiendomsmegler Svanberg og utbyggeren han arbeidet for, mye utelukkende positiv omtale siste årene.

Nå også ett forsøk på å hvitvaske den tidligere politikeren i en svært alvorlig sak.

 

FØR: Til tross for at vi i SpaniaPosten la frem klare henvisninger til spansk lov som tydelig viste at norske borgere ikke kan stille til valg i Spania valgte Vikingposten å hevde det helt motsatte.

 

ETTER: Uten noen beklagelse eller kommentar i artikkelen fjernet Vikingposten bilde av den ulovlig valgte byråden og tok bort påstanden om at nordmenn kunne stå på valglister i Spania.

 

Les også:

Eric Svanberg (PP) får ikke stille til gjenvalg

PP’s norske kontakt nekter partitilknytning

Alfaz del Pi: Byråd med dyre vaner

Alfaz del Crime: Svindel fra invalide og formuer stjålet fra norske pensjonister

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ranet og drepte pensjonist (78) i Orihuela

Tidlig i sommer ble en 78 år gammel pensjonist fra Belgia ranet og slått ihjel i sitt hjem i Orihuela (Torremendo). Guardia Civil arresterte...

Matmesse i Torrevieja 25-27. oktober

14 bedrifter som driver innen mat, drikke og catering samler seg helgen 25. til 27. oktober. Stedet er «Centro Muncipal de Ocio»...

Høstmesse i Torrevieja 26. og 27. mars – Expo Torrevieja

Helgen 26. og 27. mars arrangeres Expo Torrevieja for sjette gang. I auditoriet like nord for sentrum av...

Tapasrute i Altea

Denne høsten fra 18. oktober til 3. november kan man nyte tapas, vin og øl i Altea. 17 restauranter og barer er...

Sierra Helada får “kystvakt” og mer kontroll på sjøen

Bukten utenfor Altea og Albir har fått mer kontroll ute på sjøen. Resultatet av ett samarbeide mellom Benidorm, Altea og Alfaz del...

Vil endelig bygge skole nummer to i Alfaz del Pi

Medlemmene i skolerådet og i bystyret i Alfaz del Pi stemte alle for at man må jobbe mot byggingen av en videregående skole...

200 nye boliger til Fuengirola

Fuengirola regner med man vil få realisert ut åtte større bygge-prosjekter i kommunen. Til sammen vil disse gi turistbyen 200 nye boliger.

Norwegian slutter å fly til Spania fra Torp flyplass

Norwegian har besluttet å droppe sine flyvninger til Spania fra Torp flyplass i Vestfold. Med det blir det slutt...

Lederne i Katalona må sone opptil 13 år i fengsel

Spansk høyesterett har dømt ni katalanske separatister til mellom ni og tretten års fengsel. De er dømt for deres handlinger i...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...