Norsk TV uten “piratantenne”

Siste nytt

Spansk domstol kaller Ryanairs bagasjepolicy «absurd»

En domstol i Spania krever Ryanair endrer deres bagasjepolicy. Etter at en spansk kvinne måtte betale 20 Euro for...

Sakte boligmarked – Antall solgte boliger ned 12%

Ny tall lagt frem for antall omsatte boliger i september måned viser en nedgang i aktiviteten på 12%.

Boligprisene opp 7.7% tredje kvartal

Tall fra eiendomsregistrene i Spania viser at boligprisene i snitt steg med 7.7% i perioden juli til og med...

Kanariøyene hadde 3.1% færre reisende

Tall for antall ankomst via fly til Kanariøyene for oktober måned viser en merkbar nedgang på 3.1% sammenliknet med...

VOX-leder i Denia ville ikke reise seg for drept kvinne (44)

Leder av det høyre-ekstreme partiet VOX, Felix Redondo, ville ikke reise seg da man i bystyret holdt...

Det er trolig flere tusen nordmenn i Spania som har mottatt norsk TV fra en av de mange ”TV pirater” som har operert langs kysten.  Aktører som har tatt ned TV-signalene med store antenner for så uten rettigheter å kringkaste signalet videre til egne abbonementer.

Det er trolig flere tusen nordmenn i Spania som har mottatt norsk TV fra en av de mange ”TV pirater” som har operert langs kysten.  Aktører som har tatt ned TV-signalene med store antenner for så uten rettigheter å kringkaste signalet videre til egne abbonementer. Etter at NRK for flere år siden la ned ”NRK International” etter kort tids drift har det i praksis vært eneste alternativ for de som har ville ha Hotel Cæsar eller Dagsrevyen i sitt spanske hjem. En satelitt satt i bane i sommer åpner opp for et sikrere alternativ. Spansk politi forventes å stoppe disse ulovlige sendingene i tiden fremover.

Det har vært skrevet mye om fortvilte utenlandske tv-seere på Costa Blanca den siste tiden. Felles for de fleste er at de har mistet sine tv-signaler i løpet av sommeren. Mange har betalt i dyrt for “tv-pakker” de ikke lenger får levert. Man har heller ingen mulighet til å reklamere etter kjøp av ”tyvgods”.

Dette kommer som en følge av at Guardia Civil gjennomfører en større nasjonal operasjon mot firmaer som lever av å selge pirat tv-signaler i Spania. Ledelsen i flere av disse firmaene sitter fortsatt varetektsfengslet. Noen har blitt tatt i det de har forberedt seg på å flykte fra landet.

Ingen har rettigheter
Spaniaposten har vært i kontakt med Norges to største tv-kanaler NRK og TV2, og fått bekreftet en gang for alle at ingen firmaer er i besittelse av rettigheter til å sende norsk tv her i Spania.

– Fjernsynsrettigheter selges for bestemte områder. NRK distribueres i Norge, og enkelte andre land som for eksempel Sverige og Danmark som er rettighetsklarert. Det finnes per i dag ingen slik rettighetsklarering i Spania. Det går imidlertid ikke på uvilje fra vår side, vi har ingenting imot at NRK vises i Spania innefor en avtale i henhold til spansk lovverk, men vi har ingen slik avtale med spanske myndigheter, og kommer sannsynligvis heller ikke til å få det, i hvert fall ikke når det gjelder sportssendinger. Dette er altså ikke et spørsmål om vilje, men om rettigheter. Sier juridisk direktør i NRK Olav A. Nyhus.

Strategidirektør Kjetil Nilsen i TV2 er noe mer kortfattet.

– Det er finnes ingen firmaer som har rettigheter til å sende TV2 i Spania, bekrefter Nilsen bestemt.  

Ny mulighet
Det har i mange år vært mulig å ta inn norske tv-signaler i Spania ved hjelp av norsk kodekort, dekoder og en 3 meter høy parabolantenne. En slik antenne er ikke særlig praktisk, og mange urbanisasjoner og nabolag har forbud mot og henge opp ting som kan være til sjenanse for andre beboere. Dette skapte et marked for firmaene som leverer pirat tv-signaler.

I løpet av sommeren har det imidlertid blitt skutt opp en ny satellitt som gjør den 3 meter høye antennen overflødig. Nå kan man få inn norsk tv her i Spania ved hjelp av norsk kodekort, dekoder, og en helt vanlig parabolantenne. Spaniaposten har fått bekreftet av flere innringere at dette systemet fungerer. De eneste kravene til å tilegne seg et norsk kodekort, er norsk personnummer og en norsk bostedsadresse. Så da er det bare å trekke tilbake til godstolen igjen, vel vitende om at vinterens norske tv-signaler er sikret.

Teknisk info:

NRK-signalet hentes fra Thor 5 satelitten på 1 grad vest. Du trenger kun en helt ordinær 80cm parabol og et kodekort noe du får fra f.eks. Canal Digital i Norge. De selger også komplett dekoder som vil være enkleste løsningen. Dette selges kun selges til folk med adresse i Norge, hvor mange benytter seg av dette for å motta NRK steder i landet hvor dekningen er dårlig.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Spansk domstol kaller Ryanairs bagasjepolicy «absurd»

En domstol i Spania krever Ryanair endrer deres bagasjepolicy. Etter at en spansk kvinne måtte betale 20 Euro for å ta med seg håndbagasjen ombord...

Sakte boligmarked – Antall solgte boliger ned 12%

Ny tall lagt frem for antall omsatte boliger i september måned viser en nedgang i aktiviteten på 12%. Tallene kommer fra det...

Boligprisene opp 7.7% tredje kvartal

Tall fra eiendomsregistrene i Spania viser at boligprisene i snitt steg med 7.7% i perioden juli til og med september. Fra bunnen i 2014...

Kanariøyene hadde 3.1% færre reisende

Tall for antall ankomst via fly til Kanariøyene for oktober måned viser en merkbar nedgang på 3.1% sammenliknet med samme periode i 2019.

VOX-leder i Denia ville ikke reise seg for drept kvinne (44)

Leder av det høyre-ekstreme partiet VOX, Felix Redondo, ville ikke reise seg da man i bystyret holdt ett minutts stillhet til minne...

Katalonias president innrømmer brudd på valgloven

Presidenten for Katalonia regionen, Quim Torra, har innrømmer å ignorert krav fra den sentrale valgnemda. Han sier at han nektet å følge valgnemdas krav da...

Over 500 nye boliger i Marbella

Det er gitt byggetillatelse for til sammen 513 nye villaer og leiligheter i Marbella kommune. For kommunen betyr dette at man...

Spansk selskap skal bygge ny E6 i Trøndelag

Det spanske selskapet Fomento de Construcciones y Contratas, FCC, er tildelt kontrakten for å bygge ny E6 i Trøndelag. Det er...

Fuengirola får ny gågate i Los Boliches

Los Boliches, bydelen like nord for sentrum av Fuengirola, får en ny gågate ned fra strandpromenaden. Det er Calle Chanqueta som blir Fuengirolas nyeste gågate.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...