Trondheim kommune åpner: Vistamar helsehotell

Siste nytt

Utlendinger presser opp boligprisene i Spania

En studie utført av BIS (Banco de Pagos Internacionales) konkluderer med at utlendinger er ansvarlige for rundt en fjerdedel...

Ferieboliger for tre milliarder Euro

Utlendinger kjøpte feriebolig i Spania for over tre milliarder Euro i 2019 på Costa Blanca. 22.164 boliger ble solgt...

Forbyr bobiler i La Mata

Det er nå forbud mot parkering av bobiler i første linje mot havet. Men bobilene fortsetter å «invadere» kystlinjen.

Spania mister over 90 milliarder i korrupsjon

En studie utført av EU har konkludert med at korrupsjon koster hver spanjol nesten 2.000 Euro hvert år. Men...

Bli kjent med Orihuelas lokalhistorie

Orihuela er kjent i hele Spania for sin rike historie og den katolske kirkes lange innflytelse. Byen har ambisjoner...

Det nyeste skuddet på stammen blant norske helseforetak på Costa Blanca er Vistamar helsehotell i Villajoyosa. Institusjonen, som driftes av Trondheim kommune, har 29 topp moderne rom med plass til 58 gjester totalt.

Ingrid Merete Hjelle er direktør ved Vistamar helsehotell. Hun kan fortelle om en lettere hektisk tid frem mot åpningen den 3. oktober.

– Vi tok over lokalene her i juni. Da var det i praksis et råbygg. Det vil si gulv, tak og vegger. Resten måtte fylles opp og innredes. Men det har tross alt gått ganske greit, og vi har kommet godt i gang, selv om vi fortsatt er inne i en innkjøringsperiode.

Spansk utbygger
I motsetning til hva som er tilfelle ved Oslo kommunes sykehjemsprosjekt i Altea, valgte Trondheim kommune å satse på en spansk utbygger. Det var imidlertid et norsk firma som hadde prosjektansvaret.

– Peder Morset Stiftelse eier bygget og sto for prosjekteringen. Ved ferdigstillelse ble det inngått en 20-års driftsavtale med Trondheim kommune. Jeg tror det var helt riktig å satse på en spansk utbygger. Vi har aldri vært i nærheten av de problemene som de har hatt i Altea, sier Hjelle.

Direktøren, som tidligere har arbeidet ved Betaniens sykehjem i Alfaz del Pi, har vært med i prosessen nærmest fra dag en.

– Jeg har vært med siden gulvet ble støpt. Det har gitt viktig erfaring som jeg er kjempeglad for i dag.

– Men det er selvsagt også kjekt å ha kommet i gang med driften etter nesten bare å ha holdt på med administrasjon. Generelt har det vært lite problemer, selv om vi har måtte lære oss å vente på ting. Det man blir lovet i morgen, kommer som regel ikke før om to uker. Dusjkabinettene for eksempel, de var ikke på plass før en måned etter at vi hadde åpnet. Men vi som kommer fra Norge har i utgangspunket ikke vondt av å roe ned tempoet litt. Et av målene er å finne den spanske roen, forklarer Hjelle.

Aktiv helseferie
Vistamar helsehotell har en upåklagelig beliggenhet i Puntes del Moro 15, bare et lite steinkast fra Middelhavet. Helsepersonell står gjestenes til disposisjon 24 timer i døgnet. Helsehotellet samarbeider med norske fysioterapeuter og norske leger. Lengden på oppholdet spenner seg fra minimum to uker til maksimum tre måneder.

Under oppholdet legges det opp til at gjestene skal leve et mest mulig aktivt liv. Flere ganger i uken er det utflukter på gang. Et annet populært tilbud er morgentrim i innendørsbassenget på morgenkvisten. Quiz bingo, dans og musikk er andre ting som står på programmet.

Else Jakobsen fra Ranheim utenfor Trondheim er en av de som nyter oppholdet på Vistamar. Hun har vært på plass i to uker og skulle egentlig reist hjem, men på grunn av høy trivselsfaktor tok hun en uke ekstra.

– Det er så fint her. Jeg var på Solgården i fjor. Det er fint der også, men her er det mindre forhold og mer intimt. Det er fine rom, god mat og både sosialt og trivelig. Jeg reiste nedover alene og har fått tre gode nye venner. Kjedelig blir det i hvert fall ikke. Det skjer noe hele tiden. I kveld er det bingo og i morgen skal vi til Benidorm, fortelleren tydelig fornøyd Jakobsen til Spaniaposten.

Alle kan søke
Gjennom Vistamar helsehotell tilbyr Trondheim kommune et tilrettelagt ferie- og helse-opphold til sine innbyggere. På grunn av finansielle vansker er tilbudet imidlertid for øyeblikket basert på selvbetalende gjester.

– I utgangspunktet skulle Vistamar helsehotell være en rehabiliteringsinstitusjon for Trondheim kommune. Foreløpig er det ikke akkurat slik. På grunn av den økonomiske situasjonen, har man vært nødt til å tenke annerledes. Et av tiltakene er at vi tar imot gjester fra andre institusjoner med kortidsplasser i Trondheimsområdet.

Selv om det først og fremst er det Trondheim kommunes innbyggere som får tilbud om opphold på Vistamar, kan alle som vil søke om plass.

– Hvis vi ikke klarer å fylle opp med folk fra Trondheim, vurderer vi selvsagt andre muligheter. Å gi et tilbud til psykisk utviklingshemmede i sommermånedene er et forslag. Ellers har jeg vært oppe på den norske klubben i Alfaz del Pi og fortalt om prosjektet vårt. Det er mange eldre her ned som gjerne vil ha et sted å dra hvis behovet skulle melde seg. Vi får en god del henvendelser fra nordmenn som allerede er bosatt i Spania. Hvis vi har plass tar vi dem imot. Slike forespørsler må vurderes og prioriteres i forholt til hvor mange gjester vi har fra Trondheim, forklarer Hjelle.

Roser staben
Vistamar har totalt 21 ansatte. I pleietjenesten er alle norske, mens vaktmester og kjøkkenpersonale er av spansk opprinnelse.

– Det er bevisst. Oppholdet her skal være en opplevelse, og en del av den opplevelsen er den spanske maten. Generelt satser vi på at gjestene hele tiden skal få oppleve nye ting. Derfor arrangerer vi også hyppige utflukter. Det være seg både lokalt og nasjonalt, forteller direktør Ingrid Merete Hjelle, som gjerne vil benytte anledningen til å rose sin stab.

– Jeg er kjempefornøyd med personalet. De er helt fantastiske og vil akkurat det samme som meg. Nemlig å få det til å fungere bra. Vi er allerede godt i gang. Vi har et godt opparbeidet pleietilbud, vi har en fantastisk beliggenhet og klimaet er definitivt på vår side.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Utlendinger presser opp boligprisene i Spania

En studie utført av BIS (Banco de Pagos Internacionales) konkluderer med at utlendinger er ansvarlige for rundt en fjerdedel av prisøkningen på bolig i Spania.

Ferieboliger for tre milliarder Euro

Utlendinger kjøpte feriebolig i Spania for over tre milliarder Euro i 2019 på Costa Blanca. 22.164 boliger ble solgt til utlendinger i Valencia-regionen året som...

Forbyr bobiler i La Mata

Det er nå forbud mot parkering av bobiler i første linje mot havet. Men bobilene fortsetter å «invadere» kystlinjen. Både gjerder og...

Spania mister over 90 milliarder i korrupsjon

En studie utført av EU har konkludert med at korrupsjon koster hver spanjol nesten 2.000 Euro hvert år. Men det står enda værre til...

Bli kjent med Orihuelas lokalhistorie

Orihuela er kjent i hele Spania for sin rike historie og den katolske kirkes lange innflytelse. Byen har ambisjoner om å få deler av...

Rekordbesøk på Costa Blanca – en av ti kommer fra Norge

Februar er lavsesong på Costa Blanca, men hotellene på Costa Blanca kan likevel melde om flere besøk enn året før. I snitt...

Havn i Altea «utvider»

Den lenge omstridte flyttingen av innfarten til den lille havnen «El Portet» går videre. Rådhuset i Altea oppfordrer befolkningen til å protestere mot dette til...

Turistene sløser med vannet på Costa del Sol

I turistområdene langs kysten av Malaga, Costa del Sol, er vannforbruket ti ganger så høyt som snittet ellers i Andalucia-regionen. En studie publisert...

Regional nasjonalisme: Politi på valensiansk

I Valencia, Spanias tredje største by, må de fra nå av være minst en politimann på hvert skift som snakker valensiansk.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...