Zapatero på 17. mai: – En slik gjestfrihet, toleranse og optimisme må vi ta med oss inn i fremtiden

Publisert

Det var en vellykket feiring av 17. Mai i Spania for de mange fremmøtte i Torrevieja, Villajoyosa og Alfaz del Pi hvor Jens feiret dagen med tusener av fremmøtte. Besøket i Alfaz del Pi ble historisk når Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapatero ankom dagen i helikopter for å kort delta i feiringen og ha samtaler med Norges statsminister Jens Stoltenberg.

– Det hvor nordmenn ferdes der vil også jeg være, hadde han sagt dagen før på spørsmål fra journalister på hvorfor han hadde valgt i tilbringe nasjonaldagen i Spania.

Besøket blir av politiske eksperter i norge beskrevet som et startskudd for valgkampen. Men statsministeren hadde  ingen konkrete løfter med seg til Spania. Nordmenn i Spania etterlyses konkrete tiltak rettet mot de problemer nordmenn i utlandet opplever i forhold til den norske staten og forvaltningen.

Stoltenberg startet dagen i Torrevieja. Der holdt han en kort tale ved “El hombre del mar” på strandpromenaden for et par tusen fremmøtte. Her fremhevet han at den norske bosettingen i Spania er så stor at det var helt naturlig for ham å feire dagen der. Statsministeren påpekte om at det bor minst 40.000 nordmenn i Spania.

– Det er på størrelse med en stor kommune i Norge, sa statsministeren.

Imponert over Spanias gjestfrihet, advarte mot norsk selvgodhet
– Den åpenheten de møter innvandrere med, er beundringsverdig, sa Stoltenberg, som også understreket at nasjonaldagsfeiringen ikke må ta feil vending.

–17. mai må ikke bli en dag for selvgod og innadvendt nasjonalisme. Men det er klart vi skal ha lov til å være stolte, la han til foran oppimot 2.000 tilhørere.

Til Alfaz del Pi & Solgården
Etter å ha avsluttet besøket ved sjømannskirken i La Siesta, like nord for Torrevieja, tok Stoltenberg turen til minnekirken ved Solgården i Villajoyosa hvor han holdt tale for dagen.

Solgården i Villajoyosa

Solgården har siden 1972 tilbudt tilrettelagte reiser for pensjonister og funksjonshemmede som ønsker å nyte godt av de helsefordelene mange har av ett opphold i det gode klimaet på Costa Blanca.

I Alfaz del Pi ankom statsminister Jens Stoltenberg akkurat i tide for å bli med på borgertoget som hver 17. mai går fra Hotel Moli til Casa de Cultura. Her gikk statsministeren gjennom byens gater sammen med ordfører i Alfaz del Pi, Vicente Arques.

Zapatero ankom i helikopter

Presis i det toget ankom kulturhuset, landet helikopteret med Jose Luis Rodriguez Zapatero. Han hadde tidligere på dagen vært på ett valgmøte i Albacete tilknyttet til EU-valget.


Spanias statsminister Jose Rodriguez Zapatero ankom Alfaz del Pi sammen med  Llinares Cuesta, regjeringens talskvinne for Alicante provinsen.

Spanias statsminister tok seg god tid til å hilse på de fremmøtte barna som sto med forventningsfulle blikk. Han spøkte og sa ”Dere fryser vel ikke her på Costa Blanca”.

Etter velkomsttalen til ordfører Vicente Arques, og en kort appell fra rektor Knut Lithell fra “Den Norske Skolen Costa Blanca”, var det klart for Stoltenbergs tale. Den begynte med at alle ble ønsket velkomne på spansk.

Statsministeren taler

Stoltenberg innledet sin tale på ett “noe gebrokken” spansk, men det var tydelig Zapatero og tilhørerne satte pris for statsministerens gest.

Deretter fortalte Stoltenberg om historiske relasjoner mellom Norge og Spania.

– Allerede på 1000-tallet var Olav den hellige på tokt langs de spanske kyster fortalte statsministeren.

Han fortalte videre om nordmenns engasjement i den spanske borgerkrigen hvor mange ofret livet som frivillige i kampen mot facistene.

– Den spanske borgerkrigen skapte et stort engasjement i mange andre land, også i Norge. 250 nordmenn meldte seg til krigstjeneste på den valgte regjeringens side. Mange kom aldri tilbake.

– Den norske hjelpekomiteen for Spania samlet inn penger for å hjelpe ofrene for borgerkrigen.

– Og med en kvart million innsamlede kroner opprettet de sammen med den svenske hjelpekomiteen et sykehus i en skole i Alcoy, en by her i Alicante-provinsen.

– Sykehuset er nå igjen skole, men det finnes en minnetavle, avduket i 2001 av representanter fra den norske og svenske ambassaden, som takk fra byen Alcoy for den norske og svenske solidariteten sa Stoltenberg.

–    I dag har den norske utvandringen til Spania over mange år blitt . Blant annet sa Stoltenberg at man pleide å si at alle har et søskenbarn på Gjøvik, mens det i dag syntes som om alle har en bestemor i Alfaz del Pi.

– Spania er det mest populære ferielandet for nordmenn, det er lett å forstå. Klimaet er behagelig og solen varm. Men jeg tror også at mange kommer fordi de opplever en annen varme her nede. Det har slått meg hvor varmt spanjolene tar imot besøkende, enten de kommer på korte ferieopphold eller bosetter seg her i en lengre periode. Mange kommer til Spania på sine eldre dager, og det er ikke alltid lett å lære seg nye språk og skikker. Men spanjolene er tolerante og åpne, også mot dem som ikke er kommet for å bli ”helt spanske”. Det krever ett nasjonal selvtillitt og et storsinn som vi kan lære mye av, sa Stoltenberg, som til stor jubel fra de fremmøtte også gjorde et poeng ut av at Spania ga Norge full pott og tolv poeng i gårsdagens Grand Prix finale.

Avslutningsvis gjentok statsministeren hva han tidligere på dagen hadde sagt i Torrevieja at at Norge og nordmenn har noe å lære av Spania og spanjolene, nemlig åpenheten og gjestfriheten.

Zapatero taler
Det var tilløp til trampeklapp da Spanias statsminister Jose Luis Rodriguez Zapateros entret talerstolen. I tillegg til flere tusen fremmøtte nordmenn var det svært mange fremmøtte spanjoler som var tilstede for å se og høre Zapatero.

– Det første dere skal vite er at jeg er oppriktig glad for å være her i dag. Jeg har hatt en genuin interesse av å komme hit til Alfaz del Pi og feire 17. mai. Mine tanker går ofte til alle nordmennene som bor i Spania. Mitt dypeste ønske er at dere skal føle dere som hjemme her, innledet Zapatero.

Den spanske statsministeren skrøt av Norge som et beundringsverdig land, før han fortalte at han er svært glad i statsminister Jens Stoltenberg.

– Stoltenberg er alltid positiv og samarbeidsvillig, sa Zapatero i talen sin.

Ikke minst sa Zapatero at han håpet at feiringen av den norske nasjonaldagen kunne være til glede for alle, på tvers av kulturelle og språklige grenser.

– Spania har sitt hjerte åpent, vinduene på vid gap og dørene til vårt hus er åpne proklamerte Zapatero om den gjestfrihet han vil at Spania skal tilby.

– En slik gjestfrihet, toleranse og optimisme må vi ta med oss inn i fremtiden.

-La dette bli en minneverdig dag for alle her i dag, måtte det være spanjoler eller nordmenn.

– Når alt kommer til alt! Til tross for å være født forskjellige steder og med forskjellige språk, har vi de samme verdier og prinsipper understrekte Zapatero.

Mot slutten uttrykte den spanske regjeringssjefen at han forsto godt at så mange valgte å bosette seg på Costa Blanca, et område hvor det aldri er kaldt og hvor det lages verdens beste paella. Helt til slutt gratulerte han alle med dagen og den norske seieren i Grand Prix.

Årets 17. mai feiring i Alfaz del Pi var noe utenom det vanlige. Nærværet av to statsoverhoder satte et helt spesielt preg på stemningen. Hvorvidt det var rekordoppmøte eller ikke er uvisst, men den norske bokhandleren, Øystein Almendingen, kunne bekrefte at han aldri før har solgt like mange flagg og sløyfer som i år.

Stoltenberg og Zapatero hadde ett privat 45 minutter langt møte etter å ha signert byens æresprotokoll.

Les også:

Statsminister Jens Stoltenberg besøkte Reuma Sol i Alfaz del Pi 16. mai

Stoltenberg avsluttet Spania besøket, besøkte norske skolen i Rojales

Statsministeren på Arbeiderparti-møte i Guardamar

Bloggen: Brev til Jens… eller Asbjørn…

Vicente Arques Jens Stoltenberg Jose Rodriguez Zapatero

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...

Nyttig å vite:

Relevante nyheter