I DAGI MORGEN

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.
Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.

Man, 2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.
Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.

Fra jul og frem til påske er det høysesong på appelsiner. Den er en av våre viktigste vitamin C-kilder, men kan også gjøre underverker på kjøkkenet. Både i salater, sauser, marinader og dressinger.
Vanlige appelsiner er de man finner i butikkene og som kan spises slik de er, sure eller søte.
Røde appelsiner er litt søtere enn vanlig appelsin, men litt vanskeligere å skrelle. Den blir også kalt blodappelsin grunnet sine røde fargepigmenter på fruktkjøttet.
Bitter appelsin er den vi finner på appelsintrærne i gatene. Den er mest til pynt og full av luft og lite fruktkjøtt.
De smaker ikke godt og har et hardt skall. De er derimot fine å bruke i appelsinmarmelader og Spania eksporterer hvert år store mengder til England hvor de lager syltetøy av den bitre frukten.
 
Mindre syre, mer sødme
Vi spiser som regel appelsinen i båter, men den egner seg også perfekt til matlaging.
I oppskrifter hvor man vanligvis bruker sitron, kan man prøve med appelsin for å få mindre syre og mer sødme.
Appelsinen blir oftest brukt til juicing og i disse dager kjøper spanjolene juicepresser og store, billige 5-kilos sekker med appelsiner for å få en sunn og god start på dagen.
På spansk kalles frukten for naranja, mens appelsintreet kalles naranjo. Appelsintreblomsten som lukter himmelsk, heter azahar. Dersom blomsten tørkes blir den ofte brukt som te. Det blir også solgt smaksessenser av azahar som brukes i julebakst som Panettone og Roscòn de Reyes. 
Appelsinolje er den mest brukte eteriske oljen og den brukes blant annet til å parfymere vaskemidler, kremer og kosmetikk.
Nordmenn spiser til sammen 37.509 tonn appelsiner hvert år og det er spanske appelsiner som dominerer det norske markedet.
De spanske appelsinene er kjente for å være saftige og søte, og selveste appelsinmekka finner vi i Valenciaregionen.

Røde appelsiner
Klassiske oransje påskeappelsiner får økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner.
De røde appelsinene blir blant annet til å lage tradisjonelt syltetøy fra Sevilla. 
Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten antocyanin. Appelsinen virker appetittvekkende, blodrensende, vanndrivende og avførende. I tillegg til vitamin C, inneholder appelsinen vitamin A, B, kalsium, kopper, mangan, fosfor, kalium, sink, bioflavonoider, naturlig sukker og pektin. Det har blitt hevdet at appelsinen på grunn av sitt høye innhold av vitamin C kan bidra til å avverge astma-anfall, tannkjøttbetennelse og bronkitt. En appelsin er nok til å dekke dagsbehovet for vitamin C.

Ble svært populær
De fleste historikere mener at appelsinen stammer fra Sørøst Asia og at frukten har eksistert i rundt 7.000 år. Videre mener de at i begynnelsen av det første århundre ble det dyrket appelsinplantasjer i Kina. Frukten ble veldig populær blant de mer velstående og en ”appelsinkrig” utartet seg hvor det var om å gjøre å dyrke frem den beste appelsinen.
I Europa var det mest sannsynlig romerne som introduserte denne sitrusfrukten og de dyrket appelsinplantasjer rundt det første århundre.
De søte appelsinene som de fleste er så glad i sies å ha kommet til Europa fra Sør Kina, Nordøst India eller muligens fra Sørøst Asia på 1500 tallet. Spanjoler, portugisere, arabere og nederlandske sjømenn plantet sitrustrær langs mange av sine handelsruter for å forhindre skjørbuk.
Den søte appelsinen ble svært populær og i 1646 sies det at den var godt kjent i Europa.

 

Siste nyheter »

2017-11-23 21:03

Industrisektoren i Spania kan melde om en vekst på 9.9% sammenliknet med foregående 12-månedersperiode.

2017-11-23 21:01

Asnef, foreningen som organiserer selskaper som gir forbruker-kreditt i Spania sier utlån til forbruk har økt med 12% første halvår 2017.

2017-11-23 21:00

Det ble oppført 75.000 nye boliger i Spania. Dette er opp 15% fra 2016 og en økning på 50% sammenliknet med 2015.

2017-11-23 20:57

Spanske banker som CaixaBank, BBVA, Sabadell, Santander og Bankia forbereder «tidenes» salg av eiendommer de har overtatt fra lånetakere som har mi

Mer om Spansk mat og vin »

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Fredag 24.11.2017

Fredager er det marked i Finestrat.

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Lørdag 25.11.2017

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA