I DAGI MORGEN

Tretten er døde etter at en varebil har kjørte over en rekke fotgjengere, mange av dem turister, midt på Barcelonas hovedgate "Ramblas". Det utelukkes ikke at dødstallene kan stige videre da det er meldt om over hundre skadde, flere av dem alvorlig. De skadde er fra 18 forskjellige land, og det er til nå meldt om døde fra Spania, Tyskland og Belgia. Det er ikke meldt at nordmenn skal være blant de skadde.

Fre, 2017-08-18 10:12

Tretten er døde etter at en varebil har kjørte over en rekke fotgjengere, mange av dem turister, midt på Barcelonas hovedgate "Ramblas". Det utelukkes ikke at dødstallene kan stige videre da det er meldt om over hundre skadde, flere av dem alvorlig. De skadde er fra 18 forskjellige land, og det er til nå meldt om døde fra Spania, Tyskland og Belgia. Det er ikke meldt at nordmenn skal være blant de skadde. Fire ble skutt og drept i Camblis i det de forsøkte å kjøre over fotgjengere og angrepet folk med kniv i Camblis. I et hus i Alcanar gikk tyve gassflasker opp i lufta i det man tror var forberedelsen til et større angrep som feilet.

Politiet meldte fredag 18. at blant de fire var 17-åringen som man mistenkte kjørte bilen ned Las Ramblas. Lørdag melder politiet at man fortsatt søker etter gjerningsmannen en 22. åring fra Ripoll med røtter i Marokko.

Mindreåring hovedmann

Den antatte hovedmannen bak angrepet i Barcelona skal være en 17 år gammel gutt bosatt i Ripoll (Girona) med tilknytning til Spanias tidligere koloni Marokko.  Et halvt dusin menn har blitt pågrepet av politiet med mistanke om tilknytning til angrepet i Barcelona. De har blitt arrestert på forskjellige steder i Spania. Politiet pågrep tidligere den mistenktes storebror, men det viste seg at 18-åringen hadde stjålet ID-papirer til storebror.

Angrepet som skjedde rett etter klokken fem om ettermiddagen torsdag 17. august karakteriseres som et terrorangrep av spansk politi. Sentrum av Barcelona ble kort tid senere avsperret og butikker og restuaranter evakuert. Butikker i området stengte straks etter påkjørselen med turister og kunder inne i butikkene mens politiet søkte gjennom gatene i området på jakt etter den eller de som sto bak attentatet. Barcelonas metro og lokaltog sto stille i den katalanske hovedstaden.  Spanias statsminister Mariano Rajoy reiste samme kveld til den katalanske hovedstaden.

Angrepet skjedde med en leid varebil som ble kjørt inn på avenyen "Las Ramblas" og nedover i retning havnen. Bilen stoppet ved metro-stasjonen Liceu hvor føreren løp fra stedet. Avenyen er Barcelonas mest trafikkerte turistgate.

Onsdag 16. Aug 23.17: En 28 år gammel marokkaner er arrestert i Alcanar, han er født i Melilla som er spansk territorie. Vedkommende mistenkes for å være tilknytte angrepet i Barcelona.

Onsdag 16. Aug 23.17: I den samme byen (Alcanar) var det en eksplosjon samme kvelden hvor en person er meldt død. I den lille byen eksploderte et hus like før midnatt. Politiet jobber ut ifra teorien om at det ble jobbet med en kraftig bombe i huset. Tyve gassflasker forårsaket eksplosjonen. En døde og syv ble skadet i eksplosjonen.

Torsdag 17. Aug 16.50 En varebil kjører ned Las Ramblas i Barcelona - 13 personer blir drept.

Torsdag 17. Aug En fører blir skutt og drept av politiet ved et sjekkpunkt inne i Barcelona. Den spanske føreren skal ha forsøkt å stikke fra kontrollen og skal ha kjøpt på en politibetjent. Vedkommene hadde ikke noe med angrepet å gjøre og er ifølge medier ustraffet.

Torsdag 17. Aug 19.30 En person er arrestert i byen Ripoll, leiebilen brukt i angrepet på Las Ramblas ble leid i vedkommedes navn.

Fredag 18. Aug 01.15 Natt til fredag skyter og dreper sivil-politiet fire menn i en bil i Cabmrils (Tarragona). Dette skjedde på strand-promenaden i byen. Bilen, en Audi A3, var i ferd med å kjøre ned fortjengere på samme måten som i Barcelona. Politi på stedet skjøt mot bilen, en Audi A3, som førte til at den kjæsjet og ble kastet rundt. Fire menn løp fra bilen i ført falske selvmords-vester, de fem skal ha vært væpnet med kniver i det politiet skjøt dem. Flere er skadde, to av dem alvorlig etter påkjørslene i Cambrils.

Lite IS støtte i Spania

IS, den såkalte islamske sier de står bak angrepet. Det er kjent at folk har dratt fra Spania til f.eks. Syria for å kjempe, men dette i langt mindre omfang enn fra f.eks. Frankrike. Innvandrere er som oftest bedre integret i det spanske samfunnet enn hva som er tilfellet i f.eks. Frankrike og Belgia.

Angrepet i Barcelona er det alvorligste terrorangrepet i Spania siden 11. mars 2004 da 191 mennesker ble drept og 1460 skadet i Madrid.

Liknende angrep i USA få dager tilbake

En ung kvinne i tyveårene ble få dager tilbake påkjørt og drept i Charlottesville i USA 12. august av en terrorist tilhørende en neo-nazi gruppe med tilknytning til Ku Klux Klan. Tidligere har samme metoder blitt brukt i Tyskland, Frankrike og Storbritannia.

 

Siste nyheter »

2018-02-18 21:13
Foto: En av inngangene til parken Alfonso XIII i Guardamar del Segura der strømmastene nå blir fjernet. Fjerningen av mastene er en oppfølging av utbedringene som ble gjennomført i fjor, da strømledningene ble lagt i jorda.

Én kilometer med høyspentledninger skal fjernes ved sanddynene og furuskogen i naturparken Alfonso XIII i Guardamar del Segura.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

2018-02-16 20:18
Foto: Bar-eieren som ble stukket ned i Benidorm skal være utenfor livsfare. Den antatte gjerningsmannen var angivelig stamkunde på stedet (Benidorm, Costa Blanca).

En 46 år gammel britisk statsborger er pågrepet i Benidorm for å ha knivstukket eieren av en bar i byen etter en krangel om regningen.

2018-02-16 12:26
Foto: Sonia Castedo var ordfører i Alicante fra 2008 og frem til 2014 da hun ble tvunget til å trekke seg etter flere år med anklager om korrupsjon. Partiet Esquerra Unida har også bedt om fengsel for hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP), entreprenøren Enrique Ortiz og seks andre involverte.

Tidligere ordfører i Alicante kommune Sonia Castedo fra Partido Popular risikerer 10 års fengsel for korrupsjon i Brugal-saken.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-02-16 12:26
Foto: Sonia Castedo var ordfører i Alicante fra 2008 og frem til 2014 da hun ble tvunget til å trekke seg etter flere år med anklager om korrupsjon. Partiet Esquerra Unida har også bedt om fengsel for hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP), entreprenøren Enrique Ortiz og seks andre involverte.

Tidligere ordfører i Alicante kommune Sonia Castedo fra Partido Popular risikerer 10 års fengsel

2018-02-13 13:33
Foto: Bilde av parkeringshuset ved flyplassen Madrid–Barajas der ETA-bomben ble sprengt den 30. desember 2006. To personer ble drept i angrepet og 52 skadet.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har pålagt Spania erstatningsansvar for mishandling av to ETA

2018-02-06 13:14
Foto: Snøfall skapte i begynnelsen av februar kaos mange steder i Spania. Bilde fra et amatøropptak i sentrum av Madrid mandag 5. februar.

Uventet mye snø skapte kaos i Madrid. Mandag 5.

2018-02-03 14:05
Foto: Pablo Hasél (1988) er en kontroversiell person i spansk offentlighet. Mange mener den frittalende rapperen kun driver med satire og bruker ytringsfriheten til å kritisere den politiske eliten i Spania. Andre mener tekstene hans er farlige og kan forståes som oppfordringer til hat, vold og terror.

I en Youtube-video med tittelen «Idioten Juan Carlos» synger den katalanske rapperen Pablo Hasél

2018-02-02 11:49
Foto: Regionsregjeringen i Valencia har lagt frem et nytt lovforslag der valensiansk skal være obligatorisk for alle offentlig ansatte. Leger og sykepleier i Valencia-regionen frykter at loven vil bidra til tap av kompetanse til andre regioner (Illustrasjon).

Leger vil søke jobb andre steder enn i Valencia-regionen dersom valensiansk blir obligatorisk ved

2018-01-30 22:44

Den europeiske domstolen for menneskerettigheter har dømt Spania for å ha brutt rettighetene til

2018-01-30 13:51
Foto: Partido Populars innenriksminister Juan Ignacio Zoido måtte onsdag 24. jaunar stille i Kongressen i Madrid og forklare seg om immigrant-saken i Málaga (Illustrasjon).

Spania har tatt i bruk fengsler til internering av immigranter grunnet mangel på plass ved vanlig

2018-01-27 14:17
Foto: Felipe VI er ansett som en populær konge i Spania. Samtidig har han utfordret grensene for en monarks politiske rolle i det moderne demokrati.

Spanias konge Felipe VI fyller 50 år.

2018-01-25 14:25
Foto: Eksil-presidenten i Tabarnia taler til sitt folk. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier i Spania. Bak humoren ligger alvoret og frustrasjonen som mange spanjoler føler over prosessen for løsrivelse i Catalonia.

Har du hørt om landet Tabarnia?

2018-01-23 14:00
Foto: Størrelsen på EU-parlamentet skal ned fra 751 til 705 representanter. Reduksjonen skyldes Storbritannias beslutning om å trekke seg fra EU i 2019. Europaparlamentet vil benytte anledningen til å justere fordelingen av forsamlingens representanter.

Spania får trolig fem nye seter i Europaparlamentet etter britens exit fra EU.

2018-01-22 14:01
Foto: Alta Velocidad Española, AVE (Illustrasjon).

Castellón de la Plana er endelig koblet til rutenettet for høyhastighetstog i Spania. Mandag 22.

2018-01-14 09:47
Foto: Retten til å få slektskap bekreftet er godt beskyttet i Spania. Dersom Julio Iglesias nekter å la seg genteste, vil advokaten til mannen som hevder å være hans sønn gå videre til neste ledd. Det vil si et krav om DNA-testing av sangerens barn.

Den kjente spanske sangeren Julio Iglesias er avkrevd DNA-test i en farskapssak.

2018-01-13 18:58

Ryanair ble størst i Spania i 2017.

2018-01-12 21:30

Lobby organisasjonen for turist-sektoren i Valencia regionen Exceltur, har lagt frem tall som vis

2018-01-12 21:29

EUs patentbyrå har lenge befunnet seg i Alicante.

2018-01-12 21:24

Flyplassen i Alicante kan se tilbake på 2017 og notere ny passasjerrekord.

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 19.02.2018

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 20.02.2018

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA