I DAGI MORGEN

Sidsels Bar i Benidorm er den eldste norske institusjonen av sitt slag på Costa Blanca. I 1986 åpnet Harstadværing Sidsel Knudsen ølkranene for aller første gang. 23 år senere er det fortsatt fullt trøkk. Spaniaposten har vært innom og sjekket stemningen en helt vanlig fredagskveld.

Fre, 2009-04-17 10:49

Sidsels Bar i Benidorm er den eldste norske institusjonen av sitt slag på Costa Blanca. I 1986 åpnet Harstadværing Sidsel Knudsen ølkranene for aller første gang. 23 år senere er det fortsatt fullt trøkk. Spaniaposten har vært innom og sjekket stemningen en helt vanlig fredagskveld.

Det kan være vanskelig å føre en lengre samtale med Sidsel Knudsen når hun er på hjemmebane. Det er ikke fordi hun ikke er snakkesalig, snarere er det fordi lokalene stadig fylles av nye besøkende, hvorav hver og en naturligvis må tas imot av vertinnen personlig. Gjestene er første prioritet. Slik har det alltid vært og slik kommer det alltid til å være på Sidsels Bar i Benidorm. Det må vi journalister bare finne oss i.

 
Ikke varmtvann
- Jeg har alltid likt å lage mat og stelle i stand selskaper, så da den endelige beslutningen om å flytte til Benidorm var tatt, foreslo jeg for min spanske venn Vicente at vi skulle starte en bar, noe må man jo som kjent leve av. Han tente umiddelbart på ideen, og vips så satt vi på flyet nedover, sier Sidsel.

Sidsel og Vicente skulle fort oppdage at bardrift i Spania medfører en hel del nye utfordringer. Først og fremst måtte de finne et riktig lokale til riktig pris. Deretter måtte de finne et konsept som ville trekke folk.

 - De fleste lokalene vi så på var alt for dyre for vårt beskjedne budsjett. Etter en stund dukket det imidlertid opp en mulighet i en liten sidegate i gamlebyen. Vi prutet og forhandlet, og eieren, som trolig var ganske desperat, gikk med på det meste. Baren var ganske sliten og hadde verken kjøkken eller varmvann. Men vi pusset opp etter beste evne, ordnet med kokemuligheter bak bardisken og gikk til innkjøp av en stor ”bedehuskjele” til å varme vann. Så åpnet vi endelig dørene. Den eneste formen for annonsering vi benyttet, var et skilt i vinduet hvor det sto skrevet ”Vi snakker norsk”. Det ble ingen umiddelbar suksess. Det kom ikke en eneste nordmann. Rettere sagt kom det ingen gjester i det hele tatt, før litt ut på kvelden. Da kom en gjeng med spanjoler innom og tok seg et par drinker. Det skulle gå en god stund før vi fikk vår første norske gjest, forteller Sidsel.

Siden den beskjedne oppstarten har det skjedd mye med Sidsels Bar, som har byttet lokale to ganger i løpet av sin levetid. I dag er den å finne i Calle del Rosal omtrent midt mellom Levante og Poniente. 95 % av de besøkende er nordmenn.

En institusjon     
Live musikk har blitt et fast innslag hos Sidsel. I dag, som så mange ganger ellers, er det Ben Johnson som briljerer med sitt omfattende repertoar. Og gjestene strømmer til. Mange ønsker å benytte anledningen til å si noe positivt om vertinnen.

- Sidsels Bar har blitt en institusjon som betyr enormt mye i det norske miljøet her nede. Sidsel fungerer som en sosial faktor, og tar seg av alle som kommer. En gang jeg var syk, kom hun hjem til meg med middag, hun er kort og godt helt fantastisk, og det er Vicente også, de to er uunnværlige, kanskje spesielt for de enslige. Det er alltid hyggelig å komme hit, alltid god stemning og atmosfære. Før i tiden var jeg her mange ganger i uken, nå har jeg på en måte gått ut på dato, men stikker fortsatt innom, sier Astrid, som har bodd i Benidorm siden tidlig på 80-tallet.

- Astrid har blitt 83 år, men du må ikke tro at hun er førstemann som går hjem fra fest for det, bemerker Sidsel.

- Det er klart! I min alder orker jeg ikke å gå så mye lenger, skyter Astrid raskt inn med et smil, før hun haster av gårde for å få seg en ny drink.

En annen som gjerne vil si noe er Sigmund Nordahl, han har feriert i Benidorm opptil tre ganger i året gjennom mange år, og tar alltid turen bortom Sidsel.

- Det er helt topp å kunne komme hit. Jeg har opplevd forferdelig mange gode ting her. Sidsel er bare helt utrolig. Jeg forstår ikke hvordan hun holder ut, hun jobber jo nærmest vettet av seg. Hver gang noen i miljøet dør, fyller år, gifter seg, eller lignende, stiller Sidsel opp med snitter og kaffe. Hun er rett og slett et unikum, konstaterer Sigmund.

Hardt arbeid
Selv om Sidsels Bar for lengst har kommet over startvanskene og har blitt en etablert institusjon, kreves det fortsatt hardt arbeid for å få hjulene til å gå rundt. På 23 år har Sidsel aldri holdt stengt på grunn av sykdom, noen ferie har det heller aldri blitt tid til.

- Det er klart det er mye jobb. Man må stå på for å lykkes i dette gamet. Ingenting er gratis her i livet, og utgiftene ved å drive et sted her, er omtrent de samme som hjemme i Norge. Men jeg er takknemlig. Særlig fordi jeg blir kjent med så mye hyggelige folk. En gang var jeg blant de yngste i miljøet, nå har jeg veteranstatus, erklærer en alltid smilende Sidsel, som har fått utmerkelse av ordføreren i hjembyen Harstad for sin mangeårige innsats for nordmenn i Benidorm.

Det betyr ikke at det kun er folk bosatt i Benidorm som finner veien til Sidsels Bar. Hit kommer gjester fra Villajoyosa, Alfaz del Pi, Altea og Albir. Enten kommer de for høy stemning, godt drikke og dans, eller så kommer de for å spise fårikål, lever i fløtesaus, eller andre spesialiteter, eller så kommer de for å spille bingo på søndager.

- Jungeltelegrafen er mitt eneste markedsføringsmiddel, og den fungerer bra. På sommerstid kan det være litt stille, men resten av året er det stort sett fullt hus. Jeg arrangerer dessuten mye gebursdager, det har blitt en del 40-, 50-, 60-, 70- og 80-årslag. Også bryllup og begravelser da selvfølgelig, og snart skal vi ha en konfirmasjon. Så det blir mye jubileer. En belgier som spilte her en gang i tiden sa at nordmenn måtte ha bursdag minst to ganger i året, sier Sidsel, som alltid har en gammel gitar og et trekkspill liggende, i tilfelle stemningen skulle kreve det.   

Mange historier
23 års bardrift betyr et vell av snodige og bemerkelsesverdige historier som kan fortelles. Vi har naturligvis ikke plass til alle her. Men det er særlig en som ikke kan utelates.

For en del år tilbake kom en hyggelig Oslogutt til Benidorm for å starte bar. Han ønsket imidlertid ikke å åpne før klokken åtte på kvelden. Resten av dagen tilbrakte han som regel i baren til Sidsel. En dag fikk han en kjempeide om hvordan han skulle trekke flere gjester til sitt lite lukrative foretak, ideen kom i form av en apekatt. Apen var, naturlig nok, verken stueren eller særlig veloppdragen, og det gikk til tider hardt utover interiøret. Det løste Oslogutten ved å binde apen i en lang kjetting.

En dag kom ”apefaren” ut fra Sidsels Bar. Han løsner kjettingen, plasserer apen på skulderen, og begynner å gå mot sin egen bar. Plutselig kommer en politidame gående imot dem, apen, som åpenbart hadde antipati mot damer i uniform, hopper rett i ansiktet på politidamen, et voldsomt oppstyr oppstår. Enden på visa er at både ”apefar” og apen må være med bort på politistasjonen. Førstnevnte får slippe etter å ha betalt en klekkelig bot, mens sistnevnte måtte bli i fengsel til en veterinær hadde undersøkt den for rabies.

- Etter den episoden fant Oslogutten en snill fosterfamilie til apen, og vi så den aldri mer igjen. Apekatten er for øvrig den eneste ”gjesten” jeg har hatt som har blitt arrestert, ellers har vi ikke hatt et eneste problem med politiet i løpet av alle de årene vi har holdt på, det sier vel aller mest om mitt fantastiske klientell, avslutter Sidsel.    
 

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA