I DAGI MORGEN

Playa de Levante i Benidorm byr ikke bare på finkornet sand og restauranter. For midt oppe i det hele, i en en av skyskraperne, ligger nemlig Den norske turistkirken. Her har stiftelsen holdt til i ti år og medlemstallet har økt fra 200 i 2001 til 400 medlemmer i 2011. 13. mars byr turistkirken på smørbrød og bløtkake og alle som vil er velkomne til jubileumsfesten.

- Forsamlingen er passe stor til lokalene nå. I oktober når det er høysesong blir det litt trangt, ellers er lokalene kjempefine, sier lederen Bente Fodnestøl til Spaniaposten.

Man, 2011-03-07 22:28

Playa de Levante i Benidorm byr ikke bare på finkornet sand og restauranter. For midt oppe i det hele, i en en av skyskraperne, ligger nemlig Den norske turistkirken. Her har stiftelsen holdt til i ti år og medlemstallet har økt fra 200 i 2001 til 400 medlemmer i 2011. 13. mars byr turistkirken på smørbrød og bløtkake og alle som vil er velkomne til jubileumsfesten.

- Forsamlingen er passe stor til lokalene nå. I oktober når det er høysesong blir det litt trangt, ellers er lokalene kjempefine, sier lederen Bente Fodnestøl til Spaniaposten.

De om lag 600 kvadratmetrene er fordelt over to etasjer og inkludrer kjøkken, tv-rom, forsamlingsrom, stue, kontorer, lagerplass, m.m. I 2001 kjøpte kirken lokalene. De tok opp både privat lån samt banklån og noen av medlemmene kjøpte andeler. I 2004 var de gjeldsfri og i dag har de god økonomi, takket være den sterke offerviljen blant medlemmene. For her er det ingen medlemskontigent, kaffe og vafler er stort sett gratis og alt arbeid er basert på frivillige hjelpere. En av de store pådriverne er tidligere generalsekretær i Krf, Michael Daniel Kristiansen. Han var leder for turistkirken fra 2002 til 2005 og i dag er han aktiv med som hjelper i miljøet.

- Vi tilhører ikke en kirke og alle trossamfunn er velkomne hit. Vi har ingen prest og prekestolen betjenes av en som taler. Det kan være misjonærer, pensjonerte forkynnere, tidligere prester og nåværende. Forkynnelsen er generell. Det sentrale i kristendommen er vi enige om, sier Daniel.

Han forteller at kirken unngår temaer som er knyttet til en spesiell religion som for eksempel dåpen. Diskusjonsemner tar de ikke opp, for turistkirken er økumenisk og skal være et samlingspunkt for alle skandinavere i et inkluderende og åndelig felleskap.

Alle som vil kan bli medlem og det koster ingen ting. Det er spesielt langtidsturistene som finner veien til turistkirken. Siden stiftelsen ikke bruker noen form for markedsføring, er det munn til munn metoden som fungerer her, forteller lederen av turistkirken.

TURISTKIRKENS TILBUD

Det er mye kultur i turistkirken. De har blant annet jubelkor, solister og trioer. Hver onsdag har de temamøter. Fredager byr de å formiddagstreff med dikt, andakt utlodding og sang. Lørdager er det tid for risengrynsgrøt, samt hyggekvelder med lettere underholdning, humenistiske innslag og appell på kveldstid.

Søndager er det mye sang og musikk samt taler. Etter alle møtene er det bevertning med kaffe, kaker og smørbrød. De kveldene der ikke er noe program i turistkirken er de åpne, slik at nordmenn kan stikke innom å se på norsk tv, forteller Berit.

- Til jul hadde vi 60 stykker på middag her. Folk liker seg. Det er mange som kommer hit som ikke er kirkefolk i Norge. Her er det ikke så stort slik at alle blir kjent og alle blir sett, sier Daniel.

Han forteller at de har et stort lager i underetasjen og der kan de som vil komme med kofferter etc og leie lagerplass. Prisen er på 10 euro per år, og de har god plass.

- Vi arrangerer også turer hver vår og høst og vi har  datakurs for eldre, for her er det jo stort sett pensjonister, sier Berit.

- Ja her er du sett på som ung når du er 70 år og gammel når du er 90, forteller Daniel (88) og humrer. Selv bor han i en leilighet noen etasjer over turistkirken seks måneder i året og kjører bil frem og tilbake fra Norge til Spania hvert år alene.

En dag i uken besøker også to damer fra turistkirken nordmenn som er innlagt på sykehus i nærområdet. Berit og Daniel har ikke lagt merke til noen nedgang av nordmenn i Benidorm og føler at det stort sett har økt jevnlig med besøk hos dem. Noen kvelder har de over hundre stykker som kommer innom, forteller de.


STARTEN

Det var Nordmannen Conrad Tømte som var grunderen av Den norske turistkirken. Han startet med husmøter i 1988 og etter hvert leide en liten gruppe et lokale lenger nede i gata. Det ble fort overfylt, så i 2001 greide medlemmene å kjøpe et stort lokale rett på stranda  på Playa Levante i Benidorm.

Tømte følte at der var et behov for å samle nordmenn som var på langtidsopphold i Benidormområdet.  Selv var han metodistprest og ga mye av sin tid til turistkirken.

- Han har bevist at det ver et behov og vi følger samme spor i dag som da Tømte startet opp, forteller lederen.

- De eneste forandringene er at noen dør og nye kommer til. Stadig nye mennesker med nye resurser kommer hit, sier  Daniel.

- Vi er registrert og godkjent som kirke i  Spania, men vi er en forsamling, en frittstående økumenisk forsamling, understreker Berit.

Den norske turistkirken er åpen fra oktober til etter påske hvert år. 13. mars feirer de sitt 10 års jubileum og det er ingen ting som tyder på at det ikke skal bli ti år til med dette tilbudet for skandinavere i Benidorm.

Siste nyheter »

2017-11-24 19:46

Barcelona har gått fra fra å ha sterkest økonomisk vekst i Spania til å nå oppleve at bedrifter, investorer og offentlige organer nærmest "flykter"

2017-11-24 14:34
Foto: Foreningen for gjenoppretting av historieminnet i Spania (ARMH) mener det er uforståelig at Franco-stiftelsen skal forståes som en organisasjon av allmenn verdi og interesse. Bildet er fra et amatøropptak av Franco-tilhengere som synger fascist-sanger og gjør fascisthilsen under en minnegudstjeneste på 42-årsjubileet for diktatorens død i Madrid den 20. november i år.

Mer enn 200.000 spanjoler har signert en underskriftskampanje om forbud mot stiftelsen Francisco Franco (FNFF).

2017-11-23 21:03

Industrisektoren i Spania kan melde om en vekst på 9.9% sammenliknet med foregående 12-månedersperiode.

2017-11-23 21:01

Asnef, foreningen som organiserer selskaper som gir forbruker-kreditt i Spania sier utlån til forbruk har økt med 12% første halvår 2017.

Mer om Nyheter fra Albir, Altea m.m. »

2017-11-22 14:46
Foto: De markante tvillingtårnene ved Punta Llisera i Benidorm ble oppført i 2005 etter at prosjektet hadde fått klarsignal fra Partido Populars regionsadministrasjon i Valencia. Godkjennelsen ble gitt på tross av at utbyggingen var i strid med den spanske kystloven.

De to tvillingtårnene Gemelos 28 i Benidorm skal rives.

2017-11-04 10:55
Foto: Dommen i saken om Palau de los Deportes er den andre i sitt slag som går kommunes vei i år. I juli fikk kommunen medhold i ankesaken mot eiendomsfirmaet Grupo Ballester og slapp unna store deler av et erstatningskrav på 12 millioner euro.

Altea kommune vant rettssaken om morarenter på byggingen av idrettshallen Palau de los Deportes o

2017-10-27 14:06
Foto: Representanter fra totalt 19 finske kommuner, samt Universitet i Tammerfors, ble torsdag 26. oktober tatt imot ved rådhuset i Alfaz del Pi (Playa del Racó i Albir, Alfaz del Pi).

Finner viser interesse for Alfaz del Pi som helsebringende feriested.

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språ

2017-10-19 16:39

Det er forretningsmannen Antonio Puchades som legger frem forslaget som skal behandles i bystyret

2017-10-19 15:51

I La Nucia har en rekke bedrifter eid av nederlendere og belgiere slått seg sammen og åpnet et «N

2017-10-14 12:48
Foto: Den kunstige utvidelsen av stranden ved Portet de Moraira har ødelagt det særegne sjøgresset på havbunnen Posidonia oceanica. Gresset er vitalt for de marine økosystemene langs middelhavskysten.

Havbunnen ved Playa de Portet de Moraira i Teulada nord på Costa Blanca er delvis ødelagt etter a

2017-10-09 09:58
Foto: PPs kommuneledelse i Finestrat begrunner utvidelsene i reguleringsplanen for Sierra Cortina med at det allerede finnes boliger i det aktuelle området.

Partido Populars ledelse i Finestrat endrer kommunens reguleringsplan for utbygging og tillater r

2017-10-08 08:47
Foto: De regionale midlene går til forskjellige servicetilbud innen turistnæringen som badevakter ved strender, utbedring av rasteplasser og turstier, samt sponsing av fiestaer og andre kulturelle arrangementer. Bade- og piknikstedet Fonts d'Algar i Callosa de Ensarriá er blant stedene som får bevilgninger til vedlikehold.

Distriktet Marina Baja nord på Costa Blanca får ekstra bevilgninger til turistformål.

2017-10-02 12:11
Foto: (Illustrasjon) Delfiner og hval blir stadig observert langs kysten nord på Costa Blanca. Hvorfor dyrene befinner seg i området er ikke klart og forskes på av eksperter.

Miljømyndigheter i Dénia kommune ber folk melde fra hvis de ser delfiner eller hval i havet nord

2017-09-27 12:18
Foto: Calpe, Costa Blanca.

En 63 år gammel mann fra Tyskland omkom lørdag 23.

2017-09-27 11:15
Foto: Vietnamesisk hengebuksvin (Sus scrofa vittatus) skal ha blitt introdusert på Costa Blanca for flere år siden. Ved en feiltagelse skal grisen ha blitt sluppet fri i naturen og senere formert seg raskt (Illustrasjon).

Problemet med vietnamesisk gris i faunaen nord på Costa Blanca fortsetter.

2017-09-22 12:03

Prosjektet om å bygge en fotballbane med til hørende løpebane og infrastruktur for fri-idrett i L

2017-09-18 12:18
Foto: Dagens kommuneledelse i Finestrat har bedt om penger til omlegging av vannføringen ved La Cala der ulykken skjedde. Bildet er tatt etter flommen i oktober 2011.

Tre kommunepolitikere i Finestrat, inkludert to tidligere ordførere, risikerer 4 års fengsel for

2017-09-13 12:13
Foto: Etter at Xylella fastidiosa ble oppdaget i Europa har EU bestemt at innfiserte trær må fjernes, samt alle trær innen en viss omkrets enten de er smittet eller ikke. Dette har ført til store protester fra mandelbøndene på Costa Blanca som nekter å fjerne friske trær.

Mandelproduksjonen i Alicante-provinsen er truet av sykdom fra bakterien Xylella fastidiosa.

2017-09-04 12:19

I Albir markeres dagen hos «Fysiakos» som på «Hotel La Colina» vil ha en stand mellom 12.00 og 15

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 25.11.2017

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 26.11.2017

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA