I DAGI MORGEN

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.
Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.

Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 

Feirer artisjokken

Søn, 2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.
Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.

Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 

Feirer artisjokken
Artisjokken kom opprinnelig fra Maghrebområdet, Sør-Europa, landene langs Middelhavet og Midtøsten. Her har den blitt plantet i jordbruk for mellom 5.000-10.000 år.
Grekerne dyrket artisjokken under navnet kaktos. I middelalderen ble de også dyrket i Italia og Frankrike.
Artisjokktypen Blanca de Tudela blir hovedsakelig dyrket i Navarra, La Rioja, nord i Castellòn og i Alicanteprovinsen. Denne typen er grønn og ganske liten.
16. Februar blir artisjokken fra området Vega Baja del Segura feiret og festen toppes i slutten av måneden.
25, 26 og 27. februar skal kommunen Almoradì feire typisk gastronomi fra Alicante. Nemlig artisjokken.

Uforglemmelig opplevelse
Feiringen er kjørt i gang av foreningen for restauranter i Almoradí, La Asociaciòn de restaurantes de Almoradì.
Målet er å gi artisjokken den æren den fortjener som representant fra Vega Baja.
Foreningen er sammensatt av de kjente restaurantene i kommunen El Cruce, El Buey, Silvino, El Rey og Los Salones Pascual som skal gjøre sitt for å gi en uforglemmelig artisjokk-opplevelse i Almoradí.

En delikatesse
Tre dager vil fylles med konferanser, kokkekurs, forelesninger, utstillinger, prøvesmaking og konkurranser.
Det vil også arrangeres en konkurranse for kokkelærlinger i regionen, om å lage den beste artisjokkoppskriften.
Artisjokken har i de senere år fått høy status og regnet som en delikatesse i grønnsaksdisken.
Grønnsaken bærer en vanskelig historie. I følge gammel mytologi ble Jupiter forelsket i Cynara. Hun avviste ham kaldt og viste ingen interesse for Jupiters tilnæringer. For å straffe henne forvandlet Jupiter henne til en artisjokk.
Senere ble den ansett for å være afrodisiakum med en dårlig effekt på sinnet, og den ble derfor forbudt å spise i Frankrike.
I moderne tid har denne myten heldigvis blitt motbevist, og folket har igjen inntatt den eksklusive grønnsaken.
Artisjokken er mild på smak. Når man skreller artisjokken drar man av bladene rundt helt til man har kommet inn på artisjokkhjertet.

Tilberedelse og oppbevaring
Den er svært enkel å tilberede og kan anvendes på mange måter. Grønnsaken kan kokes, stekes, grilles eller dampes, men ikke spises rå.
Husk at artisjokken fort blir brun når den tilberedes. For å unngå dette kan den legges i en bolle vann med noen sitronskiver.
Artisjokken må først skrelles, og deretter bruker man grønnsakens innerste kjerne.
Når den tilberedes skal bladene sitte løst.
Kok til artisjokken er mør. Koketiden varierer etter grønnsakens størrelse så det kan være lurt å stikke i den med en kniv for å se om den er myk.
På store artisjokker er det vanlig å fjerne ”hårene” i sentrum.
På små artisjokker er ikke dette vanlig. Det kan sees på små artisjokker man kan kjøpe ferdig tilberedt på glass.
Man kan kjøpe fersk artisjokk gjennom hele året, men den er på sin aller beste om våren og høsten. Velg artisjokkene som har den grønneste fargen og hvor bladene står tett og lukket.
En frisk og moden artisjokk skal føles kompakt og tung i hånden i forhold til størrelsen. Man kan også høre bladene gnisse mot hverandre når man klemmer på frukten.
Grønnsaken bør oppbevares i kjøleskap. Dersom den ikke skal brukes innen kort tid, kan den holdes frisk ved å legge et fuktig håndkle over.
 

Siste nyheter »

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

2018-02-20 12:24
Foto: Banco Santander overtok den gjeldstyngede Banco Popular i juni 2017 for symbolske én euro. Den europeiske sentralbank (ECB) hadde på forhånd varslet bankes konkurs dersom ingen gikk inn med nye midler.

Den spanske storbanken Banco Popular fikk et tap på over 13,5 milliarder euro i 2017. Det melder bankens nye eier Santander.

2018-02-18 21:13
Foto: En av inngangene til parken Alfonso XIII i Guardamar del Segura der strømmastene nå blir fjernet. Fjerningen av mastene er en oppfølging av utbedringene som ble gjennomført i fjor, da strømledningene ble lagt i jorda.

Én kilometer med høyspentledninger skal fjernes ved sanddynene og furuskogen i naturparken Alfonso XIII i Guardamar del Segura.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

Mer om Spansk mat og vin »

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 21.02.2018

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 22.02.2018

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA