I DAGI MORGEN

Da Ingrid Marie, Vesla, Hagen flyttet til Spania i 2001, Hadde hun tenkt å legge jazzen på hylla, planen var å slappe av og nyte pensjonisttilværelsen. Men hennes bror, som allerede var bosatt i Torrevieja, ville det ganske annerledes…

Ons, 2008-05-14 17:56

Av:

Redaksjonen

Da Ingrid Marie, Vesla, Hagen flyttet til Spania i 2001, Hadde hun tenkt å legge jazzen på hylla, planen var å slappe av og nyte pensjonisttilværelsen. Men hennes bror, som allerede var bosatt i Torrevieja, ville det ganske annerledes…

Vesla Hagen ble født på Lillehammer i 1940, i 1946 sto hun på scenen for første gang i en sangkonkurranse. Det ble førstepremie; solo og kaker på "Maihaugrestauranten". Siden den gang har det gått slag i slag.

Det var trekkspilleren Reidar Svae som "oppdaget" Vesla, han var naboen hennes hjemme på Lillehammer. Reidar var hekta på Art van Damme, og de to pleide å sitte og høre på jazzplater. Da Vesla var 17 år, hadde de sin første spillejobb sammen.

Plaget musikere   
- Jeg begynte å spille fast med Reidar to ganger i uka på "Maihaugrestauranten", for 25 kroner kvelden. Da følte jeg at jeg kunne kjøpe hele verden. Så begynte jeg og henge rundt på danserestaurantene, de var det mange av på Lillehammer den gangen. Jeg pleide å plage alle musikerne som var der, jeg maste om å få være med, forteller Vesla, som slutt fikk hun tilslag hos en Oslotrio, hun hadde akkurat fylt 20 år.

- En av musikerne var en damenes venn, og ganske hard på flaska. En gang husker jeg han sa til faren min; ikke vær redd, jeg skal passe på henne jeg. Da fikk han til svar at; da får hun i hvert fall ikke være med. Faren min mente at den eneste som kunne passe på meg, var meg selv, erindrer sangerinnen, som tok seg jobb som hushjelp hos en skipsreder for å spe på inntektene mens hun bodde i hovedstaden.

Tilbake til Lillehammer
En kveld gikk hun ut for å danse på "Restaurant Viking", plutselig ble hun invitert opp på scenen. Det var suksess, og Vesla ble værende i 17 måneder, nå var hun blitt dansebandsangerinne. Etter at engasjementet ved "Restaurant Viking" tok slutt, var Vesla 4,5 år ved "Studenterkroa" i Storgata. I denne perioden opptrådte hun også mye rundt i svenske folkeparker.

- Så giftet jeg meg og fikk barn, da flytta jeg tilbake til Lillehammer og begynte å synge med Reidar Svaes Kvartett, endelig ble det jazz igjen. Vi hadde en hel masse jobber, det var kjempemoro. I ungdommen hadde jeg vært med å starte Blue Note Jazzklubb, den eksisterer fortsatt den dag i dag, Dølajazz blir blant annet arrangert der. Da jeg fylte 60 fikk jeg gleden av å åpne Dølajazz, det var storband og svære greier, fryktelig stas. Det som ikke var fult så stas, var overskriften på anmeldelsen i "Lillehammer Tilskuer", den lød; "Evig ung og verneverdig", har du hørt noe så fælt? Spør Vesla med et smil.
 

Pensjonist i Spania?
Så ble Vesla førtidspensjonert. Hennes bror hadde flytta til Torrevieja, snart tok sønnen samme vei, og mora var nylig gått bort, plutselig hadde hun bare en datter og to barnebarn igjen hjemme i Norge.

- Datteren min sa til meg at jeg også burde flytte nedover på grunn av gikta. Jeg hadde kjøpt meg et hus på Lillehammer etter OL, og en dag stakk jeg bare innom en eiendomsmegler og sa; selg huset mitt, jeg flytter til Spania! Jeg hadde rett og slett ikke råd til å bo hjemme lenger. Nyttårsaften 2001 reiste jeg nedover for godt. Det var fryktelig tungt å dra fra barnebarna, men det har heldigvis gått greit, jeg er jo alltid hjemme hele sommeren og til jul, sier Vesla.

Planen var å nyte en rolig pensjonisttilværelse i Torrevieja, jazzen skulle legges på hylla. Men hennes bror ville det annerledes. Han rykket inn en annonse hvor han søkte etter musikere som trengte en sangerinne, uten at hun visste noe som helst.
- Broren min er PR-kåt på mine vegne. Plutselig ringte en svensk gitarist, Dick Gylander, og sa at han gjerne ville spille med meg, jeg forsto absolutt ingenting, jeg ante jo ikke noe om annonsen. Men jeg tenkte; jeg kan jo prøve, det skader vel ikke å bli med en dag? Så var det å finne frem gamle tekster igjen, og så begynte vi å øve, erindrer Vesla.

Ned med flagget til topps
Comebacket var vellykket. Vesla ble fast innslag på restauranten "Carlos", sammen med Dick og bandet hans.
- Det var jo meningen at jeg skulle slutte, jeg hadde lagt igjen alt hjemme. Men det var forferdelig moro og synge igjen. Så tenkte jeg at; så lenge noen vil høre på meg, og jeg får betalt i knapper og glansbilder, så er det greit, forteller jazzsangerinnen.

- Men så døde Dick, og opplegget på "Carlos" rakna, da tok britiske Keith Munch og bandet hans over, og vi begynte å spille på "Beach Bar 103". Keith og Co, har alle spilt med store stjerner hjemme i England, de er veldig proffe, og vi har det utrolig morsomt sammen. Jeg gleder meg som en unge til hver gang vi skal spille, jeg kommer til å holde på en god stund til, målet er å gå ned med flagget til topps, fortsetter hun.
Etter hvert ble "Beach Bar 103" stengt, og i en kort periode spilte Vesla og Keith Munch Band litt her og der, helt til Vesla en dag ble kontaktet av en kamerat av sin sønn, Roy E. Bjørkmann fra Heidi Frisør.

- Jeg kjente Roy fra før gjennom sønnen min, og jeg visste at han var typen som fikk ting til å skje. Da han fortalte meg om Horizonte Plaza prosjektet, sa jeg ja, så klart jeg er med, det var et knallopplegg, og det har blitt en kjempesuksess. Den 3. mai er det slutt for i år, men vi skal forhåpentligvis i gang til høsten igjen, da er alle velkomne, vi har hatt det kjempemoro der oppe, det har vært storveis, forteller Vesla.

Sommerteater
Snart skal Vesla hjem å plukke hvitveis og gå i 17. mai tog, det gleder hun seg forferdelig til. Hun skal være hjemme i hele sommer, men hun skal ikke bare ligge på latsiden, hun skal også spille teater.
- Jeg har vært medlem av "Det Hemmelige Teateret" i Bødalen i 20 år, det er en venn av meg som startet det. Han kjøpte en gammel gård, der har han bygd et topp moderne teater med tre scener, i år er det jubileum, da skal vi spille "Jeppe på Bjerget", og jeg håper på å få en rolle, sier Vesla, som har fått underholdningsbransjen inn mellom morsmelken, hennes mor var revydronning på Lillehammer i gamle dager, Vesla var alltid med på jobb, da pleide hun å sitte i salen og synge med.

- Vi har det så morsomt ved "Det Hemmelige Teater", til å begynne med var det så hemmelig at alle journalister ble jagd, men nå er det blitt mer åpent. På sommeren har vi som regel en uke hvor vi spiller forskjellig teater hver dag, da øver vi fra morgen til kveld, det er litt av et show. Vi har hatt gjesteopptredener med mange kjente skuespillere, alle har vært overveldet over stedet, blant annet Helge Jordal, avslutter den "evigunge" jazzsangerinnen, som til høsten skal tilbake til Spania, der har hun nettopp flyttet inn i ny leilighet, midt i sentrum av Torrevieja.  
 

Siste nyheter »

2017-11-22 14:46
Foto: De markante tvillingtårnene ved Punta Llisera i Benidorm ble oppført i 2005 etter at prosjektet hadde fått klarsignal fra Partido Populars regionsadministrasjon i Valencia. Godkjennelsen ble gitt på tross av at utbyggingen var i strid med den spanske kystloven.

De to tvillingtårnene Gemelos 28 i Benidorm skal rives. Det er i hvert fall konklusjonen til domstolen i Valencia.

2017-11-21 12:39
Foto: De åtte immigrantene som ankom Benidorm natt til tirsdag 21. november skal ha fått assistanse fra Cruz Roja, spanske Røde Kors (Playa de Poniente, Benidorm).

Over 350 båtimmigranter er i løpet av 2017 kommet til Costa Blanca, et uvanlig høyt tall så langt nord og det høyeste som er registrert for provins

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca slapp mandag 20. november ut av fengselet i Villena.

2017-11-20 11:55
Foto: Calpe, Costa Blanca.

Alicante-provinsen og Costa Blanca har størst andel bruktboliger til salgs i Spania.

Mer om Intervjuer, Nyheter fra Torrevieja området »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Fredag 24.11.2017

Fredager er det marked i Finestrat.

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Torsdag 23.11.2017

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA