I DAGI MORGEN

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene. Påfyllingsflasker skal bort og det blir krav om originalforpakning med navnet på produsenten og produktinformasjon. Det nye regelverket innføres fra og med 1. januar 2014. Serveringstedene har fått frist frem til slutten av februar med å kvitte seg med eventuelle lagre av olivenolje. Den nye loven møter motstand i hotell- og restaurantbransjen.

Tirs, 2013-11-26 12:31

Av:

ole

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene. Påfyllingsflasker skal bort og det blir krav om originalforpakning med navnet på produsenten og produktinformasjon. Det nye regelverket innføres fra og med 1. januar 2014. Serveringstedene har fått frist frem til slutten av februar med å kvitte seg med eventuelle lagre av olivenolje. Den nye loven møter motstand i hotell- og restaurantbransjen.

I følge avisen El País er begrunnelsen for de nye reglene at forbrukeren skal ha en garanti for at produktet som settes på bordet er ekte og holder god kvalitet. I tillegg er hygiene en faktor, i det man ser at mange serveringssteder ikke rutinemessig vasker bordflaskene mellom påfyllinger.

Også produsentene av olivenolje er fornøyd med den nye loven som betyr en ønsket eksponering av originalproduktet og produsentens navn til kundene på restaurantene. Det påpekes at de fleste turister som besøker Spania konsumerer bare den olivenoljen de får på barer og restauranter og at det derfor er viktig at navnet på produsenten er synlig og kan friste til etterspørsel utenfra.

De nye reglene møter imidlertid også motstand, blant annet fra hotell og restaurantbransjen. Federación Española de Hostelería (FEHR) mener det nye påbudet vil øke kostnadene til serverings- og overnattingsstedene. Prisen på olivenolje i mindre forpakninger vil være dyrere enn de større beholderne som i dag kjøpes inn til påfylling av husets flasker. I tillegg reagerer miljøvernorganisasjonene som mener man nå vil få en økning i bruk av engangsemballasje og der man vet fra dagens tall at kun en liten andel går til resirkulering.

Spanske myndigheter er likevel klare på at endringene er til det bedre og presser nå på for at påbudet skal gjøres gjeldene for alle medlemsland i EU. EU har tidligere fremmet reglene men har senere lagt forslaget på is etter motstand fra land som Storbritannia, Tyskland og Nederland. Enkelte medlemsland ønsker ikke at slike regler skal gjelde universalt, men vil heller begrense EU-byråkratiets ansvar på slike områder.

Spania er verdens største produsent og eksportør av olivenolje og spesielt Andalucia i syd har vært ivrig på å få gjennom den nye loven. I denne regionen produseres rundt 80 prosent av all olivenoljen i landet, som tilsvarer 40 prosent av all produksjon i verden blir det opplyst. Også andre land som produsere mye olivenolje er med i debatten. Spania og Portugal har allerede gått inn for endringene, mens Italia vurderer det samme.

 

Siste nyheter »

2017-07-23 14:33
Foto: Fyrverkeriet Castell de l'Olla i Altea regnes som en av årets viktigste kulturbegivenheter. Rundt 50.000 mennesker pleier hvert år å delta på arrangement.

Den årlige fyrverkerifesten Castell de l'Olla i Altea går av stabelen lørdag 12. august.

2017-07-22 13:33
Foto: Prognosene for det spanske boligmarkedet for 2017 betyr en fortsettelse av trenden fra i fjor da salget av eiendom økte med 13,9 prosent. Dersom beregningene er riktige betyr det fire år på rad med vekst i markedet (Ilustrasjon, Calpe).

Boligsalget i Spania vil øke med 10 prosent i 2017. Det mener den spanske storbanken BBVA. Samtidig forventes det en prisvekst på rundt 3 prosent.

2017-07-20 13:59
Foto: Til og med juni i år hadde 209 personer omkommet ved drukning i Spania. Bildet viser Playa el Altet i Alicante-bukta, Costa Blanca.

23 personer har så langt i år omkommet ved drukning i Alicante-provinsen (Costa Blanca). Det er det høyeste av samtlige provinser i Spania.

2017-07-19 20:50
Foto: Miguel Blesa var dømt til seks års fengsel for bedrageri og ventet på dom i ankesaken. Han ble funnet død om morgenen onsdag 19. juli.

Den bedrageritiltalte spanske banklederen Miguel Blesa (69) ble onsdag 19.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.

Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.


MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 24.07.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 23.07.2017

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA