IMF: Spanjoler rikere enn italienere

Foto: At spanjolene nå «rykker fra» italienerne på IMFs lister kan gjenspeiles i de to landenes økonomier. Spania er for øybelikket en av de raskest voksende økonomiene i EU, mens Italia har en mer moderat vekst. Den forventede veksten i Spanias bruttonasjonalprodukt er på 2,8 prosent i 2018.

For første gang i historien er spanjolene rikere enn italienerne. Det fremgår i hvert fall av IMFs liste over bruttonasjonalprodukt per capita for 2017 uttrykt i kjøpekraft i dollar. Spanjolene står oppført med en gjennomsnittsinntekt på 38.285 dollar, mot italienernes 38.140 dollar. Inntektsforskjellen vil i følge pengefondet fortsette å øke i årene som kommer, i takt med veksten i økonomien. I IMFs oversikt for oktober i fjor stod Norge til sammenlikning oppført med 70.590 dollar.

Cuba hyller Torrevieja for habanera

Foto: Overrekkelsen av diplomet for årelang innsats for spredning av kubansk musikk og kultur skjedde i forbindelse med habanera-festivalen for barn og unge som gikk av stabelen i Torrevieja lørdag 21. april. I juli er det igjen duket for moderfestivalen Certamen Internacional de Habaneras, den 64. i rekken (Bilde er fra festivalen i 2016).

Cubas kulturdepartement hyller Torrevieja for årelang innsats med spredning av kubansk musikk og kultur. Torrevieja har i over seksti år vært arrangør for den internasjonale habanera-festivalen Certamen Internacional de Habaneras. Et diplom er overrakt byrådet av Cubas ambassadør i Spania som takk for innsatsen og bidraget med å styrke vennskapsbåndene mellom Cuba og Spania.

ETA ber om unnskyldning til ofrene for terror

Foto: En uforbeholden unnskyldning fra ETA har vært et av kravene fra spanske myndigheter for en løsning på konflikten i Baskerland (Bildet er fra oktober 2011. ETA annonserer slutten på organisasjonens voldelige aksjoner).

Den baskiske separatistgruppen ETA ber om unnskyldning til ofrene for organisasjonens terrorhandlinger. I en skriftlig uttalelse til media vedkjenner gjenværende medlemmer seg å ha påført folk «ubotelig skade» og at dette også har gått utover uskyldige sivile hvis "personer og deres familier" de ber om unnskyldning til. Uttalelsen kommer kort tid før organisasjones annonserte oppløsning, ventet å skje en gang i løpet av mai eller juni.

Ansetter tolk til utenlandske pasienter

Foto: Distriktssykehuset i Villajoyosa mottar pasienter fra hele Marina Baja, et område der rundt 35 prosent av innbyggerne er utenlandske. I tillegg kommer pågangen fra turister.

Språkproblemer mellom lege og pasient er et velkjent problem på Costa Blanca. Etter at tolken gjennom mange år gikk av med pensjon for noen måneder siden, er distriktssykehuset i Villajoyosa på utkikk etter ny oversetter. Vedkommende må foruten spansk kunne snakke engelsk og fransk flytende. Flere språk vil bli verdsatt.

Boligprisene skal opp 30%

En av Spanias mest profilerte eiendoms-ekspterter Gonzalo Bernardos spår at boligmarkedet i Spania vil øke med rundt 30% totalt de neste tre årene. Det betyr en svak akselerasjon fra dagens prisvekst som fra 2017 til 2018 havnet på 4-5%. Mye av det som driver prisøkningen er tilgangen på billige euro-lån i lang tid fremover.

Takseringsbyrå: 3.8% prisvekst på bolig i Spania siden 2017

  Foto: Prisutviklingen i storbyene og på populære feriesteder har fått enkelte eksperter til å frykte en ny boligboble i Spania. Mye tyder imidlertid på at tendensene er lokale (Illustrasjon).

Spanske boligpriser har i gjennomsnitt økt med 3,8 prosent fra i fjor. Det viser beregninger fra takseringsbyrået Tinsa fra første kvartal i år. Prisene har gått jevnt oppover siden 2014, men har det siste året vist tegn til en noe raskere stigning enn tidligere. Førts og fremst er det storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia som trekker nivået opp samt populære feriebyer som Palma på Mallorca.

Ordfører-drapet i Polop inn for retten

Foto: Ordfører Alejandro Ponsoda ble skutt utenfor sitt hjem i Xirles om kvelden den 19. oktober 2007. Drapet bar preg av å være en ren likvidering (Polop, Alicante).

Over ti år etter drapet på ordfører Alejandro Ponsoda i Polop starter rettssaken mot de antatte gjerningsmennene. Til sammen syv personer står tiltalt i saken, inkludert ordførerens partikollega og etterfølger til ordførerjobben Juan Cano. Påtalemyndighetene mener drapet var motivert av økonomisk vinning og politisk rivalisering innad i Partido Popular nord på Costa Blanca. De tiltalte risikerer opptil 27 års fengsel.

Slo ned politi på bar, tiltalt for terror

Foto: Rettssaken mot ungdommene får skarp kritikk fra Amnesty International. Organisasjonen ser på rettssaken som en konsekvens av Spanias utvidede terrorlov, en lov de mener inneholder vage formuleringer som gjør det mulig å kriminalisere handlinger uten at de har noe med terrortrussel å gjøre.

Åtte ungdommer risikerer livstid i fengsel for terrorisme etter at to betjenter fra det spanske politiet Guardia Civil ble slått ned på et utested i Navarra. Rettssaken får skarp kritikk fra Amnesty International for bruken av terror-paragrafen på forhold organisasjonen mener burde vært prosedert etter vanlig straffelov. Den spanske statsadvokaten mener imidlertid at angrepet må knyttes til baskiske nasjonalisters kamp for et uavhengig Baskerland og har bedt om mellom 12 og 62 års fengsel for de tiltalte.

Ny bro skal lette biltrafikken i Albir

Foto: Med den nye broen over Barranco Soler, åpnes gaten San Miguel opp for gjennomkjøring. Kommunen i Alfaz del Pi mener dette vil avlaste trafikken inn og ut av Albir og gi færre biler i sentrum.

Biltrafikken i Albir skal avlastes med en helt ny bro i gaten San Miguel. Gaten er i dag en blindvei som stopper ved kanalen Barranco Soler. Med den nye broen åpnes veien opp for gjennomkjøring, noe kommunen mener vil skape økt flyt i trafikken inn og ut av Albir og gi færre biler i sentrum av byen. Byggingen av broen er allerede i gang og er ventet ferdig om fire måneder.

Bysykler til Torrevieja

Foto: Forslaget om bysykler i Torrevieja inngår i arbeidet med kommunens nye plan for turisme. En grundig utredning er nødvendig, i det byens gater ikke er tilrettelagt for sykling (Bysykler i Philadelphia, USA).

Det skal bli enklere å ta seg frem i Torrevieja. Mot en lav årsavgift kan man få tilgang til å hente og returnere sykkel over hele byen. Systemet er vanlig i de fleste spanske byer, også småbyer som Altea har sin ordning for bysykler.