I DAGI MORGEN

Johan Galtung Alfaz del Pi

I 1969 ble Johan Galtung utnevnt til verdens første professor i fred og konfliktløsning ved universitetet i Oslo. Spaniaposten har møtt en av Norges internasjonalt mest kjente forskere i hans hjem i Alfaz del Pi.

Fre, 2009-05-01 18:29

Av:

Redaksjonen

I 1969 ble Johan Galtung utnevnt til verdens første professor i fred og konfliktløsning ved universitetet i Oslo. Spaniaposten har møtt en av Norges internasjonalt mest kjente forskere i hans hjem i Alfaz del Pi.

Det var da han skulle søke fritak fra militærtjeneste i 1951, at den 20 år gamle Johan Galtung for alvor hadde bestemt seg for å vie livet sitt til fredsforskning. Etter å ha utført tolv måneders siviltjeneste, tilsvarende den militære vernepliktstiden, skrev han til justisdepartementet og forlangte å få arbeide med noe som hadde med fred og konfliktløsning å gjøre de resterende månedene.

- Svaret kom i form av seks måneders ubetinget fengsel. Men det var greit nok, da fikk jeg tid til å skrive ferdig min første ordentlige bok ”Gandhis politiske etikk”, som jeg skrev sammen med Arne Næss, sier Johan Galtung, som siden har skrevet 150 bøker og meglet i 120 internasjonale konflikter.

Nei til professorat
Etter å ha tatt hovedfag i mattematikk og sosiologi, og deretter magistergrad, dro Galtung til USA for å undervise ved det prestisjetunge universitetet Colombia i New York. Etter tre år fikk han tilbud om et professorat.

- Jeg svarte takk, men nei takk, og forklarte ledelsen ved universitetet at jeg hadde planer om å reise hjem til Norge å starte et fredssenter. En avgjørelse jeg er usikker på om jeg angrer eller ei den dag i dag.

I 1959 ble PRIO, institutt for fredsforskning, grunnlagt i Oslo av en gruppe norske forskere med Johan Galtung i spissen.

- PRIO var den gangen et enestående institutt i verdenssammenheng. Det fantes riktignok en rekke fredsorganisasjoner rundt omkring, men vi var de første som begynte med systematisk fredsforskning.

Forlater Norge
Etter snaut to tiår hadde imidlertid fredsprofessoren fått nok. PRIO ble opprettet midt under den kalde krigen, og Galtung besøkte det daværende Sovjetunionen flere ganger i embetets medfør. Det gjorde at hans navn havnet på overvåkningspolitiets lister.

- I 1977 sa jeg opp min stilling og flyttet utenlands. Først og fremst fordi overvåkningspolitiet ikke lot meg i fred. Når man skal sette seg inn i konflikter må man nødvendigvis lytte til begge sider. Men det aksepterte ikke norske myndigheter. Jeg hadde kritisert USA, dermed ble jeg stemplet som kommunist. 

- Det norske utenriksdepartementet har lang tradisjon på bare å gjengi det USA sier, og det amerikanske utenriksdepartementet er det eneste i verden som kun vil lytte til de som er enige med dem. Her snakker vi om en stormakt som direkte eller indirekte har grepet inn i andre land 243 ganger siden andre verdenskrig. Mellom 17 og 19 millioner mennesker har måtte bøte med livet i disse konfliktene. Jeg hører til blant dem som syntes dette er litt vel mye. Jeg pleier å si om USA at jeg elsker republikken, men hater imperiet. En uttalelse som for øvrig har møtt liten forståelse hos amerikanske politikere. Men nå har det i hvert fall skjedd noe positivt, i Barack Obama har de endelig fått en president som forstår at landet må skjerpe seg, sier Galtung.

Johan Galtung forlot Norge, men aldri fredsforskningen. I 1993 grunnlegger han TRANSCEND sammen med sin japanske kone Fumiko Nishimura.

- Det er en internasjonal konfliktmeglingsorganisasjon. Navnet kommer av verbet å transcendere, som betyr å gå hinsides. Vi forsøker å finne løsninger som går hinsides de involverte partenes egen tankegang.

- Mitt arbeid fører til at jeg blir uglesett blant diverse makteliter rundt om i verden. Kanskje særlig i USA, hvor jeg har havnet på en liste over folk som aldri skal siteres. Der står blant andre også Noam Chomsky. Årsaken til at de ikke vil at folk som oss skal siteres, er at makthaverne mener det gir våre argumenter unødvendig oppmerksomhet. Norge er forresten ikke noe bedre. Du vil aldri høre en norsk utenriksminister sitere meg. 
 

De første nordmenn var frontkjempere og landssvikere

Francos Spania
Som fredsforsker kom Johan Galtung tidlig i kontakt med opposisjonen i Spania under Franco.

- Jeg fikk beskjed av representanter for opposisjonen at hvis jeg kom til Spania for å ligge på stranden, kunne jeg like godt bli hjemme. Hvis jeg derimot kom for å samarbeide, var jeg hjertelig velkommen, men jeg måtte ta med bøker, og det gjorde jeg.

Å bygge opp opposisjonen i Spania, som stort sett besto av sosialdemokrater og noen få kommunister, med kunnskap, ble en viktig oppgave for Galtung.

- Francoregimets intellektuelle besto av en haug med sortkledde prester, som var svært godt drillet i sine ting. De var imot demokrati. Et flertallsvelde kan vedta de mest forferdelige ting mente prestene. Det er derfor vi har menneskerettigheter svarte jeg.

Det var på ingen måte problemfritt for en utlending å samarbeide med opposisjonen under Francotiden.

- På den tiden pleide jeg å kjøre rundt i en gammelfolkevognbuss, som ble brukt som både transportmiddel og bolig. Det gikk ikke en eneste kveld uten at Guardia Civil kom på døren for å kontrollere. De opptrådte imidlertid alltid korrekt og høvelig. 

I 1962 holdt Johan Galtung sitt første foredrag i Spania, ved instituttet for politiske studier i Madrid. Arrangør var Manuel Fraga, som var sjef for instituttet.

- Det var ingen tvil om hvor han sto politisk. Fragas hovedargument var den klassiske påstanden om at alternativet til Francos regime var Sovjetunionen.

Alfaz del Pi
I 1969 var Galtung på en konferanse om diktatur og demokrati i Madrid. Det var 45 grader og stekende sol i den spanske hovedstaden.

- Det var en ekstrem varme, og kona og jeg fant ut at vi måtte komme oss ut til Middelhavet. Ferden endte i Alfaz del Pi. Det umiddelbare førsteinntrykket var ganske så negativt, men innen kvelden kom den første dagen, hadde vi allerede betalt forskudd på dette huset. Sett bort fra utsikten over Middelhavet, var det tre argumenter for å kjøpe, det var utsikten over fjellene, takterrassen vi sitter på nå og prisen på 6.000 dollar for et nøkkelklart hus. Hovedårsaken var nok likevel at herfra kunne vi holde bedre kontakt med den spanske opposisjonen, sier Galtung.

Siden den gang har fredsprofessoren og hans kone tilbrakt flere måneder hvert år i Alfaz del Pi.

Nordmenn inntar Alfaz del Pi
Galtung kategoriserer den norske innvandringen til området i tre faser, hvorav de to første ikke var overveldende positive.

- De første nordmennene som slo seg ned her var landsvikere og frontkjempere. Etter det kom det jeg kaller for oljearbeiderfasen, mens vi nå er inne i en tredje fase som domineres av folk som jobber her nede eller jobber herfra, slik som meg selv, samt en stor gruppe flotte og aktive pensjonister.

- Dagbladet og VGs negative fremstillinger av det norske miljøet her passer til de to første fasene. Landssvikerne var det jo lite positivt med, de hadde til og med underskriftskampanjer til fordel for Francos regime og fikk panikk da han døde i 1975. Oljearbeiderfasen var det heller ikke så bra. De etterlot seg mange ”frustrerte fruer” hver gang de reist tilbake til plattformene. Dessuten var miljøet preget av mye alkohol.

Nordmenn svindler nordmenn
- I de to første fasene så jeg dessuten en forrakt for alt som var spansk. Ikke ville man lære seg språket, og det ble utvist null respekt for spanske institusjoner og lover, og en rekke svindlere fikk operere fritt, spesielt i fase to. Oljearbeiderne sto i kø med lommene fulle av penger for å kjøpe eiendom. De ble enkle ofre for ”norske spesialister”, som selvsagt hadde langt bedre greie på eiendomssalg i Spania enn det spanjolene selv hadde. Resultatet ble ofte at man endte opp med ikke å eie sin egen bolig.   

- I dag er det for øvrig helt annerledes. Jeg stortrives, dette stedet betyr enormt for oss. Spanjolene må være blant verdens hyggeligste folk. Jeg har blitt 78 år, og har akkurat fått bekreftet av legen at jeg er frisk som en fisk. Årsaken til det tror jeg hviler mye på det gode livet og det fantastiske klimaet her på Costa Blanca, sier Johan Galtung, som under intervjuets gang har blitt forespurt på telefon om han om kort tid kan holde foredrag for 1.100 mektige mennesker i EU kommisjonens hus i Brussel.

- Jeg har vært med på lignende opplegg før, det har vært meget interessant. Både utenriksministere, EU ambassadører, representanter for EU parlamentet og andre innflytelsesrike personer kommer for å høre på.

Siste nyheter »

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca slapp mandag 20. november ut av fengselet i Villena.

2017-11-20 11:55
Foto: Calpe, Costa Blanca.

Alicante-provinsen og Costa Blanca har størst andel bruktboliger til salgs i Spania.

2017-11-19 11:36
Foto: De nye radarene skal brukes av politiets motorsyklister og kan registrere hastighet på opptil 250 kilometer i timen. Innkjøpet er bare ett av flere tiltak mot fartsovertredelse på spanske veier.

Spansk trafikkpoliti får over 860.000 euro til innkjøp av flere mobile radarer for å ta fartssyndere langs veiene.

2017-11-19 09:54
Foto: José Manuel Maza.

Spanias riksadvokat José Manuel Maza døde lørdag 18. november på et sykehus i Buenos Aires i Argentina. Dødsårsaken skal ha vært akutt nyresvikt.

Mer om Intervjuer, Nyheter fra Albir, Altea m.m. »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 20.11.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 21.11.2017

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA