I DAGI MORGEN

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  

Iør, 2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  

I boken ”Flytta Söderut - Costa Blanca-Spanien” fra 2009 omtaler den svenske forfatteren Peter Larson Costa Blanca som den nye ”Golfkysten”. Larson spådde denne utviklingen allerede på slutten av 80-tallet. Ingen kan si at han ikke har fått rett. I dag er det et 50-talls golfbaner innen en ti mils radius fra Alicante.  

En av de som har fått øynene opp for golf på Costa Blanca er golf pro Jan Skoglund Paltto. I juni holdt han sine første kurs på Alicante Golf. Nå skal han kjem til Karasjok for sommeren. Men så fort mørketiden inntar hans hjemtrakter i Finnmark, vil han igjen være å finne på Costa Blanca, hvor han blant annet skal holde nye kurs.

Bitt av basillen
- Jeg spilte golf for aller første gang i 1995. I samme øyeblikk som jeg slo mitt første slag ble jeg bitt av basillen. Etter kort tid var jeg i gang med en treårig profesjonell trenerutdannelse i regi av PGA, forteller Jan Skoglund Paltto til Spaniaposten.

Den energiske finnmarkingen er ikke blant de som tilbringer mest tid på sofaen. Hele livet har han drevet med idretter som ski, dans, sykling og karate på høyt nivå. Egentlig var målet å bli OL mester i langrenn, men en lengre periode med overtrening og en påfølgende skade satte en stopper for disse planene.

- Den allsidige idrettsbakgrunnen har hjulpet meg å bli en god golfer. Det er viktig å holde kroppen i orden. Hvis man bare trener golf kan man lette pådra seg skader. Ensidig trening er uansett ikke bra. Det sier seg nesten selv hva som skjer hvis man for eksempel bare trener magen og ikke ryggen eller vice versa.

- Dessuten er balanse livsviktig når man spiller golf. Jeg bruker mye tid på å trene balansen. Blant annet går det mye i rollerblades og skateboard sammen med sønnene mine. Da hender det folk spør hva i all verden det er jeg holder på med. Men idrett er en livsstil for meg. Det har det vært siden jeg var temmelig ung.    

Allsidig
Det er imidlertid ikke bare idrett som opptar den norske golftreneren. Hans yrkeskarriere er vel så allsidig. Etter sosialøkonomistudier på Blindern, økonomistudier ved Handelshøyskolen i Bergen og læremiddelpedagogikkstudier på Den Samiske Høyskolen i Kautokeino, har Paltto vært gründer for flere firmaer.

I 1988 startet han et oversetterbyrå som tilbød tolketjenester mellom samisk og norsk. Noe senere startet han et firma som har blitt en av Norges største leverandører av konferanse- og tolkningstjenester. I 2000 etablerte han et nettsted hvor man kan få samisk fjernundervisning. I vinter har han laget fem barne-tv programmer for NRK, som handler om to samiske gutter som er bosatt på Costa Blanca. Dette bare for å nevne noe.
Enkelte av foretakene driver han ennå ved siden av golfen som har blitt hans hovedbeskjeftigelse.

- Den 23. mai 2000 startet jeg Karasjok Golfklubb. Vi er Norges billigste klubb. Årskontingenten koster bare 500 kroner. Derfor har vi mange såkalte fjernmedlemmer, men vi har etter hvert fått mange lokale medlemmer også, forteller Paltto.

Golfturer
Som golfentusiast har Jan Skoglund Paltto reist gjennom mange land for å forfølge sin lidenskap. For han er det liten tvil om at Costa Blanca er Europas fremste golfparadis. Et av hans neste prosjekter er å arrangere golfturer fra Norge til Costa Blanca.

- Dette området er rett og slett et paradis for golfere. Her kan man spille golf hele året. Costa Blanca er det beste stedet i Europa å spille golf. Først og fremst på grunn av det behagelige klimaet, men også på grunn av banestandard og omkringliggende infrastruktur.   

- Det var golf som fikk meg ned hit for første gang i form av en treningsleir rett etter at jeg ble hektet på midten av 90-tallet. Det falt umiddelbart i mersmak. Solskinn midt på vinteren er jo ikke akkurat vi nordmenn vant til. Det ga ekstra energi og inspirasjon. Det er viktig å prøve seg på litt forskjellige steder.

- Jeg syntes generelt det er viktig å se seg litt rundt i verden. Det er først da man forstår hvor fint man har det hjemme. Jeg har opplevd mye fint på mine reiser, men også mye elendighet. Verden er full av kontraster. Det har jeg i hvert fall lært underveis. Dessuiten har jeg definitivt lært at vi nordmenn ikke har noe å klage over, konstaterer Paltto.  

Ingen snobbesport
Golfentusiasten fra Karasjok er nøye på å få frem at golf på ingen måte er noen rikmannssport. Det er mulig det var det før, men slik er det definitivt ikke lenger nå, mener han.

- Golf er en idrett for absolutt alle. Et problem her i Spania har vært prisene. Dette problemet har imidlertid finanskrisen løst, og prisene er nå godt nede på jorda igjen. Man kan si det sånn at markedet har regulert seg selv og at det har kommet de som spiller golf her på Costa Blanca til gode.

- I Norge har vi i Karasjok Golfklubb bidratt til at prisene på landsbasis har gått ned. Utstyr er heller ikke så dyrt som det var tidligere. Dessuten pleier jeg alltid å si at man ikke trenger å kjøpe alle 14 køllene med en gang. Det holder lenge med tre til fire køller til å begynne med. Et halvt sett med syv køller koster nå eksempelvis rundt 85 euro i Spania. Det er ikke dyrere enn utstyr til mange andre hobbyer, snarer tvert i mot, sier den norske golftreneren.

Mange fordeler
Jan Skoglund Paltto tror at det vil bli mer og mer golf på Costa Blanca i fremtiden. Han mener generelt at både banestandard og tilhørende fasiliteter er bedre i Spania enn i andre land han har besøkt for å spille golf.

- Forholdene for golf her på Costa Blanca er som sagt ypperlige. Jeg tror ikke det kan bli stort bedre. Dessuten er det alt det sosiale rundt svært viktig. Kanskje vel så viktig som selve spillet i Spania.   

Paltto mener at en av de store attraksjonene ved å spille golf på Costa Blanca er det internasjonale miljøet. På golfbanene langs ”den hvite kysten” har han møtt folk fra alle mange forskjellige land.

- Jeg har spilt golf med både russere, indere, pakistanere og kinesere her på Costa Blanca. Når man spiller hjemme i Norge er det som regel med landsmenn. Selv om det der også kan dukke opp en og annen utlending.

- Det faktum at det blir stadig billigere gjør at flere og flere kommer hit til Spania for å spille. Golf som alle kan lære seg på et eller annet nivå. Her på Costa Blanca er alt utrolig godt tilrettelagt for golfere. På La Finca her borte kan man få et rom med frokost og green fee for 62 euro. Vanligvis koster green fee 72 euro alene. Det sier sitt om endringene som er på gang. Golf er definitivt en sport for fremtiden, konkluderer den engasjerte golftreneren fra Karasjok.   

Kontakt
Jan Skoglund Paltto holder golfkurs på alle nivåer fra nybegynner til profesjonell på Alicante Golf. I sommer blir han hjemme i Norge, men til høsten er han atter en gang på plass på Costa Blanca, hvor han er behjelpelig med det aller meste som har med golf å gjøre.  For mer informasjon se hans hjemmeside  www.paltto-golf.com, eller ta kontakt på projan@paltto.com eller 0034 659 606 457.

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 26.02.2018

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 25.02.2018

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA