I DAGI MORGEN

Vibeke Anke har bodd 30 år på Costa Blanca, de siste 15 av dem i Guardamar. På slutten av 90-tallet ble området rammet av byggeboomen, og Vibeke ble aktiv i kampen mot utbyggingen. Gjennom engasjementet traff hun José Lobeto, som kjempet for samme sak.

Man, 2009-11-09 12:07

Vibeke Anke har bodd 30 år på Costa Blanca, de siste 15 av dem i Guardamar. På slutten av 90-tallet ble området rammet av byggeboomen, og Vibeke ble aktiv i kampen mot utbyggingen. Gjennom engasjementet traff hun José Lobeto, som kjempet for samme sak.

José Lobeto – populært kalt Pepe – har bodd 30 år av livet sitt i Sveits. Da han kom tilbake til Spania bosatte han seg i Campo de Guardamar – like utenfor Guardamar sentrum – hvor han skapte sitt eget paradis i form av eiendommen El Rincon del Paraiso. Etter noen år i paradis kom imidlertid byggeboomen og truet hans harmoniske tilværelse.

- På slutten av 90-tallet gikk utbyggerne fra dør til dør for å kjøpe eiendom i Campo de Guardamar. Det var ville tilstander. Mange ble redde for hva som skulle skje og solgte det de hadde. Jeg følte at noe måtte gjøres og startet nabolagsforeningen Asociación de Vecinos del Campo de Guardamar, for at vi sammen skulle stå sterkere mot eiendomsspekulantene, forteller Pepe.

Internasjonal Forening

Det viste seg at det inne i Guardamar foregikk en lignende kampanje iscenesatt av en annen nabolagsforening og Internasjonal Forening som var en sammenslutning av utenlandske innbyggere, som det hadde blitt ganske mange av i kommunen etter hvert. I sistnevnte var Vibeke Anke en av pådriverne.

- Jeg traff Pepe gjennom arbeidet i Internasjonal Forening. De to foreningene inne i Guardamar slo seg sammen med hans forening i Campo de Guardamar. Det ble begynnelsen på en vennskap og et samarbeid som fortsatt pågår den dag i dag, forteller Vibeke, som rett som det er tar turen bort til Pepe for å slå av en prat, diskutere et problem, eller bare drikke en kopp kaffe i de fredfulle omgivelsene ved El Rincon del Paraiso.   

"Verdens beste ordfører "

- Da utbyggingen pågikk som verst ble jeg mot min vilje pålagt å gi fra meg 45 % av eiendommen min. Deretter forlangte de 160.000 euro for at jeg skulle få beholde resten, forklarer Pepe, som mener at resultatet av lokalvalget i 2003 ble redningen for Guardamar kommune.

Da ble Marylène Albentosa Ruso (PSOE) valgt til Guardamars nye ordfører. Hun viste seg å være av et helt annet kaliber enn sin forgjenger Francisco García Gómez (PP), som ifølge Pepe var i lomma på utbyggernes.

- Ikke bare er hun pen og intelligent, huner verdens beste ordfører. Marylène fikk slutt på mye av galskapen her i området. Utbyggerne og den tidligere ordføreren omregulerte land etter eget forgodtbefinnende. Da Marylène kom til makten regulerte hun mye tilbake. Med det resultat at jeg og mange andre som ble truet med ekspropriasjon, fikk beholde tomtene våre, selv om vi har fraskrevet oss retten til å bygge på dem, forklarer Pepe.

Asociación de Vecinos del Campo de Guardamar deltok aktivt, sammen med Internasjonal Forening og den andre nabolagsforeningen, i valgkampen for å fåMarylène AlbentosaRuso valgt som ordfører.

- Vi var også med og støttet opp rundt henne foran valget i 2007. Det var folkher i området som aldri hadde stemt før. Vi fikk dem til å anvende stemmeretten sin. Jeg vil dessuten gjerne benytte anledningen her til å oppfordre folk til å stemme på henne også ved neste lokalvalg i 2011, sier Pepe, som lover å holde paellafest for alle som stemmer på den sittende ordføreren.   

Fiesta de Convivencia

For å ta vare på det gode fellesskapet som oppsto da nabolagsforeningene og Internasjonal Forening sto sammen på barrikadene mot utbyggernes hensynsløse eiendomsspekulasjon på av 90 -tallet og begynnelsen av det andre årtusen, begynte Pepe å planlegge nabolagsfester.

  - Jeg ville lage fest for alle som bodde her i området. Det var begynnelsen på ideen til Fiesta de Convivencia – " fest for fellesskapet". Den første gikk av stabelen i år 2000.

Siden den gang har detvært arrangert Fiesta de Convivencia med jevne mellomrom. Den siste gikk av stabelen samtidig med landsbyfesten i Campo de Guardamar i september. Neste fest planlegges ut på vårparten til neste år. 

 I begynnelsen sponset Pepe selv mat og drikke. Men etter ordførerskiftet i 2003 har rådhuset bidratt med å skaffe midler for å holde initiativet i gang.

- Lykken koster litt penger, man må regne med å bruke litt for å kunne oppnå noe. Derfor kjøpte jeg inn mat og drikke til den første festen på egen regning. Det kostet meg litt over 1.000 euro, forklarer Pepe, som er opptatt av å få med at festene er for absolutt alle.

- Alle blir invitert, men jeg må ha en viss oversikt over hvor mange som kommer, slik at jeg vet hvor mye som må kjøpes inn. Uansett blir det alltid litt paella til overs, så det har aldri vært noe problem. Motivasjonen for festene er å få til en tilnærming mellom spanjoler og utlendinger, og da må alle være inkludert. Jeg inviterer til og med politikere fra PP som ligger i opposisjon, forteller Pepe, som ikke legger det minst skjul på sitt politiske ståsted.

En stor familie

For den joviale og imøtekommende spanjolen tilhører alle som bor i Guardamarområdet en og samme storfamilie.

 - Det er viktig at vi blander oss slik at vi kan lære av hverandre. Jeg vil at folk skal holde sammen til tross for språkbarrierene som finnes. I bunn og grunn er vi alle i familie, selv om mange av mine landsmenn her i Guardamar er ganske innesluttede og lite integreringsvillige.  

Pepe forteller at han ble fasinert av mentaliteten i nord da han på begynnelsen av 60-tallet reiste til Sveits for å ta seg arbeid.  

- Jeg hadde jobb i Spania, så det var ikke først og fremst derfor jeg dro. Jeg var ung og hadde lyst til å oppleve nye ting. Den nordeuropeiske mentaliteten gjorde raskt inntrykk på meg.
Problemet her i Spania er at kirken har hatt for mye makt, hjernevasket folket og ødelagt noe av mentaliteten. Vi har lenge vært noe tilbakestående her i sør. I nord har det har det vært ganske annerledes med en langt friere utvikling.

Ifølge Pepe har Spania blitt et land hvor man er nødt til å leve side om side med andre kulturer. Det faktum vil han forsøke å gjøre det aller beste ut av.

- Vi spanjoler kan lære mye av den nordeuropeiske mentaliteten og vice versa. Et godt eksempel er kildesortering. I nord er det vanlig å leve i takt med naturen, det har det ikke vært her. På en av festene satte jeg ut tre søppeldunker. En for papir, en for plast og en for andre ting. Tyskere, nordmenn og andre som var vante til det begynte umiddelbart og sortere avfallet, og etter en stund så jeg at spanjolene begynte å følge deres eksempel. Det er en av mange ting som illustrerer hva jeg mener.

 

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Intervjuer, Nyheter fra Torrevieja området »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA