I DAGI MORGEN

Blant sanddyner, sjøfugler og lyden av bølger som slår mot land, har Inger-Ann Johnsen fra Leirfjord skapt sitt eget lille paradis på Costa Blanca. Strandgalleriet i Guardamar har på få år blitt et begrep innen spanske kunstnerkretser.

I år 2000 flyttet Inger-Ann til Spania med familien. ”For å gjøre noe helt annet og la ungene få en ny opplevelse”. Hun hadde knapt tatt i en malerpensel før.

Man, 2008-12-01 12:55

Av:

Redaksjonen

Blant sanddyner, sjøfugler og lyden av bølger som slår mot land, har Inger-Ann Johnsen fra Leirfjord skapt sitt eget lille paradis på Costa Blanca. Strandgalleriet i Guardamar har på få år blitt et begrep innen spanske kunstnerkretser.

I år 2000 flyttet Inger-Ann til Spania med familien. ”For å gjøre noe helt annet og la ungene få en ny opplevelse”. Hun hadde knapt tatt i en malerpensel før.

- Jeg begynte å vanke med en gjeng med kunstnere som holdt til her nede, og kastet meg i det sammen med dem. Slik ble jeg malerinne. Etter en stund åpnet ni av oss atelier og galleri her på stranda i Guardamar.

Egentlig var det bare meningen at familien Johnsen skulle være et år i utlendighet. Så ble det et år til, og så bestemte de seg for å selge huset hjemme i Norge. Siden har de blitt på sydligere breddegrader.  

- De to første årene i Spania bodde vi i Strandgalleriet og spiste sand. Det var fantastisk. Da vi flyttet videre til Benijofar i 2002, fikk jeg problemer med å sove fordi jeg ikke hørte havet, mimrer Inger-Ann.

Blå resept
I 2003 begynte de syv kunstnerne som var igjen ved Strandgalleriet å arrangere kurser. Det ble fort populært blant nordboere i vinterdvale på det sydlige Costa Blanca.

- Jeg tror undervisningen er årsaken til at jeg har hatt den fremgangen jeg har hatt, og at jeg er der jeg er i dag. Den gir meg inspirasjon til å utvikle meg. For å lære bort noe må man kunne det selv, resonerer Inger-Ann.

Den selvlærte og frittalende norske malerinnen er opptatt å få frem at maling er noe for alle og ikke bare for en begrenset elite, slik mange av hennes landsmenn syntes å mene.

- Min ambisjon er å avdramatisere malerkunsten. Dette er noe alle kan lære. Også er det en fin hobby, ikke spesielt dyrt, og forferdelig moro. Det er viktig å få kledd av kultursnobberiet, som man kanskje særlig finner hjemme i Norge. Man skal ha gått de rette skolene og hatt de riktige læremesterne. Her i Spania er det ikke sånn. Her ser de mer på hva man faktisk gjør, og hva man kan.

Inger-Ann Johnsen, som i dag er den eneste kunstneren som er igjen på Strandgalleriet i Guardamar, tilbyr flere typer kurser som nybegynnerkurs, collage- og silkecollagekurs, og ikke minst knivkurs, hvor man maler med en spesiell kniv. Elevmassen består mest av skandinaver, men også italienere, nederlendere, engelskmenn, og en og annen spanjol. Det finnes ingen øvre eller nedre aldersgrense, og kursene pågår gjennom hele året.

- Jeg føler at det jeg driver med gir mening. Ikke bare for meg, men også for mine elever. En av dem sa til meg en gang at malerkurs burde være på blå resept, fordi det får man til å koble av og glemme alle bekymringer.

Señor Berdum
En mørk og trist vårkveld i 2006 er Inger-Ann er alene i Strandgalleriet. Plutselig står en eldre spansk herremann døren. Han viser tydelig interesse for det han ser.

- Hvorfor han kom, og hvor han kom fra, aner jeg ikke. Han dukket bare opp fra det store intet, og begynte å granske maleriene. Det var nesten litt skummelt. Så spurte han om det var jeg som hadde malt dem. Jeg svarte ja. Da presenterte han seg som Señor Berdum, gallerieier fra Barcelona. Og så lurte han på om jeg hadde lyst til å komme oppover å stille ut.

Den norske malerinnen var overveldet over tilbudet, og lurte på om hun kunne ta med seg noen kollegaer. Slik ble det til at fire norske kunstnere reiste fra Guardamar til den katalanske hovedstaden for å lage utstilling. Men responsen skulle la vente på seg.

Sjampanje med fiffen
- Etter utstillingen var det helt tyst. Det var som om ingenting hadde skjedd. Først et halvt år senere ringte en kar og presenterte seg som Arturo Shitoni, en venn av Señor Berdum, også han gallerieier fra Barcelona, sier Inger-Ann.

Shitoni skulle gi ut en slags guide over nålevende spanske kunstnere. I den ville han ha med Inger-Ann Johnsen fra Leirfjord på Helgeland. Første utgave av ”Artistas” kom ut 2. juni 2007.

- Bortsett fra en som trolig er født i Hviterussland, er jeg den eneste utenlandske kunstneren som er med i boken. I forbindelse med utgivelsen reiste jeg til Barcelona sammen med en elev. Der var vi og drakk sjampanje med fiffen. Det var koselig. Vi ble tatt veldig godt imot. Etterpå reiste jeg hjem til Norge på sommerferie.

Louvre
Da Inger-Ann er tilbake i Spania etter ferien, bare fortsetter snøballen å rulle. En dag, etter at hun har vært på legebesøk med sin sønn. Får hun telefon fra nok en spansk gallerieier.

- Jeg husker det som det skulle ha vært i går. Fordi sønnen min trodde vi hadde glemt å betale legen, her i Spania er det jo ikke egenandel sånn som i Norge. Da telefonen ringte, var han overbevist om at det var legekontoret som ville ha betalingen sin. Men det var det ikke. Det var Joaquin Balsa, spansk kunstner med gallerier i Paris og Ourense.

Balsa ville ha henne med på en diger internasjonal kunstmesse på Sicilia. Igjen var Inger-Ann eneste utlending sammen med en haug spanske kunstnere.

- Under oppholdet i Italia, ble jeg spurt om jeg hadde to store malerier til disposisjon. Det har jeg ikke, men det kan sikkert ordnes, svarte jeg. Så reiste jeg hjem og malte to store bilder.

Inger-Ann Johnsen lener seg godt tilbake i stolen og smiler. Det er tydelig at vi nærmer oss et slags høydepunkt i historien. Den norske kunstnerinnen blir stadig ivrigere.

- Da maleriene var klare, sa Joaquin Balsa at han hadde en ledig utstillingsplass i Louvre i Paris. Jeg kunne ikke tro det jeg hørte, og antok først at spanskkunnskapene mine bedro meg. Men det gjorde de ikke. Dermed havnet jeg i et av verdens største mest berømte museer, og siden har det bare fortsatt.

Askepott
Siden opptredenen i Paris, har Inger-Ann stilt ut en rekke ganger på det europeiske kontinentet, og fått hederlig omtale i flere internasjonale kunstmagasiner. For kort tid tilbake var hun i Madrid på en stor utstilling i regi av det spanske innenriksdepartementet. Inntektene gikk til kampen mot kvinnemishandling.

For tiden er hun aktuell på en utstilling i Huila i Colombia, hvor overskuddet av salget skal gå til et sykehjem for kreftrammede. Til sommeren skal Inger-Ann Johnsen ha stor separatutstilling i Galleri Sovart i Kragerø, en uke i juli. Deretter skal hun tilbake til sitt paradis i Guardamar.

- Jeg føler meg ganske sikker på at vi kommer til å bli i Spania. En av sønnene våre har flyttet hjem til Norge for å gå på skole, og den andre følger nok snart etter. Men de er begge i ferd med å bli voksne, og snart flytter de kanskje videre igjen. Man kan ikke følge etter dem hele livet heller. Jeg tror jeg er blitt avhengig av lyset på Costa Blanca, hjemme er det så mørkt. Ting er dessuten mer lettvinte her, mindre stress og et roligere tempo. Fremfor alt er livet i Spania mye mer sosialt. Folk har tid til hverandre. Erklærer Inger-Ann, som aldri har glemt hvor hun kommer fra.

- Jeg er ydmyk i forhold til det jeg driver med, og kjenner meg utrolig privilegert. Det er nok en fordel å være voksen når man går igjennom en slik forandring i livet som jeg har gjort. Ellers er det nok lett å miste bakkekontakten. Jeg føler meg som en slags askepott. Lille meg fra lille Leirfjord reiser rundt i den store verden og stiller ut. Det er nesten for godt til å være sant. Sier den norske malerinnen i Guardamar, som snart er aktuell i enda en kunstnerbok, ”Ellas en el Arte”, skal presentere kvinnelige kunstnere fra hele verden.

 

Siste nyheter »

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca slapp mandag 20. november ut av fengselet i Villena.

2017-11-20 11:55
Foto: Calpe, Costa Blanca.

Alicante-provinsen og Costa Blanca har størst andel bruktboliger til salgs i Spania.

2017-11-19 11:36
Foto: De nye radarene skal brukes av politiets motorsyklister og kan registrere hastighet på opptil 250 kilometer i timen. Innkjøpet er bare ett av flere tiltak mot fartsovertredelse på spanske veier.

Spansk trafikkpoliti får over 860.000 euro til innkjøp av flere mobile radarer for å ta fartssyndere langs veiene.

2017-11-19 09:54
Foto: José Manuel Maza.

Spanias riksadvokat José Manuel Maza døde lørdag 18. november på et sykehus i Buenos Aires i Argentina. Dødsårsaken skal ha vært akutt nyresvikt.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 20.11.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 21.11.2017

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA