I DAGI MORGEN

To spanske historikere mener å ha funnet bevis for at Den hellige gral befinner seg i León i Nord-Spania. Den sagnomsuste relikvien etter Jesus Kristus skal i følge teorien være identisk med et kongelig drikkebeger som inntil nylig har stått på utstilling i byens basilika San Isidoro. Etter at teorien ble kjent har kirken sett seg nødt til å fjerne det gylne begeret på grunn av stor pågang av besøkende. Det skal nå lages et nytt utstillingssted for den antatt hellige gjenstanden.

Ons, 2014-04-02 10:09

Av:

ole

To spanske historikere mener å ha funnet bevis for at Den hellige gral befinner seg i León i Nord-Spania. Den sagnomsuste relikvien etter Jesus Kristus skal i følge teorien være identisk med et kongelig drikkebeger som inntil nylig har stått på utstilling i byens basilika San Isidoro. Etter at teorien ble kjent har kirken sett seg nødt til å fjerne det gylne begeret på grunn av stor pågang av besøkende. Det skal nå lages et nytt utstillingssted for den antatt hellige gjenstanden.

Den nye teorien er presentert i boken «Los reyes del Grial» (Kongene av Gralen), skrevet av to historikere tilknyttet Universitetet i Leon. I boken som ble lansert i slutten av mars argumenterer Margarita Torres og José Miguel Ortega del Río for at begeret som Jesus i følge legenden drakk av ved Det siste måltid i årevis har stått på utstilling i kirken San Isidoro i León. Undersøkelsene som har ledet frem til denne teorien har tatt tre år og skal ha begynt med funnet av pergamenter fra det 14. århundre i Egypt. De gamle skriftstykkene beviser angivelig at begeret ble gitt i gave til kongeparet Doña Sancha og Ferdinand I av León på 1000-tallet. Gralen har frem til nå båret navnet til kongeparets barnebarn Infanta Urraca.

Begeret til prinsesse Urraca består av to deler, lagd av forskjellige typer halvedelstener (onyx). Det opprinnelige begeret etter Jesus består i følge historikerne bare av den øvre delen. Prinsessen skal etter å ha overtatt begeret gitt den en stett og rammet det inn med gullinnfatning med forskjellige smykkestener.

Teorien som nå er lansert skal være svært godt dokumentert. Det er imidlertid ikke første gang noen hevder å ha funnet det ettertraktede begeret. Et annet sted i Spania der man tidligere har ment å finne bevis for at Den hellige gral befinner seg er i katedralen i Valencia (Catedral de Santa María de Valencia). Begeret som står utstilt der skal først ha reist fra Jerusalem til Roma, hvor det i en periode ble brukt av pavene i Vatikanet, for deretter å havne i Spania. Både pave Johannes Paul II og Benedikt XVI skal ha brukt begeret til masse-nattverdene de holdt under sine besøk i Valencia. Dette er blitt tatt til inntekt for at begeret virkelig er den ekte gralen som Jesus brukte. Det skal imidlertid aldri ha kommet noen offisiell anerkjennelse av dette fra Vatikanets.

Den hellige gral har stor symbolverdi i kristen sammenheng og regnes som begeret Jesus drakk av under sitt siste måltid med disiplene før han ble korsfestet. Legenden sier at Josef av Arimatea som trodde på Jesus´ historie skal ha brukt begeret til å fange opp noe av Jesu blod da han hang på korset. Senere skal han ha reist til De britiske øyer der det ble formet en orden til beskyttelse av gralen og som smeltes sammen med den kjente beretningen om Kong Arthur og ridderne av det runde bords leting etter Den hellige gral. Dette er imidlertid bare en av flere fortellinger.

Den nye teorien fra León baserer seg på det kristne grupper i Jerusalem på 300- og 400-tallet mente var Den hellige gral. Den gangen skal gralen ha blitt oppbevart i Den hellige gravs kirke i Jerusalem, en kirke som etter sigende ble bygget på Golgata der det hevdes at Jesus ble korsfestet og døde og der graven hans skal befinne seg. Historien forteller at gralen rundt år 400 ble bragt til Egypt der den havnet i eie hos Fatima-dynastiet. Deretter, i det 11. århundre, kom begeret til Spania som en gave til emiren av Denia som senere ga det bort til kong Ferdinad I som symbol på respekt og for å opprettholde en fredelig relasjon til kongeriket i León.

Dersom denne fortellingen om Den hellige gral stemmer, betyr det at det autentiske begeret befinner seg i León konkluderer forfatterne av boken. Etter at teorien ble kjent skal San Isidoro kirke ha sett seg nødt til å fjerne klenodiet fra sin vante plass på grunn av stor pågang av besøkende. Kirken vil nå finne et mer egnet sted der begeret kan stilles ut slik at alle kan få se det.

 

Se også Den hellige gral i Valencia

 

Siste nyheter »

2017-07-23 14:33
Foto: Fyrverkeriet Castell de l'Olla i Altea regnes som en av årets viktigste kulturbegivenheter. Rundt 50.000 mennesker pleier hvert år å delta på arrangement.

Den årlige fyrverkerifesten Castell de l'Olla i Altea går av stabelen lørdag 12. august.

2017-07-22 13:33
Foto: Prognosene for det spanske boligmarkedet for 2017 betyr en fortsettelse av trenden fra i fjor da salget av eiendom økte med 13,9 prosent. Dersom beregningene er riktige betyr det fire år på rad med vekst i markedet (Ilustrasjon, Calpe).

Boligsalget i Spania vil øke med 10 prosent i 2017. Det mener den spanske storbanken BBVA. Samtidig forventes det en prisvekst på rundt 3 prosent.

2017-07-20 13:59
Foto: Til og med juni i år hadde 209 personer omkommet ved drukning i Spania. Bildet viser Playa el Altet i Alicante-bukta, Costa Blanca.

23 personer har så langt i år omkommet ved drukning i Alicante-provinsen (Costa Blanca). Det er det høyeste av samtlige provinser i Spania.

2017-07-19 20:50
Foto: Miguel Blesa var dømt til seks års fengsel for bedrageri og ventet på dom i ankesaken. Han ble funnet død om morgenen onsdag 19. juli.

Den bedrageritiltalte spanske banklederen Miguel Blesa (69) ble onsdag 19.

Mer om Spansk samfunn & kultur »

2017-06-06 10:11
Foto: Gutten som la ut bildet av seg selv som Jesus på Instagram risikerer bøter eller fengsel i 180 dager. Tiltalen føyer seg inn i rekken av liknende saker om ytringsfrihet i Spania det siste året.

En 23 år gammel mann fra Jaén i Andalucia er tiltalt for blasfemi etter å ha photoshoppet sitt eg

2017-05-19 12:00
Foto: Illustrasjon.

Et foreldrepar i Cantabria slipper å betale lommepenger til sin arbeidsledige datter på 23 år.

2017-03-06 09:46
Foto: La falla del Mercat Central i 2016.

En av de viktigste utstillingene av figurer under årets Las Fallas-festival i Valencia ville dedi

2017-02-18 09:20
Foto: Illustrasjon.

En mann fra Salamanca i Castilla y Leon er idømt en bot på 180 euro for å ha vist fingeren til en

2017-02-12 11:43
Foto: Tidligere diktator Francisco Franco ligger gravlagt i kirkegulvet i basilikaen som utgjør midtpunktet til nasjonalmonumentet over de falne i Den spanske borgerkrigen.

Opposisjonspartiet PSOE har fremsatt et krav i parlamentet om at graven til Francisco Franco flyt

2016-12-18 10:54

Regionsregjeringen i Valencia vil inkludere det valensianske språket på listen over nasjonal kult

2016-12-14 10:10
Foto: Legen Eduardo Vela på vei til et rettsavhør i Madrid i 2013.

En ny rettssak er i gang om Spanias frastjålne barn.

2016-12-12 13:59
Foto: Den kjente matadoren Francisco Rivera tyrefekter med sin fem måneder gamle datter på armen, januar 2016.

Tyrefekting møter stadig sterkere motstand i Spania.

2016-11-05 10:45

Foreldre til barn i offentlig skole i Spania har gått ut i en måneds «streik» mot hjemmelekser.

2016-10-12 14:09

I Badalona, som er Katalonias tredje største by, avlyste man 12.

2016-06-30 16:00

På gamle hus, under broer og på mange murer har en

2016-06-01 09:17
Et utvalg spanske fornavn.

Tidligere var det «Maria Jose» man skulle hete.

2016-03-04 09:54

Det politiske partiet Ciudadanos mener Spania er i feil tidssone og bør stille klokken tilbake én

2016-01-05 10:02

Rita Bosaho fra Alicante er historiens første svarte parlamentsmedl

2015-12-15 23:31

Kvinner i Alicante-provinsen venter stadig lengre med å få barn.

2015-12-04 10:39

For første gang på 16 år er det registrert flere dødsfall enn fødsler i Spania.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 24.07.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 23.07.2017

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA