I DAGI MORGEN

Svein Carlo Bjerke har 35 års fartstid i Spania og har spansk kone og to voksne barn. Etter diverse jobber innen reiseliv, salg og reklame, har han i dag funnet seg til rette ved Hospital Clinica Benidorm. Her består hans oppgave i å drive marketing rettet mot det skandinaviske markedet.

Fre, 2009-05-15 10:43

Svein Carlo Bjerke har 35 års fartstid i Spania og har spansk kone og to voksne barn. Etter diverse jobber innen reiseliv, salg og reklame, har han i dag funnet seg til rette ved Hospital Clinica Benidorm. Her består hans oppgave i å drive marketing rettet mot det skandinaviske markedet.

I 1974 reiste Svein Carlo Bjerke, som nylig hadde avviklet et forhold hjemme i Norge, til Spania og Balearene på to måneders ferie. For å gjøre ferieoppholdet mer interessant meldte han seg på et guidekurs i Palma. Historie har alltid vært en av Sveins store lidenskaper. 

Etter endt guideskole, fikk han et jobbtilbud fra Saga Solreiser. Jobben brakte ham til Benidorm hvor han sa ja til et seks måneders engasjement som guide. Etter kort tid avanserte han til assisterende plassjef, og noe senere ble han utnevnt til plassjef. Halvårsengasjementet ble til mange år. Byen er fortsatt hans base den dag i dag.

Av forskjellige årsaker trakk Svein seg fra jobben i Saga Solreiser i 1980. Få år senere ble han ansatt som plassjef i Solgruppen hvor han var i mange år. Etter det fulgte en rekke interessante jobber, blant annet innen marketing, salg og reklame.

I de senere årene har Svein drevet for seg selv som utfluktsarrangør med sitt konsept ”På tur med Svein”, som har gledet mange nordmenn med fine turer.

- Jeg har alltid vært kultur- og historieinteressert, og har hatt stor glede av å ha med meg nordmenn rundt til historiske steder i Spania, forteller Svein, som av venner og kunder blir beskrevet som et levende historieleksikon. 

Clinica Benidorm  
For halvannet år siden ble Svein, i kraft av sitt store kontaktnett, forespurt om han ikke kunne tenke seg å hjelpe til ved Hospital Clinica Benidorm. Der var det en norsk dame ved navn Wenche Johansen som holdt på å knytte kontakter i det skandinaviske markedet.

- Jeg skulle hjelpe Wenche med dette oppdraget i form av en konsulentstilling. Blant annet ble ideen om å etablere et norsk legesenter i Albir unnfanget. I fjor åpnet Centro Medico Salus, hvor Wenche i dag er daglig leder. Senteret har norsk helsepersonell med doktor Anne Stensholt i spissen.

Etter noen måneder som konsulent ble Svein forespurt om han kunne tenke seg å jobbe fast ved sykehuset.

- Jeg likte jobben og kunne godt tenke seg å fortsette. Derfor sa jeg meg villig til å ta et år. Sykehusledelsen mente imidlertid at jeg minst måtte binde seg i tre år, og slik ble det. Nå nærmer jeg meg halvveis i kontrakten og stortrives fortsatt. Men tiden vil vise om jeg fortsetter når de tre årene har gått. Jeg nærmer meg tross alt 70 år, ler Svein.

Tilrettelegger
- Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, med service og reklame. Jobben her ved sykehuset består i å tilrettelegge sykehusoppholdet for skandinaviske pasienter, å gjøre det mest mulig behagelig.

Tolketjenester, marketing og generell pasientkontakt er Sveins hovedoppgaver ved Hospital Clinica Benidorm. I tillegg til han selv, har sykehuset også svenske Britt Forsberg, som etter en mannsalder ved sykehuset stadig arbeider som tolk.

I resepsjonen finnes dessuten to skandinavisk talende damer. I tillegg disponerer sykehuset tolker som behersker de fleste europeiske språk. 

- Hospital Clinica Benidorm har flere ganger vært oppe og luktet på førsteplassen i kåringene av Spanias beste privatsykehus, og i fjor ble vi kåret til det aller beste. Skal man drive et sykehus som hovedsakelig er rettet mot utlendinger, bør man også kunne tilby service på pasientenes morsmål.

- Generelt syntes jeg jobben her er svært givende, selv om det innimellom kan være både slitsomt og krevende. Det er ikke uvanlig med 10 – 12 timer lange arbeidsdager. Som regel møter jeg pasientene for første gang allerede når de ankommer akuttmottaket. Der følger jeg med helt til vedkommende har funnet seg til rette i en sykehusseng. Underveis under sykehusoppholdet er det min oppgave å følge opp pasienten slik at han føler at han er i trygge hender. Det siste jeg som regel gjør, er å åpne taxidøren og ønske pasienten lykke til og god bedring når han reiser hjem. Det er en helhetlig prosess, hvor jeg deltar stort sett hele veien.

Språkbarrierer
 I tillegg til praktiske ting som tolketjenester, er Sveis arbeidsdag også preget av en rekke sosiale oppgaver. Han har selvfølgelig ingenting med det medisinske å gjøre. Det tar helsepersonellet ved sykehuset seg av.

- Legene her ved sykehuset kommer fra Spania, en rekke andre europeiske land og Latin- Amerika. De behersker som regel spansk og engelsk. Men det er mange eldre skandinaver som kanskje ikke behersker så godt engelsk, og langt mindre spansk. Så pasientene og legene foretrekker at det er en tolk til stede.

- Vi ser det som en nødvendighet at pasientene blir traktert på sitt eget språk. Noe som veldig ofte kan være et problem ved offentlige sykehus her i Spania.

- Det er mange skandinaviske pasienter som verken har familie eller nære venner her i Spania. Da er det viktig at noen kan stikke innom for å slå av en prat, levere avisen eller bare være litt sosial. Å opprettholde kontakt mellom pasientene, familie og foresatte hjemme i Norge er også en del av mine arbeidsoppgaver, forklarer Svein.

Foretrekker Spania
Blant de skandinaviske pasientene på Hospital Clinica Benidorm finner vi Unni Haugen, som til daglig er bosatt i Alfaz del Pi.

- Jeg ble innlagt for noen dager siden, og har akkurat vært gjennom en større omfattende operasjon. Jeg må si at jeg faktisk foretrekker å være innlagt her i Spania fremfor hjemme i Norge. Det er flinke leger begge steder, men i Norge tar alt så mye lengre tid på grunn av helsekøene, sier Unni.

- Det er en problemstilling vi kjenner til. For en stund tilbake hadde vi en norsk pasient med hjerteproblemer som måtte ha pacemaker, det ble vurdert som ganske akutt. Vi forberedte operasjon, men forsikringsselskapet hans nektet å betale, så han hadde ikke annet valg enn å reise hjem til Norge. Der fikk han beskjed om at han måtte vente noen måneder. Pasienten vurderte å betale operasjonen selv her nede for å få det unnagjort, men det ble for dyrt, så han måtte pent sette seg ned å vente, forteller Svein.

- Det å bli syk i Spania er meget trygt, og ikke noe å være redd for, selv om familien ikke er her. Barna mine ville jeg skulle komme hjem å operere, men det forsto jeg ikke poenget med. Her ved Hospital Clinica Benidorm er alt helt topp og servicen er utmerket, sier Unni.

 Ikke bare sykehus
Svein har lange og krevende arbeidsdager ved Hospital Clinica Benidorm og stortrives med det, men han har også et liv utenfor sykehusveggene. I tillegg til historieinteressen er han lidenskapelig opptatt av jakt og fiske.

- Det er en hobby jeg har brent for i alle år. Det blir en god del fisketurer her i Spania, men jeg reiser hjem til Norge så ofte jeg kan. Det er ingenting som kan måle seg med kokekaffe og seks stykker brød med brunost rundt et bål ute i norsk natur. Under 1. mai helgen var jeg en tur i Saltstraumen og fisket. Så nå ligger det nyfisket torsk i fryseren og venter, smiler Svein.

- Jeg har også arrangert en del jakt- og fisketurer for spanjoler til Norge i løpet av de 35 årene jeg har bodd her nede. Det har vært et meget populært, den norske naturen fenger også spanjolene, og jeg blir stadig forespurt om jeg ikke kan arrangere flere turer. Det er så smått på planleggingsstadiet nå, det var en av grunnene til at jeg dro til Saltstraumen. Så får vi se hva det blir til i fremtiden, nikker en alltid optimistisk Svein.   

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 26.02.2018

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 25.02.2018

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA