38 år i Spania – Pia Wedin føler seg mer spansk enn svensk

Publisert

Da Pia flyttet til Mallorca i 1970, var Spania fortsatt et lukket diktatur. Siden den gang har hun vært med på å stemme for både den nye grunnloven, og landets medlemskap i EU. I dag driver hun strandbaren ”Foodline Express” i La Mata, der holder hun på med det morsomste hun vet…

Da Pia flyttet til Mallorca i 1970, var Spania fortsatt et lukket diktatur. Siden den gang har hun vært med på å stemme for både den nye grunnloven, og landets medlemskap i EU. I dag driver hun strandbaren ”Foodline Express” i La Mata, der holder hun på med det morsomste hun vet…

Pia Wedin var ferdig utdannet dekoratør hjemme i Sverige, i 1970 fikk hun tilbud om å reise til Mallorca og få ansvaret for tre franske butikker. Etter hvert giftet hun seg med en spansk musiker og fikk barn. Pia ble værende på den spanske ferieøya i 17 år.

Å være innvandrer i Francos Spania var ikke bare enkelt. Utlendinger måtte til stadighet melde seg hos politiet, for å vise at de hadde penger til å klare seg selv. Først etter ni måneder ble Pia ordentlig akseptert.

Språket obligatorisk
– Når jeg var ferdig utdannet var jeg så ung at det ble vanskelig å få jobb hjemme i Sverige. Derfor sa faren min at burde reise utenlands for å jobbe. Jeg hadde vært tre år på rad på Mallorca på sommerskole, så det var naturlig for meg å reise dit, jeg var 16 år den gangen, forteller Pia.

Den gangen måtte alle innvandrere vise papirer hver uke hos Guardia Civil, det fantes ikke noe fungerende tolkesystem, og utlendinger fikk streng beskjed om å lære seg språket så fort som mulig, det var obligatorisk.

– I tillegg til at vi ukentlig måtte vise papirer, kom Guardia Civil hjem til oss nesten hver uke også. Men de opptrådte alltid korrekt, det fungerte mest som en maktdemonstrasjon, de skulle vise at de hadde full kontroll på oss innvandrere. Det var også vanskelig å få arbeidstillatelse, det måtte være noe spesielt. Enda verre ble det når den nye grunnloven kom i 1978, der sto det at spanjoler skulle sikres først, sier Pia.

Til Gran Canaria
Etter at Pia hadde lært seg godt spansk, jobbet hun i perioder som tolk for skandinaviske turister på Mallorca, ved siden av at hun stadig holdt på med de tre franske butikkene. Så traff hun en svensk mann, en kokk, og flyttet med han til Gran Canaria.

– Han var en av Sveriges fremste kjøkkensjefer, jeg fikk den beste opplæring, og drev restauranten hans i Las Palmas i åtte år. Jeg rakk også å åpne en leketøysbutikk mens vi bodde på Gran Canaria, det er noe av det morsomste jeg har gjort i mitt liv, riktig kult, forteller hun.

Men hun hadde alltid ønsket seg til fastlandet, med sin første ektemann hadde Pia en avtale om at de en dag skulle flytte til fastlandet, nå følte hun at tiden var moden for å gjøre alvor av det. Hun kunne jobbe som tolk igjen tenkte hun, starte et enmannsforetak, men skjebnen ville det annerledes…

Foodline Express
Valget falt på La Mata like utenfor Torrevieja. Det var sentralt, og området hadde gode skoler for hennes barn. Det var det som var viktigst den gangen. Dessuten var La Mata en gammel by, mens Torrevieja ikke var rare greiene på den tiden.

– En dag i 1994, satt jeg på stranda i La Mata, plutselig oppdaget jeg et hull i veggen i et av byggene i første linje, det var ingenting der inne, ikke gulv en gang, bare jord. Så kom ideen, jeg fant ut hvem som eide stedet, og fikk etter hvert ta det over. Det tok meg et år å få pusset det opp skikkelig, beretter Pia.

Fast food var in i Skandinavia på den tiden, og ”Foodline Express” begynte som en svensk strandbar med fast food. Men det holdt ikke bare med det, kundene ville ha mer. Så Pia begynte med dagens rett, tradisjonell svensk mat, det har hun fortsatt, hver eneste dag.

– Jeg stenger aldri. Dette er et serviceyrke, da må du satse for fullt, eller la være å satse i det hele tatt. I denne bransjen har man med mennesker å gjøre, det er gjestene som bestemmer når de vil komme. Jeg var dessuten ikke klar over at min høysesong skulle bli på sommeren når skandinavene har reist hjem, og spanjolene reiser til La Mata på sommerferie, jeg kan med hånden på hjerte si at 90 % av mine gjester på sommeren er spanske, det er morsomt.

Trenger ikke mer i livet
Når noen spør om ikke Pia lengter hjem, er svaret at hun er hjemme, Pia føler seg mer spansk enn svensk, hun har blitt voksen i Spania, og hun elsker La Mata og ”Foodline Express, et bedre liv kan man ikke ønske seg.

– Se på dette fantastiske stedet rett på stranda, jeg slipper å sitte på kontor. Ingen dag er lik en annen, her er det alltid nye utfordringer. Tenk at hjemme i Skandinavia jobber man kanskje et helt år for å kunne ta seg en tre ukers ferie på stranda, jeg er på stranda hver dag, dette er helt topp. Det tok meg 26 år å komme til fastlandet, her har jeg tenkt å bli. Jeg trenger ikke mer her i livet. Noe må man jo leve av, jeg driver med det jeg liker aller best, å lage og servere mat, jeg kommer aldri til å bli millionær, men det gjør meg ingenting, sier Pia.

– Men dette hadde aldri gått uten mine fantastiske ansatte, all ære til dem. Jeg kan reise til månen og tilbake hvis jeg har lyst, uten at noe går galt, for jeg vet at Ida er her og passer på stedet for meg, fortsetter strandbareieren og peker bort på sin høyre hånd som står og lager kaffe.
Ida hadde bare planer om å bli et år i Spania, men har nå vært her i fire. Hun trives så godt på ”Foodline Express”, at hun tror hun kommer til å bli her. Foreløpig har hun i hvert fall ingen andre planer.

Glad i Spania
Pia Wedin har blitt svært glad i Spania gjennom alle disse årene. Hun har vært med på å stemme både for den nye grunnloven og for medlemskapet i EU, og hun er dypt imponert over landets raske og effektive overgang til demokrati. Men hun syntes at mange turister, og kanskje særlig skandinaver, misforstår mye av det landet dreier seg om.

Hun husker at da hun jobbet som tolk på Mallorca før i tiden, da var folk ofte skeptiske da de så sykehusene. Det var ingen farger, dekorasjoner eller blomster, alt var grått og trist, men da de først fikk behandling, ble tonen fort snudd, legene viste seg å være minst like dyktige som hjemme.

– Mange tror fortsatt at Spania er litt tilbakestående, men faktum er at landet har kommet mye lenger enn de fleste andre land på mange viktige områder. Spania er for eksempel det eneste landet i Europa hvor absolutt alle har krav på gratis medisinsk akutthjelp. Enten du er svensk, spansk, marokkansk eller colombiansk, enten du har papirene i orden eller ikke, det spiller ingen rolle, du får hjelp, der har Skandinavia mye å lære. Spania er også det første landet i Europa som innførte skolemåltider, dette skjedde allerede under Franco, sier Pia.

– Fikk du forresten med deg hvordan landet taklet terrorbombene i Madrid, så du hvordan folket samlet seg i sorgen? Alle fikk lovfestet fri fra jobben kl. 19.00, instruksjoner ble gitt via tv og radio, alt fungerte perfekt, det var levende lys over alt, det var en fantastisk opplevelse, hele landet var samlet. Etter 24 timer hadde Spania skapt Europas største blodbank noensinne, folk sto i kø for å gi blod, overskuddet ble senere delt ut til andre land med behov for blod. Når det virkelig skjer noe, sitter ikke spanjolene hjemme og venter, da gir de alt, fortsetter hun.

– Til slutt må jeg ta med måten Spania har taklet innvandringen på, alle vil jo hit virker det som. I tillegg til den enorme immigrasjonen fra Afrika, kommer jo vi nordeuropeere i hopetall også. Dette landet lever under et enormt trykk, det er vanskelig å forestille seg, men jeg har alltid blitt behandlet bra, også de første årene under Franco, jeg har aldri følt meg diskriminert, sier en engasjert strandbareier i La Mata.
 
 
 
 

 

 

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...





Nyttig å vite:

Relevante nyheter