Investerer seg ut av lavkonjunkturen

Publisert

Siden 2005 har Farhad Bigdely drevet restauranten Athena Taverna på Playa Flamenca. Da den økonomiske lavkonjunkturen rammet Spania forsto han umiddelbart at noe måtte gjøres. Istedenfor å kutte ned valgte norskiraneren å ruste opp. Resultatet står nå ferdig i form av over dobbelt så store restaurantlokaler.

Farhad Bigdely har 30 års fartstid fra restaurantbransjen. Erfaringen har lært han at de gode tidene aldri varer evig.

Siden 2005 har Farhad Bigdely drevet restauranten Athena Taverna på Playa Flamenca. Da den økonomiske lavkonjunkturen rammet Spania forsto han umiddelbart at noe måtte gjøres. Istedenfor å kutte ned valgte norskiraneren å ruste opp. Resultatet står nå ferdig i form av over dobbelt så store restaurantlokaler.

Farhad Bigdely har 30 års fartstid fra restaurantbransjen. Erfaringen har lært han at de gode tidene aldri varer evig.

– Omtrent hvert tiende til tolvte år er det lavkonjunktur. Denne gangen har det riktignok vært ekstra ille. Spesielt de to tre siste månedene har vært svært tunge. Jeg har imidlertid vært forberedt på at denne vinteren kom til å bli dårlig, sier Farhad, som har sett at flere gode venner og kolleger har måtte gi opp.

– Det er en rekke restauranter som har stengt dørene for godt. Det er forferdelig trist. Jeg kjenner mange som har gått konkurs ene og alene på grunn av de dårlige tidene. Ikke på grunn av at de har drevet dårlig. Uansett kan det ikke bli verre nå, jeg tror og håper at vi snart begynner å skimte slutten på dette.

Åpen for forslag
Farhad har store planer for sin nysatsning, og han forsøker etter beste evne å innrette seg etter ønsker fra kundene. Live musikk, trådløst internett og ”tea dance” er blant tingene det skal satses på fremover.

– Det er mange eldre som ikke ønsker å være ute så sent. Derfor skal vi hver torsdag arrangere ”tea dance” fra klokken 14.00 til 17.00. Hver onsdag kveld blir det livemusikk med Duo Athena, som fremfører musikk fra 60-, 70-, og 80-tallet. Ellers blir det gresk buffé med gresk folkedans den siste lørdagen i hver måned. Da må man regne med bordbestilling.  Utover det er jeg åpen for forslag til hvordan vi skal innrette oss best mulig etter kundenes ønsker og behov. Hvis noen for eksempel ønsker karaoke, så fikser vi det. Et nytt og dobbelt så stort lydanlegg er en del av den totale nyinvesteringen.

For Fahrad er det viktig å inkludere alle, også ungdommen. Derfor har han installert trådløst internett og storskjerm slik at også den yngre garde skal kunne finne seg til rette.

– Jeg vet at det bor mye norsk ungdom i Orihuela Costa området. Tendensen er at de alle reiser til Ciudad Quesada når de skal samles. Det trenger de ikke lenger nå, de er hjertelig velkomne her hos oss. Vi kan friste med billig og god pizza. Når det gjelder storskjermen, tror jeg at vi skal satse mer på norsk fotball enn på engelsk. Det er fordi alle andre barer og restauranter i området bare viser engelsk fotball, forklarer Farhad.

Mer norsk
Den norskiranske restauranteieren forteller at det var kundene som oppfordret ham til å utvide. De ville ha ”et eget sted” uten for store innslag av tyskere og engelskmenn. De ville ha et samlingslokale for nordmenn i området.

– Jeg har mange gode norske kunder som har oppfordret meg til å ta et steg videre. Derfor valgte jeg å ta sjansen. Det har kostet forferdelig mye tid og penger, men jeg tror det kommer til å fungere.

I de nyutvidede og nyoppussede lokalene til Athena Taverna er det sitteplasser til 120 gjester. Her kan det arrangeres bursdager, brylluper og andre typer festligheter. Tradisjonelt har Farhad satset på internasjonal mat, det kommer han til å fortsette med. Selv om det i tiden fremover vil bli lagt større vekt på norske spesialiteter.

– Alle nasjonaliteter er selvsagt velkomne her. Men jeg ønsker å satse hardere på å profilere meg overfor nordmenn, og legger vekt på at personalet behersker skandinavisk. Jeg vil at folk skal bruke lokalene her, at vi skal fungere som et samlingssted for nordmenn. Til sommeren er det terrassen med uslåelig havutsikt som gjelder, der har vi plass til rundt 200 gjester, sier Farhad, som på tiden er på utkikk etter en skandinavisk kokk.

Engasjert i nærmiljøet
Farhad Bigdely er ikke typen som sitter stille og ser på at livet farer forbi. Han foretrekker snarere å ta del i det som foregår rundt ham. For kort tid tilbake meldte han seg inn i Puma – 22, en internasjonal organisasjon som arbeider for å bedre nærmiljøet på Orihuela Costa.

– Puma – 22 er en avpolitisk variant av det politiske partiet CLARO. Vårt mål er å få politikerne til å gjøre det bedre for oss som bor her på kysten. Foreløpig er jeg eneste nordmann som er med, men jeg håper at flere vil slutte seg til oss i fremtiden, sier Farhad, som er Puma -22s ansvarlige for grøntområder. Det vil si at hans jobb består i å forsøke å få politikerne i Orihuela til å anlegge nye og ruste opp de eksisterende grøntområdene på Orihuela Costa.

Puma – 22 er relativt nystartet og er på mange måter i etableringsfasen. Organisasjonen ønsker å knytte til seg så mange medlemmer som mulig, fra så mange nasjonaliteter som mulig. Planen er å etablere et eget servicekontor for utlendinger i nærmeste fremtid. Nordmenn som eventuelt ønsker å engasjere seg kan kontakte Farhad på (0034) 679 185 000.

Glad i Spania
Den norskiranske restauranteieren på Playa Flamenca har vært innom mange land siden han flyktet fra Iran etter å ha vært kommandosoldat under den brutale Iran – Irak krigen, og senere aktiv i den iranske opposisjonen. Nå har han slått seg til ro i Spania, og han er svært glad i sitt nye hjemland.

– Enten man bor i Spania en måned, tre måneder eller ett år, så er Spania ditt område i den tiden du oppholder deg der. Da må man tenke på hva man skal gjøre for å få det best mulig i det området. Jeg tror Spania kommer til å fortsette å være en av de mest populære reisedestinasjonene i verden.

Farhad mener den ukontrollerte eiendomsspekulasjonen er hovedårsaken til at Spania er så hardt rammet av den økonomiske lavkonjunkturen. Og han har sett med egne øyne hvordan mange spanjoler sliter med å få endene til å møtes.

– Før hadde vi på daglig basis mange spanske arbeidere innom. Det har det blitt mye mindre av nå. De har ikke råd lenger. To til tre euro om dagen blir litt penger i slutten av måneden. Blant våre kunder er det helt klart spanjolene vi merker at sliter mest.

Til tross for lavkonjunkturen og de dårlige tidene, har Farhad stor tro på fremtiden. Han tror dessuten at det snart er lys i tunnelen hva økonomien angår, også for Spanias del.   

– Det vil alltid være flere og flere som kommer hit. Europa åpner seg for Spania, men det er ikke bare europeere som tiltrekkes av solens land. Jeg har ikke tall på hvor mange iranere jeg kjenner, som først har flyktet til ett eller annet europeisk land, og som siden har flyttet ned hit til Spania da de har hatt sjansen. Jeg selv er en av dem. Det spanske klimaet og den spanske kulturen virker tiltrekkende på folk fra alle verdensdeler. Spania er og blir en kulturell smeltedigel, og kommer til å være det for all fremtid.  For nordmenn har Spania blitt som et slags land nummer to, avslutter den karismatiske restauranteieren på Playa Flamenca.

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter