– Min jobb er å gjøre sykehusoppholdet mest mulig behagelig

Publisert

Svein Carlo Bjerke har 35 års fartstid i Spania og har spansk kone og to voksne barn. Etter diverse jobber innen reiseliv, salg og reklame, har han i dag funnet seg til rette ved Hospital Clinica Benidorm. Her består hans oppgave i å drive marketing rettet mot det skandinaviske markedet.

Svein Carlo Bjerke har 35 års fartstid i Spania og har spansk kone og to voksne barn. Etter diverse jobber innen reiseliv, salg og reklame, har han i dag funnet seg til rette ved Hospital Clinica Benidorm. Her består hans oppgave i å drive marketing rettet mot det skandinaviske markedet.

I 1974 reiste Svein Carlo Bjerke, som nylig hadde avviklet et forhold hjemme i Norge, til Spania og Balearene på to måneders ferie. For å gjøre ferieoppholdet mer interessant meldte han seg på et guidekurs i Palma. Historie har alltid vært en av Sveins store lidenskaper. 

Etter endt guideskole, fikk han et jobbtilbud fra Saga Solreiser. Jobben brakte ham til Benidorm hvor han sa ja til et seks måneders engasjement som guide. Etter kort tid avanserte han til assisterende plassjef, og noe senere ble han utnevnt til plassjef. Halvårsengasjementet ble til mange år. Byen er fortsatt hans base den dag i dag.

Av forskjellige årsaker trakk Svein seg fra jobben i Saga Solreiser i 1980. Få år senere ble han ansatt som plassjef i Solgruppen hvor han var i mange år. Etter det fulgte en rekke interessante jobber, blant annet innen marketing, salg og reklame.

I de senere årene har Svein drevet for seg selv som utfluktsarrangør med sitt konsept ”På tur med Svein”, som har gledet mange nordmenn med fine turer.

– Jeg har alltid vært kultur- og historieinteressert, og har hatt stor glede av å ha med meg nordmenn rundt til historiske steder i Spania, forteller Svein, som av venner og kunder blir beskrevet som et levende historieleksikon. 

Clinica Benidorm  
For halvannet år siden ble Svein, i kraft av sitt store kontaktnett, forespurt om han ikke kunne tenke seg å hjelpe til ved Hospital Clinica Benidorm. Der var det en norsk dame ved navn Wenche Johansen som holdt på å knytte kontakter i det skandinaviske markedet.

– Jeg skulle hjelpe Wenche med dette oppdraget i form av en konsulentstilling. Blant annet ble ideen om å etablere et norsk legesenter i Albir unnfanget. I fjor åpnet Centro Medico Salus, hvor Wenche i dag er daglig leder. Senteret har norsk helsepersonell med doktor Anne Stensholt i spissen.

Etter noen måneder som konsulent ble Svein forespurt om han kunne tenke seg å jobbe fast ved sykehuset.

– Jeg likte jobben og kunne godt tenke seg å fortsette. Derfor sa jeg meg villig til å ta et år. Sykehusledelsen mente imidlertid at jeg minst måtte binde seg i tre år, og slik ble det. Nå nærmer jeg meg halvveis i kontrakten og stortrives fortsatt. Men tiden vil vise om jeg fortsetter når de tre årene har gått. Jeg nærmer meg tross alt 70 år, ler Svein.

Tilrettelegger
– Jeg har alltid likt å jobbe med mennesker, med service og reklame. Jobben her ved sykehuset består i å tilrettelegge sykehusoppholdet for skandinaviske pasienter, å gjøre det mest mulig behagelig.

Tolketjenester, marketing og generell pasientkontakt er Sveins hovedoppgaver ved Hospital Clinica Benidorm. I tillegg til han selv, har sykehuset også svenske Britt Forsberg, som etter en mannsalder ved sykehuset stadig arbeider som tolk.

I resepsjonen finnes dessuten to skandinavisk talende damer. I tillegg disponerer sykehuset tolker som behersker de fleste europeiske språk. 

– Hospital Clinica Benidorm har flere ganger vært oppe og luktet på førsteplassen i kåringene av Spanias beste privatsykehus, og i fjor ble vi kåret til det aller beste. Skal man drive et sykehus som hovedsakelig er rettet mot utlendinger, bør man også kunne tilby service på pasientenes morsmål.

– Generelt syntes jeg jobben her er svært givende, selv om det innimellom kan være både slitsomt og krevende. Det er ikke uvanlig med 10 – 12 timer lange arbeidsdager. Som regel møter jeg pasientene for første gang allerede når de ankommer akuttmottaket. Der følger jeg med helt til vedkommende har funnet seg til rette i en sykehusseng. Underveis under sykehusoppholdet er det min oppgave å følge opp pasienten slik at han føler at han er i trygge hender. Det siste jeg som regel gjør, er å åpne taxidøren og ønske pasienten lykke til og god bedring når han reiser hjem. Det er en helhetlig prosess, hvor jeg deltar stort sett hele veien.

Språkbarrierer
 I tillegg til praktiske ting som tolketjenester, er Sveis arbeidsdag også preget av en rekke sosiale oppgaver. Han har selvfølgelig ingenting med det medisinske å gjøre. Det tar helsepersonellet ved sykehuset seg av.

– Legene her ved sykehuset kommer fra Spania, en rekke andre europeiske land og Latin- Amerika. De behersker som regel spansk og engelsk. Men det er mange eldre skandinaver som kanskje ikke behersker så godt engelsk, og langt mindre spansk. Så pasientene og legene foretrekker at det er en tolk til stede.

– Vi ser det som en nødvendighet at pasientene blir traktert på sitt eget språk. Noe som veldig ofte kan være et problem ved offentlige sykehus her i Spania.

– Det er mange skandinaviske pasienter som verken har familie eller nære venner her i Spania. Da er det viktig at noen kan stikke innom for å slå av en prat, levere avisen eller bare være litt sosial. Å opprettholde kontakt mellom pasientene, familie og foresatte hjemme i Norge er også en del av mine arbeidsoppgaver, forklarer Svein.

Foretrekker Spania
Blant de skandinaviske pasientene på Hospital Clinica Benidorm finner vi Unni Haugen, som til daglig er bosatt i Alfaz del Pi.

– Jeg ble innlagt for noen dager siden, og har akkurat vært gjennom en større omfattende operasjon. Jeg må si at jeg faktisk foretrekker å være innlagt her i Spania fremfor hjemme i Norge. Det er flinke leger begge steder, men i Norge tar alt så mye lengre tid på grunn av helsekøene, sier Unni.

– Det er en problemstilling vi kjenner til. For en stund tilbake hadde vi en norsk pasient med hjerteproblemer som måtte ha pacemaker, det ble vurdert som ganske akutt. Vi forberedte operasjon, men forsikringsselskapet hans nektet å betale, så han hadde ikke annet valg enn å reise hjem til Norge. Der fikk han beskjed om at han måtte vente noen måneder. Pasienten vurderte å betale operasjonen selv her nede for å få det unnagjort, men det ble for dyrt, så han måtte pent sette seg ned å vente, forteller Svein.

– Det å bli syk i Spania er meget trygt, og ikke noe å være redd for, selv om familien ikke er her. Barna mine ville jeg skulle komme hjem å operere, men det forsto jeg ikke poenget med. Her ved Hospital Clinica Benidorm er alt helt topp og servicen er utmerket, sier Unni.

 Ikke bare sykehus
Svein har lange og krevende arbeidsdager ved Hospital Clinica Benidorm og stortrives med det, men han har også et liv utenfor sykehusveggene. I tillegg til historieinteressen er han lidenskapelig opptatt av jakt og fiske.

– Det er en hobby jeg har brent for i alle år. Det blir en god del fisketurer her i Spania, men jeg reiser hjem til Norge så ofte jeg kan. Det er ingenting som kan måle seg med kokekaffe og seks stykker brød med brunost rundt et bål ute i norsk natur. Under 1. mai helgen var jeg en tur i Saltstraumen og fisket. Så nå ligger det nyfisket torsk i fryseren og venter, smiler Svein.

– Jeg har også arrangert en del jakt- og fisketurer for spanjoler til Norge i løpet av de 35 årene jeg har bodd her nede. Det har vært et meget populært, den norske naturen fenger også spanjolene, og jeg blir stadig forespurt om jeg ikke kan arrangere flere turer. Det er så smått på planleggingsstadiet nå, det var en av grunnene til at jeg dro til Saltstraumen. Så får vi se hva det blir til i fremtiden, nikker en alltid optimistisk Svein.   

Likte du artikkelen? Meld deg på nyhetsbrevet eller følg oss på Facebook! Føler du deg generøs, spander gjerne en kaffe på redaksjonen?? 🚀☕ Takk!

Forsikring av leiebil i Spania?

Spørsmål om forsikring av leiebil i Spania er et tema som går igjen blant nordmenn som leier bil i Spania. Mange er usikre på hva "standard" forsikring inkluderer og...






Nyttig å vite:

Relevante nyheter