I DAGI MORGEN

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.

Tors, 2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.

Spanjoler som er interessert i å lære seg norsk har nå fått et godt hjelpemiddel. Nylig gav Universitetet i Murcia ut en norsk grammatikk på spansk; Gramática básica de noruego integral.  Grammatikken er skrevet av en spanjol fra Murcia, Mariano González Campo, med lang fartstid i nordiske språk. Han har studert ved Universitet i Reykjavik, Færøyene, Gotland og Bergen, og har oversatt en rekke tekster fra nordiske språk, inkludert norsk, til spansk. Denne grammatikken er spesiell ikke bare ved at det er den første grammatikken skrevet på spansk for spansktalende, men også ved at den beskriver begge de to variantene vi har av norsk: bokmål og nynorsk. Vi har tatt en prat med forfatteren om grammatikken og interessen for å lære norsk i Spania.

Hva var bakgrunnen for at du ville skrive en norsk grammatikk for spanskspråklige?

Den viktigste grunnen var at det mangler didaktiske ressurser på spansk for å lære nordiske     språk, noe som er et problem for spanjoler og andre spansktalende som vil lære norsk og arbeide med norsk språk, enten det skjer fra hjemlandet eller i Norge. I tillegg mener jeg at språklæring bør gå begge veier. I dag er det mange nordmenn som studerer og lærer spansk,   jeg håper at grammatikken kan bidra til at flere spansktalende får mulighet til å lære norsk.

Hvorfor har du valgt å inkludere både nynorsk og bokmål?

Hittil har de fleste grammatikker om norsk bare beskrevet bokmål. Jeg mener at man får et mer riktig bilde av språket i Norge om en inkluderer både nynorsk og bokmål. I deler av landet ligger jo talespråket tettere opp til nynorsk enn til bokmål. Jeg personlig er tiltrukket av nynorsk fordi de første nordiske språkene jeg lærte var islandsk og færøysk, språk som ligger tettere opp til nynorsk enn bokmål.

Hvordan er grammatikken bygget opp?

Det er en deskriptiv (beskrivende) grammatikk med noen konstrasterende elementer hvor norsk og spansk sammenlignes. Det skal hjelpe den spanske leseren å forstå hva som er likt og hva som er forskjellig i spansk og norsk, og dermed lette forståelsen og innlæringen.

Hva er det vanskeligste med det norske språket for spansktalende?

Generelt er spanjoler lite vandt til å snakke andre språk enn spansk. Men jeg mener at norsk ikke er et spesielt vanskelig språk å lære for spansktalende. Det som muligens er det vanskeligste er uttalen av lange ord med mange konsonanter. Slike lange ord er, som kjent, ikke så vanlig i spansk.

Hvorfor er det viktig med en egen norsk grammatikk for spansktalende?

Fordi det gir spansktalende en mye bedre mulighet for å lære norsk, det er alltid en fordel å kunne lese en grammatikk på sitt eget språk, og ikke et tredje språk som for eksempel engelsk. Kirsti Baggethun, norsklærer ved Universitetet i Madrid, skriver i en presentasjon til grammatikken, at mangelen på didaktisk materiale i norsk beregnet på spanjoler har vært en av de store utfordringene ved å undervise i norsk i Spania. 

Hvordan er interessen for å lære norsk i Spania?

Så langt jeg har kunnet registrere er det er en betydelig interesse for å lære norsk og andre nordiske språk, men mange er frustrerte fordi det ikke finnes mange muligheter for å lære dem i Spania. Ingen av de offentlige språkskolene underviser i norsk, og det er ikke mulig å ta noen universitetsgrad i skandinaviske språk ved noe universitet i Spania. Per dags dato er Universitet i Madrid den eneste offentlige institusjonen i Spania som tilbyr innføringskurskurs i norsk.

Hvorfor ønsker spanjoler å lære seg norsk?

Det kan være flere ulike grunner for det. Noen har ønske eller planer om å bo i Norge av familiære grunner, andre ønske å søke arbeid der. En god del har interesse for norsk og nordisk litteratur, historie og kultur.

Hva håper du grammatikken kan bidra til?

Jeg håper den kan bidra til å styrke og utvikle forbindelsen mellom Norge og den spansktalende verden, ved at spansktalende får didaktisk materiale for å lære seg norsk. Jeg håper også at grammatikken kan bidra til økt interesse for norsk i Spania, og at noen språkskoler og universitet vil tilby undervisning i norsk i framtiden.

Hva med de andre nordiske språkene, finnes det lignende grammatikker på dansk og svensk?
 
Det fins ikke noen svensk grammatikk, men det fins en veldig kort (og litt overfladisk) innføring i dansk for spansktalende. Imidlertid tilbyr språkskolen i Madrid kurs i svensk og dansk, men altså foreløpig ikke i norsk…

Hvorfor og hvordan har du blitt interessert i Norge og Norden, og språket og litteraturen der?

For meg har Norden alltid framstått som mysteriøst og tiltrekkende, kanskje fordi jeg er en romantisk sjel (smiler). Jeg liker klimaet, landskapet, og er spesielt interessert i nordisk middelalder, og litteraturen fra denne epoken. Mens mange nordmenn søker til Spania for lys og varme, finner jeg mye inspirasjon i det mer barske norske klimaet og landskapet.

Av: Synnøve Rodal

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Intervjuer »

2015-01-15 19:43

I februar i fjor kom den overraskende nyheten om at Spanias mest innflytelsesri

2014-06-05 14:44

Aleksander Bjargo etablerte Costa Blanca Kiropraktorsenter for 10 år siden. Nå heter klinikken Advanced Chiropractic, har langt flere medarbeidere og et bredere pasienttilbud. I praksis betyr det at nordmannen Bjargo og hans kone Melissa, som driver Helsekosten i samme bygg, har lykkes godt med businessen i Albir.


2013-10-20 13:25

Yngve Anfinnsen, bosatt i Altea, er leder for kundeservice i Wipzona og har vært bedriftens ansik

2012-01-27 06:12

På et muggent pensjonat i Tarifa møter vi i romanen Señor Stig, en bitter og selvrettferdig mann, to middelaldrende kvinner som utforsker sin nyoppdagende kjærlighet for hverandre, en ung gutt som leter etter sin far og en strandet afrikaner.


Jan P. Solberg fra Soknedal litt sør for Trondheim har i disse dager kommet ut med boka Señor Stig. Romanens handling foregår i Tarifa, helt syd i Spania.


Fasinert av Tarifa


2011-07-18 02:24

Den spreke fysioterapeuten fra Kristiansand startet svømmekarrieren da foreldrene tok henne med på babysvømming kun to måneder gammel. 31 år senere svømmer Trine Østervold fortsatt.


2011-07-12 02:04

 En invitasjon til å delta på møbelmessa i Valencia i fjor høst "traff" Eva Mork i en prosess i livet så momentant at hun bare tenkte “Yes, nå er det min tur”


- Jeg fremskyndte ferdigstillelsen av mine prototyper og reiste til Valencia med de som inviterte meg. Det skal også sies at uten mine spansktalende samarbeidspartene hadde det ikke kunne vært gjennomført, men lykken bisto meg også her. Jeg deltok og reaksjonene jeg fikk var fantastiske – siden har det gått slag i slag, forteller Mork.


2011-07-11 02:47

- Et perfekt sted å være. Her i Spania stortrives vi og vi gleder oss allerede til å komme tilbake, men vi vet ikke når, sier den velkjente artisten og sangeren, Mariann Aas Hansen, til Spaniaposten.


 


- Det venter mye jobbing hjemme i Norge nå. Blant annet julekonserter, sier hun.


Sangeren har vært på ferie i fire uker i Alfaz de Pi sammen med musikerforloveden Erik Andre Rydningen, men når dette leses er Aas Hansen vel hjemme i Oslo.


Sang i Albir


2011-07-08 02:40

For halvannet år siden åpnet Aashild Sondresen Kvam en liten klesbutikk for damer i Albirs hovedgate. Det tok ikke lang tid før det gikk rykter i det norske miljøet om at den dama har teft.


I dag er Sondresen Kvam godt i gang med butikk nummer to som ligger midt på strandpromenaden i Altea.


-Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag. Etter tre måneders drift har jeg like stor omsetning her som i Albir, sier Aashild med et fornøyd smil da Spaniaposten møter henne i den nye Ask Embla butikken i Altea.


Dobbelt så store


2011-07-07 02:32

Blant sitroner, appelsiner og palmer sitter Frps ordførerkandidat ved høstens lokalvalg i Sarpsborg, Stein Erik Westlie med PC`en på bordet og med telefonen klar.


Under Spanias sol lader nemlig østfoldingen opp til høstens valgkamp. Westlie ønsker å være forberedt og han er kampklar fra sin feriebase på Costa Blanca


- Jeg lader batteriene skikkelig i Spania. Her samler jeg krefter og får slappet av, forteller Stein Erik Westlie til Spaniaposten.


- Men blir det så mye avslapping med PC og telefon?


2011-07-04 05:21

Anita Renathe Utheim og Jeanett Borgstein ved den norske skolen i Rojales er hekta på Street dance. De to sjuendeklassingene fikk nylig delta på den prestisjefylte Udo street dance konkurransen i England hvor vinnerlaget kom med til VM finalen.


- Det var kjempegøy å være med på konkurransen i England, sier de to venninnene i kor.


Det var rundt 900 deltagere på konkurransen og nivået var svært høyt. Jentene forteller at de kom med til kvartfinalen og begge er svært fornøyde med det. De hadde en duo-opptreden under konkurransen og totalt deltok det 30 duoer i aldersklassen 10-14 år.


2011-05-17 05:35
Rørlegger utdanning i Spania

Regionansvarlig Halvard Brækstad i rørleggerkjeden Comfort tar av seg hatten for initiativrike rørleggere som Glen Thore Grønås. Og Folkeuniversitetet får skryt for sitt tilbud om Mesterbrevutdanning i Spania.


Av: Jon Henriksen


Mesterbrevstudent og rørlegger hos Helle AS Comfort Bømlo, Glen Thore Grønås (25) stortrives på mesterbrevstudiet i Spania. Han oppfordrer flere som har tenkt å ta mesterbrevet til å søke seg sydover.


 


2011-02-10 06:13

Spanjolen Mariano González Campo har skrevet av den første norske grammatikken for spansktalende.2011-02-09 06:23

Ryanairsjefen, Michael O’Leary kommer ikke til å legge seg flat for spanske domstoler eller EU-domstolen når det gjelder saken om og printe ut gratis boardingkort til passasjerer som enten har glemt det eller som har misforstått reglene.-Vi kommer ikke til å bøye av. Hvis vi blir dømt en gang til, så får vi bare nekte vedkommende som ikke har boardingkort å gå om bord i flyet, sa Ryanairs sjef, Michael O’Leary på en pressekonferanse i Oslo onsdag.2010-06-26 06:00

Costa Blanca er en favorittdestinasjon for golfere fra fjernt og nær, ikke minst for skandinaver. Det milde klimaet, den gode infrastrukturen og stadig flere golfbaner å velge mellom, er blant tingene som trekker hopetall av golfentusiaster til ”den hvite kysten”.  


2010-06-24 06:00

I midten av juni tiltrådte Rune Helmersen som ny daglig leder ved CAN - Centro Asistencial Noruego. Sykepleierutdannede Helmersen har arbeidet mesteparten av livet innen helsevesenet både i Norge og i Spania. Nå ser han frem til nye utfordringer ved Bærum kommunes rehabiliteringssenter i Altea.


I mai i 2009 begynte Helmersen ved CAN som vikar for en avdelingsleder. Før det hadde han vært flere år ved det norske sykehjemmet Finca el Romeral i Alfaz del PI. I 2008 ble han ansatt som daglig leder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, som skulle etableres på Solgården utenfor Villajoyosa.


2010-05-28 06:00

Christer Nylen har drevet byggefirma i Torreviejaområdet siden han kom til Spania for åtte år siden. Etter å ha sett utbredte og omfattende skader som følge av dårlig håndverk og manglende rutiner, begynte han å spesialisere seg på fukt- og soppsanering for et års tid tilbake.


Selskapet Construction Group har tre avdelinger. En for kjøp og salg av eiendom, en for import og eksport og en for bygg. Sistnevnte ledes av Christer Nylen. Spaniaposten har møtt den erfarne svenske håndverkeren på hans kontor i sentrum av Torrevieja.


MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 26.02.2018

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 25.02.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA