I DAGI MORGEN

Costa Blanca er ikke kjent som den beste regionen i Spania for å nyte "tapas". Men enkelte unntak finnes. Et av dem er definitivt Nou Manolin, sentralt plassert i gamlebyen i Alicante. 

Fre, 2009-11-20 16:25

Costa Blanca er ikke kjent som den beste regionen i Spania for å nyte "tapas". Men enkelte unntak finnes. Et av dem er definitivt Nou Manolin, sentralt plassert i gamlebyen i Alicante. 

I mange år drev brødrene Castello restauranten Manolin, oppkalt etter faren, på Plaza de España i Alicante. I 1972 valgte en av dem å starte på nytt for seg selv. I snart 40 år har Nou Manolin – Nye Manolin - servert Middelhavskost av aller ypperste kvalitet. 

Alicantes mest velrenommerte spisested har to avdelinger, en tapasbar i første etasje og en restaurant i andre etasje. Maten og menyen er imidlertid den samme både nede og oppe. Vi anbefaler førstnevnte da denne tilbyr en mer autentisk og mindre formell stemning.

Tapasbaren, som består av en gedigen bardisk med barkrakker rundt, er ikke spesielt stor, og kan bli temmelig full i de mest populære spisetidene. Det kan derfor være en fordel å komme litt før ”rushet” for den optimale opplevelsen.

De gangene Spaniaposten har vært innom har vi sørget for å ankomme litt før klokken to på ettermiddagen. Da har vi i praksis hatt baren for oss selv den første halvtimen. Det betyr ekstra oppmerksomhet fra de profesjonelle og imøtekommende servitørene. Da vi har forlatt lokalene noe senere har det som regel vært fullt hus. 

Råvarene i fokus 
Det er råvarene som står i sentrum hos Nou Manolin. En gang i året reiser restauranteier Vicente Castello til Salamanca nordøst for Madrid, for å kjøpe skinke. Hver gang håndplukker han mellom 4-500 skinker av merket Joselito, som produseres i begrenset opplag.

På grunn av de store klimaforskjellene mellom Castilla y León og Middelhavskysten, tar Vicente bare med seg noen får skinker ned til Alicante av gangen. Resten blir hengende ideelle omgivelsene i Salamanca, slik at de ikke skal tape kvalitet.  

Også kjøtt, fisk og sjømat plukkes ut med omhu. Tunfisken, som smelter allerede i det øyeblikket man tar i den med gaffelen, kommer fra Santa Pola kun kort tid etter at den er hentet opp fra havet, det samme gjelder reker, blekksprut og skjell. Mens kjøttet som regel hentes fra ”kjøttregionene” i det nordlige og det sentrale Spania.   

Maten på Nou Manolin har ingenting å gjøre med moderne matoppfinnelser som i dag preger de fleste av verdens store gourmetrestauranter. Snarere er den basert på det tradisjonelle Middelhavskjøkkenet. Det vil si ferskest mulig råvarer og minst mulig tilbreding.


Kjente gjester 

I løpet av snart 40 års drift er det ikke få kjøkkenkjendiser og matguruer som har spist på Nou Manolin. To av Spanias og verdens mest kjente kokker, Juan Mari Arzak fra trestjerners restauranten Arzak i San Sebastian i Baskerland og Ferran Adrià fra trestjerners restauranten El Bulli i Roses et stykke nord for Barcelona, har avlagt flere besøk.

Det samme gjelder den franske mesterkokken Joël Robuchon, som til sammen besitter 25 Michelin-stjerner fordelt på sine restauranter i Hong Kong, Las Vegas, London, Macao, Monaco, New York, Tokyo og Paris. En posisjon han er alene om i verden. 

- De pleier å si at det er befriende å komme hit og prøve ting som er fullstendig annerledes enn det de driver med til daglig. Robuchon er nærmest som en stamgjest å regne. Han har innført et konsept som ikke er ulikt vårt på et par av sine restauranter, forteller Francisco Lopez, som er veteran blant servitørene på Nou Manolin.

Norsk laks
Francisco kan også opplyse at en norsk kokk var innom for kort tid tilbake. Han hadde med seg en norsk laks som ble tilberedt i samarbeid med kokkene på Nou Manolin.

- Vi fikk alle smake på laksen og den smakte fortreffelig. Jeg husker for øvrig ikke helt hva nordmannen het, men jeg tror det var noe med Bagatelle.  

Og ganske riktig var det Eyvind Hellestrøm, mannen bak Bagatelle, den eneste norske restauranten som har og som noensinne har hatt to Michelin stjerner, som hadde vært innom tapasbaren i Alicante med norsk laks.

Det var i forbindelse med et kokebokprosjekt hvor Europas beste kokker skal bidra med oppskrifter på Salmalaks – en ny norsk laksetype – at Hellstrøm hadde vært innom. Det norske reisefølget ble tatt i mot med åpne armer av både kjøkkensjef Cesar og restauranteier Vicente Castello. Lunsjen som begynte ved totiden på ettermiddagen var ikke over før klokken elleve på kvelden.

Det er imidlertid ikke første gang Eyvind Hellstrøm besøker Nou Manolin. Han har vært innom ved flere anledninger tidligere, og har omtalt tapasbaren i boken ”Gode adresser – Europa rundt med ganen som veiviser”. Der skriver den norske mesterkokken blant annet;

 ”Et sted i Utopia? Nei, i Alicante. Verdens beste restaurant? Nei. Bare en tapasbar. Spanias beste? Ja. Nou Manolin er kanskje litt mer enn en tapasbar. Den er det perfekte stedet for en sen spansk lunsj. Det jeg liker best med Spania, er nettopp de sene måltidene. Det passer best til min biologiske klokke. Slik blir det gjerne i et liv som er preget av sene kvelder”.   

  
Beliggenhet og pris
Det byr ikke på store vanskeligheter å finne frem til Alicantes mest kjente spisested. Tar man utgangspunkt i den nordlige enden av havnepromenaden, er det i praksis bare å gå rett opp i gamlebyen til man støter på Nou Manolin. Skulle man imidlertid få problemer underveis er det bare å spørre seg frem, stort sett alle alcantinere kjenner stedet.

Nou Manolin er åpent syv dager i uken 365 dager i året. Mandager er imidlertid den eneste ukedagen da det ikke leveres fersk fisk- og sjømat. For en mest mulig fullkommen matopplevelse, kan det derfor være lurt å velge en av de øvrige dagene. 

”Spanias beste tapasbar” opererer naturlig nok med noe stivere priser enn de tradisjonelle tapasbarene som det går tretten av på dusinet rundt omkring i hele Spania. Tar man kvaliteten, profesjonaliteten og servicen i betraktning kan det likevel ikke sies å være dyrt.

For en tapaslunsj i særklasse, inkludert blant annet tunfiskfilet, Joselitoskinke, store reker fra Santa Pola, indrefilet av okse, husets poteter, øl og kaffe avec, må man regne med et sted mellom 40 og 60 euro per person. Da er til gjengjeld selv en storspiser god og mett.

Nou Manolin ligger i calle Villegas 3 i gamlebyen i Alicante.
 

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA