I DAGI MORGEN

Foto: Et nettverk av aktører i spansk politikk og næringsliv er i ferd med å avtegne seg, en omfattende korrupsjon satt i system med forbindelseslinjer mellom en rekke PP-politikere og Spanias økonomiske elite. Bildet viser Partido Populars hovedsete i Madrid.

Over 35 millioner Euro kan være "forduftet". Etterforskningen av korrupsjon hos regjeringspartiet Partido Popular førte torsdag 20. april til en ny runde med razziaer og arrestasjoner. En omfattende politiaksjon ble gjennomført i Madrid der en rekke firmaer knyttet til partiet fikk kontorene gjennomsøkt. Samme dag ble sjefen for OHL arrestert, et av Spanias største entreprenørfirmaer. Fra før er PPs tidligere regionspresident i Madrid fengslet.

Fre, 2017-04-21 12:57

Av:

ole

Over 35 millioner Euro kan være "forduftet". Etterforskningen av korrupsjon hos regjeringspartiet Partido Popular førte torsdag 20. april til en ny runde med razziaer og arrestasjoner. En omfattende politiaksjon ble gjennomført i Madrid der en rekke firmaer knyttet til partiet fikk kontorene gjennomsøkt. Samme dag ble sjefen for OHL arrestert, et av Spanias største entreprenørfirmaer. Fra før er PPs tidligere regionspresident i Madrid fengslet.

Korrupsjonen som nå er under opprulling i Madrid handler om hvordan regjeringspartiet Partido Popular skal ha latt seg bestikke av en rekke store firmaer i Spania. Pengene skal være betalt i form av ulovlige kommisjoner (godtgjøring for kommisjonær) og gjennom overprising på kontrakter og oppkjøp av firmaer.

På denne måten skal millioner av euro ha gått til finansiering av partiet og til berikelse av enkeltpersoner. Flere av de involvert har vært under etterforskning i flere år, enkelte er allerede dømt i andre saker. Parallelt med de nye avsløringen går partiets største korrupsjonsskandale, den såkalte Gürtel-saken, der blant annet Spanias statsminister og PP-leder Mariano Rajoy er blitt bedt om å forklare seg.

Les om andre korrupsjonssaker i PP:

Statsministeren må i retten og forklare seg om korrupsjon

Finansminister drev med hvitvasking

PP-korrupsjon inn for retten

 

PP-topp arrestert i Madrid

En av de hodetiltalte i den nye saken (Operación Lezo) er PPs tidligere regionspresident i Madrid, Ignacio González. Onsdag 19. april ble González arrestert sammen med sin bror og en rekke andre personer, mistenkt for korrupsjon.

Les også: PP-topp arrestert i Madrid

Opposisjonspartiene i den spanske kongressen anslår at 35 millioner euro av offentlige midler er kommet på avveie under González´ ledelse. Tapet skal være knyttet til uklare investeringer i Brasil, der et firma skal være kjøpt opp til grov overpris og der man mistenker at deler av midlene har gått til finansiering av PP og til berikelse av den tidligere regionspresidenten og hans nettverk.


Razzia hos "PPs" firmaer

Da González ble pågrepet i Madrid, ventet man flere nye arrestasjoner og razziaer. De kom dagen etter.

Torsdag 20. april gikk politiet til aksjon mot hovedkontoret til en rekke større firmaer i Madrid. I følge avisen El Mundo er det snakk om konsulent- og revisjonsselskapet Pricewaterhousecoopers (PwC), konstruktøren OHL (et av Spanias seks største byggefirmaer), samt informasjonsteknologiselskapene Indra, Licuas og Saerco.

Alle selskapene skal ha fått store kontrakter gjennom PP-politikere i Madrid-regionen.

 

Korrupsjon satt i system

I den ulovlige finansieringen av regjeringspartiet skal nevnte entreprenørfirma OHL (Obrascón Huarte Lain) være blant de hovedmistenkte. Den 20. april ble selskapets administrerende direktør Javier López Madrid arrestert i Madrid, mistenkt for å ha betalt PP ulovlige kommisjoner for 1,4 millioner euro.

López Madrid ble tatt på flyplassen i Madrid, etter å ha fått en henstilling om å innfinne seg i Spania etter å ha oppholdt seg i London.

Et nettverk av aktører i spansk politikk og næringsliv er i ferd med å avtegne seg, en omfattende korrupsjon satt i system med forbindelseslinjer mellom en rekke PP-politikere og Spanias økonomiske elite.

Et eksempel er nevnte López Madrid, som er svigersønnen til Francos siste økonomiminister Juan Miguel Villar Mir, en mann som i sin tid opprettet Grupo Villar Mir som eier OHL og som har vært under etterforskning i PPs største korrupsjonssak, Gürtel-saken.

Les også: Åtte nye tiltalte i Bárcenas-saken

López Madrid ble tidligere i år dømt til seks måneders fengsel for underslag som rådgiver for banken Caja Madrid. I samme sak er Partido Populars tidligere finansminister Rodrigo Rato dømt til fire års fengsel.

Les også: Eks-finansminister fikk 4 års fengsel 

Siste nyheter »

2017-10-20 10:46
Foto: Kvinner som steller hotellværelser i Spania må jobbe hardere enn før og tjenere mindre. Arbeidsbelastningen i en allerede fysisk anstrengende jobb, gjør at mange må sykmelde seg - uten garantier om sykelønn (Illustrasjon).

Hvert år øker turismen i Spania.

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språk-kunnskapene her.

2017-10-19 16:39

Det er forretningsmannen Antonio Puchades som legger frem forslaget som skal behandles i bystyret.

2017-10-19 16:20

Alicante flyplass forsterker sin posisjon som flyplassen i «syden» med flest direkteruter fra No

Mer om Nyheter fra Spania »

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språ

2017-10-19 16:20

Alicante flyplass forsterker sin posisjon som

2017-10-19 15:14

Mot slutten av 2018 åpner den nye strekningen for lyntoget Murcia-Madrid.

2017-10-18 15:04
Foto: Da prosjektet N332 Driving Spain ble startet opp for to år siden hadde spanske trafikkmyndigheter DGT angivelig kun en tekst oversatt til engelsk. Den handlet om hvordan man skulle betale bøter man allerede var ilagt.

Er det rimelig å bøtelegge utenlandske bilister som ikke aner hva de har gjort galt?

2017-10-18 14:04

Bransje-organisasjoner melder om færre besøkende turister til Barcelona og regionen etter uroen d

2017-10-17 15:19
Foto: Den ene av de fengslede lederne i Catalonia, Jordi Sànchez fra Asamblea Nacional Catalana (ANC). Organisasjonen jobber for et politisk uavhengig Catalonia.

Lederne for den katalanske uavhengighetsbevegelsen Jordi Sànchez (ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium C

2017-10-17 10:41
Foto: En usedvanlig tørr oktober, kombinert med sterk vind, har gjort Galicia mer utsatt for skogbrann. Mandag 16. oktober var 40 branner fremdeles aktive.

Den siste runden med skogbranner i Galicia nordvest i Spania har krevd til sammen fire menneskeli

2017-10-12 21:34
Foto: Både fastboende og feriereisende kunne nyte godt av det fine været 12. oktober. Mange spanjoler fra steder inn i landet utnyttet fri på nasjonaldagen til å ta seg en langhelg ved Middelhavet, Playa de Levante, Benidorm (Illustrasjon).

Sol og høye temperaturer betyr travle stender på Costa Blanca.

2017-10-12 17:33
Foto: Nasjonaldagen og dens politiske implikasjoner ble overskygget av dødsfallet til en av pilotene som deltok i flyoppvisningen over Madrid. Ulykken skjedde da flyet styrtet på vei tilbake til basen Llanos i Albacete.

Torsdag 12. oktober var Spanias nasjonaldag.

2017-10-10 21:36
Foto: «Vi foreslår å utsette erklæringen om uavhengighet i noen uker for å gå inn i en etappe med dialog» var regionspresident Carles Puigdemonts ord i det katalanske parlamentet tirsdag 10. oktober.

Catalonias regionspresident Carles Puigdemont utsatte tirsdag 10.

2017-10-10 13:27
Foto: Den tragiske ulykken på motorvei A-7 gjennom Murcia skjedde på nasjonaldagen for Valencia-regionen med stor trafikk på veiene. Føreren av lastebilen som forårsaket kollisjonen er arrestert av politiet.

Elche er i sorg etter at fire av byens innbyggere mandag 9.

2017-10-09 13:23
Foto: Kongeflagget La Senyera senkes fra rådhusbalkongen i Valencia, ned til årets flaggparade. Nasjonaldagen 9. oktober ble til i 1338 i forbindelse med hundreårsmarkeringen for Jaime I´s gjenerobring av områdene som i dag utgjør Valencia-regionen (Bildet er fra seremonien i 2010).

Mandag 9.

2017-10-08 18:44
Foto: Demonstrasjonen søndag 8. oktober var arrangert av organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC) og var et direkte svar til den katalanske regionsregjeringens planer om å erklære uavhengighet fra Spania.

Tusenvis av mennesker deltok søndag 8.

2017-10-05 14:31
Foto: Demonstrasjoner ved jernbanestasjonen i Murcia onsdag 4. oktober. I følge spanske myndigheter er ødeleggelsen på toglinjen betydelige.

Alle tog mellom Alicante og Murcia var torsdag 5.

2017-10-04 15:17
Foto: Det spanske politiets aksjoner under valget i Catalonia møtte dagen etter fordømmelse fra en rekke europeiske land, uavhengig av spørsmålet om løsrivelse. Bilde av demonstrasjonen i sentrum av Barcelona tirsdag 3. oktober.

Rundt 700.000 mennesker hadde tirsdag 3.

2017-10-04 07:55
Foto: Rankingen er basert på forskjellige faktorer knyttet til det å bo i et annet land, herunder sikkerhet, familieliv, økonomi, kollektivtransport og hvor lett det er å tilpasse seg landet. (Torrevieja, Costa Blanca).

Spania er kåret til det tiende beste landet i verden å bo i for utlendinger.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 23.10.2017

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 22.10.2017

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA