I DAGI MORGEN

Det er noe magisk over Santiago de Compostela. Hit har pilegrimer valfartet i over tusen år, og på Plaza de Obradoiro har de segnet sammen etter uker og måneders vandring. Millioner av pilegrimhender har bidratt til å slipe ned roten på livets tre under Jesu føtter på Portico de la Gloria i katedralen når de utmattet har nådd sitt mål.

Iør, 2011-01-29 06:17

Det er noe magisk over Santiago de Compostela. Hit har pilegrimer valfartet i over tusen år, og på Plaza de Obradoiro har de segnet sammen etter uker og måneders vandring. Millioner av pilegrimhender har bidratt til å slipe ned roten på livets tre under Jesu føtter på Portico de la Gloria i katedralen når de utmattet har nådd sitt mål.

Selve middelalderens mystikk og historie ligger i gamlebyens vegger, og brostenene vitner om mange føtter, både av mennesker og dyr. Hit kom pilegrimene fra alle kanter av Europa. Enten over pyrineene ved Puerto de Somport eller Roncesvalles, eller fra Middelhavet via Valencia og over hele det spanske fastland. Alle disse pilegrimene kom før eller senere inn på Camino de Santiago, Pilegrimsveien til Santiago. Som et perlekjede ligger pilegrimsruten der, med små kirker og relikvier helt fra Puento de Reina syd for pyrineene og til Santiago de Compostela. Atter andre kom sjøveien fra Southampton til La Coruña, hvor det faktisk går ferje i dag også. Under middelalderen var det en mye brukt avstraffelse å dømme kriminelle til botsgang til Santiago de Compostela. Som bevis for gjennomførelsen av en slik botsgang fikk pilegrimene sertifikater på pilegrimsruten frem til byen. Dette resulterte i at mange vanlige folk gikk ruten, og solgte sertifikatene til mennesker som hadde blitt idømt denne botsgangen. I følge Snorre skal Sigurd Jorsalfare ha overvintret i byen i 1110.

Med sin beliggenhet i Galicia i det nordøstre hjørnet av Spania er ikke Santiago de Compostela særlig sentral. Byen tar allikevel imot tusenvis av turister og pilegrimer hvert år. Selv om Santiago de Compostela er betraktet som kristendommens tredje helligste sted, etter Jerusalem og Roma, er det ikke bare pilegrimer og turister som besøker byen. Rundt 32 000 studenter oppholder seg i byen, og gjør den derved til en svært så livlig by. Kafeer, restauranter og barer ligger overalt både i gamlebyen og i de nyere bydelene. Plaza de Quintana bak kirken er gamlebyens naturlige samlingspunkt, og her myldrer det av mennesker. Den store plassen er delt i to av en trapp og er et svært populært møtested. Her arrangeres det ofte konserter og skuespill. Her kan du sitte på Café Literario og se på det yrende livet, og kanskje tyvlytte på studentenes mer eller mindre akademiske diskusjoner. En spasertur rundt i gamlebyen vil bringe deg fra kafé til kafé. Små studentorkestre gjør natten livlig med tradisjonell musikk og dans. Og blir du sulten er det alltids tapas innefor rekkevidde. Skulle man sammenligne byen med andre studentbyer ville man finne ut at den muligens har mer til felles med for eksempel Cambridge enn Salamanca. Dette er muligens klimatisk betinget. Byens borgere hevder at det alltid regner, og det er ikke uten grunn at det frodige området byen ligger i kalles El Orinal de España, Spanias urinal.

Katedralen
”Han holder hele bygningen sammen, så den i herren vokser til et hellig tempel” Ef. 2,2.
Kong Alfonso II beordret byggingen av en kirke på Jacobs grav i det åttende århundre etter Kristus. Den opprinnelige kirken fikk imidlertid ikke stå lenge. Santiago de Compostela og kirken ble plyndret av vikinger i 968. Kirken ble så i 997 revet ned ved håndkraft av den mauriske visiren Al Mansurs hær. Kirkens tolv klokker,  en for hver av apostlene, ble tatt som krigsbytte og fraktet til den store moskeen i Cordoba hvor de skulle tjene som oljelamper til Profetens Muhammed og Allahs ære. Etter sigende skal deler av Jakobs legeme ha blitt fraktet samme sted. Al Mansur hadde viet sitt liv til å bekjempe de vantro. Etter hvert slag han deltok i lot han sine tjenere samle støvet av sine sko og klær, og oppbevare dette slik at han ved sin død kunne jordes i dette støvet, for profeten hadde sagt: Salige er de som vandrer i støvet i krig mot de vantro. I følge forfatteren Frans G. Bengtsson skal de ha vært svenske vikinger med i Al Mansurs hær under plyndringen av Santiago de Compostela.

Erkebiskop Diego Gelmírez begynte i 1075 arbeidet med å bygge opp igjen Jakobs kirke til større storslagenhet, og gjorde den bedre egnet til å ta imot pilegrimer.

Katedralen fremstår i dag som svært vakker bygning. Fasaden fra 1750 bærer navnet Obradoiro som betyr verk av gull, og ble bygget av Fernando Casas y Novoa. Fasaden representerer østsiden av Plaza Obradoiro og er betraktet som et barokk mesterverk. De to tårnene som utgjør endene av fasaden kalles henholdsvis klokketårnet og ”La Carraca”. ”La Carraca” er tårnet lengst nord, og navnet har det fått etter det berømte spillet i toppen av tårnet under  påskefeiringen. Det første som møter deg når du kommer inn i kirken herfra er Portico de la Gloria. Portalen ble påbegynt i 1168 av Mesteren Mateo, og viser Kristus med de fire evangelistene, og livets tre. Helt til venstre på portalen ser vi en smilende David. Dette smilet skal være det første innen romansk arkitektur, og en løssluppen teori går ut på at han smiler fordi han ser rett ned på brystene til dronningen av Sheba. På baksiden av portalen skal Mateo ha portrettert seg selv. Legenden sier at hvis man støter hodet sitt mot bysten av Mateo tre ganger vil man få hans visdom.

Når man kommer igjennom portalen kommer man inn i selve kirken. Det første som slår en er det usedvanlig høyloftede og smale midtskipet. Den kjølige luften og den konstante, lave buldringen av tusenvis av små lyder som samles under velvingen og sendes ned igjen mot oss gir det hele et høytidlig preg, og gjør at man selv uvilkårlig hvisker og går så stille man kan. Det er underlig at en så stor bygning kan få en til å være så stille. Rundt sideskipene i kirken er det små, rikt dekorerte kapeller, og i krypten bak alteret skal de jordiske levninger av Jakob ligge. Kirkens røkelseskar er det største i verden, og håndtereres ved hjelp av et sinnrikt system av liner som gjør at røkelsen spres i hele midtskipets lengde og derved når hele menigheten i løpet av noen får sekunder.

Klosterklausuren og museene på sørsiden av kirken er også verdt et besøk. I biblioteket her oppbevares det omtalte røkelseskaret når det ikke er i bruk. Veggtepper av blant andre Fransisco de Goya er utstilt i Sala Capitular.

Paradoren Hostal de los Reyes Católicos representerer nordenden av Plaza Obradoiro. Hostalet ble bygget i 1499 av Ferdinand og Isabel for å gi ly og pleie til pilegrimer som ankom byen. Hostalet er konstruert som en firkant med et kors i. Fire platereske patioer utgjør korsets fire firkanter. Hostalet regnes som et arkitektonisk mesterverk, og er verdens eldste kontinuerlig drevne hotell. Det er imidlertid et svært dyrt hotell, og i motsetning til tradisjonen er det bare et fåtall av byens tilreisende som kan bo her. Hostalets patioer og lange korridorer som en gang myldret av utmattede men fornøyde pilegrimer er nå tomme, bortsett fra et og annet par på vei til eller fra sine eksklusive rom. Det er en opplevelse å spise på hostalets spisesal. Den ligger i underetasjen og er formet som en lang sal med buet velving, nesten som en togtunnel. Lukker man øynene er det ikke vanskelig å forestille seg denne salen fylt av pilegrimmer og munker kledd i sine slitte, grove kutter sittende ved langbord for å innta sine enkle måltider under lavmeldte samtaler. Men åpner man øynene igjen får man øye på den tyske kvinnen som fraværende snurrer perlekjedet sitt rundt pekefingeren mens hun venter på at mannen bestiller lunsjen deres av en hvitkledd kelner.

Men med eller uten fantasi er Santiago de Compostela en usedvanlig spennende by.

Siste nyheter »

2018-05-24 15:35
Foto: Forretningsmann og antatt leder av Gürtel-nettverket Francisco Correa er dømt til 51 års fengsel av den nasjonale domstolen Audiencia Nacional i Madrid. I tillegg ble Partido Popular som partiorganisasjon dømt for å ha begunstiget seg av midlene fra det korrupte nettverket (Partido Popular hovedsete i Madrid).

Det spanske regjeringspartiet Partido Popular er dømt for å ha begunstiget seg på korrupte forbindelser til det beryktede nettverket Gürtel.

2018-05-24 11:37
Foto: Uttalelsen fra Bardem skal ha kommet som en støtteerklæring til venn og kollega Willy Toledo som er innkalt av en domstol i en pågående blasfemisak (Skuespillerparet Javier Bardem og Penélope Cruz ved utdelingen av den spanske filmprisen Premios Goya 2018).

Nylig gikk den Oscar-belønnede spanske filmskuespilleren Javier Bardem (49) ut og advarte mot angrep på ytringsfriheten i Spania.

2018-05-24 10:45
Foto: Den 24 år gamle artisten Valtònyc er politisk aktiv i kampen for økt selvråderett på Mallorca og har blant annet sunget at kongen har "galgen i vente” og la oss se om "ETA detonerer en bombe”. Torsdag 24. mai skulle han ha startet soningen av fengslestraffen på tre og et halvt år, men flyktet dagen før til Belgia.

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran (alias Valtònyc) er på rømmen fra spanske myndigheter etter å ha uteblitt fra soning av tre og et halvt års fe

2018-05-23 12:37
Foto: Milagrosa Martínez (bildet) var en av Partido Populars kontaktpersoner for det korrupte nettverket Gürtel i Valencia-regionen. Forholdene hun er dømt for går tilbake til årene 2005 til 2009 da Francisco Camps (bildet t.h) var regionspresident.

Regjeringspartiet Partido Populars tidligere ordfører i Novelda og ansvarlig for turisme i Valencia-regionen Milagrosa Martínez starter soningen av

Mer om Utflukter reisetips & fiestas »

2018-03-03 01:41

Påsken 2018 i Spania er fra søndag 25. mars til lørdag 1. april.

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2017-06-06 10:06
Sommerferie i Spania

Til Spania i sommer?

2016-12-16 06:02

Spania er et katolsk land.

2016-12-06 08:23

Du har sikkert lagt merke til den.

2016-12-05 07:22

Den sjette desember er Spanias Grunnlovsdag.

2016-09-15 10:14

ALTEA: I slutten av september feirer man i Altea byens viktigste festival.

2016-08-30 12:10
La Tomatina

Det er igjen klar for den store tomatkrigen, som alltid arrangeres siste onsdagen i agust.

2016-07-27 17:12

En av Spanias mange litt snodige men morsomme festivaler er «Batalla de los Flores», blomsterslag

2016-06-30 12:52

Opprinnelsen til festivalen for ‘Virgen del Carmen’ (Jomfru Carmen) ligger i tidligere Karmelitto

2016-06-29 14:34

Helgen 2. og 3.

2016-06-25 15:12

I slutten av juli går den spektakulære feiringen av "Moros y Cristianos" av stabelen i  Villajoyo

2016-06-02 07:26

Hoguera betyr enkelt og greit bål på spansk og i slutten av juni feires denne festen over hele Spania. Kjent over hele Spania er Hogueras i Alicante hvor dette er byens viktigste og største festival. Enorme figurer i tre og pappmasje pryder byens torg og gater og i Alicantes ”Plaza de Toros” arrangeres det fortsatt tyrefekting i tilknytning til feiringen som også markerer både midtsommer, helgenene Johannes døperen og katolikkenes kamp mot undertrykkelse i England på 1600-tallet.


2015-10-27 06:24

Allehelgensdag var noe som ble innsatt av pave Urbano IV.

2015-10-09 07:55

Den 28. utgaven av oktoberfest i Calpe er i gang.

2015-10-09 06:05

9. oktober er Valencia-regionens "nasjonaldag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Fredag 25.05.2018

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Lørdag 26.05.2018

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA