I DAGI MORGEN

Foto: Statsminister Mariano Rajoy har hatt en dominerende rolle i det konservative Partido Popular siden 1990-tallet og har vært partileder siden 2004. I denne perioden skal millioner av euro på irregulært vis ha kommet partiet til gode.

Hovedetterforskeren i korrupsjonssaken Gürtel bekrefter overfor Kongressen at Spanias statsminister Mariano Rajoy trolig var blant regjeringspartiet Partido Populars medlemmer som jevnlig mottok svarte bonusutbetalinger på begynnelsen av 2000-tallet. Pengene skal ha kommet fra partiets korrupte forbindelser og ble betalt ut kontant i hvite konvolutter. Utbetalingene ble i følge etterforskningen holdt skjult for spanske skattemyndigheter ved hjelp av doble regnskaper.

Ons, 2017-11-08 12:10

Hovedetterforskeren i korrupsjonssaken Gürtel bekrefter overfor Kongressen at Spanias statsminister Mariano Rajoy trolig var blant regjeringspartiet Partido Populars medlemmer som jevnlig mottok svarte bonusutbetalinger på begynnelsen av 2000-tallet. Pengene skal ha kommet fra partiets korrupte forbindelser og ble betalt ut kontant i hvite konvolutter. Utbetalingene ble i følge etterforskningen holdt skjult for spanske skattemyndigheter ved hjelp av doble regnskaper.

I begynnelsen av november fikk hovedetterforskeren i Gürtel-saken gjennom åtte år Manuel Morocho direkte spørsmål fra finanskomiteen i den spanske nasjonalforsamlingen om landets statsminister Mariano Rajoy var blant de som hadde mottatt svarte bonusutbetalinger i det konservative regjeringspartiet Partido Popular (PP) på begynnelsen av 2000-tallet. Etterforskeren svarte bekreftende på spørsmålet og viste til at bevisene i saken tydet på det. Det samme var tilfelle for resten av den daværende ledelsen i partiet.

Utbetalingene ble i følge avsløringene holdt skjult for spanske skattemyndigheter ved hjelp av doble regnskaper, de såkalte Bárcenas-papirene etter tidligere regnskapsfører Luis Bárcenas. Saken ble avslørt av avisene El Mundo og El País i begynnelsen av 2013.

Les også: Innrømmer doble regnskaper hos PP

I følge etterforsker Morocho som har jobbet med Gürtel-saken siden 2009 «baserte» det spanske regjeringspartiet seg på de korrupte forbindelsene og den ulovlige finansieringen for sine valgkampanjer. Motytelsen var å gi kontrakter og oppdrag til firmaene som stod for finansieringen.

Det hele ble muliggjort og koordinert av mellommannen Francisco «Gürtel» Correa, en forretningsmann som allerede er dømt i saken og som soner en straff på 13 års fengsel for korrupsjon.


Penger fra store selskaper

Den ulovlige finansieringen av PP skal ha foregått på tvers av partiets lokallag, men var mest utpreget i Madrid-regionen, Valencia, Galicia og Castilla y León.

Fremgangsmåten var i følge etterforskeren alltid den samme. Store selskaper, herunder flere av landets største entreprenører, ble tildelt oppdrag i det offentlige mot at de påtok seg kostnadene for partiets reklame og valgkampanjer. Disse PR-oppdragene ble levert av selskapene til Francisco Correa som hentet inn pengene ved å fakturere de aktuelle entreprenørene og selskapene for fiktive tjenester.


Rendyrket korrupsjon

Etter redegjørelsen i Kongressen betegnet Toni Cantó fra høyre-sentrumspartiet Ciudadanos den påståtte lysskye virksomheten til PP som «rendyrket korrupsjon». Han beskrev Gürtel-nettverket som en organisasjon som opererte over lengre tid og «infiltrerte seg» til så dype nivåer i offentlig administrasjon at den «parasitterte» systemet og overtok kapasiteten politikere har til å bevilge og styre offentlige midler.

I følge den profilerte opposisjonspolitikeren ble ansvarlige politikere på denne måten orientert mot personlig vinning i stedet for politikk, noe han beskrev som «konseptet korrupsjon i sin reneste form».

Mariano Rajoy har hatt en dominerende rolle i Partido Popular siden 1990-tallet og har vært partileder siden 2004. I denne perioden skal millioner av euro på irregulært vis ha kommet partiet til gode, penger som kommer fra antatt korrupte aktører i spansk forretningsliv og Gürtel-nettverket. Rajoy har vært statsminister i Spania siden slutten av 2011.

Les også: 13 års fengsel for PP-korrupsjon 

Siste nyheter »

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

2018-02-20 12:24
Foto: Banco Santander overtok den gjeldstyngede Banco Popular i juni 2017 for symbolske én euro. Den europeiske sentralbank (ECB) hadde på forhånd varslet bankes konkurs dersom ingen gikk inn med nye midler.

Den spanske storbanken Banco Popular fikk et tap på over 13,5 milliarder euro i 2017. Det melder bankens nye eier Santander.

2018-02-18 21:13
Foto: En av inngangene til parken Alfonso XIII i Guardamar del Segura der strømmastene nå blir fjernet. Fjerningen av mastene er en oppfølging av utbedringene som ble gjennomført i fjor, da strømledningene ble lagt i jorda.

Én kilometer med høyspentledninger skal fjernes ved sanddynene og furuskogen i naturparken Alfonso XIII i Guardamar del Segura.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-02-16 12:26
Foto: Sonia Castedo var ordfører i Alicante fra 2008 og frem til 2014 da hun ble tvunget til å trekke seg etter flere år med anklager om korrupsjon. Partiet Esquerra Unida har også bedt om fengsel for hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP), entreprenøren Enrique Ortiz og seks andre involverte.

Tidligere ordfører i Alicante kommune Sonia Castedo fra Partido Popular risikerer 10 års fengsel

2018-02-13 13:33
Foto: Bilde av parkeringshuset ved flyplassen Madrid–Barajas der ETA-bomben ble sprengt den 30. desember 2006. To personer ble drept i angrepet og 52 skadet.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har pålagt Spania erstatningsansvar for mishandling av to ETA

2018-02-06 13:14
Foto: Snøfall skapte i begynnelsen av februar kaos mange steder i Spania. Bilde fra et amatøropptak i sentrum av Madrid mandag 5. februar.

Uventet mye snø skapte kaos i Madrid. Mandag 5.

2018-02-03 14:05
Foto: Pablo Hasél (1988) er en kontroversiell person i spansk offentlighet. Mange mener den frittalende rapperen kun driver med satire og bruker ytringsfriheten til å kritisere den politiske eliten i Spania. Andre mener tekstene hans er farlige og kan forståes som oppfordringer til hat, vold og terror.

I en Youtube-video med tittelen «Idioten Juan Carlos» synger den katalanske rapperen Pablo Hasél

2018-02-02 11:49
Foto: Regionsregjeringen i Valencia har lagt frem et nytt lovforslag der valensiansk skal være obligatorisk for alle offentlig ansatte. Leger og sykepleier i Valencia-regionen frykter at loven vil bidra til tap av kompetanse til andre regioner (Illustrasjon).

Leger vil søke jobb andre steder enn i Valencia-regionen dersom valensiansk blir obligatorisk ved

2018-01-30 22:44

Den europeiske domstolen for menneskerettigheter har dømt Spania for å ha brutt rettighetene til

2018-01-30 13:51
Foto: Partido Populars innenriksminister Juan Ignacio Zoido måtte onsdag 24. jaunar stille i Kongressen i Madrid og forklare seg om immigrant-saken i Málaga (Illustrasjon).

Spania har tatt i bruk fengsler til internering av immigranter grunnet mangel på plass ved vanlig

2018-01-27 14:17
Foto: Felipe VI er ansett som en populær konge i Spania. Samtidig har han utfordret grensene for en monarks politiske rolle i det moderne demokrati.

Spanias konge Felipe VI fyller 50 år.

2018-01-25 14:25
Foto: Eksil-presidenten i Tabarnia taler til sitt folk. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier i Spania. Bak humoren ligger alvoret og frustrasjonen som mange spanjoler føler over prosessen for løsrivelse i Catalonia.

Har du hørt om landet Tabarnia?

2018-01-23 14:00
Foto: Størrelsen på EU-parlamentet skal ned fra 751 til 705 representanter. Reduksjonen skyldes Storbritannias beslutning om å trekke seg fra EU i 2019. Europaparlamentet vil benytte anledningen til å justere fordelingen av forsamlingens representanter.

Spania får trolig fem nye seter i Europaparlamentet etter britens exit fra EU.

2018-01-22 14:01
Foto: Alta Velocidad Española, AVE (Illustrasjon).

Castellón de la Plana er endelig koblet til rutenettet for høyhastighetstog i Spania. Mandag 22.

2018-01-14 09:47
Foto: Retten til å få slektskap bekreftet er godt beskyttet i Spania. Dersom Julio Iglesias nekter å la seg genteste, vil advokaten til mannen som hevder å være hans sønn gå videre til neste ledd. Det vil si et krav om DNA-testing av sangerens barn.

Den kjente spanske sangeren Julio Iglesias er avkrevd DNA-test i en farskapssak.

2018-01-13 18:58

Ryanair ble størst i Spania i 2017.

2018-01-12 21:30

Lobby organisasjonen for turist-sektoren i Valencia regionen Exceltur, har lagt frem tall som vis

2018-01-12 21:29

EUs patentbyrå har lenge befunnet seg i Alicante.

2018-01-12 21:24

Flyplassen i Alicante kan se tilbake på 2017 og notere ny passasjerrekord.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 21.02.2018

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 22.02.2018

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA