I DAGI MORGEN

Man tuller ikke med spansk vin. Det er leksen seks unge gründere har fått lære seg etter å ha lansert en vin på markedet med den oppsiktsvekkende fargen blå. Selskapet har nå fått en dom mot seg om at drikken ikke kan markedsføres som vin. Produktet som heter Gik er laget av vintyper fra forskjellige bodegaer i Spania, holder 11,5 prosent alkohol og tilsatt et blått fargestoff. På grunn av fargen bryter den med kategoriene rød og hvit og får derfor ikke lov til å hete vin.

Tirs, 2017-01-17 12:25

Av:

ole

Man tuller ikke med spansk vin. Det er leksen seks unge gründere har fått lære seg etter å ha lansert en vin på markedet med den oppsiktsvekkende fargen blå. Selskapet har nå fått en dom mot seg om at drikken ikke kan markedsføres som vin. Produktet som heter Gik er laget av vintyper fra forskjellige bodegaer i Spania, holder 11,5 prosent alkohol og tilsatt et blått fargestoff. På grunn av fargen bryter den med kategoriene rød og hvit og får derfor ikke lov til å hete vin.

Produktet som blant annet markedsfører med navnet "Gik" er laget av vin fra forskjellige bodegaer i Spania, holder 11,5 prosent alkohol og tilsatt et blått fargestoff. Den litt søte «kjemi-vinen» som har fått tilsatt en slags indigodisulfonsyre natriumsalt eller E132 for sin farge, er mest rettet inn mot unge vin-konsumenter. På grunn av fargen og tilsetningstoffene får man ikke kalle dette vin.

Den blå Gik-vinen selges i 300 barer rundt omkring i Spania, men er ikke å få kjøpt i butikken. Ønsker man en flaske må man bestille den over Internett for 10 euro stykket. Produktet ble lansert på markedet i 2015. Siden det har selskapet solgt nærmere 100.000 flasker i 25 land.

Vinen skal være populær, spesielt blant unge vindrikkere. Alle er imidlertid ikke like begeistret for produktet. Innholdet er 100 prosent drue, en blanding av vin fra forskjellige bodegaer i Spania på 11,5 prosent, men har en farge som bryter med etablerte ideer om hva vin skal være. Etter å ha kommet på markedet, ble produktet derfor anmeldt for å bryte med spansk lov.

Les også: Spansk blå-vin vekker oppsikt

Selskapet bak Gik er etter det blitt dømt til å endre navnet på produktet. I stedet for «vin» betegnes det nå som «andre alkoholholdige drikker». Angivelig finnes det 17 kategorier i reglementet for vinprodukter. Blå vin passer ikke inn i noen av disse.

Fordi den blå drikken er 100 prosent drue, men etter rettens oppfatning ikke kan kalles vin, måtte også selve produktet endres. For å imøtekomme kravet i dommen, har selskapet derfor endret oppskriften til 99 prosent drue og 1 prosent druesaft.

At drikken ikke kunne markedsføres som vin, på grunn av fargen, er i følge de seks gründerne resultatet av lobbyvirksomhet fra sterke aktører innen vinbransjen som har villet forsvare seg mot en ny konkurrent. Selskapet har lansert en underskriftskampanje på nettsiden Change.org med det for øyet å endre spansk vintradisjon og skape rom for en ny kategori vin, den blåe. 

Siste nyheter »

2017-06-27 11:42

En strikkhopp-instruktør i Spania er tiltalt for uaktsomt å ha forårsaket dødsfallet til en 17 år gammel nederlandsk jente under et hopp fra en bro

2017-06-26 13:50
Foto: Illustrasjon.

En skadet hai ble søndag 25. juni avlivet på Mallorca.

2017-06-26 09:45

Boligprisene i Spania vil øke med mellom 4 og 6 prosent i 2017. Samtidig vil etterspørselen etter nye boliger være på nærmere 140.000 enheter.

2017-06-25 09:52
Foto: Pedro Hernández Mateo var ordfører i Torrevieja sammenhengende i 23 år. I november 2012 ble han dømt til tre års fengsel for å ha manipulert kommunens anbudskonkurranse for tømming av søppel, en kontrakt verdt 97 millioner euro. Bildet viser Mateo (i midten) sammen med etterfølgeren til ordførervervet i Torrevieja Eduardo Dolón (t.v.) og tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps.

Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, slipper ut av fengsel i slutten av juli.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.

Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 29.06.2017

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 28.06.2017

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA