La Nucia

Siste nytt

Slutt på «søppel-diskriminering» i Albir

Rådhuset i Alfaz del Pi har besluttet å øke søppel-avgiften for alle som eier bolig i Alfaz...

Eslene i Mijas skal få slippe å bære de tyngste turistene

De som veier over 80kg får ikke lengre kjøre esel-taxi i Mijas. Det nye regelverket trår i...

Spanjolene har nesten Europas dårligste engelsk-kunnskaper

Blant 33 EU-stater kommer Spania på 25. plass hva språk-kunnskaper i Engelsk angår. Blant Spanias befolkning i aldersgruppen 25...

Flere fly til Spania fra Bergen og Stavanger

Norwegian øker frekvensene på flere av sine avganger til Spania. Fra og med april måned øker flyselskapet...

Parkerte leiebilen feil, arrestert for narko-krim

En 25 år gammel mann ble arrestert av politiet i Marbella. Han hadde selv gått til politistasjonen for å...

53 kilometer nord for Alicante og 115 kilometer sør for Valencia ligger La Nucia. Stedsnavnet kommer av arabiske ”Naziha”, som kan oversettes med delikat. Egentlig var La Nucia en bondegård som Jaime I skjenket i gave til Beltrán de Bellpuig i 1271.

53 kilometer nord for Alicante og 115 kilometer sør for Valencia ligger La Nucia. Stedsnavnet kommer av arabiske ”Naziha”, som kan oversettes med delikat. Egentlig var La Nucia en bondegård som Jaime I skjenket i gave til Beltrán de Bellpuig i 1271.

Ifølge tall fra nasjonalt institutt for statistikk – INE – hadde La Nucia kommune 15.519 innbyggere i 2007, hvorav 43,3 % er av utenlandsk opprinnelse. 32, 2 % av disse kommer fra andre europeiske land, særlig Tyskland og Storbritannia.

Kommunen er også svært populær blant nordmenn og andre skandinaver. En av årsakene til det er at den er en av områdets største i areal, og at den grenser opp til kommunene Altea og Alfaz del Pi, slik at mange føler at de ”sogner” til disse.

Som de fleste andre Costa Blanca kommuner har La Nucia vært gjenstand for en betydelig befolkningsvekst på siste halvdel av det 20. århundre. I 1950 talte området knappe 1.500 innbyggere. I dag, bare 60 år senere, er dette tallet tidoblet.   

La Nucia har en privilegert beliggenhet i en fruktbar dal mellom Benidorm og Callosa de Ensarriá. Bare tre kilometer fra Altea og kysten. Flere steder i gamlebyen tilbyr fantastisk utsikt over Middelhavet.

 I tillegg til La Nucia omfatter La Nucia kommune også de fire tettstedene Barranco Hondo, Coloma, Bello Horizonte og El Tossal. La Nucia grenser til kommunene Altea, Callosa de Ensarriá, Benidorm, Polop og Alfaz del Pi.

Historie
Ibererne hadde bosetninger i La Nucia området. Senere har både fønikere, romere og maurere bidratt til å sette preg på kommunens historiske utvikling. I det 13. århundre ble La Nucia underlagt det valencianske kongedømmet, etter at Jaime I hadde gjenerobret Valencia fra maurerne.

Etter gjenerobringen fulgte noen urolige hundreår.  Tidlig på 1500-tallet ble la Nucia kraftig ramponert i La rebelión de las Germanías – et sosialt opprør som oppsto i Valencia i 1519. I det 15. og det 16. århundre måtte dessuten lokalbefolkningen nærmest konstant forsvare seg for angrep fra berberske pirater.

I 1705 blir La Nucia løsrevet fra La Baronía de Polop – baroniet Polop – og erklært som en selvstendig landsby. Områdets fruktbarhet ga ikke tilstrekkelig grunnlag for å nære den stadig stigende befolkningen, og i det 19. århundre begynte mange av de unge og arbeidsføre innbyggerne å emigrere.
Emigrantene reiste i all hovedsak til andre spanske regioner, Filippinene, USA, Argentina og Algerie for å søke lykken. Særlig på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var det svært mange som utvandret til byen Orán i sistnevnte land. 

Økonomi
Fra gammelt av var jordbruk La Nucias viktigste næringsvei. I løpet av de siste 50 årene har imidlertid turismen overtatt som hovednæring. Med turismen fulgte serviceyrkene og byggeboomen. I dag er store deler av La Nucia preget av internasjonalt befolkede urbanisasjoner.

Jordbruket i La Nucia er for øvrig ikke utdødd til tross for at turismen og serviceyrkene dominerer næringslivet. Mandler, oliven, sitrus og nísperos blir i stor utstrekning dyrket i området, slik det har blitt gjort gjennom mange hundre år.

Noen severdigheter
Det 4.448 kvadratmeter store kultursenteret Auditorio y Centro Cultural del Mediterráneo fra 2007, er trolig La Nucias mest iøynefallende byggverk. Selve teatersalen er på 770 kvadratmeter og har plass til 600 tilskuere.  

Kultursenteret, som huser en rekke avdelinger i tillegg til det kommunale biblioteket, er tilknyttet et kompleks ved navn Espacios Culturales de La Nucia, som også inneholder utendørsauditoriet Auditorio de las Noches.

I området over ocg nedenfor Plaza de las Noches i tilknytning til Auditorio de las Noches, arrangeres hver søndag La Nucias velkjente marked

En liten svipptur ut fra La Nucia sentrum ligger fjellet Monte del Calvario. Fra toppen er det fantastisk utsikt over La Nucia kommune, Altea og Middelhavet.

Fuente la Favara er et flott opparbeidet parkanlegg med et stort utvalg av planter og trær som er typiske for Middelhavsområdet. Anlegget har også en kunstig foss. Fuente la Favara er et svært populært utfluktsmål på søndager da mange familier pakker piknikkurven og tilbringer ettermiddagen der.

Centro Juventil – ungdomssenteret i La Nucia er med sine 500 kvadratmeter er et av de største i Valenciaregionen. Der arrangeres en rekke konserter, kurser, teaterforestillinger og lignende.

La Nucias hovedkirke fra det 18. århundre, som er dedikert til la Inmaculada Concepción, er kommunens fremste religiøse byggverk.

Ermita de San Vicente Ferrer er en eremittbolig fra 1803 som kan være verdt et besøk.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Slutt på «søppel-diskriminering» i Albir

Rådhuset i Alfaz del Pi har besluttet å øke søppel-avgiften for alle som eier bolig i Alfaz del Pi. Til nå har...

Eslene i Mijas skal få slippe å bære de tyngste turistene

De som veier over 80kg får ikke lengre kjøre esel-taxi i Mijas. Det nye regelverket trår i kraft fra 2020 som ett...

Spanjolene har nesten Europas dårligste engelsk-kunnskaper

Blant 33 EU-stater kommer Spania på 25. plass hva språk-kunnskaper i Engelsk angår. Blant Spanias befolkning i aldersgruppen 25 og 64 år snakker 45.8% bare...

Flere fly til Spania fra Bergen og Stavanger

Norwegian øker frekvensene på flere av sine avganger til Spania. Fra og med april måned øker flyselskapet antall avganger fra Bergen til...

Parkerte leiebilen feil, arrestert for narko-krim

En 25 år gammel mann ble arrestert av politiet i Marbella. Han hadde selv gått til politistasjonen for å betale boten etter at leiebilen...

Nå kan du varsle politiet via mobilapp

Antallet anmeldte forhold har gått ned med 35% for forseelser og 8% for kriminelle forhold. Det er politiet i Alfaz del Pi...

Forsikringsselskapene har betalt ut 455 millioner Euro etter stormen

I Alicante og Murcia har regninga etter høststormene med tilhørende flom kommet på 455 millioner Euro. I tillegg kommer utbetalingene fra staten som er langt...

Nå kan du bestille taxi med app i Alfaz del Pi

Med få tastetrykk kan man nå bestille taxi i Alfaz del Pi og Albir. De 22 drosjene som finnes i Alfaz del...

Mer politi til Orihuela

Det skal ansettes 18 nye politifolk i Orihuela kommune. Man har over en tid sett tilfeller hvor det har tatt lang tid for politiet...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...