Flytte til Spania – unngå fellene med ny bok

Siste nytt

Ble tilbudt 35.000 Euro får å drepe ordføreren i Polop

Et beskyttet vitne har i retten fortalt at han ble tilbudt 35.000 Euro for å drepe den tidligere ordføreren...

Sanden på Los Locos stranden i Torrevieja skader miljøet

Den nye sanden Torrevieja kommune har lagt ut på Los Locos stranden skader livet i havet. Det...

Karneval i Torrevieja 2020

Årets feiring av karneval i Torrevieja begynner 31. januar og fortsetter helt til avslutningen 29. februar. Høydepunktet...

Alicante flyplass stengt på grunn av brann

Alicante flyplass stenges frem til klokken 12.00 torsdag 15. januar. Dette etter at det brøt ut en...

Pris på utleie vil stige i 2020

Ekspertene anslår at leieprisene vil stige med rundt 5% i løpet av 2002. I snitt vil det...

Tanken om å flytte til Spania fører normalt til et utall spørsmål i det drømmen er i ferd med å bli til virkelighet. Det var dette Arne Bjørndal oppdaget da han selv flyttet til Spania. Etter å lenge ha bodd i Spania har han med sin medforfatter, advokat Einar Askvig, forsøkt å svare på alle tenkelige og utenkelige spørsmål man kan ha i boken “Å flytte til Spania”.

Arne Bjørndal er forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol i Spania.
Arne Bjørndal er forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol i Spania.

Til SpaniaPosten forteller Bjørndal at han den gangen fant en svensk bok som tok for seg problemer rundt flytting. Til en viss grad er mye overførbart mellom söta bror og Ola Nordmanns utfordringer i Spania. Men Sverige er nå en gang EU-medlem noe Norge ikke er og mange år har nå gått siden da. Derav ideen om å skrive en ny bok for nordmenn som vil flytte til Spania.

Nav HELFO og norsk pensjon i Spania

Problemstillinger relatert til NAV, HELFO, pensjon og trygd er definitivt særnorske. Forfatteren poengterer til SpaniaPosten det akkurat her er mange feller å gå i. Tema knyttet til folketrygden og beskatning kan være vrient. Behovet for informasjon er stort og når man flytter, det være seg skattemessig eller ikke, bør man informere seg godt da norske myndigheters menn og kvinner ikke alltid er like konsekvente eller oppdaterte på egne regler.

Regelverk praktiseres ofte forskjellig avhengig av hvilken region man hører til og hva saksbehandler man ender opp med.

Trygd, skatt og flytting til Spania

Et helt kapittel er dedikert til emnet “Familie, helse og trygd i Spania” i tillegg er tema om dobbeltbeskatning og om man bør skatte til Norge eller Spania viet sitt eget kapittel.

– Ingen sak er lik når det gjelder utflytting, skatt, økonomi, trygderettigheter og slikt. Mange ender opp med å bruke en advokat til dette. Forhåpentligvis vil mange slippe det etter å ha lest boken, håper Bjørndal.

Bjørndal jobber som forfatter, journalist og oversetter med base på Costa del Sol. Det var i jobbsammenheng han traff på advokat Einar Askvig som i en årrekke har drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Askvigs årelange erfaringer med å løse nordmenns problemer knyttet til flytting og eiendom gjorde hans innspill verdifulle og han ble med på bok-prosjektet. Journalisten og advokaten har skrevet hver sine avsnitt i boken som dekker et bredt utvalg av temaer fordelt på 17 kapitler.

Advokat Einar Askvig har en årrekke drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Han har skrevet flere av kapitlene i boken, "Å flytte til Spania".
Advokat Einar Askvig har en årrekke drevet som norsk advokat og senior-partner i Vogt Advokatfirma i Marbella. Han har skrevet flere av kapitlene i boken, “Å flytte til Spania”.

Jobbe i Spania

Hva skal man så leve av i Spania? Ikke alle som flytter er pensjonister eller selvstendig næringsdrivende.

I boken skriver man om ansettelsesvilkår og kontrakt i Spania, inklusive rettighetene man har her til trygd ved sykdom og uførhet.

Boken gir et realistisk bilde av det spanske arbeidsmarkedet. Her skriver man at det er høy konkurranse om arbeidsplassene i Spania, spesielt de for de jobbene som ikke krever høyere utdannelse. Å være på ferie i Spania er noe helt annet enn å skulle bo her.

Overskuddet doneres bort

Overskuddet av boksalget går til den ideelle stiftelsen Hogar Betania. Ikke langt fra Gibraltar ligger en av Spanias fattigste kommuner, La Línea de la Concepción. Her ligger “Hogar Betania” en stiftelse og et senter som jobber for å bistå de som lever på kanten i samfunnet. Det kan være seg hjemløse, kvinner som har vært utsatt for vold i hjemmet, immigranter osv. Senteret i La Línea har knyttet til seg en rekke frivillige i tillegg til deres egne ansatte og tilknyttede som inkluderer psykolog, sykepleier, sosialarbeidere, lærere og veiledere.

Boken koster €20 og sendes til Norge eller Spania. Du kan bestille boken ved å sende en e-post til arne.bjorndal@me.com eller sende melding fra gjennom Facebook-siden: Ditt Spania.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ble tilbudt 35.000 Euro får å drepe ordføreren i Polop

Et beskyttet vitne har i retten fortalt at han ble tilbudt 35.000 Euro for å drepe den tidligere ordføreren i Polop, Alejandro Ponsada. Vitnet sier...

Sanden på Los Locos stranden i Torrevieja skader miljøet

Den nye sanden Torrevieja kommune har lagt ut på Los Locos stranden skader livet i havet. Det skal legges ut totalt 300.000...

Karneval i Torrevieja 2020

Årets feiring av karneval i Torrevieja begynner 31. januar og fortsetter helt til avslutningen 29. februar. Høydepunktet for mange er opptoget 16....

Alicante flyplass stengt på grunn av brann

Alicante flyplass stenges frem til klokken 12.00 torsdag 15. januar. Dette etter at det brøt ut en mindre brann på taket av...

Pris på utleie vil stige i 2020

Ekspertene anslår at leieprisene vil stige med rundt 5% i løpet av 2002. I snitt vil det koste litt over 10 Euro...

Fortsatt lave lånerenter i Spania

En analyse av boligrenten de nest årene er gode nyheter for de som har lånt penger til bolig i Spania. JP...

Nå skal det betales «riktig» skatt på boliger som kjøpes i Spania

Spanias nye regjering varsler endringer i avgiftene man betaler ved kjøp av eiendom. Mest relevant for norske kjøpere av bolig i Spania...

Romerske bad skal restaureres

I Villajoyosa er det satt av 400.000 Euro til restaureringen av byens gamle romerske bad «Allon de la Vila». Ruinene av...

Ny rekord på Alicante flyplass

Bare i desember måned passerte over en million reisende gjennom Alicante flyplass. Dette er ekstremt gode tall for en måned midt i lavsesongen.

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...