Fortsatt ikke full tilgang til NRK i Spania

Siste nytt

Slutt på «søppel-diskriminering» i Albir

Rådhuset i Alfaz del Pi har besluttet å øke søppel-avgiften for alle som eier bolig i Alfaz...

Eslene i Mijas skal få slippe å bære de tyngste turistene

De som veier over 80kg får ikke lengre kjøre esel-taxi i Mijas. Det nye regelverket trår i...

Spanjolene har nesten Europas dårligste engelsk-kunnskaper

Blant 33 EU-stater kommer Spania på 25. plass hva språk-kunnskaper i Engelsk angår. Blant Spanias befolkning i aldersgruppen 25...

Flere fly til Spania fra Bergen og Stavanger

Norwegian øker frekvensene på flere av sine avganger til Spania. Fra og med april måned øker flyselskapet...

Parkerte leiebilen feil, arrestert for narko-krim

En 25 år gammel mann ble arrestert av politiet i Marbella. Han hadde selv gått til politistasjonen for å...

EU innførte den 1. april 2018 den såkalte portabilitetsforordningen. Denne forordningen går ut på at man fritt skal kunne benytte seg av sine digitale abonnementer innenfor EUs grenser.
Med en gang forordningen trådte i kraft ble det jublet over at man nå endelig kunne ta med seg sine digitale abonnementer der man ønsket. Imidlertid er saken den at portabilitetsforordningen i utgangspunktet bare gjelder for betalte abonnementer og ikke for gratistjenestene.

Selv om NRK betales via en fast avgift regnes tjenesten likevel merkelig nok som en gratistjeneste, slik at den ikke går inn under forordningen.
Sannheten er dermed at denne forordningen hadde mye mindre effekt enn man skulle tro. Den gjelder da altså kun for noen TV-abonnementer, og for disse kun innenfor EU. NRK kan dermed i utgangspunktet fortsatt ikke sees i Spania.
Merk at ikke alle NRKs programmer er blokkert utenfor Norge. Programmene NRK for eksempel selv produserer, vil som utgangspunkt alltid være tilgjengelige. Imidlertid er det ofte sport eller internasjonale TV-serier vi ønsker å se.

IKKE TILGJENGELIG UTENFOR NORGE: Denne beskjeden får du for eksempel når du skal se Poldasrk i Spania.

Forskjellige muligheter
NRK har sagt at de ser etter muligheter for å åpne opp NRK innenfor EUs grenser, da for alle norske borgere. En mulighet de har nevnt er å logge inn på NRK nett TV via for eksempel bank ID.
NRK er imidlertid usikre på når dette kan la seg gjøre eller om det i det hele tatt vil la seg gjøre. Med tanke på at NRK ikke har det aller største incentivet til å finne en løsning på dette vil det sannsynligvis ta ganske lang tid.
Dersom du vil se et program på NRK i Spania som er geoblokkert har du for øyeblikket to muligheter slik vi er klar over.

NRK gjennom RiksTV eller Canal Digital
Den ene muligheten er å se NRK via en distributør. Da de betalte TV-tjenestene nå er åpne innenfor EU, har disse nå begynt å ta inn NRK i sitt tilbud. På denne måten kan NRK lure seg rundt systemet da de blir en slags betalttjeneste.
Dette er en fin mulighet, men problemet er at dette kan bli veldig dyrt, særlig dersom du kun ønsker å se NRK i utlandet i en liten periode. For eksempel koster det billigste RiksTV abonnementet 199 kr i mnd, og da må du binde deg i 12 måneder.
Canal Digital er for øyeblikket på minimum 289 kr i mnd, og også i dette tilfellet må du binde deg i 12 måneder. Denne løsningen blir dermed veldig dyr. Skal du for eksempel bare se et sportevent i et par dager vil det da altså koste over 2000 kr, hvilket åpenbart ikke er ønskelig.

NRK gjennom VPN
Kanskje den beste muligheten for å se NRK i Spania er å benytte seg av en VPN-tjeneste. Dette gjelder særlig dersom du kun ønsker å se på NRK. En VPN er et program som endrer IP adressen din.
Gjennom et VPN-program kan du dermed få en norsk IP adresse på PCen din, og dermed vil NRK tro at du befinner deg i Norge. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned et VPN-program og koble deg til en server i Norge. Dette er egentlig ganske enkelt.
VPN koster også penger, men er langt billigere enn løsningen over. En månedspris er rundt 80 kr, men man kan binde seg for en lengre perioder og få det en del billigere.
Du kan lese en lengre test av hvilke VPN-tjenester som er best på nettstedet vpnportalen.no.

Oppsummert
Det finnes altså en del muligheter for hvordan du kan se NRK i Spania, så du er ikke henvist til en sort skjerm dersom du virkelig har behov for å se et geoblokkert TV program.
Det beste og mest rettferdige hadde jo vært om nordmenn i utlandet fritt kunne se NRK, uten å betale for å komme seg rundt denne geoblokkeringen. Dette gjelder særlig personer som har betalt NRK-lisensen.
Hvor lenge geoblokkering av NRKs programmer i Spania vil vare er uklart, men det er grunn til å tro at det kan vare en stund lenger.

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Slutt på «søppel-diskriminering» i Albir

Rådhuset i Alfaz del Pi har besluttet å øke søppel-avgiften for alle som eier bolig i Alfaz del Pi. Til nå har...

Eslene i Mijas skal få slippe å bære de tyngste turistene

De som veier over 80kg får ikke lengre kjøre esel-taxi i Mijas. Det nye regelverket trår i kraft fra 2020 som ett...

Spanjolene har nesten Europas dårligste engelsk-kunnskaper

Blant 33 EU-stater kommer Spania på 25. plass hva språk-kunnskaper i Engelsk angår. Blant Spanias befolkning i aldersgruppen 25 og 64 år snakker 45.8% bare...

Flere fly til Spania fra Bergen og Stavanger

Norwegian øker frekvensene på flere av sine avganger til Spania. Fra og med april måned øker flyselskapet antall avganger fra Bergen til...

Parkerte leiebilen feil, arrestert for narko-krim

En 25 år gammel mann ble arrestert av politiet i Marbella. Han hadde selv gått til politistasjonen for å betale boten etter at leiebilen...

Nå kan du varsle politiet via mobilapp

Antallet anmeldte forhold har gått ned med 35% for forseelser og 8% for kriminelle forhold. Det er politiet i Alfaz del Pi...

Forsikringsselskapene har betalt ut 455 millioner Euro etter stormen

I Alicante og Murcia har regninga etter høststormene med tilhørende flom kommet på 455 millioner Euro. I tillegg kommer utbetalingene fra staten som er langt...

Nå kan du bestille taxi med app i Alfaz del Pi

Med få tastetrykk kan man nå bestille taxi i Alfaz del Pi og Albir. De 22 drosjene som finnes i Alfaz del...

Mer politi til Orihuela

Det skal ansettes 18 nye politifolk i Orihuela kommune. Man har over en tid sett tilfeller hvor det har tatt lang tid for politiet...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...