Fortsatt ikke full tilgang til NRK i Spania

Siste nytt

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye...

EU innførte den 1. april 2018 den såkalte portabilitetsforordningen. Denne forordningen går ut på at man fritt skal kunne benytte seg av sine digitale abonnementer innenfor EUs grenser.
Med en gang forordningen trådte i kraft ble det jublet over at man nå endelig kunne ta med seg sine digitale abonnementer der man ønsket. Imidlertid er saken den at portabilitetsforordningen i utgangspunktet bare gjelder for betalte abonnementer og ikke for gratistjenestene.

Selv om NRK betales via en fast avgift regnes tjenesten likevel merkelig nok som en gratistjeneste, slik at den ikke går inn under forordningen.
Sannheten er dermed at denne forordningen hadde mye mindre effekt enn man skulle tro. Den gjelder da altså kun for noen TV-abonnementer, og for disse kun innenfor EU. NRK kan dermed i utgangspunktet fortsatt ikke sees i Spania.
Merk at ikke alle NRKs programmer er blokkert utenfor Norge. Programmene NRK for eksempel selv produserer, vil som utgangspunkt alltid være tilgjengelige. Imidlertid er det ofte sport eller internasjonale TV-serier vi ønsker å se.

IKKE TILGJENGELIG UTENFOR NORGE: Denne beskjeden får du for eksempel når du skal se Poldasrk i Spania.

Forskjellige muligheter
NRK har sagt at de ser etter muligheter for å åpne opp NRK innenfor EUs grenser, da for alle norske borgere. En mulighet de har nevnt er å logge inn på NRK nett TV via for eksempel bank ID.
NRK er imidlertid usikre på når dette kan la seg gjøre eller om det i det hele tatt vil la seg gjøre. Med tanke på at NRK ikke har det aller største incentivet til å finne en løsning på dette vil det sannsynligvis ta ganske lang tid.
Dersom du vil se et program på NRK i Spania som er geoblokkert har du for øyeblikket to muligheter slik vi er klar over.

NRK gjennom RiksTV eller Canal Digital
Den ene muligheten er å se NRK via en distributør. Da de betalte TV-tjenestene nå er åpne innenfor EU, har disse nå begynt å ta inn NRK i sitt tilbud. På denne måten kan NRK lure seg rundt systemet da de blir en slags betalttjeneste.
Dette er en fin mulighet, men problemet er at dette kan bli veldig dyrt, særlig dersom du kun ønsker å se NRK i utlandet i en liten periode. For eksempel koster det billigste RiksTV abonnementet 199 kr i mnd, og da må du binde deg i 12 måneder.
Canal Digital er for øyeblikket på minimum 289 kr i mnd, og også i dette tilfellet må du binde deg i 12 måneder. Denne løsningen blir dermed veldig dyr. Skal du for eksempel bare se et sportevent i et par dager vil det da altså koste over 2000 kr, hvilket åpenbart ikke er ønskelig.

NRK gjennom VPN
Kanskje den beste muligheten for å se NRK i Spania er å benytte seg av en VPN-tjeneste. Dette gjelder særlig dersom du kun ønsker å se på NRK. En VPN er et program som endrer IP adressen din.
Gjennom et VPN-program kan du dermed få en norsk IP adresse på PCen din, og dermed vil NRK tro at du befinner deg i Norge. Det eneste du trenger å gjøre er å laste ned et VPN-program og koble deg til en server i Norge. Dette er egentlig ganske enkelt.
VPN koster også penger, men er langt billigere enn løsningen over. En månedspris er rundt 80 kr, men man kan binde seg for en lengre perioder og få det en del billigere.
Du kan lese en lengre test av hvilke VPN-tjenester som er best på nettstedet vpnportalen.no.

Oppsummert
Det finnes altså en del muligheter for hvordan du kan se NRK i Spania, så du er ikke henvist til en sort skjerm dersom du virkelig har behov for å se et geoblokkert TV program.
Det beste og mest rettferdige hadde jo vært om nordmenn i utlandet fritt kunne se NRK, uten å betale for å komme seg rundt denne geoblokkeringen. Dette gjelder særlig personer som har betalt NRK-lisensen.
Hvor lenge geoblokkering av NRKs programmer i Spania vil vare er uklart, men det er grunn til å tro at det kan vare en stund lenger.

Setter du pris på det vi skriver?

Setter du pris på det vi skriver?Spanderer du en kaffe på oss?

Grunnet Corona-viruset kan SpaniaPosten ikke distribuere noen papirugaven. Samtidig holder de fleste av våre annonsører stengt.

Vi ber om din støtte for å kunne bruke mer av vår tid på å holde deg oppdatert online.

Spanderer du en kaffe?

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

De første turistene kommer fra Norden og Tyskland i juni – britene må vente lenger

Den spanske turistministeren Maria Reyes Morato sier briter må vente med å reise til Spania. Smittesituasjonen i Storbritannia er vesentlig værre enn...

Reiser mellom provinsene fra 7. juni

Spanias transport-minister, Jose Luis Abalos, sier man åpner for reiser mellom spanias regioner 7. juni, men begrenset til de som er i...

Slutt på “alarm-tilstand” 21. juni

Spanias statsminister Pedro Sanchez annonserte søndag 31.mai at han ber om en siste forlengelse av alarm-tilstanden til 21. juni. Det er også...

Orihuela og Guardamar har åpnet strendene og handlesenter

1. juni åpnet strendene i Orihuela og Guardamar. Selv om det er fritt frem for å bade og svømme var det en...

Ingen omkomne av Corona-viruset siste døgn – rekordfå nye smittede

Det er i Spania ikke registrert noen dødsfall som kan knyttes til Corona-viruset siste døgn. Antallet nye som har testet positivt for...

Spania går til fase 2 – Dette kan du gjøre fra og med mandag

Mandag 1. juni går mesteparten av Spania til Fase 2, untatt de opprinnelig hardest rammede regionene, Madrid, Barcelona og deler av Nord-Spania...

En av fem på sykehus døde av Corona-viruset 85.7% fikk hydroxiklorin

Innsamlede data viser at den «typiske» pasienten som omkom av Corona-viruset var over 90 år gammel med minst to kroniske sykdommer fra...

Fem tips om boligmarkedet etter Corona-viruset

Ingen har kunne gått på visning eller flytte. Næringslivet har nesten stoppet opp i flere måneder. Mange er permittert eller har mistet...

Deler av Spania åpner allerede i juni

Den spanske regjeringen la 26. mai frem et forslag for EU om hvordan man enklere og sikrere kan åpne for fri reise...

Opplev Spania!

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...