I DAGI MORGEN

Det spanske instituttet for historie Real Academia de la Historia endrer sin offisielle definisjon av general Francisco Franco og innrømmer at regimets gamle leder var en diktator. Det ærverdige instituttet som har kong Felipe VI og dronning Letizia som æresmedlem har i sitt biografiske oppslagsverk beskyttet den gamle diktatoren fra den belastende tittelen under det påskudd at han var «autoritær» men ikke «totalitær» og at han inntok rollen som statsleder basert på politisk enighet blant sine støttespillere.

Tors, 2015-04-09 08:48

Det spanske instituttet for historie Real Academia de la Historia endrer sin offisielle definisjon av general Francisco Franco og innrømmer at regimets gamle leder var en diktator. Det ærverdige instituttet som har kong Felipe VI og dronning Letizia som æresmedlem har i sitt biografiske oppslagsverk beskyttet den gamle diktatoren fra den belastende tittelen under det påskudd at han var «autoritær» men ikke «totalitær» og at han inntok rollen som statsleder basert på politisk enighet blant sine støttespillere.

Hvordan man skal forstå Francos regime i Spania har i alle år vært gjenstand for splittelse blant spanjolene og stått i veien for forsoning etter diktatorens død i 1975. Temaet var lenge tabu og splittet ikke bare landets befolkning men også den enkelte familie som hadde familiemedlemmer på hver sin side under borgerkrigen. Kun de senere årene har spørsmålet om den betente fortiden fått legitimitet som tema og er blitt tatt opp til offentlig debatt.

I 2007 vedtok nasjonalforsamlingen i Madrid en egen lov (Ley de Memoria Histórica) som skulle gjenopprette historien og gi oppreisning til ofrene for borgerkrigen og diktaturet. Men selv om det i dag snakkes mer kritisk om den politiske forfølgelsen, undertrykkelsen og drapene under Franco er teamet fremdeles svært upopulært hos mange. Blant annet har dagens regjeringsparti Partido Popular som har sine røtter i det gamle regimet ikke villet diskutere fortiden og har hele tiden ment at man ville ha klart seg bedre uten den nye loven.

Les: PP vil ikke fjerne Franco-navn

At landets fremste institutt for historie nå endrer sin definisjon av Franco samt reviderer en rekke andre biografiske tekster knyttet til personer fra regimet, har derfor en viktig symbolsk betydning.

Etter at instituttets leder Gonzalo Anes døde for et år siden har den nyvalgte lederen Carmen Iglesias bekreftet at de aktuelle tekstene skal endres. I et intervju med radiokanalen Cadena Ser sier den nye lederen at Francos regime var et «autoritært diktatur» og at endringen vil bli gjennomført.


Truet med å stoppe bevilgningene

I følge avisen El País kom initiativet til å endre de gamle tekstene fra den forrige PSOE-regjeringen. Etter å ha fremmet historieminneloven i 2007 mente partiet at Real Academia de la Historias historieforståelse også måtte oppdateres fordi den på mange områder var forfeilet og politisk farget.

Beretningen om Franco var blant de mest kontroversielle emnene. Teksten skal i sin tid ha blitt forfattet av den spanske historikeren Luis Suárez, en person som angivelig hadde nære relasjoner til den Franco-lojale organisasjonen Fundación Nacional Francisco Franco. Etter at PSOE-regjeringen i 2011 truet med å stoppe bevilgningene til instituttet ble det enighet om at de biografiske tekstene skulle underlegges en kommisjon og revideres.

Endringene som nå skal gjøres vil gjelde for en digital versjon av de aktuelle dokumentene. Nylig ble det også lansert en trykt utgave av det biografiske leksikonet der endringene derimot ikke er tatt med. Real Academia de la Historia skal på et tidspunkt ha antydet at tekstene skulle forandres, men gikk senere bort fra dette. Årsaken til at ingenting ble gjort skal ha vært endringer i det politiske landskapet. Da Partido Popular vant valget i slutten av 2011 og tok over regjeringsmakten kom de med en garanti til akademiet om at bevilgningene skulle fortsette uavhengig om de gjorde endringene eller ikke. Etter det ble de reviderte tekstene ikke tatt med i den skriftlige utgaven og kommer først nå i den digitale versjonen av verket.

Foto: Spanias diktator Francisco Franco sammen med Hitlers SS-kommandant Heinrich Himmler, Spania oktober 1940 (Det tyske riksarkivet/ Bundesarchiv).

Siste nyheter »

2018-01-20 12:20
Foto: Schiller skal ha slettet de kontroversielle meldingene kort tid etter at de ble lagt ut på Facebook. Samtidig sier han til media at han ikke angrer på innholdet i uttalelsene. Bildet viser San José-kirken i Alfaz del Pi der Schiller har vært prest de siste 12 årene.

Prest Miguel Ángel Schiller i Alfaz del Pi er kalt inn på teppet til bispedømmet i Orihuela og Alicante for å ha kalt spanske biskoper for «pedofil

2018-01-19 12:54

Lørdag 26. november går skiheisene i gang på Spanias største skianlegg i Serra Nevada, kort vei fra Granada. Anlegget er også Europas sydligste skianlegg. I år går også VM i Snowboard og Freestyle av stabelen her 7-19. mars. Sierra Nevada åpner sesongen med enkelte forbedringer, blant annet vil man slippe å stå i kø for å kjøpe skikort, nye automater er på plass. Skisesongen er forventet å vare til 30. april.


2018-01-19 12:02
Foto: Torrevieja har de siste årene vært blant kommunene i Spania med størst aktivitet i boligmarkedet.

Investorer satser i Torreviejas boligmarked. I fjor steg antallet godkjente eiendomsprosjekter med 45 prosent fra året før.

2018-01-18 12:48
Foto: Kommuneledelsen i Torrevieja inspiserer det nye taket over renseanlegget for kloakk syd i byen. Anlegget skal ha vært det eneste i sitt slag i Valencia-regionen som ikke hadde bassengene tildekket.

Torrevieja er endelig blitt kvitt problemene med kloakkstank fra renseanlegget EDAR syd i byen.

Mer om Spansk samfunn & kultur »

2018-01-02 08:05

Spania er like korrupt som før og har ikke forbedret seg på noen av de punktene EU-kommisjonen pe

2017-11-30 21:40
Foto: Læren om Den ubesmittede unnfangelse i katolisismen ligger til grunn for en egen type malerier og statuer der Maria er avbildet uten Jesusbarnet, gjerne med glorie, himmelen som bakteppe og omringet av engler (Francisco de Zurbarán, Museo del Prado, Madrid).

Fredag 8. desember er merkedag i Den katolske kirke og helligdag i Spania.

2017-09-09 15:15
Foto: Farskapet til kvinnen som i flere år har hevdet å være Salvador Dalís datter er avkreftet gjennom DNA-testing.

Levningene etter Salvador Dalí kan igjen returneres til Dalí-museet i Figueres.

2017-06-06 10:11
Foto: Gutten som la ut bildet av seg selv som Jesus på Instagram risikerer bøter eller fengsel i 180 dager. Tiltalen føyer seg inn i rekken av liknende saker om ytringsfrihet i Spania det siste året.

En 23 år gammel mann fra Jaén i Andalucia er tiltalt for blasfemi etter å ha photoshoppet sitt eg

2017-05-19 12:00
Foto: Illustrasjon.

Et foreldrepar i Cantabria slipper å betale lommepenger til sin arbeidsledige datter på 23 år.

2017-03-06 09:46
Foto: La falla del Mercat Central i 2016.

En av de viktigste utstillingene av figurer under årets Las Fallas-festival i Valencia ville dedi

2017-02-18 09:20
Foto: Illustrasjon.

En mann fra Salamanca i Castilla y Leon er idømt en bot på 180 euro for å ha vist fingeren til en

2017-02-12 11:43
Foto: Tidligere diktator Francisco Franco ligger gravlagt i kirkegulvet i basilikaen som utgjør midtpunktet til nasjonalmonumentet over de falne i Den spanske borgerkrigen.

Opposisjonspartiet PSOE har fremsatt et krav i parlamentet om at graven til Francisco Franco flyt

2016-12-18 10:54

Regionsregjeringen i Valencia vil inkludere det valensianske språket på listen over nasjonal kult

2016-12-14 10:10
Foto: Legen Eduardo Vela på vei til et rettsavhør i Madrid i 2013.

En ny rettssak er i gang om Spanias frastjålne barn.

2016-12-12 13:59
Foto: Den kjente matadoren Francisco Rivera tyrefekter med sin fem måneder gamle datter på armen, januar 2016.

Tyrefekting møter stadig sterkere motstand i Spania.

2016-11-05 10:45

Foreldre til barn i offentlig skole i Spania har gått ut i en måneds «streik» mot hjemmelekser.

2016-10-12 14:09

I Badalona, som er Katalonias tredje største by, avlyste man 12.

2016-06-30 16:00

På gamle hus, under broer og på mange murer har en

2016-06-01 09:17
Et utvalg spanske fornavn.

Tidligere var det «Maria Jose» man skulle hete.

2016-03-04 09:54

Det politiske partiet Ciudadanos mener Spania er i feil tidssone og bør stille klokken tilbake én

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 20.01.2018

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 21.01.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA