I DAGI MORGEN

Foto: Allerede i 1418 ble et statlig organ formelt etablert i Valencia. Få år senere startet byggingen av Palau de la Generalitat (bildet), dagens sete for regionsregjeringen.

Valencias regionsadministrasjon Generalitat Valenciana fyller 600 år, men begivenheten skal knapt feires. Enkelte mener jubileet tones ned for ikke å bli assosiert med katalansk nasjonalisme. Det er imidlertid ikke den offisielle versjonen. Regionsregjeringen skal i stedet ha signalisert at den nøkterne feiringen er økonomisk motivert.

Fre, 2018-05-11 20:56

Valencias regionsadministrasjon Generalitat Valenciana fyller 600 år, men begivenheten skal knapt feires. Enkelte mener jubileet tones ned for ikke å bli assosiert med katalansk nasjonalisme. Det er imidlertid ikke den offisielle versjonen. Regionsregjeringen skal i stedet ha signalisert at den nøkterne feiringen er økonomisk motivert.

Allerede i 1418 ble et statlig organ formelt etablert i Valencia. Få år senere startet byggingen av Palau de la Generalitat, dagens sete for regionsregjeringen. Det første styret skal imidlertid ha vært lite annet enn et organ for innkreving av skatter og avgifter for kongehuset Aragón. At regjeringen i Valencia har annonsert en nøktern markering av 600-årsjubileet er kanskje knyttet til dette. Det skal i hvert fall være noe av begrunnelsen fra regionsregjeringens hold. En storstilt feiring av en institusjon fra Middelalderen som ikke hadde mye til felles med dagens styre virker meningsløst når regionen fra før sliter med å dekke utgiftene til vanlige velferdsytelser.

Det har imidlertid vært antydet at noe mer ligger bak det nøkterne jubileumsbudsjettet på 480.000 euro. Enkelte har tolket den diskrete feiringen med at regjeringen ønsker å markere avstand til regional nasjonalisme av typen man har sett i Catalonia. Samtidig vet man at den valensianske regjeringen selv besitter sterk regional nasjonsfølelse i egne rekker.


Progressiv valensiansk nasjonalisme

Regionsregjeringen er en Podemos-støttet koalisjonsregjering som foruten det spanske arbeiderpatiet PSOE består av samlingspartiet Compromís. Sistnevnte parti er et samlingsparti som ved siden av sin rødgrønne profil har en selverklært nasjonalistisk grunntone. I statuttene til partiet heter det at partiets politikk er tuftet på en «forening av progressiv valensiansk nasjonalisme, moderne sosialisme og miljø».

At Compromís er i stand til å fremme valensiansk egenart har man blant annet sett i regionsregjeringens nye kontroveriselle språklov. Den nye loven har riktignok ikke vært begrunnet med nasjonalisme, men med et ønske om å «redde» et språk som i følge undersøkelser snakkes av stadig færre valensianere.

Les også: Valensiansk på vei ut?

Kravet om mer valensiansk i skolen og som obligatorisk språk for alle som skal jobbe i det offentlige er imidlertid blitt tolket som et uttrykk for en regional nasjonalisme av typen man har sett i Catalonia. Den omstridte loven har da også mottatt mye kritikk, ikke minst fra Spanias regjeringsparti Partido Popular og statsminister Mariano Rajoy.

Under et besøk i Alicante i begynnelsen av mai refererte Rajoy til språkreformen og advarte Valencia-regjeringen mot ikke å bli «smittet» av katalanerne. Han truet også med å ta reformen til domstolene for å få den underkjent.

At Spanias statsminister advarer mot regional nasjonalisme er imidlertid ingen nyhet. Rajoy som siden han tiltrådte som Spanias regjeringssjef i slutten av 2011 har vært hjemsøkt av spørsmålet om uavhengighet i Catalonia har kommet med den samme advarselen til både Balearene og Baskerland. Han har også bragt med seg sine bekymringer til kollegaer i andre europeiske land og blant annet advart mot nasjonalismen på franske Korsika og i italienske Tyrol.


Lav oppslutning for valensiansk nasjonalisme

Men i motsetning til i Catalonia, der oppslutningen om uavhengighetspartiene ved forrige valg var på nær femti prosent, viser undersøkelser at nasjonalismen ikke står spesielt sterkt i Valencia.

Den spanske avisen El País viser til en nyere sosiologiundersøkelse der det fremgår at kun 3,8 prosent av innbyggerne i Valencia-regionen føler seg mer valensianske enn spanske. Til sammenlikning er andelen som føler seg spanske langt større, mens det store flertallet (over 60 prosent) føler seg like mye spansk som valensiansk.

I tillegg står det spanske arbeiderpartiet PSOE sterkt i koalisjonsregjeringen i Valencia, et parti som i utgangspunktet ikke deler samarbeidspartnerens forankring i "progressiv valensiansk nasjonalisme". Partiet har blant annet markert seg som svært lojale til den spanske statsforfatningen i Catalonia-spørsmålet. PSOE er åpen for reformer som tillater økt selvstyre for regionene, men stiller seg i likhet med Partido Popular uforstående til ønsket om løsrivelse.

PSOE (Partido Socialista Obrero Español) ble etablert i tiden da Spania gikk fra diktatur til demokrati på slutten av 1970-tallet. Politikerne som dannet partiet hadde bidratt aktivt til dannelsen av den nye demokratiske staten, en statsforfatning partiets nåværende leder Pedro Sanchéz har sagt partiet er stolte av og vil forsvare.


Vil spare penger

Dermed gjenstår den offisielle begrunnelsen til Valencia-regjeringen. Økonomiske hensyn tilsier en nøktern feiring. I følge El País er det i hvert fall begrunnelsen som er signalisert fra flere av medlemmene i Generalitat Valencianas regjering. Der antydes det at den moderate pengebruken skyldes at andre politiske saker anses som viktigere. Regionsregjeringen har i årevis slitt med økonomien, en situasjon ble betydelig forverret under de siste årene med PP-styre og dets mange korrupsjonsskandaler.

Å bruke store pengesummer på pomp og prakt og samtidig be sentrale myndigheter om penger til en hardt presset regionsøkonomi er ikke i harmoni. Dersom den diskrete feiringen av 600-årsjubileet skal tolkes politisk, er det like mye et signal til sentralregjeringen i Madrid om endelig å prioritere Valencia.

Regionspresidenten Ximo Puig (PSOE) har lenge ment at bevilgningene fra statens side ikke er store nok og har tatt til orde for at hele finansieringssystemet for regionene må endres. Blant annet er det påpekt at Valencias innbyggere (sammenliknet med Spanias 16 andre regioner) har færrest ressurser per innbygger, men høyest gjeld.

At Valencia bør få mer penger er også et synspunkt de fleste valensianske partier er enige om, inkludert regjeringspartiet Partido Populars lokallag i Valencia. Forrige regionspresident Alberto Fabra, fra PP, la heller aldri skjul på at han mente systemet måtte endres. I løpet av sin korte periode som president rakk han å fremsette en rekke krav bedre finansiering av regionen til sitt moderparti i Madrid.

Dagens regionspresident Ximo Puig er imidlertid den som så langt har tatt kritikken lengst. Nylig gikk han ut i media og mente at Valencia hadde et så stort og urealisert potensial for økonomisk vekst, at dersom regionen ble prioritert ville den bidra til å øke hele Spanias bruttonasjonalprodukt med flere prosent. Puig mener de må foretas dyptgående reformer av finaniseringssytemet. Bare på den måten får man garantert at utgiftene til offentlig helsetjeneste, utdanning og sosiale stønader  i Valencia blir dekket.

Budsjettet på Generalitat Valencianas feiring av jubileumsåret er på til sammen 480.000 euro, ca. 4,5 millioner kroner.

Siste nyheter »

2018-05-20 10:05
Foto: «Barnefrie hoteller» skal ha blitt en av mange nisjer for hotellbransjen i Benidorm. Flere av hotellene har samtidig forbud mot høylytte arrangementer, fester og utdrikningslag (Benidorm, Alicante).

Flere hoteller i den populære feriebyen Benidorm tillater ikke barn.

2018-05-19 08:53
Foto: Etter Brexit vil britene ikke lenger nyte godt av EU-borgerskapet. Alle som bor i Spania oppfordres derfor til å registrere seg hos kommunen for ikke å miste retten til offentlige tjenester som helsehjelp, utdanningstilbud og sosiale tjenester (Illustrasjon).

Briter som bor på Costa Blanca og ønsker å beholde sine rettigheter i Spania etter Brexit bør registrere seg hos kommunen.

2018-05-18 10:56
Foto: I tillegg til tidsfristen for gamle byggetillatelser er reguleringsplanen til en rekke kommuner på Costa Blanca berørt av den nye verneplanen, blant annet Orihuela, Alicante, Alfaz del Pi, Altea, Dénia og Xàbia. Torrevieja skal allerede ha endret sine vedtekter i tråd med de nye reglene (Altea-bukta, Costa Blanca).

Den nye verneplanen for Valencia-regionens kystområder (Pativel) er trådt i kraft.

2018-05-17 12:37
Foto: (Benidorm, Alicante).

Costa Blanca og resten av Alicante-provinsen topper salgslisten for eiendom i Spania i første kvartal.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-05-20 10:05
Foto: «Barnefrie hoteller» skal ha blitt en av mange nisjer for hotellbransjen i Benidorm. Flere av hotellene har samtidig forbud mot høylytte arrangementer, fester og utdrikningslag (Benidorm, Alicante).

Flere hoteller i den populære feriebyen Benidorm tillater ikke barn.

2018-05-19 08:53
Foto: Etter Brexit vil britene ikke lenger nyte godt av EU-borgerskapet. Alle som bor i Spania oppfordres derfor til å registrere seg hos kommunen for ikke å miste retten til offentlige tjenester som helsehjelp, utdanningstilbud og sosiale tjenester (Illustrasjon).

Briter som bor på Costa Blanca og ønsker å beholde sine rettigheter i Spania etter Brexit bør reg

2018-05-15 15:47
Foto: Spania vil ikke flytte sin ambassade til Jerusalem, slik USA har gjort, men forbli i Tel Aviv i tråd med FN-resolusjon, opplyser landets utenriksdepartement. Bildet viser Spanias utenriksminister Alfonso Dastis (Illustrasjon).

Spania ber Israel vise måtehold i maktbruken etter at over 60 palestinske demonstranter mandag 14

2018-05-13 10:42
Foto: Den nye Guinness-rekorden ble satt av musikkelever på tyrefektingarenaen Plaza de Toros i Alicante (Bildet er fra et annet arrangement).

Barn og ungdom fra forskjellige musikkskoler på Costa Blanca satte lørdag 12.

2018-05-11 20:56
Foto: Allerede i 1418 ble et statlig organ formelt etablert i Valencia. Få år senere startet byggingen av Palau de la Generalitat (bildet), dagens sete for regionsregjeringen.

Valencias regionsadministrasjon Generalitat Valenciana fyller 600 år, men begivenheten skal knapt

2018-05-09 12:53
Foto: Til sammen 45 land over hele verden er med i kåringen Blått Flagg. Foruten de 590 spanske strendene som får flagget i 2018, er det også gitt flagg til 101 spanske havner og 5 båter (Alicante, Spania).

Antallet strender i Spania med Blått flagg øker også i 2018.

2018-05-07 21:39
Foto: I følge statistikken er turisme det klart største motivet for reiser til Spania, ca. 90 prosent av totalen i mars. Samtidig øker også antallet forretningsreiser fra utlandet (Strand i Pontevedra, Galicia).

Antall mennesker som velger Spania som reisemål fortsetter å øke også i 2018.

2018-05-06 20:44
Foto: Tittelen Ducado de Franco skal etter tradisjonen for adelsbenevnelser gå i arv til diktatorens barnebarn Carmen Martínez-Bordiú. Flere spanske partier har etter det bedt om at tittelen fjernes, fordi den ikke anses i harmoni med det moderne demokratiet.

Francos eldste barnebarn Carmen Martínez-Bordiú har gjort krav på adelstittelen Hertuginne av Fra

2018-05-06 14:56

En potetbonde fra Galicia, i Nord-Spania, er lite imponert av å ha blitt "verdens-kjent" over nat

2018-05-06 14:48

Talsmann for Partido Popular i Altea, Jesús Ballester, sier rådhuset i byen nå må slutte å forfek

2018-05-06 14:47

Mens slutten på ETA betegnes som et historisk gjennombrudd internasjonalt, er det lite begeistrin

2018-04-28 19:36
 Foto: Dommen i Pamplona onsdag 26. april førte til protester over hele Spania. Bilde er fra en demonstrasjon i Madrid samme dag.

Tusenvis av mennesker tok lørdag 28.

2018-04-27 10:59
Foto: Llucmajor, Mallorca.

En 70 år gammel mann fra Norge skal torsdag 26.

2018-04-26 13:06
Foto: De siste månedene skal det ikke ha vært noe kontakt mellom IKEA og Alicante-kommune. Det nye byrådet vil nå gjennoppta forhandlingene og unngå at prosjektet går til Elche (IKEA-butikk, Sverige)

Det nye byrådet i Alicante vil gjenoppta forhandlingene med IKEA.

2018-04-25 14:33
Foto: Cristina Cifuentes har vært en av Partido Populars mest profilerte politikere, de tre siste årene som regionspresident i Madrid. Bildet viser Cifuentes og hennes forgjenger Ignacio González som trakk seg etter korrupsjonsavsløringer i 2015.

Madrids regionspresident Cristina Cifuentes (PP) har trukket seg etter å ha blitt avslørt med en

2018-04-25 11:49
  Foto: Funn av den giftige maneten er gjort langs hele kysten av Costa Blanca. Maneten er sjelden dødelig, men kan gi intense smerter som kan føre til panikk for den som blir brent (Physalia physalis).

Flere kommuner på Costa Blanca advarte tirsdag 24.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 21.05.2018

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 20.05.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA