Massakren ved Caball Verd

Siste nytt

Ny avkjørsel til Albir påbegynnes i 2020

Under rådhusets julemiddag for pressen la ordfører i Alfaz del Pi, Vicente Arques frem noen av prosjektene...

1900 nye boliger bygges i Torrox

Etter at prosjektet «Puerto Narixa» ble stoppet opp ti år tilbake, under den internasjonale finanskrisen, er byggingen igjen i...

Dårligste september på fem år

Antallet nye lån til bolig i Spania gikk i september ned 31.6% sammenliknet med samme periode året før. Man...

60% billigere togbilletter

Fra og med 2020 får det statskontrollerte togselskapet Renfe konkurranse på strekningene hvor man opererer med lyntogene AVE.

Spanias største arkeologiske utgravning

Da man gravde for å bygge en ny metro-linje i Malaga oppdaget man det som er skule bli Spanias...

Den historiske vandreturen La Ruta Morisca er over for i år. Arrangementet gjennomføres hvert år i forskjellige kommuner nord på Costa Blanca for å lære historien om de moriske muslimene som for fire hundre år siden ble fordrevet fra Alicante-provinsen. Den mest dramatiske hendelsen skjedde ved fjellet Caball Verd i Marina Alta der tusenvis av morisker ble drept. Hendelsen er omtalt som det det første folkemordet i moderne tid i Europa.

Hvert år de siste syv årene er den historiske vandreturen La Ruta Morisca (Den moriske ruten) blitt arrangert nord på Costa Blanca. Avslutningen av årets runde skjedde lørdag 17. desember og var lagt til kulturhuset i Alfaz del Pi (La Casa de Cultura). Foruten Alfaz del Pi gikk årets tur gjennom nabokommunene Altea og Benidorm. Som en del av avslutningen ble neste års rute presentert, La Ruta Morisca VIII, med turer som skal gå fra Cala de Benidorm, Cala de Finestrat og Villajoyosa før avslutningen skal holdes i Illeta dels Banys i El Campello.

Den tragiske skjebnen til det muslimske folket som holdt til i områdene nord på Costa Blanca utspilte seg i november 1609. Rundt 17.000 morisker trosset kong Felipe III´s ordre om utvisning fra Spania og forskanset seg i Laguar-dalen i distriktet Marina Alta.

Bevæpnet kun med stein, slynger og en og annen armbrøst gikk de til kamp mot fem tusen soldater av spanskekongens regimenter fra Napoli og Sicilia. Historien er i dag kjent som massakren ved Caball Verd (Den grønne hesten på valensiansk), fjellet der de søkte tilflukt og til slutt måtte overgi seg. Da var flere tusen morisker drept av Felipes menn.

Historien om dette folkets sørgelige endelikt i Alicante-provinsen skal i stor grad ha vært glemt hos spanske historikere. I forbindelse med markeringen av 400 år siden massakren ved Cabell Verd i 2009 omtalte avisen El País hendelsen som “det første folkemordet i moderne tid i Europa”.

La Ruta Morisca har til hensikt å kaste lys over moriskenes historie som en del av kulturarven i provinsen Alicante. I følge en av prosjektets initiativtagere Manuel Pinto ønsker man å få frem så vel det geografiske aspektet i områdene der historien utspilte seg, som antropologiske, kulturelle og historiske hensyn. Til sammen rundt 42.000 morisker ble tvunget til å forlate havnene i Dénia og Xàbia med kurs for Oran i Algerie.

 

Forvisningen av morisker fra Spania

Spanias konge Felipe III besluttet ved dekret i 1609 at alle gjenværende morisker skulle forvises fra Kongedømmet Valencia. Dette var muslimer som offisielt hadde latt seg døpe etter de kristnes gjenerobring av Den iberiske halvøy fra maurerne (den såkalte Reconquista fra 718 til 1492).

Moriskene levde i stor grad adskilt fra resten av samfunnet og beholdt ofte sin egen religion. De var derfor gjenstand for stor misnøye blant de kristne og ble til slutt beordret fordrevet fra Spania.

Etter forvisningen forsøkte enkelte morisker å etablere seg andre steder i Europa som i Frankrike. De fleste skal imidlertid ha flyktet sørover til Nord-Afrika.

Kongens ordre om deportasjon fra Valencia gjaldt senere også for andre spanske regioner som Andalucia, Extremadura, Castilla og Aragón. Fra 1609 til 1613 skal rundt 300.000 morisker ha blitt forvist fra landet. De fleste kom fra Valencia og Aragón. Valencia skal som følge av forvisningen ha tapt rundt en tredjedel av sin befolkning.

Les også: Valencias glemte konger

 

Kjenner du noen som bør lese denne saken? Del gjerne!

Flere nyheter fra Spania

Ny avkjørsel til Albir påbegynnes i 2020

Under rådhusets julemiddag for pressen la ordfører i Alfaz del Pi, Vicente Arques frem noen av prosjektene for 2020.

1900 nye boliger bygges i Torrox

Etter at prosjektet «Puerto Narixa» ble stoppet opp ti år tilbake, under den internasjonale finanskrisen, er byggingen igjen i gang i Torrox øst på Costa...

Dårligste september på fem år

Antallet nye lån til bolig i Spania gikk i september ned 31.6% sammenliknet med samme periode året før. Man må tilbake til 2014 for...

60% billigere togbilletter

Fra og med 2020 får det statskontrollerte togselskapet Renfe konkurranse på strekningene hvor man opererer med lyntogene AVE. Det er franske SNCF...

Spanias største arkeologiske utgravning

Da man gravde for å bygge en ny metro-linje i Malaga oppdaget man det som er skule bli Spanias største arkeologiske utgravning.

Toppløsprotest mot spanske fasister

En gruppe kvinner protesterte i 20. november, dagen Spanias diktator døde 44 år tilbake. Spanske fasister og nynazister marsjerer årlig denne dagen for å minnes...

Spanske forbrukere bruker mer penger

Forbruket blant spanske forbrukere økte pengebruken med 2.6% i oktober. Også i september økte man forbruket, da med 3.4%. Det er statistikkbyrået INE som har...

Bankdirektør advarer om Katalonia-effekt

President for den spanske banken Caixabank sier at situasjonen i Katalonia nå har en målbar, skadelig effekt, på den spanske økonomien. Det var under en...

PSOEs toppledere «rotet bort» 680 millioner Euro i korrupsjon

En gruppe på 21 helt sentrale PSOE-politikere ble i november dømt skyldige for korrupsjon og misbruk av offentlige midler. Dette er bare...

Opplev Spania!

Leiebil i Alicante og Malaga – 5 nye lønnsomme tips før du bestiller

Leiebil i ferien gjør turen til stranda, utflukter og shoppingen enklere. Reisen til og fra flyplassen går...

En heldagtur gjennom drueåkre og bortgjemte strender nord på Costa Blanca

Få områder kan fremvise en så stor variasjon av landskap og utflukter som den nordre delen av...