I DAGI MORGEN

Foto: Juan Carlos ble innsatt som kongen av Spania den 22. november 1975 og ble ved tronen frem til sin abdikasjon den 19. juni 2014. Bildet viser den tidligere kongen sammen med kone Sofía av Spania.

Spanias tidligere konge Juan Carlos I fyller 80 år. Den pensjonerte monarken var konge av Spania fra Francos død i 1975 og frem til han overga tronen til sin sønn Felipe i 2014. Juan Carlos var under sin regjeringstid regnet som en populær konge som bidro til å fremme demokratiet i Spania og til å forene ellers motstridende politiske retninger. De siste årene ved tronen ble imidlertid preget av flere skandaler i kongehuset, blant annet svindelsaken mot hans datter prinsesse Cristina og svigersønn Iñaki Urdangarin.

Iør, 2018-01-06 12:53

Spanias tidligere konge Juan Carlos I fyller 80 år. Den pensjonerte monarken var konge av Spania fra Francos død i 1975 og frem til han overga tronen til sin sønn Felipe i 2014. Juan Carlos var under sin regjeringstid regnet som en populær konge som bidro til å fremme demokratiet i Spania og til å forene ellers motstridende politiske retninger. De siste årene ved tronen ble imidlertid preget av flere skandaler i kongehuset, blant annet svindelsaken mot hans datter prinsesse Cristina og svigersønn Iñaki Urdangarin.

Juan Carlos ble født i Roma i Italia den 5. januar 1938 der den spanske kongefamilien befant seg i eksil. Etter general Francisco Francos død i 1975 ville Juan de Borbón, Juan Carlos´ far, vært det naturlige valget til tronen. Slik ble det imidlertid ikke. Franco hadde lenge før bestemt at den unge prinsen skulle bli landets nye konge og hoppet dermed over et ledd i arverekkefølgen.

Juan Carlos ble proklamert konge av Spania den 22. november 1975, to dager etter diktatorens død. Senere i 1978 ble han som del av den nye statsforfatningen godkjent av det spanske folk gjennom folkeavstemning.

Kongen var en populær monark og ble regnet for å ha bidratt til demokrati og til å forene ellers motstridende politiske retninger i Spania. Samtidig kunne mange spanjoler aldri forsone seg med mange av de politiske avgjørelsene som ble tatt i overgangen fra diktatur til demokrati. Dette gjaldt blant annet loven av 1977 som ga Francos menn amnesti for ugjerningene begått under regimet. Den politiske uenigheten om landets statsforfatning var da også en ikke ubetydelig faktor under hele Juan Carlos´regjeringstid.

Da kongen i juni 2014 kommuniserte til folket at han abdiserte, kom spørsmålet om overgang til republikk opp på ny. Kongens luksuriøse elefantjakttur til Botswana midt i Spanias økonomiske krisetider i 2012 var blant forholdene som hadde vært vanskelig å svelge for spanjolene, også for de som tradisjonelt hadde sett på kongen som en viktig person for nasjonen. Hendelsen førte blant annet til at kongen ble fratatt sin mangeårige status som æresmedlem i naturvernorganisasjonen World Wide Fund for Nature (WWF).

Mot slutten av kongens regjeringstid ble hans omdømme ytterligere skadet av svindelsaken mot hans yngste datter prinsesse Cristina og svigersønn Iñaki Urdangarin.

Svigersønnen ble i 2017 dømt til over seks års fengsel for å ha svindlet til seg penger fra det offentlige. Prinsesse Cristina, den første kongelige i det spanske monarkiets historie til å avgi forklaring i en straffesak, stod tiltalt for skatteunndragelse og hvitvasking av penger, men ble frikjent på alle punkter.

Tross skandalene i kongehuset og motstanden mot monarkiet i Spania ble Juan Carlos i sine 38 år ved tronen regnet som en av de best likte monarkene i Europa. Etter Francos død ble han i manges øyne selve symbolet på demokrati og frihet i Spania. Han var sett på som en viktig person for nasjonens samhold, en rolle som for mange spanjoler ble bekreftet under kuppforsøket i februar 1981 da han opprettholdt nasjonalforsamlingen og kontant avviste kuppmakernes krav. Kong Juan Carlos annonserte sin avgang den 2. juni 2014. Han begrunnet avgjørelsen med at en “ny generasjon” måtte slippes til og være “konge for en ny tid”. 

Siste nyheter »

2018-04-19 16:51

En av Spanias mest profilerte eiendoms-ekspterter Gonzalo Bernardos spår at boligmarkedet i Spania vil øke med rundt 30% totalt de neste tre årene.

2018-04-19 12:43
  Foto: Prisutviklingen i storbyene og på populære feriesteder har fått enkelte eksperter til å frykte en ny boligboble i Spania. Mye tyder imidlertid på at tendensene er lokale (Illustrasjon).

Spanske boligpriser har i gjennomsnitt økt med 3,8 prosent fra i fjor. Det viser beregninger fra takseringsbyrået Tinsa fra første kvartal i år.

2018-04-18 12:41
Foto: Ordfører Alejandro Ponsoda ble skutt utenfor sitt hjem i Xirles om kvelden den 19. oktober 2007. Drapet bar preg av å være en ren likvidering (Polop, Alicante).

Over ti år etter drapet på ordfører Alejandro Ponsoda i Polop starter rettssaken mot de antatte gjerningsmennene.

2018-04-17 13:46
Foto: Rettssaken mot ungdommene får skarp kritikk fra Amnesty International. Organisasjonen ser på rettssaken som en konsekvens av Spanias utvidede terrorlov, en lov de mener inneholder vage formuleringer som gjør det mulig å kriminalisere handlinger uten at de har noe med terrortrussel å gjøre.

Åtte ungdommer risikerer livstid i fengsel for terrorisme etter at to betjenter fra det spanske politiet Guardia Civil ble slått ned på et utested

Mer om Spansk historie »

2018-03-19 13:10
Foto: Restene etter José Pastor García ble funnet i begynnelsen av mars på en kirkegård i byen Paterna i Valencia. Det skal være frivillige fra Arqueo Antro som står bak utgravingen.

En mann fra Ibi som ble henrettet av fascistene i 1939 er funnet i en massegrav i Paterna (Valenc

2018-03-15 12:15
Foto: Striden rundt slottet Pazo de Meirás har fått fornyet aktualitet etter at Francos eneste barn Carmen Franco døde i desember i fjor. Salget av eiendommen anses som et forsøk fra diktatorens barnebarn på å kvitte seg med en problematisk del av familiens formue, før den overtas av staten.

Barnebarna til diktator Francisco Franco vil selge slottet Pazo de Meirás i Galicia.

2018-02-15 14:54
Foto: Spania feirer snøbrettkjøreren Regino Hernández som tok landets første medalje i Vinter-OL på 26 år. Bildet er fra den spanske avisen El Mundo torsdag 15. februar.

Snøbrettkjøreren Regino Hernández har tatt Spanias første medalje i Olympiske vinterleker på 26 å

2018-02-05 12:17
Foto: Den nye kartet utarbeides på vegne av regionsadministrasjonen i Valencia og inngår i den første offisielle oversikten over massegraver i Valencia-regionen. Bildet viser et tidligere kart over massegraver på Costa Blanca og distriktene rundt, utarbeidet på vegne av det spanske justisdepartementet (Ministerio de Justicia de España).

77 massegraver etter borgerkrigen og Franco-diktaturet er opp gjennom årene blitt lokalisert på C

2018-01-07 13:15
Foto: Hulemaleri fra Albocácer i Castellón-provinsen. Til tross for sin arkeologiske verdi er den prehistoriske kunsten i Valencia-regionen i dag lite kjent hos publikum (Federación Valenciana de Municipios y Provincias).

Valencia-regionen har Europas største samling av hulemalerier, men svært få vet det.

2018-01-06 12:53
Foto: Juan Carlos ble innsatt som kongen av Spania den 22. november 1975 og ble ved tronen frem til sin abdikasjon den 19. juni 2014. Bildet viser den tidligere kongen sammen med kone Sofía av Spania.

Spanias tidligere konge Juan Carlos I fyller 80 år.

2018-01-05 19:54
Foto: Carmen Franco var en kontroversiell person i spansk offentlighet. Hun var lenge president for foreningen Francisco Franco (FNFF) som jobber for å fremme Francos minne. Bildet er fra tiden da Franco var diktator i Spania.

Datteren til Spanias tidligere diktator Francisco Franco er død 91 år gammel.

2017-12-06 11:01
Foto: Faksimile av den spanske grunnloven fra 1978 (Gabriel Pecot).

Den 6. desember er Spanias Grunnlovsdag.

2017-09-30 11:41
Foto: Valencia, Spania.

Gatenavn i Valencia by som hedrer fascistene og det gamle Franco-diktaturet skal endelig skiftes

2017-08-09 13:43
Foto: Den første august i år gikk Fasanøya over i fransk kontroll. Innen februar til neste år er den igjen tilbake i spanjolenes hender. Den vesle øya ligger i elven Bidasoa, midt mellom den spanske byen Irun og franske Hendaia.

Fasanøya på grensen mellom Spania og Frankrike er igjen blitt fransk territorium etter seks måned

2017-08-03 08:59
Foto: Slottet El pazo de Meirás er bygget på slutten av 1800-tallet og ligger i Sada i Galicia. Stedet har vært i Franco-familiens eie siden det ble kuppet av fascistene på slutten av 1930-tallet.

Foreningen Francisco Franco skal lage museum av slottet Pazo de Meirás i Galicia i Nord-Spania.

2017-06-19 07:33
Foto: Bomben ved kjøpesenteret Hipercor i Barcelona i 1987 regnes som det verste attentatet i ETAs historie.

30 år er gått siden bombeattentatet ved kjøpesenteret Hipercor i Barcelona der 21 mennesker miste

2017-05-26 11:09
Foto: Praksisen med å frata "uønskede" mødre barna ved fødselen går tilbake til slutten av 1930-årene og ble introdusert under fascist-regimet til diktator Francisco Franco. Bildet viser Franco og hans kone Carme Polo etter en gudstjeneste i San Sebastián i 1941.

Den katolske kirke og det spanske helsedepartementet åpner for innsyn i arkivene om Spanias såkal

2017-05-11 20:24
Foto: Et kors på 150 meter markerer Franco-monumentet ved De falnes dal utenfor Madrid. Flertallet i den spanske kongressen mener graven til den gamle diktatoren bør fjernes, slik at monumentet kan bli et felles minnesmerke over alle som døde i Den spanske borgerkrigen.

Den spanske nasjonalforsamlingen har vedtatt forslaget om å flytte graven til landets tidligere d

2017-05-09 09:12
Foto: Tidligere diktator Francisco Franco har siden sin død i 1975 ligget begravet på hedersplass ved nasjonalmonumentet over de falne etter borgerkrigen i Spania. Bildet viser diktatoren under en demonstrasjonen av en Vickers-kanon i 1950 (Museo del Ejército, Ministerio de Defensa de España).

Opposisjonspartiene i den spanske nasjonalforsamlingen vil flytte graven til landets tidligere di

2017-05-07 12:14
Foto: Den 20 år gamle Massiel fremfører “La, la, la” i 1968. Den spanske sangerinnen vant sensasjonelt med ett poeng foran storfavoritten Cliff Richard og sangen “Congratulations”. 

Da Spania overraskende vant Eurovision Song Contest i 1968 med sangen «La, la, la» kan seieren ha

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Lørdag 21.04.2018

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Fredag 20.04.2018

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

Fredager er det marked i Finestrat.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA