I DAGI MORGEN

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 
En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.
Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.

Fre, 2015-12-25 15:15

Av:

Redaksjonen

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.

Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 
En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.
Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.
Siden mange spanjoler liker søtsaker til frokost, blir den ofte spist ved frokostbordet rundt juletider.

Mer om jul i Spania:

Dia de Los Reyes Magos

Roscòn de Reyes – Kongekaken

Slik er spanske juletradisjoner

Nyttårsfeiring med druer i sentrum

El Gordo – verdens største lotteri

Det finnes flere legender om hvordan kaken oppstod. En av legendene forteller at kaken ble til da bakerlærlingen Antonio i den italienske byen Milano bakte kaken til en ung dame han var forelsket i. Etter dette ville alle ha Antonios brød, derav navnet Pane di Antonio, eller panettone.

Å bake panettone er en lang prosess hvor det brukes surdeig som består av mel, gjær, egg, smør og sukker. Det skal legges en god dæsj kjærlighet i bakingen for at kaken skal få sin spesielle ”fluffy” karakter, men det finnes også raskere alternativ.  
Vanligvis kommer den med kandisert frukt og rosiner, men noen lager den også med sjokolade.

I Spania brukes panettone i enkelte tilfeller som substitutt for den spanske kaken Roscòn de Reyes, men det er to vidt forskjellige kaker.

Dersom du vil prøve å lage denne juleherligheten finnes det et vell av flotte oppskrifter. Vi har funnet en kjapp og enkel oppskrift som ikke tar lang tid.

For å bake panettone trenger man:
500 gram mel (harina de fuerza)
100 mililiter vann
7 gram fersk gjær
100 gram sukker
7 gram salt
5 eggeplommer
90 gram smør
90 gram agua de azahar (søtningsmiddel azahar som man finner på dagligvarebutikker) Om man ikke finner den kan man bruke appelsinjuice.
Raspet skall fra en sitron
Raspet skal fra en appelsin
En teskje vaniljeessens
300 gram kandisert frukt etter eget ønske.

1. Bland sammen hele røren utenom den kandiserte frukten. Rør godt sammen til man får en fin deig i nesten 10 minutter. Dette kan også røres sammen i en kjøkkenmaskin.
2. La røren heve på et temperert sted til den har fått dobbel størrelse. La deigen heve på et sted uten trekk.
3. Rør eller kna deigen på nytt igjen til luften er ute.
4. Del deigen i to for å lage to panettoner. Bruker man hele deigen blir den for stor for ovnen.
5. Kjevle ut deigen og legg på kandisert frukt, rull den sammen og kna den deretter til en bolle.
6. Legg deigen i en form. Gjerne med litt høye vegger. Legg bakepapir i bunnen og på veggene for at kaken ikke fester seg. Man kan bruke hvilken som helst form som ligner på en pannetone, men ikke former i plastikk da den skal inn i ovnen.
7. La deigen heve på nytt igjen til den har fått dobbel størrelse. Dersom du har dårlig tid kan man forvarme ovnen på 50 grader, slå av ovnen og la deigen heve der.
8. Sett deretter ovnen på 190 grader. Vent til ovnen er varm og sett inn deigen/deigene.
9. Kaken er ferdig når den er lysebrun. Antall minutter kommer an på hvor mange panettoner man velger å lage.
10. For å pynte kaken kan man drysse litt melis på toppen.

Lykke til!
 

Siste nyheter »

2017-08-19 16:41

Terrorangrepet på Las Ramblas i Barcelona var forholdsvis improvisert.

2017-08-18 10:12

Tretten er døde etter at en varebil har kjørte over en rekke fotgjengere, mange av dem turister, midt på Barcelonas hovedgate "Ramblas". Det uteluk

2017-08-18 07:24
Foto: De drepte i Cambrils (Tarragona) var iført bombebelter og kan ha tilhørt samme terrorcelle som gjerningsmennene i Barcelona. Bildet er fra strandpromenaden i Cambrils (Tarragona) der angrepet skal ha skjedd.

Politiet i Catalonia skal natt til fredag 18. august ha avverget et nytt angrep i byen Cambrils 11 mil syd for Barcelona.

2017-08-17 09:59
Foto: Streiken er av nasjonale- og sikkerhetsmessige grunner begrenset ved lov. Selskapene som er ansvarlig for sikkerhetskontrollene er pålagt å opprettholde minst 90 prosent drift.

Streiken i sikkerhetskontrollen på Barcelona lufthavn sprer seg til andre flyplasser i Spania.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.

Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.


MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 21.08.2017

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 20.08.2017

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA