I DAGI MORGEN

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell nyttårstradisjon for at det nye året skal fylles med hell og lykke. I årets 12 siste sekunder skal en drue inntas per sekund, og tiden løper fort.

Fre, 2015-12-25 06:24

Av:

Redaksjonen

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene. I Spania har de nemlig en litt spesiell nyttårstradisjon for at det nye året skal fylles med hell og lykke. I årets 12 siste sekunder skal en drue inntas per sekund, og tiden løper fort.

På nyttårsaften samles spanjoler på rådhusplassene eller andre møtepunkter rundt omkring i Spania for sammen å spise de 12 lykkedruene. De som ikke tar turen til rådhusplassene samler seg foran tv-skjermen og følger den nasjonale tv-sendingen fra Puerta del Sol i Madrid. På de siste 12 sekundene før nyåret må en drue inntas i takt med sekundviseren.

Ferske nyttårsdruer

Druesesongen har avsluttet, men i Vinalopò-dalen dyrkes det spesielle nyttårsdruer i siste halvpart av desember.
Det var borgemesteren i Novelda som for over hundre år siden fant ut at han ville prøve å beskytte druene mot druepest, en type møll som angrep og ødela frukten, ved å henge papirposer utenpå drueklasene. Én og én pose med åpen bunn ble møysommelig knyttet rundt hver sin drueklase mens druene fremdeles var små som pepperkorn. Og resultatet var en suksess. Ikke bare var druene fullstendig fri for både pest, fuktskader og fugleskitt, uten direkte sollys brukte druene lenger tid på å bli modne, og ble dermed søtere og mer velsmakende. Det lille mikro-klimaet inni hver pose sørget i tillegg for at alle druene ble modne samtidig, sånn at alle var like store.

Det sies at tradisjonen med å spise druer på nyttårsaften ble innført i 1909 i Elche som skal ha vært et ekstra godt drue-år. Pga den store avlingen bestemte myndighetene at de skulle gi bort en del av druene i forbindelse med nyttår, og det å spise druer på nyttårsaften har siden blitt en tradisjon. Mange stiller seg imidlertid skeptisk til denne historien, og minner om det den gang ville vært bortimot umulig å oppbevare vanlige druer som ble høstet i august/september helt frem til nyttårsaften. Uansett opphav, så er det en tradisjon som er blitt mer og mer vanlig i Spania, og som også har spredd seg til flere land i Sør-Amerika.

Sikrer seg velstand
Når klokka slår sine tolv slag ved inngangen til det nye året, så skal alle stå med 12 druer i hånda. For hvert klokkeslag må de spise én drue. På den måten sikrer de velstand for seg selv og sine nærmeste i det kommende året. 

På Puerta del Sol midt i hjertet av Madrid, møtes tusenvis av mennesker for å feire inngangen til det nye året med ekte spansk ”alegría”. Barer, puber og diskoteker pleier å arrangere sine egne nyttårsfester der man kan danse til morgengry, og gatene er en eneste stor fest. Latter, moro, grupper av ungdommer og musikk fyller byen, mens bilene tuter for å hilse det nye året velkommen.
På nyttårsaften i 1989 klarte programleder Marisa Naranjo å blingse med klokkeslagene under direktesendingen. Spanjolene ble rasende for at de hadde gått glipp av druesermonien. Programlederen fikk sparken, og fremdeles er det mange som snakker om fiaskosendingen. Man tuller ikke med spanske tradisjoner.

 

Mer om jul i Spania:

Dia de Los Reyes Magos

Roscòn de Reyes – Kongekaken

Slik er spanske juletradisjoner

El Gordo – verdens største lotteri

Siste nyheter »

2017-06-27 11:42

En strikkhopp-instruktør i Spania er tiltalt for uaktsomt å ha forårsaket dødsfallet til en 17 år gammel nederlandsk jente under et hopp fra en bro

2017-06-26 13:50
Foto: Illustrasjon.

En skadet hai ble søndag 25. juni avlivet på Mallorca.

2017-06-26 09:45

Boligprisene i Spania vil øke med mellom 4 og 6 prosent i 2017. Samtidig vil etterspørselen etter nye boliger være på nærmere 140.000 enheter.

2017-06-25 09:52
Foto: Pedro Hernández Mateo var ordfører i Torrevieja sammenhengende i 23 år. I november 2012 ble han dømt til tre års fengsel for å ha manipulert kommunens anbudskonkurranse for tømming av søppel, en kontrakt verdt 97 millioner euro. Bildet viser Mateo (i midten) sammen med etterfølgeren til ordførervervet i Torrevieja Eduardo Dolón (t.v.) og tidligere regionspresident i Valencia, Francisco Camps.

Partido Populars tidligere ordfører i Torrevieja, Pedro Hernández Mateo, slipper ut av fengsel i slutten av juli.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


2012-02-13 07:54

Appelsiner finner vi i mange varianter og typer. Store, små, sure og søte. Hvis vi forenkler det litt kan de klassifiseres som vanlige appelsiner, rød appelsin og bitter appelsin.

Mange nordmenn forbinder appelsin med påske, kakao og kvikk-lunsj. Nordmenn elsker appelsiner og rundt påsketider blir inntaket tredoblet. Bare duften av appelsin kan løfte sinnsstemningen. For nordmenn i Spania er dette tiden for å fråtse i de lokale appelsinbøndenes saftige appelsiner.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 28.06.2017

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 29.06.2017

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA