I DAGI MORGEN

Foto: Kvinner som steller hotellværelser i Spania må jobbe hardere enn før og tjenere mindre. Arbeidsbelastningen i en allerede fysisk anstrengende jobb, gjør at mange må sykmelde seg - uten garantier om sykelønn (Illustrasjon).

Hvert år øker turismen i Spania. Det gir større omsetning for turistnæringen, en sektor som i dag står for rundt 11 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Alle har imidlertid ikke nytt godt av utviklingen. Mens hotellenes inntekter øker, må de som rengjør hotellrommene jobbe stadig hardere for mindre penger, hovedsaklig kvinner. Nå har flere av dem organisert seg. De kaller seg Las Kellys og kjemper for bedre lønns- og arbeidsvilkår.

Fre, 2017-10-20 10:46

Hvert år øker turismen i Spania. Det gir større omsetning for turistnæringen, en sektor som i dag står for rundt 11 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Alle har imidlertid ikke nytt godt av utviklingen. Mens hotellenes inntekter øker, må de som rengjør hotellrommene jobbe stadig hardere for mindre penger, hovedsaklig kvinner. Nå har flere av dem organisert seg. De kaller seg Las Kellys og kjemper for bedre lønns- og arbeidsvilkår.

I 2013 kom Spania for første gang over 60 millioner utenlandske turister. I fjor var tallet kommet opp i over 75 millioner. Økningen i turismen betyr større omsetning for næringen, i dag beregnet til rundt 125 milliarder euro i året, eller 11 prosent av landets bruttonasjonalprodukt. Samtidig med at hotellkjedenes inntekter øker, har lønnen til renholdspersonalet mange steder gått dramatisk ned. Det vil si, lik arbeidsmengde, må i dag gjøres på kortere tid enn før. I tillegg gjøres det færre faste ansettelser, mens midlertidige jobber og deltid øker.


Verre etter PPs arbeidsreform

Organisasjonen for rengjøringspersonell ved spanske hoteller, Asociación de Camareras de Pisos (Las Kellys), jobber for å bedre arbeidsvilkårene. De siste årene har lønningene gått ned, mens arbeidsmengden har gått opp. Partido Populars (PP) reform fra 2012 får skylden for den negative utviklingen.

Da nedgangstidene var på sitt verste og arbeidsledigheten lå på over 25 prosent tok PP-regjeringen drastiske skritt for å øke sysselsettingen. Resultatet ble arbeidsreformen som partiet med absolutt flertall i Kongressen trumfet igjennom tross store protester fra opposisjonen og fagforeningene.

Reformen gjorde det mulig for de store hotellkjedene å tjenesteutsette mange funksjoner til underleverandører, jobber som før ble tatt hånd om av hotellenes egne ansatte. Det fikk konsekvenser for de som rengjorde rommene, hovedsaklig kvinner, som kunne sies opp av hotellene for deretter å bli tilbudt ny jobb hos underleverandører - med dårligere arbeidsbetingelser. Resultatet ble usikre arbeidstider, dårligere jobbvilkår og lavere lønn.

Les også: Spanske hoteller mest lønnsomme


1,25 euro per rom

Med arbeidsreformen forsvant også de ansattes lønnsgarantier. Før loven trådte i kraft hadde de hotellansatte nytt godt av en bransjeavtale med minstelønn på rundt 1.200 euro i måneden. I dag er lønnen betydelig lavere - rundt 800 euro, enkelte steder mindre.

Firmaene som ansetter personalet hevder på sin side at de ansatte tjener mindre fordi arbeidstiden er redusert. I realiteten er det den samme jobben som gjøres, men på kortere tid.

Mange steller opptil 20 rom om dagen. I enkelte tilfeller kommer antallet opp i 30 rom. Med dagens lønnsnivå tilsvarer det kun 1,25 euro per rom.


Reduserte rettigheter

En stor del av kvinnene jobber i dag med usikre deltidskontrakter. Foruten å være en bransje preget av sesongarbeid, opplever mange ansatte på daglig basis at de ikke vet når de skal jobbe neste gang. Meldinger på telefonen med spørsmål om man kan komme på jobb dagen etter er vanlig praksis. Det gir lite forutsigbarhet og usikker økonomi.

PPs arbeidsreform fra 2012 hadde til hensikt å øke sysselsettingen. Fem år senere kan Partido Popular vise til vekst i økonomien og lavere ledighet. Samtidig har det blitt mer tjenesteutsetting, mer deltidsarbeid og flere midlertidige ansettelser. I sum betyr det at lønnstagernes rettigheter er redusert og at andelen usikre jobber har økt.


Større arbeidsbelastning

For renholdspersonalet på mange hoteller har reformen gitt en situasjon der det i dag jobbes hardere enn før, for mindre penger. Det betyr ikke bare dårligere inntekt, men øker arbeidsbelastningen i et allerede fysisk krevende yrke.

Ved siden av bedre arbeidsbetingelser, jobber derfor Las Kellys også med å få belastningsskader godkjent som yrkesskader. Dersom ansatte må sykmelde seg på grunn av for eksempel senebetennelser er det per dags dato ikke sikkert at man vil ha krav på sykelønn. Det vil organisasjonen gjøre noe med.


Las Kellys – Organisasjonen for «De som rengjør»

Las Kellys (akronym for en person som rengjør; “la que limpia”) består av kvinner som jobber med rengjøring av hotellrom ved spanske hoteller. Jobben de gjør får gjerne lite oppmerksomhet, men er helt avgjørende for bransjen. Uten rene hotellrom, har hotellene ikke noe produkt å selge.

Organisasjonen ble presentert for publikum i 2016 og er representert over hele Spania, med steder som Barcelona, Benidorm, Cádiz, Fuerteventura, Lanzarote, Mallorca og Madrid.

Las Kellys har organisert seg og bruker internett til å formidle informasjon, blant annet med en egen nettside (laskellys.org). Organisasjonen er også på Facebook og bruker sosiale medier får å nå ut med sitt budskap. For å bli sett av flere arrangeres det også demonstrasjoner, der det protesteres mot uverdige arbeidsforhold.

En slik demonstrasjon skulle egentlig vært holdt under Volvo Ocean Race i Alicante i oktober. Søknaden om tillatelse til demonstrasjonen ble imidlertid avvist, først av byrådet i provinshovedstaden og senere, etter å ha gått rettens vei, av høyesterett i Valencia. Begrunnelsen var angivelig at sikkerheten rundt markeringen ikke kunne garanteres grunnet arrangeringen av den kjente regattaen.

 

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Spansk økonomi og næringsliv »

2018-02-20 12:24
Foto: Banco Santander overtok den gjeldstyngede Banco Popular i juni 2017 for symbolske én euro. Den europeiske sentralbank (ECB) hadde på forhånd varslet bankes konkurs dersom ingen gikk inn med nye midler.

Den spanske storbanken Banco Popular fikk et tap på over 13,5 milliarder euro i 2017.

2018-01-28 13:55
Foto: Eiendommene vil ikke kunne kjøpes direkte på Amazon, men annonseres med produktinformasjon og lenke til Altamiras nettsider. Bildet viser et av prospektene som er lagt ut for salg.

Amazon skal i fremtiden tilby leiligheter og hus i Spania.

2018-01-26 12:01
Foto: Resultatet for 2017 viser nok et år med økt investering i eiendom i Spania. Bildet viser hotellet Hilton Diagonal Mar i Barcelona, en bygning som i fjor ble solgt for 145 millioner euro.

Nærmere 19 milliarder euro ble investert i eiendom i Spania i fjor.

2018-01-23 12:06
Foto: Konflikten i Catalonia ble trukket frem under IMF-sjef Christine Lagardes (bildet) deltakelse på Verdens økonomiske forum i Davos mandag 22. januar. Reduksjonen av vekstprosenten for spansk økonomi ble senere tonet ned av Spanias finansminister Luis de Guindos (Illustrasjon).

Det internasjonale pengefondet (IMF) har nedjustert de økonomiske prognosene for Spania for 2018

2018-01-16 13:02
Foto: Benidorm, Costa Blanca, Spania.

Fasiten for 2017 viser er gode nyheter for turistsektoren i Spania som satte historisk rekord.

2018-01-15 11:27
Foto: Børsen i Madrid (Illustrasjon).

Den økonomiske veksten i Spania vil fortsette i 2018.

2018-01-03 14:45

Tall fra INE viser at turister på besøk i Spania hadde lagt igjen over 83 milliarder Euro i lande

2017-12-29 22:29

Den spanske sentralbanken har lagt frem tall som viser at den offentlige gjelden i Spania ved utg

2017-12-29 22:29

Nå ved utgangen av 2017 har man publisert tall fra 2016 som viser at skattetrykket i Spania har g

2017-12-20 11:25

Statsminister Mariano Rajoy har lagt frem forslag om at minstelønnen i Spania økes med 4%.

2017-12-15 11:24

Nylig publiserte tall for 2016 viser at skattetrykket i Spania har gått ned.

2017-11-23 21:03

Industrisektoren i Spania kan melde om en vekst på 9.9% sammenliknet med foregående 12-månederspe

2017-11-23 21:01

Asnef, foreningen som organiserer selskaper som gir forbruker-kreditt i Spania sier utlån til for

2017-11-23 15:06
Foto: (Illustrasjon)

Spania må trolig forklare seg til EU-kommisjonen om kritikkverdige arbeidsforhold for rengjørings

2017-11-15 12:30
Foto: Til sammen rundt 44 millioner frukttrær står i fare for å tørke ut og dø. Det opplyser representanter for jordbruket syd på Costa Blanca. En underskriftskampanje for å gjøre folk mer bevisste på problemet er nå startet på nettsiden Change.org. Oppfordringen er «Skriv under nå!» (¡Firma ahora!)

Jordbruksnæringen syd på Costa Blanca slår full alarm over tørken.

2017-11-05 11:34
Foto: Finansminister Luis de Guindos forsikrer om at den nye loven har bred politisk støtte i parlamentet. Målet med loven er å gi et bedre vern for forbrukerne og øke gjennomsiktigheten i spanske bankers utlånspraksis.

Endelig kommer Spanias nye lov om boliglån.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 25.02.2018

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 24.02.2018

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA