I DAGI MORGEN

 Foto: Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes babyål i gryte med matolje, hvitløk og chilipepper. Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans.

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige ut, men selges likevel for over tusen euro kiloen på fiskemarkeder. Hva er årsaken?

Ons, 2018-03-21 14:21

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer. De små ålefiskene smaker fint lite og ser ikke spesielt appetittlige ut, men selges likevel for over tusen euro kiloen på fiskemarkeder. Hva er årsaken?

Angulas-retten regnes for å ha sin opprinnelse nord i Spania og er tradisjonelt blitt spist i kystregioner som Asturias og Baskerland. Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes de små ålefiskene i gryte med solsikkeolje eller olivenolje, hvitløk og pepper (chilipepper). Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans. Resultatet er en rett som dersom den bestilles på restaurant gjerne koster både 80 og 90 euro for 100 gram ål.


Hvorfor så populær?

Babyål har ikke alltid vært en eksklusiv rett i Spania. I tidligere tider var den ikke å få på restauranter og var ansett som helt ordinær mat, spist av fiskere og arbeiderklassen. Angivelig var det ikke før på 1970-tallet da baskiske gourmet-restauranter begynte å sette opp fisken på sine menyer at den fikk den høye statusen. I dag går en kilo babyål for godt over 1.000 euro på markedene. Høysesong for ferskvare er i november og desember og maten inngår gjerne som en delikatesse ved festmåltider.

Men selv om babyål regnes som topp vare, er det lite ved selve måltidet som tilsier at man står overfor et gastronomisk under. Enkelte fremhever konsistensen, andre smaken, men i likhet med østers, eller lutefisk, er det gjerne ingrediensene og tilberedelsen som er avgjørende.


Utrydningstruet art

I tillegg hjelper det på omdømmet at maten er vanskelig å få tak i. Siden 1980-tallet er mengden ålefisk i Europa betydelig redusert og regnes i dag blant utrydningstruede arter.

Hvorfor bestanden reduseres vet man ikke sikkert, men klimaendringer og overfiske regnes for å ha bidratt til nedgang. I tillegg skal parasitter har gjort levevilkårene vanskeligere.


Livssyklus et mysterium

Ålens livssyklus er også regnet som et lite mysterium. I motsetning til andre fiskearter, skal det aldri være fanget eller gjort observasjoner av gytende ål. Babyålen som fiskes langs Atlanterhavskysten i Spania og Europa kommer etter det man vet fra Sargassohavet, en del av Atlanterhavet som ligger på vest side nordøst for Cuba og Bahamas. Derfra fraktes den med Golfstrømmen over til øst side. Når ålyngelen kommer til det europeiske kontinentet søker den inn i fjorder og opp elver. Syklusen er fullkommen når den voksne ålen vender tilbake til Sargassohavet for gyting.


Babyål servert til jul

Den begrensede tilgangen forklarer noe av babyålens popularitet. Når råvarer er vanskelig å få tak, går prisene opp og maten blir mer eksklusiv. I tillegg har det for mange spanske familier blitt en fast tradisjon å spise angulas til festmåltider rundt jul og nyttår og ikke minst i Baskerland på San Sebastian-dagen den 20. januar.


Alternative oppskrifter

At ålen er så kostbar har også banet vei for retter som likner, men der babyålen er byttet ut med andre produkter. Typisk her er surimi og andre former for foredlet fiskefarse, servert med de samme ingrediensene hvitløk, olje og chilipepper. Retten er kjent som «gulas», istedenfor «angulas».

En annen variant er at ålefisken byttes ut med spagetti. Skal retten derimot serveres på tradisjonelt vis, er det ingen vei utenom å grave dypt i lommeboken.

Siste nyheter »

2018-04-20 14:02
Foto: En uforbeholden unnskyldning fra ETA har vært et av kravene fra spanske myndigheter for en løsning på konflikten i Baskerland (Bildet er fra oktober 2011. ETA annonserer slutten på organisasjonens voldelige aksjoner).

Den baskiske separatistgruppen ETA ber om unnskyldning til ofrene for organisasjonens terrorhandlinger.

2018-04-20 11:54
Foto: Distriktssykehuset i Villajoyosa mottar pasienter fra hele Marina Baja, et område der rundt 35 prosent av innbyggerne er utenlandske. I tillegg kommer pågangen fra turister.

Språkproblemer mellom lege og pasient er et velkjent problem på Costa Blanca.

2018-04-19 16:51

En av Spanias mest profilerte eiendoms-ekspterter Gonzalo Bernardos spår at boligmarkedet i Spania vil øke med rundt 30% totalt de neste tre årene.

2018-04-19 12:43
  Foto: Prisutviklingen i storbyene og på populære feriesteder har fått enkelte eksperter til å frykte en ny boligboble i Spania. Mye tyder imidlertid på at tendensene er lokale (Illustrasjon).

Spanske boligpriser har i gjennomsnitt økt med 3,8 prosent fra i fjor. Det viser beregninger fra takseringsbyrået Tinsa fra første kvartal i år.

Mer om Spansk mat og vin »

2018-03-21 14:21
 Foto: Etter gammel baskisk oppskrift tilberedes babyål i gryte med matolje, hvitløk og chilipepper. Noen knekker et egg i gryten for å gi måltidet mer substans.

Babyål, eller «angulas» som det kalles på spansk, er blant Spanias dyreste råvarer.

2018-02-18 12:27
Foto: Tapas kommer i mange former og anses som et viktig element i spansk kultur. De små rettene er normalt ikke regnet som middagsmat, men som et mellommåltid eller en forrett.

Spanias regjering har vedtatt at tapas skal bil offisiell spansk kulturarv.

2017-11-23 12:12
Foto: La Retorta (Mini) er lagd ved gårdsbruket Quesería Finca Pascualete og er en fet ost laget på sauemelk.

Spania er viden kjent for sine gode oster og kanskje spesielt manchego.

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 22.04.2018

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 21.04.2018

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA