I DAGI MORGEN

Foto: Medusa luminiscente (Lysmanet), den vanligste av brennmanetene i Spania.

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Iør, 2017-07-29 19:01

Av:

ole

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Å bade i Middelhavet er normalt ikke farlig. Men akkurat som i Norge er det en ting mange vil være opptatt av før de kaster seg uti vannet og legger på svøm. Er det brennmaneter?

I følge forskning fra univeristetet i Alicante (Universidad de Alicante) er det kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs Middelhavet i Spania som har større ansamlinger av brennmaneter, eller «medusas» som de heter på spansk.

Det finnes flere typer, men den vanligste i Spania er Medusa luminiscente (Pelagia noctiluca) som er rødrosa med opptil to meter lange brenntråder og Acalefo azul (Rhyzosmoma pulmo) som har hvit og blå topp med lilla tråder. I tillegg finnes Avispa de mar (Carybdea marsupialis) og Medusa cruz (Olindias phosphorica).


Tips når man er blitt brent

Av alle manetene langs spanskekysten er det nevnte Medusa luminiscente, eller Lysmanet på norsk, som gir de kraftigste utslagene på huden. Middelhavet regnes ikke for å ha spesielt farlige maneter, men Lysmaneten vil kunne gi en sterkere brenning en norske skivemaneter (blå og rød brennmanet).

Det første man må gjøre når man er blitt brent er å fjerne trådene som måtte sitte igjen på huden. Dette bør gjøres med pinsett eller ved å skrape dem av, uten at man gnir trådene inn i huden.

For å skylle bort rester skal man bruke saltvann og ikke ferskvann. Ferskvannet kan gjøre skade ved å utløse mer gift fra cellene i brenntrådene.

Dersom man får generelle symptomer utover utslett som svir, slik som kvalme, hodepine, smerte i leddene, endret puls eller blodtrykk og større hevelser, skal man alltid oppsøke lege.


Ikke spesielt farlige

I følge forskere ved universitetet i Alicante er «spanske» brennmaneter ikke spesielt farlige. I et invervju i avisen Información vises det til Stillehavet og steder i Sørøst-Asia der det finnes brennmaneter som kan gi alvorlige helseskader (for eksempel de små og dødelige Irukandji-manetene).

Brennmaneter har heller ikke spesielt stor utbredelse i Spania. Studier viser at kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs den spanske middelhavskysten har større ansamlinger.

Bestanden skal være stabil. Selv om forskning tyder på en økning i maneter globalt sett, har man ikke gjort observasjoner som tyder på det samme langs Middelhavet.


Hvorfor er det maneter?

Det er flere faktorer som avgjør om det er maneter i havet eller ikke. I følge den spanske forskningen må man skille mellom to typer, de som beveger seg med store strømninger og de som holder til i relativ nærhet til kysten. Sistnevnte gruppe påvirkes gjerne av lokale forhold, blant annet hvor mye næring (plankton) der er i vannet.

Kystlinjens utforming vil også kunne spille inn, for eksempel på steder der det er mindre åpne bukter, moloer og havner. Slike forhold kan i kombinasjon med havstrømninger skape store ansamlinger av maneter innenfor avgrensede områder.


Gult flagg kan bety «brennmaneter»

Det gule flagget ved spanske badestrander brukes normalt for å varsle om utfordrende badeforhold, som bølger på over 1,5 meter, middels sterke strømninger i havet, lyn og torden eller når det forekommer andre værforhold som gjør det vanskelig for badevaktene å ha oversikt.

Gult flagg brukes imidlertid også i tilfeller der vannet er uklart, når sanden er i dårlig forfatning, eller når det er observert brennmaneter.

(De andre fargekodene ved spanske badestrender er grønnt flagg som betyr at badeforholdene gode og rødt flagg som betyr at bading er forbudt).

Les mer om fargekodene: Ignorerer rødt flagg og badeforbud 

Siste nyheter »

2017-08-23 17:29
Foto: Bilene som ble brent tirsdag 22. august skal ha stått parkert langs veien Canela ved urbanisasjonene Parquemar og Molino Blanco (bildet). Brannen var nær ved å spre seg til furuskogen i naturparken Molino del Agua (bildet).

Politiet er på jakt etter én eller flere personer som setter fyr på parkerte biler i Torrevieja.

2017-08-21 20:27
Foto: Katalansk politi opplyser til media mandag 21. august at de har identifisert avdøde som 22 år gamle Younes Abauyaaqoub. Mannen skal ha kjørt drapsbilen i Barcelona der 13 mennesker ble drept og over hundre ble skadet.

Den antatte føreren av varebilen i terrorangrepet i Barcelona 17. august skal være skutt og drept av politiet i Catalonia.

2017-08-20 14:36
Foto: Frivillige fra naturvernorganisasjonen De Amicitia i Altea deltar i opprydningen i fjæra ved Playa de l’Olla. Fyrverkeriet Castell de l'Olla ble arrangert 12. august med over 50.000 deltagere ved standen og områdene rundt, opplyser kommunen.

Fyrverkeriet Castell de l'Olla regnes som et av de viktigste kulturarrangementene i Altea.

2017-08-19 16:41

Terrorangrepet på Las Ramblas i Barcelona var forholdsvis improvisert.

Mer om Nyheter fra Spania »

2017-08-21 20:27
Foto: Katalansk politi opplyser til media mandag 21. august at de har identifisert avdøde som 22 år gamle Younes Abauyaaqoub. Mannen skal ha kjørt drapsbilen i Barcelona der 13 mennesker ble drept og over hundre ble skadet.

Den antatte føreren av varebilen i terrorangrepet i Barcelona 17.

2017-08-19 16:41

Terrorangrepet på Las Ramblas i Barcelona var forholdsvis improvisert.

2017-08-18 10:12

Tretten er døde etter at en varebil har kjørte over en rekke fotgjengere, mange av dem turister,

2017-08-18 07:24
Foto: De drepte i Cambrils (Tarragona) var iført bombebelter og kan ha tilhørt samme terrorcelle som gjerningsmennene i Barcelona. Bildet er fra strandpromenaden i Cambrils (Tarragona) der angrepet skal ha skjedd.

Politiet i Catalonia skal natt til fredag 18.

2017-08-17 09:59
Foto: Streiken er av nasjonale- og sikkerhetsmessige grunner begrenset ved lov. Selskapene som er ansvarlig for sikkerhetskontrollene er pålagt å opprettholde minst 90 prosent drift.

Streiken i sikkerhetskontrollen på Barcelona lufthavn sprer seg til andre flyplasser i Spania.

2017-08-16 07:28
Foto: Arbeidsbier som svermer er normalt ikke farlige i det de er fullt beskjeftiget med å finne et nytt tilholdssted for sin dronning. Bildet viser Carrerlamar-stranden i El Campello der biene ble fjernet.

Når bier svermer kan de slå seg ned på de uvanligste steder.

2017-08-11 09:50
Foto: (Illustrasjon) Andre steder som har strammet inn på reglene for bading ved kommunens strender er Xàbia nord på Costa Blanca. Å trosse badeforbudet kan gi bøter på 750 euro.

305 personer har til og med juli i år omkommet ved drukning i Spania.

2017-08-09 17:38
Foto: Visuell oversikt over prognosene for 9. og 10. august hos Aemet (Agencia Estatal de Meteorología). Fragekoden oransje er Aemets nest høyeste risikogradering (etter rødt) og betyr at værforholdene vil kunne medføre reell fare på utsatte steder (riesgo importante).

Spansk meteorologisk institutt Aemet varsler kraftige regnbyger og storm på Costa Blanca.

2017-08-06 09:25
Foto: Røde Kors har oppsynet ved 18 strender på Costa Blanca (Illustrasjon).

Røde Kors har så langt i sommer reddet 183 personer fra å drukne på Costa Blanca.

2017-08-04 14:57
Foto: Undersøkelser viser at antallet okseløp i Spania har økt de siste årene til over 17.000 arrangementer i 2016. Bildet er fra arrangementet i Foyos i Valencia i slutten av juli, en type okseløp der oksen utstyres med fakler på hornene (toro embolado).

Bildene av en okse som stanger hodet i en stolpe og dør etter å ha fått brennende fakler festet t

2017-08-01 08:32
Foto: Catalonia er den regionen i Spania som har flest antall turister, hele 8,6 millioner til og med juni (Barceloneta, Barcelona).

Turistnæringen i Spania slår nye rekorder.

2017-07-29 19:01
Foto: Medusa luminiscente (Lysmanet), den vanligste av brennmanetene i Spania.

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann.

2017-07-26 22:10
Foto: Mariano Rajoy har sittet i Partido Populars ledelse siden 1990-tallet og har vært partiets leder siden 2004. Mange mener derfor at han må ha kjent til korrupsjonen og den ulovlige finansieringen av partiet som er kommet frem gjennom de siste årene med etterforskning.

Spanias statsminister Mariano Rajoy nektet onsdag 26.

2017-07-25 22:49
Foto: Norwegian åpnet sin første rute i Spania i 2003 og har i dag kommet opp i over 170 destinasjoner.

Norwegian tilbyr ny direkterute fra flyplassen i Alicante til Tenerife på Kanariøyene.

2017-07-20 13:59
Foto: Til og med juni i år hadde 209 personer omkommet ved drukning i Spania. Bildet viser Playa el Altet i Alicante-bukta, Costa Blanca.

23 personer har så langt i år omkommet ved drukning i Alicante-provinsen (Costa Blanca).

2017-07-19 20:50
Foto: Miguel Blesa var dømt til seks års fengsel for bedrageri og ventet på dom i ankesaken. Han ble funnet død om morgenen onsdag 19. juli.

Den bedrageritiltalte spanske banklederen Miguel Blesa (69) ble onsdag 19.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Onsdag 23.08.2017

Markdet i Guardamar regnes for å være innholdsrikt.

5505

Onsdager er det marked i Polop midt inne i sentrum på Plaza de los Chorros.

Onsdager er det "Mercadillo" i San Miguel. Markedet begynner klokken 08.00 og går frem til kl.

Onsdager er det antikk og bruktmarked (rastro) i Calpe.

Onsdager er det "mercadillo" i Teulada.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Torsdag 24.08.2017

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA