I DAGI MORGEN

Foto: Medusa luminiscente (Lysmanet), den vanligste av brennmanetene i Spania.

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Iør, 2017-07-29 19:01

Av:

ole

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Å bade i Middelhavet er normalt ikke farlig. Men akkurat som i Norge er det en ting mange vil være opptatt av før de kaster seg uti vannet og legger på svøm. Er det brennmaneter?

I følge forskning fra univeristetet i Alicante (Universidad de Alicante) er det kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs Middelhavet i Spania som har større ansamlinger av brennmaneter, eller «medusas» som de heter på spansk.

Det finnes flere typer, men den vanligste i Spania er Medusa luminiscente (Pelagia noctiluca) som er rødrosa med opptil to meter lange brenntråder og Acalefo azul (Rhyzosmoma pulmo) som har hvit og blå topp med lilla tråder. I tillegg finnes Avispa de mar (Carybdea marsupialis) og Medusa cruz (Olindias phosphorica).


Tips når man er blitt brent

Av alle manetene langs spanskekysten er det nevnte Medusa luminiscente, eller Lysmanet på norsk, som gir de kraftigste utslagene på huden. Middelhavet regnes ikke for å ha spesielt farlige maneter, men Lysmaneten vil kunne gi en sterkere brenning en norske skivemaneter (blå og rød brennmanet).

Det første man må gjøre når man er blitt brent er å fjerne trådene som måtte sitte igjen på huden. Dette bør gjøres med pinsett eller ved å skrape dem av, uten at man gnir trådene inn i huden.

For å skylle bort rester skal man bruke saltvann og ikke ferskvann. Ferskvannet kan gjøre skade ved å utløse mer gift fra cellene i brenntrådene.

Dersom man får generelle symptomer utover utslett som svir, slik som kvalme, hodepine, smerte i leddene, endret puls eller blodtrykk og større hevelser, skal man alltid oppsøke lege.


Ikke spesielt farlige

I følge forskere ved universitetet i Alicante er «spanske» brennmaneter ikke spesielt farlige. I et invervju i avisen Información vises det til Stillehavet og steder i Sørøst-Asia der det finnes brennmaneter som kan gi alvorlige helseskader (for eksempel de små og dødelige Irukandji-manetene).

Brennmaneter har heller ikke spesielt stor utbredelse i Spania. Studier viser at kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs den spanske middelhavskysten har større ansamlinger.

Bestanden skal være stabil. Selv om forskning tyder på en økning i maneter globalt sett, har man ikke gjort observasjoner som tyder på det samme langs Middelhavet.


Hvorfor er det maneter?

Det er flere faktorer som avgjør om det er maneter i havet eller ikke. I følge den spanske forskningen må man skille mellom to typer, de som beveger seg med store strømninger og de som holder til i relativ nærhet til kysten. Sistnevnte gruppe påvirkes gjerne av lokale forhold, blant annet hvor mye næring (plankton) der er i vannet.

Kystlinjens utforming vil også kunne spille inn, for eksempel på steder der det er mindre åpne bukter, moloer og havner. Slike forhold kan i kombinasjon med havstrømninger skape store ansamlinger av maneter innenfor avgrensede områder.


Gult flagg kan bety «brennmaneter»

Det gule flagget ved spanske badestrander brukes normalt for å varsle om utfordrende badeforhold, som bølger på over 1,5 meter, middels sterke strømninger i havet, lyn og torden eller når det forekommer andre værforhold som gjør det vanskelig for badevaktene å ha oversikt.

Gult flagg brukes imidlertid også i tilfeller der vannet er uklart, når sanden er i dårlig forfatning, eller når det er observert brennmaneter.

(De andre fargekodene ved spanske badestrender er grønnt flagg som betyr at badeforholdene gode og rødt flagg som betyr at bading er forbudt).

Les mer om fargekodene: Ignorerer rødt flagg og badeforbud 

Siste nyheter »

2017-10-20 10:46
Foto: Kvinner som steller hotellværelser i Spania må jobbe hardere enn før og tjenere mindre. Arbeidsbelastningen i en allerede fysisk anstrengende jobb, gjør at mange må sykmelde seg - uten garantier om sykelønn (Illustrasjon).

Hvert år øker turismen i Spania.

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språk-kunnskapene her.

2017-10-19 16:39

Det er forretningsmannen Antonio Puchades som legger frem forslaget som skal behandles i bystyret.

2017-10-19 16:20

Alicante flyplass forsterker sin posisjon som flyplassen i «syden» med flest direkteruter fra No

Mer om Nyheter fra Spania »

2017-10-19 17:13

Til tross for at man i Alfaz del Pi i hovedsak lever av turisme står det ofte dårlig til med språ

2017-10-19 16:20

Alicante flyplass forsterker sin posisjon som

2017-10-19 15:14

Mot slutten av 2018 åpner den nye strekningen for lyntoget Murcia-Madrid.

2017-10-18 15:04
Foto: Da prosjektet N332 Driving Spain ble startet opp for to år siden hadde spanske trafikkmyndigheter DGT angivelig kun en tekst oversatt til engelsk. Den handlet om hvordan man skulle betale bøter man allerede var ilagt.

Er det rimelig å bøtelegge utenlandske bilister som ikke aner hva de har gjort galt?

2017-10-18 14:04

Bransje-organisasjoner melder om færre besøkende turister til Barcelona og regionen etter uroen d

2017-10-17 15:19
Foto: Den ene av de fengslede lederne i Catalonia, Jordi Sànchez fra Asamblea Nacional Catalana (ANC). Organisasjonen jobber for et politisk uavhengig Catalonia.

Lederne for den katalanske uavhengighetsbevegelsen Jordi Sànchez (ANC) og Jordi Cuixart (Òmnium C

2017-10-17 10:41
Foto: En usedvanlig tørr oktober, kombinert med sterk vind, har gjort Galicia mer utsatt for skogbrann. Mandag 16. oktober var 40 branner fremdeles aktive.

Den siste runden med skogbranner i Galicia nordvest i Spania har krevd til sammen fire menneskeli

2017-10-12 21:34
Foto: Både fastboende og feriereisende kunne nyte godt av det fine været 12. oktober. Mange spanjoler fra steder inn i landet utnyttet fri på nasjonaldagen til å ta seg en langhelg ved Middelhavet, Playa de Levante, Benidorm (Illustrasjon).

Sol og høye temperaturer betyr travle stender på Costa Blanca.

2017-10-12 17:33
Foto: Nasjonaldagen og dens politiske implikasjoner ble overskygget av dødsfallet til en av pilotene som deltok i flyoppvisningen over Madrid. Ulykken skjedde da flyet styrtet på vei tilbake til basen Llanos i Albacete.

Torsdag 12. oktober var Spanias nasjonaldag.

2017-10-10 21:36
Foto: «Vi foreslår å utsette erklæringen om uavhengighet i noen uker for å gå inn i en etappe med dialog» var regionspresident Carles Puigdemonts ord i det katalanske parlamentet tirsdag 10. oktober.

Catalonias regionspresident Carles Puigdemont utsatte tirsdag 10.

2017-10-10 13:27
Foto: Den tragiske ulykken på motorvei A-7 gjennom Murcia skjedde på nasjonaldagen for Valencia-regionen med stor trafikk på veiene. Føreren av lastebilen som forårsaket kollisjonen er arrestert av politiet.

Elche er i sorg etter at fire av byens innbyggere mandag 9.

2017-10-09 13:23
Foto: Kongeflagget La Senyera senkes fra rådhusbalkongen i Valencia, ned til årets flaggparade. Nasjonaldagen 9. oktober ble til i 1338 i forbindelse med hundreårsmarkeringen for Jaime I´s gjenerobring av områdene som i dag utgjør Valencia-regionen (Bildet er fra seremonien i 2010).

Mandag 9.

2017-10-08 18:44
Foto: Demonstrasjonen søndag 8. oktober var arrangert av organisasjonen Societat Civil Catalana (SCC) og var et direkte svar til den katalanske regionsregjeringens planer om å erklære uavhengighet fra Spania.

Tusenvis av mennesker deltok søndag 8.

2017-10-05 14:31
Foto: Demonstrasjoner ved jernbanestasjonen i Murcia onsdag 4. oktober. I følge spanske myndigheter er ødeleggelsen på toglinjen betydelige.

Alle tog mellom Alicante og Murcia var torsdag 5.

2017-10-04 15:17
Foto: Det spanske politiets aksjoner under valget i Catalonia møtte dagen etter fordømmelse fra en rekke europeiske land, uavhengig av spørsmålet om løsrivelse. Bilde av demonstrasjonen i sentrum av Barcelona tirsdag 3. oktober.

Rundt 700.000 mennesker hadde tirsdag 3.

2017-10-04 07:55
Foto: Rankingen er basert på forskjellige faktorer knyttet til det å bo i et annet land, herunder sikkerhet, familieliv, økonomi, kollektivtransport og hvor lett det er å tilpasse seg landet. (Torrevieja, Costa Blanca).

Spania er kåret til det tiende beste landet i verden å bo i for utlendinger.

MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Mandag 23.10.2017

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Søndag 22.10.2017

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Ved Plaza de Toros

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA