I DAGI MORGEN

Foto: Medusa luminiscente (Lysmanet), den vanligste av brennmanetene i Spania.

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Iør, 2017-07-29 19:01

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Å bade i Middelhavet er normalt ikke farlig. Men akkurat som i Norge er det en ting mange vil være opptatt av før de kaster seg uti vannet og legger på svøm. Er det brennmaneter?

I følge forskning fra univeristetet i Alicante (Universidad de Alicante) er det kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs Middelhavet i Spania som har større ansamlinger av brennmaneter, eller «medusas» som de heter på spansk.

Det finnes flere typer, men den vanligste i Spania er Medusa luminiscente (Pelagia noctiluca) som er rødrosa med opptil to meter lange brenntråder og Acalefo azul (Rhyzosmoma pulmo) som har hvit og blå topp med lilla tråder. I tillegg finnes Avispa de mar (Carybdea marsupialis) og Medusa cruz (Olindias phosphorica).


Tips når man er blitt brent

Av alle manetene langs spanskekysten er det nevnte Medusa luminiscente, eller Lysmanet på norsk, som gir de kraftigste utslagene på huden. Middelhavet regnes ikke for å ha spesielt farlige maneter, men Lysmaneten vil kunne gi en sterkere brenning en norske skivemaneter (blå og rød brennmanet).

Det første man må gjøre når man er blitt brent er å fjerne trådene som måtte sitte igjen på huden. Dette bør gjøres med pinsett eller ved å skrape dem av, uten at man gnir trådene inn i huden.

For å skylle bort rester skal man bruke saltvann og ikke ferskvann. Ferskvannet kan gjøre skade ved å utløse mer gift fra cellene i brenntrådene.

Dersom man får generelle symptomer utover utslett som svir, slik som kvalme, hodepine, smerte i leddene, endret puls eller blodtrykk og større hevelser, skal man alltid oppsøke lege.


Ikke spesielt farlige

I følge forskere ved universitetet i Alicante er «spanske» brennmaneter ikke spesielt farlige. I et invervju i avisen Información vises det til Stillehavet og steder i Sørøst-Asia der det finnes brennmaneter som kan gi alvorlige helseskader (for eksempel de små og dødelige Irukandji-manetene).

Brennmaneter har heller ikke spesielt stor utbredelse i Spania. Studier viser at kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs den spanske middelhavskysten har større ansamlinger.

Bestanden skal være stabil. Selv om forskning tyder på en økning i maneter globalt sett, har man ikke gjort observasjoner som tyder på det samme langs Middelhavet.


Hvorfor er det maneter?

Det er flere faktorer som avgjør om det er maneter i havet eller ikke. I følge den spanske forskningen må man skille mellom to typer, de som beveger seg med store strømninger og de som holder til i relativ nærhet til kysten. Sistnevnte gruppe påvirkes gjerne av lokale forhold, blant annet hvor mye næring (plankton) der er i vannet.

Kystlinjens utforming vil også kunne spille inn, for eksempel på steder der det er mindre åpne bukter, moloer og havner. Slike forhold kan i kombinasjon med havstrømninger skape store ansamlinger av maneter innenfor avgrensede områder.


Gult flagg kan bety «brennmaneter»

Det gule flagget ved spanske badestrander brukes normalt for å varsle om utfordrende badeforhold, som bølger på over 1,5 meter, middels sterke strømninger i havet, lyn og torden eller når det forekommer andre værforhold som gjør det vanskelig for badevaktene å ha oversikt.

Gult flagg brukes imidlertid også i tilfeller der vannet er uklart, når sanden er i dårlig forfatning, eller når det er observert brennmaneter.

(De andre fargekodene ved spanske badestrender er grønnt flagg som betyr at badeforholdene gode og rødt flagg som betyr at bading er forbudt).

Les mer om fargekodene: Ignorerer rødt flagg og badeforbud 

Siste nyheter »

2018-02-23 11:35
Foto: Las Palmas, Gran Canaria (Illustrasjon).

Boligprisene i Spania økte med 3,1 prosent i fjor.

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske separatistpartiet CUP.

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av terrorisme og drapstrusler i sine sangtekster.

2018-02-21 12:36
Foto: Adelstitler er avskaffet i mange land i Europa, men ikke i Spania der landets grunnlov fremdeles anerkjenner kongens rett til å gi titlene. Bildet viser en tegning fra nasjonalbiblioteket i Paris av en adelsmann i en spansk koloni på 1500-tallet.

Adelstitler hører Middelalderen til og bør ikke lenger anerkjennes i et moderne demokrati. Det mener det katalanske republikanske partiet ERC.

Mer om Nyheter fra Spania »

2018-02-22 13:24
Foto: Anna Gabriel var innkalt til rettsavhør den 21. februar, men reiste til Sveits før avhøret. Domstolen utstedte deretter arrestordre i Spania.

Den nasjonale domstolen i Madrid har utstedt arrestordre mot Anna Gabriel fra det katalanske sepa

2018-02-22 11:36
Foto: Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran er kjent i Spania under artistnavnet "Valtònyc".

Rapperen Josep Miquel Arenas Beltran "Valtònyc" er skyldig i hets av kongehuset, forherligelse av

2018-02-16 12:26
Foto: Sonia Castedo var ordfører i Alicante fra 2008 og frem til 2014 da hun ble tvunget til å trekke seg etter flere år med anklager om korrupsjon. Partiet Esquerra Unida har også bedt om fengsel for hennes forgjenger Luis Díaz Alperi (PP), entreprenøren Enrique Ortiz og seks andre involverte.

Tidligere ordfører i Alicante kommune Sonia Castedo fra Partido Popular risikerer 10 års fengsel

2018-02-13 13:33
Foto: Bilde av parkeringshuset ved flyplassen Madrid–Barajas der ETA-bomben ble sprengt den 30. desember 2006. To personer ble drept i angrepet og 52 skadet.

Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har pålagt Spania erstatningsansvar for mishandling av to ETA

2018-02-06 13:14
Foto: Snøfall skapte i begynnelsen av februar kaos mange steder i Spania. Bilde fra et amatøropptak i sentrum av Madrid mandag 5. februar.

Uventet mye snø skapte kaos i Madrid. Mandag 5.

2018-02-03 14:05
Foto: Pablo Hasél (1988) er en kontroversiell person i spansk offentlighet. Mange mener den frittalende rapperen kun driver med satire og bruker ytringsfriheten til å kritisere den politiske eliten i Spania. Andre mener tekstene hans er farlige og kan forståes som oppfordringer til hat, vold og terror.

I en Youtube-video med tittelen «Idioten Juan Carlos» synger den katalanske rapperen Pablo Hasél

2018-02-02 11:49
Foto: Regionsregjeringen i Valencia har lagt frem et nytt lovforslag der valensiansk skal være obligatorisk for alle offentlig ansatte. Leger og sykepleier i Valencia-regionen frykter at loven vil bidra til tap av kompetanse til andre regioner (Illustrasjon).

Leger vil søke jobb andre steder enn i Valencia-regionen dersom valensiansk blir obligatorisk ved

2018-01-30 22:44

Den europeiske domstolen for menneskerettigheter har dømt Spania for å ha brutt rettighetene til

2018-01-30 13:51
Foto: Partido Populars innenriksminister Juan Ignacio Zoido måtte onsdag 24. jaunar stille i Kongressen i Madrid og forklare seg om immigrant-saken i Málaga (Illustrasjon).

Spania har tatt i bruk fengsler til internering av immigranter grunnet mangel på plass ved vanlig

2018-01-27 14:17
Foto: Felipe VI er ansett som en populær konge i Spania. Samtidig har han utfordret grensene for en monarks politiske rolle i det moderne demokrati.

Spanias konge Felipe VI fyller 50 år.

2018-01-25 14:25
Foto: Eksil-presidenten i Tabarnia taler til sitt folk. Det satiriske innslaget har den siste måneden blitt en vinner på sosiale medier i Spania. Bak humoren ligger alvoret og frustrasjonen som mange spanjoler føler over prosessen for løsrivelse i Catalonia.

Har du hørt om landet Tabarnia?

2018-01-23 14:00
Foto: Størrelsen på EU-parlamentet skal ned fra 751 til 705 representanter. Reduksjonen skyldes Storbritannias beslutning om å trekke seg fra EU i 2019. Europaparlamentet vil benytte anledningen til å justere fordelingen av forsamlingens representanter.

Spania får trolig fem nye seter i Europaparlamentet etter britens exit fra EU.

2018-01-22 14:01
Foto: Alta Velocidad Española, AVE (Illustrasjon).

Castellón de la Plana er endelig koblet til rutenettet for høyhastighetstog i Spania. Mandag 22.

2018-01-14 09:47
Foto: Retten til å få slektskap bekreftet er godt beskyttet i Spania. Dersom Julio Iglesias nekter å la seg genteste, vil advokaten til mannen som hevder å være hans sønn gå videre til neste ledd. Det vil si et krav om DNA-testing av sangerens barn.

Den kjente spanske sangeren Julio Iglesias er avkrevd DNA-test i en farskapssak.

2018-01-13 18:58

Ryanair ble størst i Spania i 2017.

2018-01-12 21:30

Lobby organisasjonen for turist-sektoren i Valencia regionen Exceltur, har lagt frem tall som vis

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Søndag 25.02.2018

El Mercadillo del Campo de Guardamar, på folkemunne kalt Sitronmarkedet, er et yndet utfluktsmål

4621

Søndagsmarkedet går av stabelen på parkeringsplassen midt i sentrum av Albir.

Hver torsdag og søndag er markedsdag i Urbanización Marina som ligger i San Fulgencio kommune.

Søndager er det marked i Benferri, ikke langt fra Orihuela, i "Calle Jose María Puchades Noguera"

Ved Plaza de Toros

5529

Markedet som går av stabelen hver søndag i La Nucia er populært. Det er i hovedsak et "rastro" me

Ved Estadio de Fùtbol

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Lørdag 24.02.2018

Markedet på Playa Flamenca holder til i Calle Nicolás de Bussi hver lørdag.

5546

Markedet i Jalon er godt kjent på Costa Blanca.

5792

Lørdager er det marked i Calpe er stort og innholdsrikt.

La Cala de Finestrat

Markedet i Santa Pola lørdager har et rikt utvalg av matvarer, frukt og grønnsaker i tillegg til

Markedet i Benissa hver lørdag har litt av alt.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA