I DAGI MORGEN

Foto: Medusa luminiscente (Lysmanet), den vanligste av brennmanetene i Spania.

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Iør, 2017-07-29 19:01

Er du blitt brent av en «medusa» skal du ikke rense huden med ferskvann. Spanske brennmaneter er normalt ikke farlige, men kan irritere huden og svi. Her er noen tips om hva du bør gjøre dersom uhellet er ute.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Å bade i Middelhavet er normalt ikke farlig. Men akkurat som i Norge er det en ting mange vil være opptatt av før de kaster seg uti vannet og legger på svøm. Er det brennmaneter?

I følge forskning fra univeristetet i Alicante (Universidad de Alicante) er det kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs Middelhavet i Spania som har større ansamlinger av brennmaneter, eller «medusas» som de heter på spansk.

Det finnes flere typer, men den vanligste i Spania er Medusa luminiscente (Pelagia noctiluca) som er rødrosa med opptil to meter lange brenntråder og Acalefo azul (Rhyzosmoma pulmo) som har hvit og blå topp med lilla tråder. I tillegg finnes Avispa de mar (Carybdea marsupialis) og Medusa cruz (Olindias phosphorica).


Tips når man er blitt brent

Av alle manetene langs spanskekysten er det nevnte Medusa luminiscente, eller Lysmanet på norsk, som gir de kraftigste utslagene på huden. Middelhavet regnes ikke for å ha spesielt farlige maneter, men Lysmaneten vil kunne gi en sterkere brenning en norske skivemaneter (blå og rød brennmanet).

Det første man må gjøre når man er blitt brent er å fjerne trådene som måtte sitte igjen på huden. Dette bør gjøres med pinsett eller ved å skrape dem av, uten at man gnir trådene inn i huden.

For å skylle bort rester skal man bruke saltvann og ikke ferskvann. Ferskvannet kan gjøre skade ved å utløse mer gift fra cellene i brenntrådene.

Dersom man får generelle symptomer utover utslett som svir, slik som kvalme, hodepine, smerte i leddene, endret puls eller blodtrykk og større hevelser, skal man alltid oppsøke lege.


Ikke spesielt farlige

I følge forskere ved universitetet i Alicante er «spanske» brennmaneter ikke spesielt farlige. I et invervju i avisen Información vises det til Stillehavet og steder i Sørøst-Asia der det finnes brennmaneter som kan gi alvorlige helseskader (for eksempel de små og dødelige Irukandji-manetene).

Brennmaneter har heller ikke spesielt stor utbredelse i Spania. Studier viser at kun 5 til 10 prosent av alle strendene langs den spanske middelhavskysten har større ansamlinger.

Bestanden skal være stabil. Selv om forskning tyder på en økning i maneter globalt sett, har man ikke gjort observasjoner som tyder på det samme langs Middelhavet.


Hvorfor er det maneter?

Det er flere faktorer som avgjør om det er maneter i havet eller ikke. I følge den spanske forskningen må man skille mellom to typer, de som beveger seg med store strømninger og de som holder til i relativ nærhet til kysten. Sistnevnte gruppe påvirkes gjerne av lokale forhold, blant annet hvor mye næring (plankton) der er i vannet.

Kystlinjens utforming vil også kunne spille inn, for eksempel på steder der det er mindre åpne bukter, moloer og havner. Slike forhold kan i kombinasjon med havstrømninger skape store ansamlinger av maneter innenfor avgrensede områder.


Gult flagg kan bety «brennmaneter»

Det gule flagget ved spanske badestrander brukes normalt for å varsle om utfordrende badeforhold, som bølger på over 1,5 meter, middels sterke strømninger i havet, lyn og torden eller når det forekommer andre værforhold som gjør det vanskelig for badevaktene å ha oversikt.

Gult flagg brukes imidlertid også i tilfeller der vannet er uklart, når sanden er i dårlig forfatning, eller når det er observert brennmaneter.

(De andre fargekodene ved spanske badestrender er grønnt flagg som betyr at badeforholdene gode og rødt flagg som betyr at bading er forbudt).

Les mer om fargekodene: Ignorerer rødt flagg og badeforbud 

Siste nyheter »

2017-12-10 13:09
Foto: (Illustrasjon)

Antall kriminelle handlinger registrert i Alicante-provinsen og på Costa Blanca har gått ned med 2,3 prosent.

2017-12-10 13:02
Foto: Altea, Alicante.

Byrådene Beatriz Nomdedeu og Ana María Alvado fra partisamarbeidet Altea amb Trellat er under etterforskning anmeldt for korrupsjon og underslag av

2017-12-09 18:46
Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos dager bør annulleres.

2017-12-08 22:31
Foto: Bilde fra salen i Europa-parlamentet i Brussel der ACES-prisene deles ut. Det er andre gang La Nucía vinner prisen for beste europeiske sports-småby. Forrige gang var i 2012. Prisen gjelder klassen for byer under 25.000 innbyggere.

La Nucía nord på Costa Blanca er kåret til Europas beste småby på sport "gjennom tidene" av European Capitals and Cities of Sport Federation (ACES)

Mer om Nyheter fra Spania »

2017-12-10 13:09
Foto: (Illustrasjon)

Antall kriminelle handlinger registrert i Alicante-provinsen og på Costa Blanca har gått ned med

2017-12-09 18:46
Foto: General Francisco Franco fikk hjelp av både nazistene i Tyskland og fascistene i Italia til å vinne borgerkrigen i Spania. Bildet viser et møte mellom SS-kommandant Heinrich Himmler (i midten t.v.) og Franco i Pardo-palasset i Madrid i 1940, året etter borgerkrigens slutt.

PSOE mener alle rettsavgjørelser knyttet til politiske fengslinger og henrettelser fra Francos da

2017-12-07 20:10

Afrikanske immigranter i Barcelona har lansert et eget varemerke for å slippe å selge forfalsknin

2017-12-06 12:17
Foto: En av banankassene fra partiet på 5.883 kilo kokain som ble funnet av politiet Guardia Civil i Algeciras i Andalucia. Varene kom fra Colombia.

Tollmyndigheter og politi i Andalucia har gjort et av historiens største kokainbeslag i Spania.

2017-12-04 13:22
Foto: Våtservietter fjernes fra et renseanlegg i Zaragoza. Problemet gjelder ikke bare i Spania, men på verdensbasis og truer økosystemene i havet. Hvert år brukes det milliarder av kroner på opprydning.

I storbyer som Madrid, Barcelona og Valencia fjernes det hvert år flere tusen tonn våtservietter

2017-11-29 23:21
Foto: Dommeren i voldtektssaken i Pamplona får kritikk for å ha tillatt beviser som tegner et lettsindig blide av offeret, mens tilsvarende kompromitterende informasjon om de tiltalte er blitt avvist som irrelevant for saken. Bildet er fra Pamplona og viser de fem tiltalte før voldtekten skal ha funnet sted.

Bevisføringen i den pågående voldtektssaken i Pamplona skaper sterke reaksjoner i Spania.

2017-11-27 10:22
Foto: I rapporten fra EU-kommisjonen kommer Spania dårligst ut på utgjevning av sosiale og økonomiske forskjeller. Spania deler bunnplasseringen med Bulgaria, Hellas og Litauen.

Spansk økonomi har vært i vekst i flere år.

2017-11-25 15:49

Leroy Merlin åpnet et nytt utsalg like ved La Zenia Boulevard i Orihuela like syd for Torrevieja.

2017-11-24 19:46

Barcelona har gått fra fra å ha sterkest økonomisk vekst i Spania til å nå oppleve at bedrifter,

2017-11-24 14:34
Foto: Foreningen for gjenoppretting av historieminnet i Spania (ARMH) mener det er uforståelig at Franco-stiftelsen skal forståes som en organisasjon av allmenn verdi og interesse. Bildet er fra et amatøropptak av Franco-tilhengere som synger fascist-sanger og gjør fascisthilsen under en minnegudstjeneste på 42-årsjubileet for diktatorens død i Madrid den 20. november i år.

Mer enn 200.000 spanjoler har signert en underskriftskampanje om forbud mot stiftelsen Francisco

2017-11-21 12:39
Foto: De åtte immigrantene som ankom Benidorm natt til tirsdag 21. november skal ha fått assistanse fra Cruz Roja, spanske Røde Kors (Playa de Poniente, Benidorm).

Over 350 båtimmigranter er i løpet av 2017 kommet til Costa Blanca, et uvanlig høyt tall så langt

2017-11-19 11:36
Foto: De nye radarene skal brukes av politiets motorsyklister og kan registrere hastighet på opptil 250 kilometer i timen. Innkjøpet er bare ett av flere tiltak mot fartsovertredelse på spanske veier.

Spansk trafikkpoliti får over 860.000 euro til innkjøp av flere mobile radarer for å ta fartssynd

2017-11-19 09:54
Foto: José Manuel Maza.

Spanias riksadvokat José Manuel Maza døde lørdag 18.

2017-11-17 15:31
  Foto: At russisk støttede hackere skal ha blandet seg inn i valgkampanjen i Catalonia i september er avvist av Moskva. Russlands utenriksminister Sergei Lavrov betegner onsdag 15. november påstandene som «anti-russisk hysteri».

Påstandene om Russlands innblanding i Catalonia har nå havnet på EU-rådets bord. Mandag 13.

2017-11-16 16:11

En spansk domstol gir 1.6 milliarder Euro i erstatning til de som ble skadelidende etter at tanke

2017-11-16 16:08

To kvinner ombord på en flight fra Menorca til Barcelona måtte forlate flyet etter et opptrinn so

MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Mandag 11.12.2017

5514

Markedet i Callosa d'n Sarrià er et helautentisk marked for frukt og grønnsaker som går av stabel

Hver mandag er det "mercadillo" på Plaza de la Constutición i La Mata.

Det populære markedet i San Pedro del Pinatar går av stabelen hver mandag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Tirsdag 12.12.2017

4617Størstedelen av markedet går fra rundkjøringen ved bensinstasjonen i sentrum ned mot Algar elven.

Markedet i Altea er to-delt. Frukt og grønt, selges på plassen like ved kirken nede i sentrum.

Tirsdager om sommeren er det marked i Mil Palmeras ettermiddagen fra klokken 16.00 - 22.00.

Tirsdager er det marked rett ved stranden i "La Cala" som ligger mellom Benidorm og Villajoyosa.

6769

Tirsdager er det marked i San Fulgencio like nord for Rojales.

5498

Markedet i Orihuela holder hus hver tirsdag på en egen markedsplass "Recinto Ferial Los Huertos".

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA