I DAGI MORGEN

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplassen. I Spania er tre-kurvene fulle av mørke moreller et sikkert tegn på at sommeren er offisiell. Selv om bærene ofte dukker opp i butikken så tidlig som i mai er det først i juni de beste er ordentlige modne og søte. Og vet du hvor kan du plukke de selv fra treet på Costa Blanca.

 

Ons, 2016-06-29 14:03

Av:

admin

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplassen. I Spania er tre-kurvene fulle av mørke moreller et sikkert tegn på at sommeren er offisiell. Selv om bærene ofte dukker opp i butikken så tidlig som i mai er det først i juni de beste er ordentlige modne og søte. Og vet du hvor kan du plukke de selv fra treet på Costa Blanca.

 

På Costa Blanca dyrkes bærene kommersielt i den nordre delen av Alicante-provinsen, da i innlandet, samt den sydlige delen av Valencia provinsen (Marina Alta). Trærne trives best litt i høyden hvor temperaturen er lavere og fuktigheten høyere. Landsbyene Abdet og Confrides, ligger nære Guadalaest som mange nordmenn ofte besøker. Her finnes åkre dekket av store kjøttfulle moreller i slutten av juni og begynnelsen av Juli. Man dyrker to varianter, den ene modnes noe saktere enn den andre. På den måten varer sesongen lenger og kan unngår at markedet «flommes» over av modne moreller i bare juni.

 

“Cerezas de la montaña de Alicante”, eller “Moreller fra fjellene i Alicante», har siden 1988 vært et beskyttet varemerke på lik linje med «Turron de Alicante» f.eks.

 

Det dyrkes 18 varianter i Alicante provinsen, den tidligste modnes rundt 17. mai, men er noe svak på smak. Den siste modnes tredje uken i Juni sånn ca. Klima varierer noe fra år til år.

 

Fra Asia

Moreller eller «søtkirsebær» som noen pedanter kanskje vil kalle dem vokser vilt i Vest-Asia og Europa. Underarten vi spiser mest av kommer opprinnelig fra området mellom Svartehavet og «Det Kaspiske hav». En romersk general skal der har funnet den søte frukten og tatt den med seg tilbake til Roma i det første århundre. Det var likevel grekerne som først dyrket moreller i stor stil mens romerne senere spredde arten utover det romerske riket, blant annet til Spania.

 

I Alicante provinsen dyrkes bærene i blant annet i Alcoy, Alfafara, Biar, Castalla, Cocentaina, Confrides, Ibi, jijona, Lorcha, Muro de Alcoy, Vall de Alcalá, Vall de Ebo, Vall de Gallinera, Vall de Laguart og i Villena.

 

Symbolikk

I Japan står kirsebær for rikdom og fremgang. I Kina er blomsten et symbol på våren, på ungdom og håp, og står også for kvinnelig skjønnhet. Kirsebærtreet kan også symbolisere mennesket som blir født nakent inn i verden, ettersom blomstene hos en del arter kommer før løvet.


Helse

Moreller sies å være med på å forebygge revmatisme og kreft. Bærene styrker hjertehelsen og inneholder nesten ikke kalorier. De søte skal ha en rensende effekt på våre indre organer og som man kan se av den mørke fargen er den rik på antioksidanter

Siste nyheter »

2017-11-22 14:46
Foto: De markante tvillingtårnene ved Punta Llisera i Benidorm ble oppført i 2005 etter at prosjektet hadde fått klarsignal fra Partido Populars regionsadministrasjon i Valencia. Godkjennelsen ble gitt på tross av at utbyggingen var i strid med den spanske kystloven.

De to tvillingtårnene Gemelos 28 i Benidorm skal rives. Det er i hvert fall konklusjonen til domstolen i Valencia.

2017-11-21 12:39
Foto: De åtte immigrantene som ankom Benidorm natt til tirsdag 21. november skal ha fått assistanse fra Cruz Roja, spanske Røde Kors (Playa de Poniente, Benidorm).

Over 350 båtimmigranter er i løpet av 2017 kommet til Costa Blanca, et uvanlig høyt tall så langt nord og det høyeste som er registrert for provins

2017-11-20 15:05
Foto: (Illustrasjon)

Kvinnen som i 2005 satte fyr på og drepte datterens voldtektsmann i Benejúzar på Costa Blanca slapp mandag 20. november ut av fengselet i Villena.

2017-11-20 11:55
Foto: Calpe, Costa Blanca.

Alicante-provinsen og Costa Blanca har størst andel bruktboliger til salgs i Spania.

Mer om Spansk mat og vin »

2017-10-15 23:23
Foto: Spekeskinker henger fra taket på en restaurant i Sevilla, Spania.

At spekeskinkene henger fremme er et vanlig syn på spanske barer og restauranter.

2017-01-17 12:25

Man tuller ikke med spansk vin.

2016-06-29 14:03

I Norge vet vi det er sommer når jordbærselgerne titter frem langs veien og på parkeringsplas

2016-04-17 08:01

Spanske supermarkeder har fått årets første nisperos for salg i fruktdisken i midten av april. Denne søte frukten kan være eksotisk for de fleste nordmenn, men den har blitt dyrket i minst tusen år og kommer som i likhet med sitrusfruktene opprinnelig fra Sørøst-Kina. Den kom til Europa blant annet via Nord-Afrika hvor mye kom fra asiatiske handelsmenn. 


På Costa Blanca har nisperos-frukten hatt stor økonomisk betydning for spesielt Callosa d’En Sarrià, en av nabokommunene til Altea, hvor formuer har blitt skapt med frukten som grunnlag.


2015-12-25 15:15

Panettone er den gigantiske muffinsen som er å finne i spanske butikker før jul. Panettone er egentlig en italiensk julekake, men har blitt adoptert og elsket av spanjoler i flere år. Nå har den blitt fast innslag på bordet i spanske hjem i førjulstiden.


Kaken kan se ut som en gigantisk muffins og er vanligvis mellom 30 og 50 centimeter høy og kan veie nesten et kilo. 

En skikkelig panettone er myk og luftig og består av kandiserte frukter og rosiner.

Den blir vanligvis servert i skiver som noe attåt kaffen eller sammen med varm sjokolade eller en søt dessertvin.


2015-12-25 06:24

Allerede i november kan man finne ferdigskrelte og steinfrie druer på boks i butikkhyllene.

2015-12-02 11:21

Michelin-stjernene for Spania 2016 er klare.

2015-10-29 15:58

I Altea la Vella, like utenfor sentrum av Altea driver et tysk ektepar en liten og innholdsrik bu

2014-10-10 14:43

Basert på gjestenes anmeldelser, har Tripadvisor lagd en oversikt over de beste restaurantene i verden for øyeblikket. El Celler de Can Roca i Girona topper listen, men det er flere andre spanske restauranter blant de mest populære restaurantene.


2014-04-22 10:21
Åse Ørberg, Lars Aadnekvam, Eva Hoxmark og Nils Urheim var på besøk hos Enrique Mendoza

Vinturisme er et tilbud som blir stadig mer populært i Alfas del Pi.

2014-03-03 14:02

Den spanske risretten paella regnes for å ha sin opprinnelse i Valencia-regionen.

2013-11-26 12:31

Barer, restauranter og hoteller skal ikke lenger kunne sette frem «husets» olivenolje på bordene.

2012-04-29 08:00

Et av det spanske kjøkkenets herligeste fristelser er den tomat- og brødbaserte retten salmorejo.

Den fløyelsmyke og kremete retten blir vanligvis servert som en forrett eller som tapasrett og passer utmerket når solen begynner å varme.


2012-04-03 08:01

Påsken er like rundt hjørnet. Kyllinger, gule duker og lys setter sitt preg i hus og hjem. Spanjolene har en litt mer nøktern tilnærming til påsken i sine hjem, men én påsketradisjon går aldri av moten. Nemlig den søte brødretten ”Las Torrijas”.



”Las Torrijas” er en av landets best bevarte påsketradisjoner, og allerede nå kan man finne godsakene hos de lokale bakeriene. 



Gammel brødrett

Å spise ”Torrijas” er en sterk påsketradisjon i Spania, men også i Argentina, Mexico og Uruguay.


2012-03-06 06:45

Kaktusfiken er en typisk sommerfrukt, men det kan også modnes i vintermånedene, og de tradisjonelle gamle spanjolene påstår hardnakket at denne er den beste, den mest saftige og den søteste.


I regionen Murcia som ligger like ved Torrevieja, har kaktusfiken blitt en populær sommerfrukt, men av en litt spesiell grunn gir planten frukter også om vinteren i dette området.

Legenden sier at en varm ørkenvind la seg over området for mange år siden. Etter at sommeren var over la de merket til at kaktusen blomstret på nytt og ga nye frukter selv om det var vinter.  


2012-02-26 06:58

Artisjokken blir hyppig brukt på det spanske kjøkken. Mens norske mødre har mast om at barna måtte spise grønnsakene for å bli store og sterke, har spanske mødre servert artisjokker.

Artisjokk er en typisk grønnsaksplante fra Costa Blanca og har den siste tiden blitt brukt mer og mer selv på byens penere restauranter.


Artisjokk er en grønnsaksplante som kan bli opptil 1,5 meter høy og har lange blader. Det er derimot bare selve knoppen på toppen som er spiselig, og det etter å ha fjernet alle bladene rundt. 


Feirer artisjokken


MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I MORGEN
Fredag 24.11.2017

Fredager er det marked i Finestrat.

Markedet i Montesinos går av stabelen ettermiddag og kveld.

5465Prisene på frukt og grønnt er llave og kvaliteten er høy, siste timen går prisene ned på det som er igjen.

Fredager er det markedsdag i Torrevieja sentrum.

5479

Markedet i Alfaz del Pi er svært populært.

Markedet i Moraira regnes for å være svært bra.

Innholdsrikt marked i Oliva hver torsdag.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA

I DAG
Torsdag 23.11.2017

Torsdager er det marked i Urbanisasjonen Gran Alacant like utenfor Santa Pola.

Torsdags-markedet i Villajoyosa er blant de største i området.

Lo Pagan har sitt marked torsdager i området rundt Avenida Salzillo.

Markedet i Javea regnes for å være et av de beste på Costa Blanca og i Spania.

5510

Torsdager går markedet i Rojales av i Avenida Justo Quesada.

MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA
MARKEDER COSTA BLANCA